f. Avainsanat/tagit

Last modified by Anniina Kuusijärvi on 2024/02/20 17:52

Englanninkielinen sivu: Tags/Tagit

Huom! Tags-osio on osa uudistettua versiota Kotkasta. Siksi navigoitaessa tageihin ensimmäistä kertaa, tai tauon jälkeen, Kotka pyytää kirjautumaan sisälle uudelleen, vaikka olisit kirjautuneena jo ns. vanhan Kotkan puolella.

Yleistä

"Tagi" on Kotkassa tapa merkitä näytteitä kuuluvaksi yhteen, esimerkiksi jotta juuri kyseiset näytteet olisi helpompi löytää haulla. Avainsana tai tagi ei ole samalla tavoin täsmällinen kuin kokoelma: näyte voi kuulua vain yhteen kokoelmaan, mutta sillä voi olla useita (tai ei yhtäkään) tagia.

Esimerkkejä tageista voisivat olla vaikkapa

  • Petra Perhostajan kaikki tiettynä aikana keräämät näytteet
  • kaikki tietyn tutkimusretkikunnan keräämät näytteet (esim. 'Expedition to South Georgia Island, January 1995')
  • kaikki jossakin digitointiprojektissa kuvatut näytteet
  • kaikki jonkun tietyn lahjoittajan lahjoittamat näytteet (esim. 'Coll J. Doe')

Kuka tahansa Kotkan käyttäjä voi luoda tagin. Tagi luodaan ensin ja sen jälkeen sitä voidaan käyttää näytteillä. Tagin voi luoda kuka tahansa oikeastaan mihin tahansa tarkoitukseen; niiden tarkoitus on olla epämuodollinen työkalu, jonka avulla näytteitä voi ryhmitellä tarpeiden mukaan. Näytteitä voi hakea tagien perusteella.

Tagin luominen

Työkalu tagin luomiseen sijaitsee Kotkassa yläreunan valikkorivillä: Tags → Add tag. Lomakkeeseen täytetään seuraavat tiedot (pakolliset kentät violetilla):

  1. Owner of record: Tiimi tai organisaatio, joka omistaa tagin tietueen, ja jolla on oikeus muokata tietoja.
  2. Tag type: Basic tag (oletus) tai tiettyyn projektiin liityvä project tag (kts. lisäohjeet alempana)
  3. Name: Tagin nimi, jonka tulee olla uniikki - Kotka tarkistaa tämän ja antaa virheilmoituksen jo käytössä olevasta nimestä. Pakollinen englanniksi, voidaan antaa myös suomeksi ja ruotsiksi.
  4. Person(s) resposibleHenkilö tai henkilöt, jotka ovat vastuussa tagista ja sen metadatasta. Nimet kirjoitetaan muodossa "sukunimi, etunimi" ja erotetaan nimet toisistaan puolipisteellä ;
  5. Description: Vapaa kuvaus tagin sisällöstä ja käyttötarkoituksesta muita käyttäjiä varten. Pakollinen englanniksi, voidaan antaa myös suomeksi ja ruotsiksi.

Mikäli tagi liittyy projektiin, Kotkaan täytetään tieto myös siitä, kuinka tagin sisältämien näytteiden informaatiota ja niistä saatavia hyötyjä jaetaan (access and benefit sharing), liittyen esim. Nagoyan protokollaan geenivarantojen saatavuudesta ja käyttämisestä seuraavien hyötyjen oikeudenmukaisesta jakamisesta.

  1. Research funding source: Henkilö tai organisaatio, joka rahoitti projektin.
  2. Research funding recipient: Rahoituksen saaneen henkilön nimi.
  3. Research funding duration: Rahoituksen kesto ajanjaksona päivän tarkkuudella, esim. 1.1.2019-31.12.2022.
  4. Research collaborator(s): Projektiin osallistuvat yhteistyötahot; instituutioiden tai henkilöiden nimet. 
  5. Benefits derived and shared: Kuvaus, josta selviää, millaista taloudellista tai aineetonta hyötyä projektista saatiin ja miten hyödyt jaettiin. 

(Suunnitelmissa: sisäiseen käyttöön tarkoitetut ja tekniset tagit)

Tagien hyödyntäminen: näytteet ja organisaatiot

Kun tagi on luotu, sitä voi hyödyntää näytteiden ryhmittelyyn. Tallennuslomakkeella, jolla näytteet syötetään Kotkaan, käytetään tagien nimiä. Tags -kenttä tarjoaa pudotusvalikon kaikista Kotkan tageista, mutta listan läpi vierittämisen sijaan voi suodattaa listausta alkamalla kirjoittaa tagin nimeä kenttään. Sen sijaan Kotkan Excel-templaattiin tulee kirjoittaa tagin yksilöllinen tunniste lyhyessä muodossaan, esim. GX.1234. (Huom. Tageja kutsuttiin Kotkassa ennen dataseteiksi, ja Excel-tallennuspohjalla sarakkeen nimi on edelleen MYDatasetID)

Näytteiden lisäksi tageja voi käyttää organisaation merkitsemiseen. Esimerkiksi Luomuksen kasvitieteelliset puutarhat hyödyntävät tätä aktiivisten siemenvaihtokumppaneiden merkitsemiseen.

Tagin luomisen jälkeen saattaa kestää jonkin aikaa ennen kuin sitä voi käyttää näytteille tai organisaatioille nettilomakkeella. Ota yhteyttä kotka(at)luomus.fi, mikäli tagi ei ole päivittynyt käytettäväksi Kotkaan vielä seuraavana päivänä.

Tagien selaaminen ja etsiminen

Tageja voidaan selailla ja etsiä Kotkan yläpalkin valikosta löytyvällä listasivulla (Tags → All). Tageja voidaan suodattaa uniikin tunnisteen, nimen, vastuuhenkilön nimen ja kuvauksen perusteella. Lisää suodatusasetuksia löytyy kunkin hakukentän vieressä olevaa suodatinikonia klikkaamalla. Haku ei ole riippuvainen isoista tai pienistä kirjaimista.