Opiskelumuodot
Opiskelumuodot
Matematiikkaa ja tilastotiedettä opiskellaan perinteisesti luentokurssia seuraamalla. Luentokurssiin kuuluu luentoja ja laskuharjoituksia. Luennoilla esitellään opiskeltavia asioita ja laskuharjoituksissa käydään läpi kotitehtäviä. Eräillä kursseilla on lisäksi ohjauksia, joissa käydään yhdessä läpi paikan päällä annettuja tehtäviä tai kysymyksiä. Toisinaan osa opetuksesta ja opiskelusta tapahtuu tietokoneita käyttäen.
Opiskelussa omalla työllä on ratkaiseva merkitys ja siksi jokaisella kurssilla pitää omalle työlle varata vähintään niin paljon viikottaista aikaa kuin kurssin luennot ja laskuharjoitukset (ja ohjaukset) yhdessä vaativat.
Matematiikan ja tilastotieteen opiskelu ei ole passiivista tiedon keräämistä, vaan aktiivista pohtimista, lukemista ja harjoittelua. Opiskelussa kannattaa yhdistää opetukseen osallistumista, itsenäistä työskentelyä ja yhdessä toisten opiskelijoiden kanssa opiskelua. Siksi sinun on tärkeää
- olla luennoilla aktiivinen ja kysyä aina, kun vähääkään tuntee siihen syytä (yleensä ainakin puolet läsnäolijoista on kiitollinen esittämästäsi kysymyksestä);
- yrittää lukea kurssimateriaalia ja laskea kotitehtäviä itse;
- keskustella toisten opiskelijoiden kanssa kurssin matematiikasta ja tottua "puhumaan matematiikkaa";
- hakeutua ohjaajatuutoriryhmään, missä opiskelua harjoitellaan ohjatusti ja luodaan opiskeluun sopivia pienryhmiä;
- tarjoutua esittämään tehtävien ratkaisuja harjoituksissa;
- käyttää hyväksi mahdollisuuksia saada henkilökohtaista ohjausta kuten laskupajaa tai opettajien vastaanottoja.
Matematiikan ja tilastotieteen laitos pitää opetusta ja sen kehittämistä suuressa arvossa. Siksi jokaisen opiskelijan kannattaa rohkeasti tuoda esille toiveensa tai ideansa opiskelun kehittämisestä laitoksellamme.
Luentokurssien lisäksi järjestetään myös muunlaista opetusta kuten opettajalinjan työpajat tai erilaiset seminaarit. Näissä opiskelijan oma työ näkyy mm. esseiden kirjoittamisen ja esitelmien pitämisen muodossa. Laitoksen tutkimusaloihin perehdytäessä seminaarit ovat erityisen tärkeitä.
Kursseja suoritetaan useimmiten kahdella vaihtoehtoisella tavalla: välikoeilla tai loppukokeilla. Välikokeet liittyvät luentokursseihin ja niistä kerättävät pisteet yhdessä esim. laskuharjoituksissa ansaittujen lisäpisteitten kanssa määräävät kurssilta saadun arvosanan. Toisinaan välikokeita voi täydentää erilaisin lisätöin. Loppukokeessa kurssi suoritetaan kerrallaan. Loppukokeita käytetään yleensä haluttaessa korottaa aikaisemmin suortetun kurssin arvosanaa tai opiskeltaessa tavallista nopeammin.
Yllä mainittujen tenttien lisäksi on lukuisia tapoja kurssien suorittamiseen, jotka ovat kiinteässä yhteydessä niiden opiskeluun. Esimerkkejä ovat opintopäiväkirjat, esseet ja esitelmät jne. Mahdollisuudesta tällaisten käyttämiseen kannattaa tiedustella myös sellaisilla kurssseilla, joiden yhteydessä näitä ei erikseen mainita.