7. Laskuharjoitukset etänä

Last modified by Mikko Halonen on 2024/02/07 09:50

Crystal_Clear_app_calc.png

Laskuharjoitusten järjestämisessä ja ohjaamisessa voidaan hyödyntää Zoomin breakout-ryhmähuoneita ja valkotaulua. Jos opiskelijoita ja harjoitusryhmiä on paljon, voidaan ryhmille perustaa esimerkiksi omat breakout-huoneet tai jopa omat kiinteät Zoom-tapaamiset. Opiskelijoita ei tarvitse välttämättä jakaa huoneisiin etukäteen (mikä on kylläkin mahdollista tehdä tapaamisen asetuksissa), vaan he voivat itse siirtyä opettajan nimeämiin huoneisiin ryhmäjakonsa mukaisesti. Assistenttien määrästä riippuen kullakin ryhmällä voi olla oma ohjaajansa, tai assistentti voi kiertää eri huoneissa. Katso tarkemmin ryhmäopetuksesta.

Laskujen läpikäymisessä voidaan käyttää esimerkiksi Zoomin Share-vaihtoehdoista löytyvää valkotaulua (Whiteboard) tai esimerkiksi Office365:n valkotaulua. Tämä on mahdollista niin yhteisessä tapaamisessa kuin breakout-pienryhmissä. Laskujen kirjoittaminen on usein helpompaa valkotaulusovelluksen kanssa yhteensopivalla piirtonäytöllä/tabletilla ja -kynällä kuin hiirellä. Osalla opiskelijoista saattaa myös olla esimerkiksi oman puhelimensa tai tablettinsa kanssa yhteensopivia kyniä. Laitteiden toimivuus käytettävän valkotauluohjelman kanssa kannattaa testata hyvissä ajoin etukäteen. Mikäli valkotaulusovellus ei toimi käytettävän piirtoalustan kanssa, voi opettaja kuvata laskuja esimerkiksi webkameralla.

Kuvaa ulkoisesta USB-liitännällä tietokoneeseen liitetystä (web)kamerasta voi jakaa osallistujille esim. Zoomin Share Screen > Advanced > Content from 2nd Camera -asetuksen kautta (ks. kuva alla), jolloin voi jakaa livenä dokumenttikameran tapaan paperille tekemiään laskuja reaaliajassa.

Lue lisää: Ruudun ja ohjelmien jakaminen

Zoom_share_advanced.png

Mikäli opiskelijat ovat palauttaneet laskuharjoituksensa ennen Zoom-tapaamista (esimerkiksi saadakseen niistä luvattuja pisteitä), opiskelijat tai assistentti voi harjoitustilanteen aikana avata vastauksia näkyviin Share-toiminnolla ja käyttää eri kohtien osoittamisessa ja merkitsemisessä Zoomin annotointityökaluja (kunhan tämä on sallittu tapaamisten yleisasetuksissa). Esimerkiksi Moodlessa ja eräissä muissa ohjelmissa on mahdollista myös lisätä kommentteja pdf-tiedostoihin.

Opettaja tai assistentti voi halutessaan tallentaa harjoitustilanteen Zoomissa ja jakaa tallenteen opiskelijoille jälkeenpäin kertaamista varten. Vaihtoehtoisesti ohjaaja voi tehdä harjoitustehtävien ratkaisuista valmiiksi videot, jotka katsotaan tilaisuuden aikana yhdessä Share-toiminnon avulla. Esitystilanteessa ohjaaja voi päättää, toistaako hän videosta myös puheen vai selostaako laskusuorituksen vasta videon katsomisen ohessa. Videoselostus on joka tapauksessa opiskelijoille hyödyllinen myöhemmin. Zoomin tallennusominaisuutta on mahdollista käyttää myös erilaisten pienten opetusvideoiden tekemisessä kurssin aiheista.