1. Sulautuva opetus

Last modified by Mikko Halonen on 2024/02/07 09:22

 

Tavoitteena linjakas ja sulautuva opetus

Helsingin yliopistossa opetuksen suunnittelun lähtökohtana on konstruktiivinen linjakkuus, (ks. Yliopistopedagogiikan koulutus) jonka mukaan opetuksen tavoitteet, sisällöt, menetelmät ja arviointikäytänteet ovat linjassa keskenään ja tukevat yhdessä laadukasta, syväsuuntautunutta oppimista.

Viimeisten vuosien aikana opetuksen käytänteet ovat tieto- ja viestintäteknologian hyödyntämisen myötä muuttuneet. Kun opetuksessa luodaan tieto- ja viestintäteknologioiden avulla monipuolisia oppimisympäristöjä käytetään siitä nimitystä sulautuva opetus. Sulautuvalla opetuksella tarkoitetaan lähiopetuksen ja tietoverkkojen välityksellä toteutetun opetuksen integrointia (Levonen, Joutsenvirta & Parikka 2005). 

image2021-9-3_7-59-19.png

Sulautuvan opetuksen suunnittelussa pitää huomioida verkko- ja lähiopetusympäristöjen ominaisuudet, eli asiat kannattaa tehdä siellä missä ne sujuvat parhaiten. Kasvokkainen oppimisympäristö soveltuu ideointiin, keskusteluun, ryhmätöihin ym. Kasvokkaisen vuorovaikutuksen heikkoutena on se, että vuorovaikutus ei tallennu ilman tallennuslaitteita.

Verkko-oppimisympäristössä voidaan osallistujien välillä käyttää kahdenlaista verkkovuorovaikusta:

 

  1. Samanaikaista puheeseen perustuvaa vuorovaikutusta (vaikka henkilöt eivät ole lähellä toisiaan) voidaan tehdä Zoomin välityksellä.
  2. Eriaikaista tekstiin pohjautuvaa vuorovaikutusta voidaan käydä verkkokeskustelualueilla (esim. Moodle), kommenttien välityksellä ja yhteiskirjoittamisalueilla. Tekstin välityksellä tapahtuva vuorovaikutus antaa osallistujille vapauden valita opiskeluajankohdan joustavammin sekä antaa aikaa vastauksen ja/tai tekstin miettimiseen. 

Linjakkaan sulautuvan opetuksen suunnittelussa huomioidaan kurssin osaamistavoitteet, käytettävät oppimisympäristöt, opetuksen sisällöt, opettajan ja opiskelijoiden toiminta, oppimistehtävät ja niiden arviointi. Näiden kaikkien pitää olla linjassa keskenään. Opetuksen suunnittelussa opettaja voi hyödyntää sulautuvan opetuksen matriisiajossa kurssi paloitellaan pienempiin jaksoihin joihin kirjataan jakson aika, osaamistavoitteet, toiminnan ja oppimisympäristön. Matriisin jaksoja voidaan hyödyntää myös verkko-oppimisympäristön rakentamisessa.

Lue lisää:  Konstruktiivinen linjakkuus (Biggs, 1996).

Sulautuvaa opetusta on yliopisto-opetuksessa käytetty jo jonkin aikaa. Lähiopetuksessa on hyödynnetty erilaisia verkko-oppimisympäristöjä esim. Moodlea kurssimateriaalin jakopaikkana sekä Moodleen on tehty oppimistehtäviä sekä joissain tapauksessa myös tenttejä.

Zoom on samanaikaisen verkkovuorovaikutuksen väline. Sitä voidaan käyttää monella tavalla opetuksessa, kuten: