6. Hybridiopetus

Last modified by Mikko Halonen on 2024/02/07 09:47

Crystal_Clear_app_kdmconfig.pngHybridiopetuksella tarkoitetaan sellaista luentosalissa tapahtuvaa opetusta, johon osallistuu myös etäosallistujia Zoomin välityksellä. Pelkästään luentojen välityksestä etäyhteydellä ei ole kyse, vaan hybridiopetuksessa etäopiskelijatkin huomioidaan aktiivisesti mahdollistamalla heidän kysely ja kommentointi sekä opetuksen aikaisiin tehtäviin osallistuminen.

Hybridiopetus tekee opetuksesta joustavaa myös niille opiskelijoille, jotka jostain syystä eivät pääse luokkahuoneopetukseen. 

Hybridiopetus on opettajalle kuormittavaa. "Normaalin" opetuksen lisäksi opettajan pitää hallita salin av-tekniikka, Zoom-ohjelman käyttö, huolehtia salissa ja etänä olevien opiskelijoiden tasapuolisesta osallistumisesta,... jne. 

Hybridiopetukseen valittava tila

Opettajan pitää varmistaa, että hybridiopetukseen käytettävä opetustila on varustettu kameralla/kameroilla ja mikeillä (ks. Opetustyön ohjeet: Opetuksesssa käytettävät tilat). Tilojen varaamisessa voi auttaa koulutussuunnittelija. Opetustilat, joissa sekä mikrofoni että kamera ovat valmiina Zoom-käyttöä varten, on merkitty Optimessa ja tilavaraussivuilla Unitube tai Verkko/etäopetuslaitteet -valinnoilla Tilan varusteet -kriteereissä. Kameraa ohjataan näissä tiloissa yleensä salin ohjauspaneelin kautta. Tilojen mikrofoniratkaisut voivat olla hyvinkin erilaisia. Tällä on erityisesti merkitystä silloin, jos suunnitellun opetuksen kannalta on olennaista, että lähiosallistujien äänet saadaan kätevästi etäosallistujien kuultavaksi. Helpoiten lähiosallistujien äänet saadaan kuuluviin tiloissa, joissa on esim. katto- tai heittomikrofonit (CatchBox) käytössä. Tällöin aikaa ei pala esim. langattomien käsimikkien  tilassa kierrättämiseen. Tilan teknisistä ratkaisusta kannattaa tiedustella AV-tuelta ja/tai käydä testaamassa niitä mahdollisuuksien mukaan myös ennakkoon.

Tilavaraussivun (https://tilavaraus.helsinki.fi/) näkymä varustelua valittaessa:
Opetustilat.png

Jos salin tiedoissa on maininta mikrofoni/summaääni, voit tietyin varauksin käyttää sitä helpommin hybridiopetuksessa - mutta suositeltavaa se ei ole. Summaäänen avulla salin mikrofonien äänet saa usein kulkemaan Zoomiin, jolloin tarvitset vain oman webbikameran mukaasi kuvan lähettämiseksi. Mikäli summaääni on valmiiksi kytketty salin tietokoneeseen, sen käyttö on varmempi valinta (Line-In valittavana mikrofoniksi Zoomissa). Tiloissa ei ole välttämättä erillistä summaäänipiuhaa irrallaan, johon voisit kytkeä oman kannettavasi. Vaikka tällainen löytyisikin, se on syytä testata ennakkoon, sillä liitäntätapa on usein analoginen 3.5 mm TRS-liitin ("kaksi (2) rinkulaa -plugi"), mikä saattaa aiheuttaa ongelmia yhteensopivuuden suhteen esim. kannettavien TRRS-liitinpaikkojen ("kolme (3) rinkulaa -plugi") kanssa.

Opetustilat_2.png

Jos sopivaa tilaa ei sattuisi olemaan tarjolla, opetus voidaan toki järjestää hyödyntämällä keveitä liikuteltavia laitteita. Monella tiedekunnalla on sopivaa laitteistoa lainattavissa. Esimerkiksi noin 20 hengen tilaisuuden voi saada järjestettyä kohtuullisesti konferenssikaiuttimen (esim. Jabra Speak 710) ja webbikameran avulla. Konferenssikaiuttimessa on sisäänrakennettu mikrofoni, jonka avulla voidaan välittää paikalla olevien osallistujien äänet Zoomiin. Se kattaa selvästi laajemman alueen kuin esim. kannettavan tietokoneen oma mikrofoni. Lisäksi sen avulla saadaan etäosallistujien äänet helposti kuuluviin tilassa. Erityisen hyvin tällainen kevyempi laitteisto soveltuu pienempien seminaarien järjestämiseen, joissa lähiosallistujat pääsevät kohtuullisen lähelle konferenssikaiutinta.

Salin av-tekniikka

Kattomikrofoni Viikin Infokeskuksen salissa K1088

kattomikki.jpg

20211028_073758171_iOS.jpgOpetuksen lisäksi opettajan pitää hybridiopetuksessa hallita salin av-tekniikka. Eri saleissa on eri mikrofonivalmiudet, jotka käytännössä näkee vain käymällä paikan päällä; joissain saleissa voi esim. olla luennoitsijan langattoman mikrofonin lisäksi heiteltävä Catchbox-mikrofoni salissa istuvien kysymyksiä varten, jotta ne saadaan kuulumaan sekä saliin että etäosallistujille. Pienissä hiljattain remontoiduissa opetus- ja kokoustiloissa voi olla kattomikrofoni, joka ottaa äänen mistä päin salia tahansa ja on siten vaivattomin käyttää. Unitube-salien tekniikkaan on suotavaa tutustua etukäteen Helpdeskin Unitube-pääsivulta kohdasta: Unitube-yhteensopivien luentotallennustilojen käyttöohje.

Viikissä joissain saleissa lisävarusteena myös Wacom-piirtonäytöt.

Voit kaikilla kampuksilla pyytää AV-tukea avuksesi opastamaan salitekniikan käyttöä ja varmistamaan, että tekniikka myös toimii tilaisuudessasi h-hetkellä. AV-tuen tarkemmat palvelukuvaus- ja yhteystiedot opetushenkilökunnalle Flammassa.

Esitykset

Opettajan tai opiskelijoiden esitysten näkyminen sekä luokkatilassa että etäosallistujille on tuiki tärkeää. Jotta esitys näkyisi molemmille ryhmille, niin luokkatilan valkotaululle pitää heijastaa Zoomin esitystila, jolloin se näkyy myös etäosallistujille. Tarkista esityksen jakamisen mahdollisuudet teknisestä ohjeesta.

Luokassa ja etänä olevat opiskelijat

Mieti miten etäopiskelijat otetaan huomioon opetuksen aikana. Opettajan on melko vaikeata huomioida sekä lähi- että etäopiskelijat tasapuolisesti, joten toinen (apu)opettaja olisi hyvä olla mukana.

Etäpään huomioiminen

  • Zoom-chatin seuraaminen: kaksi näyttöä tai toinen laite (esim. tabletti) jolla seuraa chattia on avuksi huomioimaan chat-aktiviteetti jatkuvammin
  • kameran tai kameroiden käyttö niin, että opettajan lisäksi myös esim. kysymyksiä esittävät opiskelijat saadaan näkymään etäopiskelijoille (jos livekuvan lähetys puolin ja toisin on opiskelijoille ok kurssin yhteisistä pelisäännöistä sovittaessa)
  • toinen opettaja tai assistentti joka hoitaa yhteyden etänä olevan opiskelijaryhmän kanssa mahdollistaen sen, että luentosalissa oleva opettaja voi keskittyä opettamiseen ilman tarvetta seurata jatkuvasti chattia yms.
  • kannattaa myös miettiä, että näkyykö Zoom-tapaaminen - eli etäosallistujien nimet ja mahd. naamat ja chattikommentit - myös luokkahuoneessa olijoille, vai pysyykö Zoom-tiedost piilossa salissa omalla näytöllään ettei screenillä vilahda nimitietoja yms.

Erityinen huomio kannattaa kiinnittää hybridiopetuksessa opiskelijoiden aktivointiin käytettäviin verkkoalustoihin, jotka kannattaa hybridiopetuksessa olla koko ryhmälle yhteisiä (chat, kyselyt, valkotaulut, ym.). Zoomin omat työkalut voivat olla samassa tilassa istuvien kannalta kuitenkin haastavia, koska ääni lähtee helposti kiertämään, jos tilassa useammalla on sama Zoom tapaaminen avattuna. Tähän helppona ratkaisuna on käyttää lähi- ja  etäosallistujien kanssa yhteistä Zoomista riippumattonta alustaa (esim. Flinga). Alla muutamia aktiviteetteja esimerkeiksi.

Chat (taustakeskustelut)

Jos etänä olevat opiskelijat keskustelevat keskenään Zoomin chatissa, asettaa se näiden kahden ryhmän opiskelijat eriarvoiseen asemaan. Kannattaa miettiä, rakentaako kurssin taustakanavan esim. Presemon keskustelu-aktiviteetilla, johon osallistuvat sekä lähellä olevat opiskelijat että etäosallistujat. Näin molemmat ryhmät ovat yhteisellä alustalla luomassa koko kurssin yhteisöllisyyttä, vaikka kaikki eivät olekaan samassa fyysisessä tilassa. Lähitapaamisessa oleville osallistujille pitää kuitenkin etukäteen kertoa, että opetuksessa käytetään verkkoalustoja, jotta he voivat ottaa mukaan joko kannettavan tietokoneen tai mobiililaitteen, jolla voivat liittyä mukaan taustakeskusteluun. 

Pienryhmätoiminta

Hybridiopetuksessa voidaan hyödyntää myös pienryhmissä työskentelyä. Luokkatilassa pienryhmät voivat kokoontua pöytäryhmissä ja etäosallistujat taas Zoomin pienryhmähuoneissa. Jos pienryhmissä tuotetaan yhteinen tuotos, sitä voidaan koostaa kurssilaisten yhteisesti jaetulla alustalla (esim. Flinga). Lopuksi se voidaan tallentaa kurssin Moodle-alueelle. Pienryhmätoiminnassa kannattaa ohjeistaa, että ryhmä valitsee keskuudestaan sihteerin, joka huolehtii ryhmän tuotoksen julkaisusta tai esittelee  ryhmäkeskustelujen tiivistyksen. 

Kyselyt

Hybridiopetuksessa voidaan käyttää myös kyselyjä. Ne kannattaa hybridiopetuksessa olla vaikka Presemolla toteutettuja. Tällöin koko luokan vastaukset kerääntyvät yhteen kyselyyn. Opiskelijoilla on nykyisin jo mobiililaitteita, joiden avulla he voivat luokkahuoneessa vastata kyselyihin. 

Yksinkertaisia Ei/Kyllä -kysymyksiä voidaan tehdä myös niin, että luokkahuoneessa opiskelijat nostavat kätensä ja Zoomissa taas käytetään Yes/No -toimintoa

Valkotaulut

Opetuksessa voidaan myös käyttää valkotaulua yhteisen tuotoksen tuottamiseen. Hybridiopetuksessa valkotaulu-työkaluna voidaan käyttää esimerkiksi Flingaa.