Sisällönkuvailuopas

Last modified by Jaakko Tuohiniemi on 2024/03/15 14:19

Sisällönkuvailun asiantuntijaryhmän sisällönkuvailuopas suomalaisia kirjastoja varten

Oppaan yleiset periaatteet

Tämä opas kattaa kaiken kirjastoaineiston sisällönkuvailun ja huomioi niin asiasanoituksen, luokituksen kuin muitakin sisällönkuvailun välineitä. Opas on yhteensopiva RDA-kuvailusääntöjen kanssa.

Kaikki oppaassa mainitut ohjeet koskevat (tällä hetkellä) vain bibliografisia tietueita. Tallennusformaattien osalta opas huomioi vain Marc 21:n. Muiden formaattien käyttäjät soveltavat opasta oman formaattinsa ohjeiden puitteissa.

Opas on jaettu johdantoon ja kohteenmukaisiin alaoppaisiin, joita ovat ajan, paikan, henkilön, yhteisön, tapahtuman, teoksen ja aiheen käsittely kuvailtavan aineiston kohteina samoin kuin kuin aineiston itsensä edustaman lajityypin/muodon sekä aineiston kohderyhmän ja aineistossa käytettyjen tutkimusmenetelmien käsittely.

Opas on yksikielinen, mutta sisältää kaikki esimerkit sekä suomeksi että ruotsiksi (sinisellä). Lisäksi esimerkeissä on käytetty englanninkielisten sanastojen termejä (vaaleanruskealla).

Voit lähettää tähän ohjeeseen liittyvää palautetta Sisällönkuvailun asiantuntijaryhmälle osoitteeseen sisa-posti (at) helsinki.fi.  Kommentteja voi kirjoittaa ohjesivujen alalaidassa olevaan kommenttiruutuun. Huom! Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kirjoittaa kommentteja. Kirjautuminen onnistuu Haka-tunnuksella tai jos sinulla ei ole Haka-tunnusta, rekisteröidy HY Wikiin täällä.

Sisällönkuvailun asiantuntijaryhmän kokousmuistiot ja tarkempaa tietoa työryhmän toiminnasta löydät ryhmän omilta sivuilta.

Haku Sisällönkuvailuoppaasta:

 

 

Sisällysluettelo: