Pöytäkirjat 2016 (kokoukset 62-65)

Last modified by tommi_viitamies@hel_fi on 2024/01/30 08:42

Luumu-ryhmä

Muistio kokouksesta 62 (1/2016)

 

Aika:                   To 28.1.2016 klo 10-16

Paikka:               Helsingin yliopiston kirjasto, Kaisa-talo, Helsinki (ryhmätyöhuone 2024)

Läsnä:                Ilkka Haataja (pj, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kirjasto), Jaska Järvilehto (Helsingin Konservatorion kirjasto) (kohdat 1-4), Anna Kanerva Lamppu (Metropolian ja Pop & Jazz Konservatorion kirjasto, Helsinki), Lauri Saarikoski (YLE Arkisto) (kohdat 1-3), Kateřina Šornová (Kansalliskirjasto) (kohdat 1-4), Jaakko Tuohiniemi (Helsingin yliopiston kirjasto), Tommi Viitamies (sihteeri, Helsingin kaupunginkirjasto), Miikka Virtanen (BTJ Finland Oy)

Poissa:               Tuomas Tyyri (Kansalliskirjasto)

 

1. Järjestäytyminen ja työjärjestys

Valittiin kokouksen puheenjohtajaksi Ilkka Haataja ja kokouksen sihteeriksi Tommi Viitamies. Hyväksyttiin kokouksen asialista työjärjestykseksi.

 

2. Ilmoitusasioita

Toivotettiin tervetulleeksi Luumu-ryhmään uusi jäsen Jaska Järvilehto Helsingin Konservatorion kirjastosta.

Keskusteltiin edelleen uusien jäsenten rekrytoimisesta ryhmään erityisesti yleisten kirjastojen piiristä. Päätettiin, että laaditaan yleinen valtakunnallinen kutsuviesti, jota voidaan levittää eri yhteyksissä.

Todettiin, että MusaMelinda-ryhmä on pyytänyt Luumu-ryhmää tutkimaan miten yhtenäistetyistä musiikkinimekkeistä RDA-auktoriteettihakumuotoihin siirtyminen vaikuttaa kansallisten YMN-ohjeluetteloiden sisältöihin erityisesti kokoonpanomerkintöjen kannalta.

 

3. Suomalainen esityskokoonpanosanasto

Jaakko Tuohiniemi esitteli työstämänsä Suomalaisen esityskokoonpanosanaston uusinta versiota. Käytiin läpi useita ongelmallisia tapauksia sanastossa. Tällaisia olivat mm. mies- ja naislauluäänien hierarkiat ja termi ensemble, joka suomennettiin toistaiseksi termillä esiintyjäryhmä. Todettiin, että useiden termien suomennoksiin tai suhteisiin joudutaan vielä palaamaan (mm. mixed media, puhelaulu).

Todettiin, että sanasto liitetään osaksi Asteria ja Fintoa heti, kun sille haettu sanastotunnus on saapunut. Sanasto tulee tällöin korvaamaan Aida-trumpetista zimbalomiin –soitinnimiohjeluettelon. Todettiin, että siirtyminen uuden sanaston käyttöön edellyttää aikanaan riittävää tiedotusta ja käyttöohjeen laatimista sanastolle.

 

4. Musiikin lajityyppi- ja muotosanasto

Jatkotyöstettiin musiikin lajityyppiä ja muotoa osoittavien termien listaa (ns. 655-lista) mm. Ilkka Haatajan esittämien kysymysten pohjalta. Todettiin, että listan työstäminen jatkuu.

 

5. Asiasanat

monikuoroinen musiikki

Musiikki, joka on sävelletty cori spezzati -tekniikalla eli jonka esittäminen vaatii esittäjistön jakamisen kahdeksi tai useammaksi, usein erilleen toisistaan sijoitetuksi ryhmäksi.

KT monikuoromusiikki

LT musiikki

RT monikuoroisuus

rentoutusmusiikki

Musiikki, joka on sävelletty tai jonka julkaisuyhteydestä käy ilmi että se on tarkoitettu rentoutusmusiikiksi.

KT rentoutus : musiikki

LT  musiikki

 

Hyväksyttiin ehdotus termin black metal selityksen muuttamiseksi (kursivoitu osa):

1980-luvun lopulla thrash metal -tyylistä kehittynyt heavy rockin soittoteknisesti  yksinkertainen alalaji, jolle ovat ominaisia nopea, aggressiivinen soittotapa ja  korkeaääninen, kirskuva laulutapa. Sanoitusten aihepiiri liittyy usein uskonnollisiin  ilmiöihin ja mytologioihin. Tyypillisiä edustajia ovat Darkthrone, Bathory, Venom ja Emperor.

 

Hyväksyttiin ehdotus termin litaniat selityksen muuttamiseksi:

litaniat

Vokaaliteos, joka on sävelletty esitettäväksi osana roomalaiskatolisen kirkon liturgiaa lausutun litaniarukouksen sijaan.

LT  kirkkomusiikki

LT  laulumusiikki

 

6. Hankalia musiikkinimiä

Päätettiin siirtää Hankalat musiikkinimet –ohjeluetteloon hakumuoto ja sen ohjaustermi:

Soraia, Charlene

Charlene Soraia

 

Luumu-ryhmä

Muistio kokouksesta 63 (2/2016)

Aika:                   ma 15.8.2016 klo 11-16

Paikka:               Helsingin yliopiston kirjasto, Kaisa-talo, Fabianinkatu 30, Helsinki (kokoushuone 7063)

Läsnä:                Ilkka Haataja (pj, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kirjasto), Jaska Järvilehto (Helsingin Konservatorion kirjasto), Toni Korpi (Espoon kaupunginkirjasto), Anna Kanerva Lamppu (Metropolian ja Pop & Jazz Konservatorion kirjasto, Helsinki) (kohdat 4-6), Lauri Saarikoski (YLE Arkisto), Anu Sormunen (Jyväskylän kaupunginkirjasto), Kateřina Šornová (Kansalliskirjasto), Jaakko Tuohiniemi (Helsingin yliopiston kirjasto), Tommi Viitamies (sihteeri, Helsingin kaupunginkirjasto), Miikka Virtanen (BTJ Finland Oy)

 

1. Järjestäytyminen ja työjärjestys

Valittiin kokouksen puheenjohtajaksi Ilkka Haataja ja kokouksen sihteeriksi Tommi Viitamies. Hyväksyttiin kokouksen asialista työjärjestykseksi.

 

2. Ilmoitusasioita

Toivotettiin tervetulleiksi Luumu-ryhmään uudet jäsenet Toni Korpi Espoon kaupunginkirjastosta ja Anu Sormunen Jyväskylän kaupunginkirjastosta.

Todettiin, että Tuomas Tyyri (Kansalliskirjasto) on eronnut ryhmästä.

 

3. KOKO-ontologiatyöpaja: YSOn ja erikoisontologioiden päällekkäisyys

Keskusteltiin ja muistutettiin luumulaisia 22.9. järjestettävästä työpajasta, johon luumulaisista osallistuvat ainakin Saarikoski, Šornová  ja Tuohiniemi.  Työpajan aiheeseen teemaan liittyen keskusteltiin mahdollisuudesta sulauttaa MUSA-sanasto YSA-sanastoon. Tämän edellytyksenä olisi, että YSA:n nykyiset musiikkitermit yhdenmukaistettaisiin MUSA:n termien kanssa ja Luumu-ryhmä ottaisi jatkossa vastuulleen YSA:n musiikkitermien käsittelyn. Päätettiin, että Šornová selvittää asiaa seuraavaan Luumu-kokoukseen mennessä YSA:n Mirja Anttilalta.

 

4. Luumu ja RDA

Keskusteltiin kansallisten YMN-ohjeluetteloiden roolista RDA-aikakaudella. Todettiin, että luetteloiden merkitys musiikkiteosten yksilöimisessä tulee säilymään, mutta yksittäisten YMN-kirjausten tasolla niiden käyttämisessä RDA-järjestelmiin luetteloitaessa on sovellettava RDA-ohjeiden mukaisia käytäntöjä. Korostettiin myös RDA-kirjastojen vastuuta tietokantojensa takautuvista muutoksista huolehtimisesta. Suurimmat erot ohjeluetteloiden ja RDA:n mukaisten kirjausten välillä tulevat olemaan esityskokoonpanomerkinnöissä.

Todettiin, että kirjastot voivat kommentoida ja ehdottaa muutoksia MusaMelindan alaisen työryhmän tekemään RDA-sääntötekstin suomennokseen ja sen pohjalta tehtyihin kansallisia linjauksiin osoitteessa https://www.kiwi.fi/display/Kuvailusaantopalvelu/RDA-linjausten+kommentointi. RDA-suomennos ja linjaukset ovat nähtävillä RDA Toolkit –sivustolla http://access.rdatoolkit.org/, johon pääsy edellyttää maksullisen vuosilisenssin tai 30 vuorokauden ilmaisen koejakson lunastamista.

Todettiin, että keskeneräinen varsinainen RDA-musiikkikuvailuohje ei ole vielä julkinen.

 

5. Hyväksytyt asiasanat

 

folk metal

Heavy rockin alalaji, jossa on vaikutteita kansanmusiikista ja jonka sanoituksissa käsitellään usein mytologisia aiheita. Musiikkia esitetään pääasiassa sähköisin soittimin, mutta mukana voi myös olla kansanmusiikkisoittimia.

KT Celtic metal

KT folkmetalli

KT kelttimetalli

KT medieval metal

KT pagan metal

KT pakanametalli

KT tribal metal

LT heavy rock

RT folk rock

 

kehorytmiikka

Soittotekniikka, jossa hyödynnetään ihmiskehon eri osia rytmisoittimina. Yleisimpiä kehosoitinääniä ovat erilaiset taputukset, sorminapsutukset ja jaloilla tömistykset. Erikorkuisia ääniä saadaan myös lyömällä käsillä rintaan tai etu- tai takareisiin.

KT bodypercussio

KT body percussion

KT bodyperkussio

KT kehorummutus

LT lyömäsoittimet

RT beatboxing

 

Hyväksyttiin ehdotus termin radiofonia selityksen Kuunnelman ja elektroakustisen musiikin keinoin toteutettu teos muuttamiseksi MUSA-sanastossa muotoon:  Kuunnelman ja elektroakustisen musiikin keinoin toteutettu äänitaidemuoto  ja päätettiin ehdottaa samaa muutosta YSA:aan.

 

6. Hyväksytyt soitinnimet

 

handpan

KT Cupola

KT Hang

KT Halo

KT kupola

KT Rammerdrum

RT steel-rumpu

LT rumpu

 

omniwerk

Lautenwerkin (luuttucembalo) ja viola organistan (jousiklaveeri) kaksisormioinen yhdistelmä.

LT kosketinsoittimet

 

vitar

1970-luvulla kehitetty lasikuituinen sähköviulu, jossa on monipuoliset äänensäätömahdollisuudet.

KT vi-tar

KT Vi-tar

KT vitar electronic violin

 

Luumu-ryhmä

Muistio kokouksesta 64 (3/2016)

Aika:                    ke 28.9.2016 klo 11-16

Paikka:                Topelia, Kansalliskirjasto, Unioninkatu 38 C II, Helsinki (kokoushuone Koivu, C125a)

Läsnä:                 Ilkka Haataja (pj, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kirjasto), Jaska Järvilehto (Helsingin Konservatorion kirjasto), Toni Korpi (Espoon kaupunginkirjasto), Anna Kanerva Lamppu (Metropolian ja Pop & Jazz Konservatorion kirjasto, Helsinki), Kateřina Šornová (Kansalliskirjasto), Jaakko Tuohiniemi (Helsingin yliopiston kirjasto), Tommi Viitamies (sihteeri, Helsingin kaupunginkirjasto), Miikka Virtanen (BTJ Finland Oy)

Lisäksi (kohta2):  Mirja Anttila (Kansalliskirjasto)

 

Poissa:                 Lauri Saarikoski (YLE Arkisto), Anu Sormunen (Jyväskylän kaupunginkirjasto)

 

1. Järjestäytyminen ja työjärjestys

Valittiin kokouksen puheenjohtajaksi Ilkka Haataja ja kokouksen sihteeriksi Tommi Viitamies. Hyväksyttiin kokouksen asialista työjärjestykseksi.

 

2. MUSAn ja YSAn yhteinen tulevaisuus

Toivotettiin tervetulleeksi kokoukseen YSA-sanastosta vastaava Mirja Anttila Kansalliskirjastosta. Keskusteltiin aiemman pohjalta edellytyksistä yhdistää MUSA-sanasto YSAan siten, että Luumu-ryhmä vastaisi jatkossa YSAn musiikkitermien hyväksymisestä. Anttila piti yhdistämistä sekä mahdollisena että toivottavana.

Päätettiin tilata listaukset YSAn ja MUSAn eroavaisuuksista musiikkitermien osalta ja valmistella ehdotus niiden yhdenmukaistamisesta seuraavaan Luumu-kokoukseen mennessä. Asiaa koordinoi Šornová. Tämän jälkeen tehdään mahdollinen päätös yhdistämisestä ja perustetaan Luumun ja Finton yhteinen työpaja asian käytännön toteuttamiseksi. Jatkossa YSAn uudet musiikkitermit valmisteltaisiin Luumu-ryhmässä ja vahvistettaisiin YSA-kokouksessa, jossa ne esittelisi vaihtuva Luumu-ryhmän jäsen.

Päätettiin myös, että jo ennen sanastojen mahdollista yhdistämistä uudet YSA-musiikkitermit viedään ensin Finton viralliseen ehdotusjärjestelmään, josta ne tuodaan Luumu-ryhmän käsiteltäväksi ennen seuraavaa YSA-kokousta joulukuussa 2016, aiemmin sovitun YSA-MUSA-työnjaon mukaisesti.

 

3. SEKO julkaistu, Aidatrumpetista Zimbalomiin poistetaan käytöstä

Todettiin, että Suomalainen esityskokoonpanosanasto SEKO on julkaistu osoitteessa https://finto.fi/seko/fi/, ja että sen edeltäjä Aidatrumpetista Zimbalomiin poistetaan käytöstä hallitusti. Päätettiin, että Haataja laatii julkaisusta tiedotteen, jossa mainitaan uuden sanaston palauteosoite ja keskustelumahdollisuus Luumu-foorumilla, ja jota jaetaan kattavasti eri ammattilaisverkostoissa (Alfons, ME-luetteloijat, Kirjastot.fi, Luumu-foorumi, Luumu-ryhmän jäsenten omat verkostot ym.).

 

 4. Erikoismerkit SEKOssa

Todettiin, että SEKOon on luotu ns. piilolabelit, jotka mahdollistavat haut diakriittisten ja erikoismerkkien kanssa ja ilman niitä.

 

5. Lajityyppi- ja muotosanasto

Todettiin, että Luumu-ryhmän 2015 laatima musiikkitermien 655-kentän lajityyppi- ja muotosanasto on yhdistetty Metatietosanaston ns. genresanastoon (https://finto.fi/mts/fi/page/m12), joka sisältää muitakin kuin musiikkitermejä. Keskusteltiin Kansallisessa sisällönkuvailun asiantuntijaryhmässä esille nousseesta ajatuksesta tehdä musiikin 655-lajityyppi- ja muototermeistä erillinen listansa omassa verkko-osoitteessaan.

 

6. Soitinnimet asiasanoina

Päätettiin, että MUSA-sanaston olemassaolon aikana kaikkia SEKOn termejä voi käyttää asiasanoina. Mikäli MUSA yhdistyy YSAan, poimitaan SEKOsta soitinnimiä YSAan valikoiden.

 

7. Kirjastot.fi-sivuston musiikin funktiomerkintä- ja soitinlyhennesivut

http://www.kirjastot.fi/musiikki/luumu-ryhma/funktiomerkinnat#.V_ZTaU37XL8

http://www.kirjastot.fi/musiikki/luumu-ryhma/soitinlyhenteet#.V_ZTfE37XL8

Todettiin, että SEKOn julkaisun jälkeen kyseisten sivujen sisällöt on syytä tarkistaa ennen niiden mahdollista poistamista. Päätettiin, että Viitamies vertaa funktiolistaa Metatietosanaston Toimijoiden suhteet –listaan ja lyhennelistaa SEKO:ssa oleviin lyhenteisiin ja toimittaa eteenpäin mahdolliset muutostarpeet.

 

8. Hyväksytyt asiasanat

 

Muutokset termeihin:

 

KÄYTETTÄVÄ TERMI                       alkeistaso

ASSOSIATIIVISET KÄSITTEET        keskitaso

HUOMAUTUS

Aloittelevan soittajan tai laulajan taso, jota dokumentoitava nuottijulkaisu tai opas vastaa. Termillä ei oteta kantaa laulajan/soittajan ikään. Alkeistason nuottijulkaisu sisältää joko alun perin helppoja tai alkuperäisestä helpotettuja sovituksia.

Jos kyseessä on selkeästi lapsille tarkoitettu aineisto, käytetään täsmenteenä termiä lapset. Termiä voi soveltaa myös laulun- ja soitonoppaisiin.

 

muutetaan muotoon:

 

KÄYTETTÄVÄ TERMI                      alkeistaso

ASSOSIATIIVISET KÄSITTEET       edistynyt taso

                                                          keskitaso

HUOMAUTUS

Aloittelevan laulajan tai soittajan taitotaso, jota dokumentoitava nuottijulkaisu tai opas vastaa. Termillä ei oteta kantaa laulajan tai soittajan ikäänAlkeistason nuottijulkaisu sisältää joko alun perin helppoja tai alkuperäisestä helpotettuja sovituksia.

Jos kyseessä on selkeästi lapsille tarkoitettu aineisto, käytetään täsmenteenä termiä lapset. Termiä voi soveltaa myös laulun- ja soitonoppaiden vaatimustason määrittelyyn.

 

 

KÄYTETTÄVÄ TERMI                      ambient

YLÄKÄSITE                                      populaarimusiikki

ASSOSIATIIVISET KÄSITTEET      elektroninen populaarimusiikki

                                                         meditaatiomusiikki

                                                         new age -musiikki

                                                         tekno

                                                         ympäristömusiikki

                                                         äänimaisema

HUOMAUTUS

Lähinnä 1980- ja 1990-luvuilla syntynyt populaarimusiikkityyli, jossa on pyritty luomaan yleensä sähköisin soittimin erilaisia, tavallisesti harmonisia ääniympäristöjä. Tyylin 14 alalajien niminä on esiintynyt mm. seuraavia käsitteitä: ambient breakbeat, ambient dub, ambient house, ambient pop, ambient techno, dark ambient ja experimental ambient.

Termiä suositellaan käytettäväksi lähinnä vain 1980- ja 1990-luvuilla sekä myöhemmin syntyneestä musiikista.

 

muutetaan muotoon:

 

KÄYTETTÄVÄ TERMI                       ambient

YLÄKÄSITE                                       elektroninen populaarimusiikki

ASSOSIATIIVISET KÄSITTEET        avantgarde

                                                           dub

                                                           elektroninen populaarimusiikki

                                                           house

                                                           meditaatiomusiikki

                                                           new age -musiikki

                                                           tekno

                                                           ympäristömusiikki

                                                           äänimaisema

KORVATUT TERMIT                         dark ambient

                                                           experimental ambient

HUOMAUTUS

1970-luvulla syntynyt populaarimusiikkityyli, jossa on pyritty luomaan yleensä elektronisin soittimin erilaisia, tavallisesti harmonisia ääniympäristöjä. Puhtaassa ambient-musiikissa rytmillä on hyvin pieni merkitys. Termiä suositellaan käytettäväksi lähinnä vain vuoden 1975 jälkeen syntyneestä musiikista.

Termi esiintyy myös osana 1990-luvulla rave-kulttuurin johdannaisena luoduista genreistä käytettäviä nimityksiä (esim. ambient dub, ambient house, ambient pop, ambient techno). Näiden yhteydessä suositellaan käytettäväksi niiden yläkäsitteitä (dub, house, popmusiikki, tekno jne.).

 

 

KÄYTETTÄVÄ TERMI                       dance

YLÄKÄSITE                                       popmusiikki

ALAKÄSITTEET                                trance

ASSOSIATIIVISET KÄSITTEET       diskomusiikki

                                                          drum ’n’ bass

                                                          house

                                                          reggaeton

                                                          tekno

KORVATUT TERMIT                        tanssipop

HUOMAUTUS

1990-luvulla suosituksi tullut elektronisen tanssimusiikin laji, jota voi luonnehtia housen ja teknon helpotetuksi versioksi ("tanssipop").

 

muutetaan muotoon:

 

KÄYTETTÄVÄ TERMI                       dance

YLÄKÄSITE                                       elektroninen tanssimusiikki

ASSOSIATIIVISET KÄSITTEET        diskomusiikki

                                                           hip hop

                                                           house

                                                           r&b

                                                           reggaeton

                                                           tekno

                                                           trance (musiikki)

KORVATUT TERMIT                         dance-pop

                                                           eurodance        

                                                           tanssipop

HUOMAUTUS

1990-luvulla suosituksi tullut elektronisen tanssimusiikin laji, jota voi luonnehtia housen ja teknon helpotetuksi versioksi. Laulu ja melodisuus ovat siten tärkeämmässä osassa kuin muussa elektronisessa tanssimusiikissa. Tunnetuin dancen alagenre on eurodance, joka sisältää usein myös räppiä.

Termiä käytetään myös klubimusiikista vaikutteita ammentavien listapop-artistien tuotannon tanssittavimmasta osasta.

 

 

KÄYTETTÄVÄ TERMI                       drum ’n’ bass

YLÄKÄSITE                                       elektroninen tanssimusiikki

ASSOSIATIIVISET KÄSITTEET        dance

                                                           hip hop

                                                           house

                                                           tekno

KORVATUT TERMIT                         drum’n’bass

                                                           drum and bass

                                                           jungle

 

muutetaan muotoon:

 

KÄYTETTÄVÄ TERMI                       drum ’n’ bass

YLÄKÄSITE                                       elektroninen tanssimusiikki

ASSOSIATIIVISET KÄSITTEET        hip hop

                                                           house

                                                           tekno

KORVATUT TERMIT                         drum’n’bass

                                                           drum and bass

                                                           jungle

 

 

KÄYTETTÄVÄ TERMI                       dubstep

YLÄKÄSITE                                       elektroninen populaarimusiikki

ASSOSIATIIVISET KÄSITTEET        tekno

KORVATUT TERMIT                         dub step

 

muutetaan muotoon:

 

KÄYTETTÄVÄ TERMI                       dubstep

YLÄKÄSITE                                       elektroninen tanssimusiikki

ASSOSIATIIVISET KÄSITTEET        drum ’n’ bass

                                                           hip hop

                                                           reggae

                                                           tekno

KORVATUT TERMIT                         dub step

 

 

KÄYTETTÄVÄ TERMI                       house

YLÄKÄSITE                                       diskomusiikki

                                                          popmusiikki

ASSOSIATIIVISET KÄSITTEET       dance

                                                          drum ’n’ bass

                                                          hip hop

                                                          soul

                                                          tekno

 

muutetaan muotoon:

 

KÄYTETTÄVÄ TERMI                       house

YLÄKÄSITE                                       elektroninen tanssimusiikki

ASSOSIATIIVISET KÄSITTEET        dance

                                                           diskomusiikki

                                                           drum ’n’ bass

                                                           hip hop

                                                           soul

                                                           tekno

                                                           trance

KORVATUT TERMIT                         ambient house

 

 

KÄYTETTÄVÄ TERMI                       keskitaso

ASSOSIATIIVISET KÄSITTEET        alkeistaso

HUOMAUTUS

Alkeet jo hallitsevalle harrastajalle tarkoitettu taso, jolla nuotit ovat normaalia yksinkertaisempia tai jonkin verran helpotettuja. Termiä voi soveltaa myös laulun- ja soitonoppaisiin.

 

muutetaan muotoon:

 

KÄYTETTÄVÄ TERMI                       keskitaso

ASSOSIATIIVISET KÄSITTEET        alkeistaso

                                                           edistynyt taso

HUOMAUTUS

Alkeet jo hallitsevan laulun tai soiton harrastajan taitotaso, jota dokumentoitava nuottijulkaisu tai opas vastaa ja jossa nuotit ovat normaalia yksinkertaisempia tai jonkin verran helpotettuja. Termillä ei oteta kantaa laulajan tai soittajan ikään.

Jos kyseessä on selkeästi lapsille tarkoitettu aineisto, käytetään täsmenteenä termiä lapset. Termiä voi soveltaa myös laulun- ja soitonoppaiden vaatimustason määrittelyyn.

 

 

KÄYTETTÄVÄ TERMI                       tekno

YLÄKÄSITE                                       popmusiikki

ASSOSIATIIVISET KÄSITTEET       ambient

                                                          dance

                                                          diskomusiikki

                                                          drum ’n’ bass

                                                          dubstep

                                                          house

                                                          rock

                                                          teknorock

 

muutetaan muotoon:

 

KÄYTETTÄVÄ TERMI                       tekno

YLÄKÄSITE                                       elektroninen tanssimusiikki

ASSOSIATIIVISET KÄSITTEET        ambient

                                                          dance

                                                          diskomusiikki

                                                          drum ’n’ bass

                                                          dubstep

                                                          house

                                                          teknorock

KORVATUT TERMIT                        ambient techno

                                                          techno

 

 

KÄYTETTÄVÄ TERMI                       trance

YLÄKÄSITE                                       dance

 

muutetaan muotoon:

 

KÄYTETTÄVÄ TERMI                       trance

YLÄKÄSITE                                       elektroninen tanssimusiikki

ASSOSIATIIVISET KÄSITTEET        dance

                                                           house

                                                           tekno

 

 

Uudet termit:

 

KÄYTETTÄVÄ TERMI                       elektroninen tanssimusiikki

YLÄKÄSITE                                       popmusiikki

ALAKÄSITTEET                                dance

                                                           drum ’n’ bass

                                                           dubstep

                                                           house

                                                           tekno

                                                           trance

ASSOSIATIIVISET KÄSITTEET        elektroninen populaarimusiikki

KORVATUT TERMIT                         breakbeat

                                                           EDM

                                                           electronic dance music

                                                           klubimusiikki

                                                           rave-musiikki

HUOMAUTUS

Elektronisesti tuotettu, klubiympäristöön tarkoitettu tanssittava popmusiikki, jota luonnehtii yleensä rumpukoneella luotu voimakas rytmi, samplerilla tai syntetisaattorilla luotu melodia sekä nopea tempo. Laulun rooli on yleensä vähäinen ja musiikki usein enimmäkseen instrumentaalista, poikkeuksena kuitenkin dance.

 

 

KÄYTETTÄVÄ TERMI                       isonuottiset nuottijulkaisut

YLÄKÄSITE                                       nuottijulkaisut

ASSOSIATIIVISET KÄSITTEET        isotekstiset kirjat

KORVATUT TERMIT                         isonuottiset

                                                           isonuottiset nuotit

HUOMAUTUS

Tavallista isokokoisempaa nuottikirjoitusta sisältävät nuottijulkaisut, joissa musiikki on yleensä helpotettuina sovituksina erityisesti soitonopetuksen tarpeisiin.

 

 

KÄYTETTÄVÄ TERMI                       edistynyt taso

ASSOSIATIIVISET KÄSITTEET        alkeistaso

                                                           keskitaso

KORVATUT TERMIT                         haastava taso

                                                           vaativa taso

                                                           ylin taso

HUOMAUTUS

Edistyneen laulajan tai soittajan taitotaso, jota dokumentoitava nuottijulkaisu tai opas vastaa. Termillä ei oteta kantaa laulajan tai soittajan ikään.

Jos kyseessä on selkeästi lapsille tarkoitettu aineisto, käytetään täsmenteenä termiä lapset. Termiä voi soveltaa myös laulun- ja soitonoppaiden vaatimustason määrittelyyn.

 

 

9. Hyväksytyt soitinnimet

 

KÄYTETTÄVÄ TERMI                       jousiklaveri

YLÄKÄSITE                                       soittimet

KORVATUT TERMIT                         Bogenflügel

                                                           celestinette

                                                           clavecin-vielle

                                                           claviol

                                                           xänorphica

                                                           wheel harp

 

KÄYTETTÄVÄ TERMI                       rytmilauta

YLÄKÄSITE                                       rumpu

KORVATUT TERMIT                         kickbox

                                                           kick box

                                                           rhythm stompbox

                                                           rhythm stomp box

                                                           stompbox

                                                           stomp box

HUOMAUTUS

Jalalla soitettava puinen laatikko, jota naputetaan tai tampataan kengänpohjalla.

Ei tule sekoittaa efektipedaaliin, joista osasta käytetään englanniksi samaa nimitystä.

 

Luumu-ryhmä

Muistio kokouksesta 65 (4/2016)

 

Aika:                   ma 24.10.2016 klo 12.15-15.45

Paikka:               Topelia, Kansalliskirjasto, Unioninkatu 38 C II, Helsinki (kokoushuone Koivu, C125a)

Läsnä:                Ilkka Haataja (pj, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kirjasto), Jaska Järvilehto (Helsingin Konservatorion kirjasto), Toni Korpi (Espoon kaupunginkirjasto), Kateřina Šornová (Kansalliskirjasto), Jaakko Tuohiniemi (Helsingin yliopiston kirjasto), Tommi Viitamies (sihteeri, Helsingin kaupunginkirjasto), Miikka Virtanen (BTJ Finland Oy)

Poissa:               Anna Kanerva Lamppu (Metropolian ja Pop & Jazz Konservatorion kirjasto, Helsinki), Lauri Saarikoski (YLE Arkisto), Anu Sormunen (Jyväskylän kaupunginkirjasto)

 

1. Järjestäytyminen ja työjärjestys

Valittiin kokouksen puheenjohtajaksi Ilkka Haataja ja kokouksen sihteeriksi Tommi Viitamies. Hyväksyttiin kokouksen asialista työjärjestykseksi.

 

2. Ilmoitusasioita

Todettiin, että PIKI-kirjastojen Marita Ahvenjärvi on 24.10. toimittanut Luumu- ja MusaMelinda-ryhmien puheenjohtajalle ja sihteereille kyselyn koskien populaarimusiikin säveltäjänimiauktoriteettien valitsemista ja ovatko Hankalat musiikkinimet –luettelon ratkaisut käyttökelpoisia myös RDA-luetteloinnissa. Todettiin, että kysymys kuuluu nimenomaan Luumu-ryhmän toimialaan ja päätettiin ottaa asia seuraavan Luumu-kokouksen asialistalle.

 

3. MUSA-sanaston ketjujen purku

Päätettiiin purkaa MUSA-sanastossa olevat auktorisoidut asiasanaketjut ja hyväksyttiin osalle niistä vastineiksi uudet asiasanat (liite 1).

                          

4. MUSAn ja YSAn yhdistyminen

Edellisessä kokouksessa sovitun pohjalta tehtiin periaatepäätös MUSA-sanaston yhdistämisestä YSA-sanastoon. Asia etenee MUSAn ja YSAn yhteisellä työpajalla, jossa pyritään kartoittamaan sanastojen musiikkitermien erot, päätetään kuinka ne yhdenmukaistetaan ja sovitaan käytännön toteutuksesta.

 

5. Kirjastot.fi:n funktio- ja soitinlyhennesivut

Päätettiin, että sivut poistetaan käytöstä sen jälkeen, kun Metatietosanaston Toimijoiden suhteet –lista ja SEKO-sanasto on täydennetty ja yhtenäistetty niiden kanssa.

 

9. Hyväksytyt SEKO-soitintermit

 

 * = kyseinen rivi on jo Sekossa; à = termimuutos; muut rivit ovat lisäyksiä:

 

ashiko

Afrikkalainen katkaistun kartion muotoinen rumpu, jonka alapää on avoin.

   KT  ašiko

   LT   rumpu

 

cajón*

   KT   caja de tapeo

   KT   cajón de tapeo

   KT   tapeador

   LT   rumpu*   à LT laatikkorumpu

 

jalkioharmoni

Yksi- tai kaksisormioinen harmoni, jossa on myös jalkio.

   KT   jalkioharmooni

   LT   harmoni

 

kellopeliklaveri*

   KT   Stahlklavier

 

laatikkorumpu

   ST   cajón

   ST   rytmilauta

 

rytmilauta*

   LT   rumpu*   à LT laatikkorumpu