Kokous 63

Last modified by tommi_viitamies@hel_fi on 2024/01/30 08:42

 

Luumu-ryhmä

Muistio kokouksesta 63 (2/2016)

Aika:                   ma 15.8.2016 klo 11-16

Paikka:               Helsingin yliopiston kirjasto, Kaisa-talo, Fabianinkatu 30, Helsinki (kokoushuone 7063)

Läsnä:                Ilkka Haataja (pj, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kirjasto), Jaska Järvilehto (Helsingin Konservatorion kirjasto), Toni Korpi (Espoon kaupunginkirjasto), Anna Kanerva Lamppu (Metropolian ja Pop & Jazz Konservatorion kirjasto, Helsinki) (kohdat 4-6), Lauri Saarikoski (YLE Arkisto), Anu Sormunen (Jyväskylän kaupunginkirjasto), Kateřina Šornová (Kansalliskirjasto), Jaakko Tuohiniemi (Helsingin yliopiston kirjasto), Tommi Viitamies (sihteeri, Helsingin kaupunginkirjasto), Miikka Virtanen (BTJ Finland Oy)

 

1. Järjestäytyminen ja työjärjestys

Valittiin kokouksen puheenjohtajaksi Ilkka Haataja ja kokouksen sihteeriksi Tommi Viitamies. Hyväksyttiin kokouksen asialista työjärjestykseksi.

 

2. Ilmoitusasioita

Toivotettiin tervetulleiksi Luumu-ryhmään uudet jäsenet Toni Korpi Espoon kaupunginkirjastosta ja Anu Sormunen Jyväskylän kaupunginkirjastosta.

Todettiin, että Tuomas Tyyri (Kansalliskirjasto) on eronnut ryhmästä.

 

3. KOKO-ontologiatyöpaja: YSOn ja erikoisontologioiden päällekkäisyys

Keskusteltiin ja muistutettiin luumulaisia 22.9. järjestettävästä työpajasta, johon luumulaisista osallistuvat ainakin Saarikoski, Šornová  ja Tuohiniemi.  Työpajan aiheeseen teemaan liittyen keskusteltiin mahdollisuudesta sulauttaa MUSA-sanasto YSA-sanastoon. Tämän edellytyksenä olisi, että YSA:n nykyiset musiikkitermit yhdenmukaistettaisiin MUSA:n termien kanssa ja Luumu-ryhmä ottaisi jatkossa vastuulleen YSA:n musiikkitermien käsittelyn. Päätettiin, että Šornová selvittää asiaa seuraavaan Luumu-kokoukseen mennessä YSA:n Mirja Anttilalta.

 

4. Luumu ja RDA

Keskusteltiin kansallisten YMN-ohjeluetteloiden roolista RDA-aikakaudella. Todettiin, että luetteloiden merkitys musiikkiteosten yksilöimisessä tulee säilymään, mutta yksittäisten YMN-kirjausten tasolla niiden käyttämisessä RDA-järjestelmiin luetteloitaessa on sovellettava RDA-ohjeiden mukaisia käytäntöjä. Korostettiin myös RDA-kirjastojen vastuuta tietokantojensa takautuvista muutoksista huolehtimisesta. Suurimmat erot ohjeluetteloiden ja RDA:n mukaisten kirjausten välillä tulevat olemaan esityskokoonpanomerkinnöissä.

Todettiin, että kirjastot voivat kommentoida ja ehdottaa muutoksia MusaMelindan alaisen työryhmän tekemään RDA-sääntötekstin suomennokseen ja sen pohjalta tehtyihin kansallisia linjauksiin osoitteessa https://www.kiwi.fi/display/Kuvailusaantopalvelu/RDA-linjausten+kommentointi. RDA-suomennos ja linjaukset ovat nähtävillä RDA Toolkit –sivustolla http://access.rdatoolkit.org/, johon pääsy edellyttää maksullisen vuosilisenssin tai 30 vuorokauden ilmaisen koejakson lunastamista.

Todettiin, että keskeneräinen varsinainen RDA-musiikkikuvailuohje ei ole vielä julkinen.

 

5. Hyväksytyt asiasanat

 

folk metal

Heavy rockin alalaji, jossa on vaikutteita kansanmusiikista ja jonka sanoituksissa käsitellään usein mytologisia aiheita. Musiikkia esitetään pääasiassa sähköisin soittimin, mutta mukana voi myös olla kansanmusiikkisoittimia.

KT Celtic metal

KT folkmetalli

KT kelttimetalli

KT medieval metal

KT pagan metal

KT pakanametalli

KT tribal metal

LT heavy rock

RT folk rock

 

kehorytmiikka

Soittotekniikka, jossa hyödynnetään ihmiskehon eri osia rytmisoittimina. Yleisimpiä kehosoitinääniä ovat erilaiset taputukset, sorminapsutukset ja jaloilla tömistykset. Erikorkuisia ääniä saadaan myös lyömällä käsillä rintaan tai etu- tai takareisiin.

KT bodypercussio

KT body percussion

KT bodyperkussio

KT kehorummutus

LT lyömäsoittimet

RT beatboxing

 

Hyväksyttiin ehdotus termin radiofonia selityksen Kuunnelman ja elektroakustisen musiikin keinoin toteutettu teos muuttamiseksi MUSA-sanastossa muotoon:  Kuunnelman ja elektroakustisen musiikin keinoin toteutettu äänitaidemuoto  ja päätettiin ehdottaa samaa muutosta YSA:aan.

 

6. Hyväksytyt soitinnimet

 

handpan

KT Cupola

KT Hang

KT Halo

KT kupola

KT Rammerdrum

RT steel-rumpu

LT rumpu

 

omniwerk

Lautenwerkin (luuttucembalo) ja viola organistan (jousiklaveeri) kaksisormioinen yhdistelmä.

LT kosketinsoittimet

 

vitar

1970-luvulla kehitetty lasikuituinen sähköviulu, jossa on monipuoliset äänensäätömahdollisuudet.

KT vi-tar

KT Vi-tar

KT vitar electronic violin