Puoliautomaattinen sisällönkuvailu Finto AI:lla - käyttöopas julkaistu lokakuussa 2022

Last modified by mmkantan@helsinki_fi on 2023/02/01 11:48

Automaattisen sisällönkuvailun palvelun Finto AI:n verkkolomakekäytöstä on julkaistu käyttöopas, jossa käsitellään myös tekoälytyökalujen käyttöä sisällönkuvailussa. Palautetta oppaasta voi antaa Finton yleisen palautekanavan kautta (https://finto.fi). Finto AI ehdottaa sille syötetylle tekstille asiasanoja Yleisestä suomalaisesta ontologiasta YSO:sta. Finto AI:ta voi käyttää joko verkkolomakkeen tai ohjelmointirajapinnan kautta.

Finto AI perustuu Annifiin, joka on tekstiaineistojen automaattiseen sisällönkuvailuun kehitetty avoimen lähdekoodin ohjelmisto. Annifia kehitetään Kansalliskirjastossa ja se hyödyntää koneoppimista ja kieliteknologiaa.

Annifin voi asentaa itselleen. Mikäli Annifin haluaa räätälöidä omiin tarpeisiinsa sopivaksi, se tarvitsee alkuun käyttöönsä sanaston, jonka perusteella ehdottaa asiasanoja, sekä olemassa olevaa metadataa oppiakseen miten sanastoa käyttää. Koulutusvaiheen jälkeen sillä voi asiasanoittaa uusia dokumentteja. Annifia voi myös kokeilla verkkolomakkeen kautta osoitteessa https://annif.org.

Teksti: Siskun Automaattisen sisällönkuvailun työryhmä