Menetelmäpankista

Last modified by ihheikki@helsinki_fi on 2024/02/08 07:52

Yleistä

Syksyllä 2013 Viikin kampuksella työskentelevät Opettajien akatemian jäsenet järjestivät opetuksenkehittämiskilpailun, jossa etsittiin hyviä, koko Viikkiä hyödyttäviä ideoita. Osana Helix ry:n ehdotusta ideoitiin laboratoriokurssien tehostamista tekemällä ennakkomateriaaliksi opetusvideoita esimerkiksi usein käytetyistä menetelmistä ja videoimalla enemmän resursseja vaativia menetelmiä itseopiskelumateriaaliksi. Ideaa jatkokehiteltiin ja päätettiin toteuttaa menetelmäpankki, jonka tarkoituksena on koota yhteen paikkaan sekä netistä saatavilla olevia videoita että viikkiläistensä itsensä tuottamaa materiaalia. Menetelmäpankki päätettiin laajentaa pelkistä laboratoriomenetelmistä muuhunkin menetelmäaiheiseen sähköiseen materiaaliin, jotta se heijastelisi Viikin tieteenalojen moninaisuutta ja palvelisi mahdollisimman monia viikkiläisiä.

Menetelmäpankkiin on koottu linkkejä eri tahojen tuottamiin opetusvideoihin ja muuhun hyödylliseen sähköiseen oppimateriaaliin, jotka löytyvät avoimesti netistä sekä viikkiläisten itsensä tuottamaa materiaalia. Menetelmäpankkiin voi myös jokainen viikkiläinen lisätä itse hyödylliseksi kokemaansa menetelmäaiheista materiaalia (tai linkkejä sellaiseen). Menetelmäpankki on tarkoitettu niin opettajille opetuksen tueksi kuin opiskelijoille itsenäiseen opiskeluun.

 

Menetelmäpankki on toteutettu Opettajien akatemian tuella. Lue lisää Opettajien akatemiasta.

http://www.helsinki.fi/opettajienakatemia/images/fin/alma_terho_oa.gif

Käyttöoikeudet

Kuka tahansa voi katsella suurinta osaa wikin sisällöstä vapaasti. Journal of Visualized Experiments:n (JoVE) videot toimivat vain yliopiston verkossa (kirjastolla on oikeudet osioihin General, Neuroscience sekä Immunology and Infection).

Sivujen kommentointi, muokkaaminen ja lisääminen on mahdollista vain yliopiston tunnuksilla sisäänkirjautuneille. Kommentoidaksesi tai lisätäksesi sisältöä kirjaudu sisään oikeasta yläkulmasta. Sivujen ja kommenttien poistaminen on mahdollista vain ylläpitäjille. Jos jotain tarvitsee poistaa, ota yhteys — tai kerro kommentilla, mitä pitäisi tehdä ja miksi. Oman kommenttinsa saa kuitenkin poistettua, mikäli siihen ei ole tullut yhtään vastausta.

Tekijänoikeuksista

Netistä saa linkata (tähän wikiin), opetusmateriaalissa saa linkata (kaikkeen sisältöön), mutta videoiden näyttäminen opetuksessa (ellei ole erikseen lupaa) ei ole sallittua (Creative Commons -lisensoituja videoita saa näyttää, tekijä tietenkin mainiten, samoin niitä, joissa se on erikseen mainittu). Tekijänoikeudet materiaaliin kuuluvat tietenkin tekijöille itselleen, eivät menetelmäpankin kokoajille. Enemmän tietoja tekijänoikeuksista löydät sivulta Tekijänoikeuksista.

Vinkkejä hakuun

  • Wikin etusivulta löytyy haku, jonka avulla voit etsiä sisältöä wikistä. Etusivulta (ja kaikilta sivuilta vasemmasta reunasta) löytyy sivukartta, joka aukeaa puuksi.
  • Wikissä navigointia (sivukartan/puun lisäksi) helpottavat avainsanat. Kullakin sivulla on materiaalia kuvaavia avainsanoja (labels) ja niitä voi helposti lisätä myös itse (avainsanojen vierestä löytyvää kynää klikkaamalla). Klikkaamalla avainsanaa saat näkyviisi kaikki kyseisellä sanalla merkityt sivut. Voit tarvittaessa myös lisätä mielestäsi hyödyllisiä avainsanoja sivuille (sivun oikeasta alakulmasta avainsanojen vierestä löytyvää kynää klikkaamalla).
  • Kaikki menetelmäpankissa käytetyt avainsanat aakkosjärjestyksessä:

Unknown macro: listlabels. Click on this message for details.

Sivujen seuraaminen ja ilmoitukset muutoksista

Voit seurata mitä tahansa sivua, johon sinulla on lukuoikeus. Saat tiedon (sähköpostiisi), kun sivua muokataan, kommentoidaan, sivulle lisätään liite tai se poistetaan kokonaan. Voit asettaa sivun seurantaan oikean yläreunan ”Watch” -valikosta.

Sähköpostiasetuksista (oikeasta yläkulmasta oma kuva - settings - e-mail settings) on mahdollista valita myös ”Autowatch” -toiminto, jolloin saat automaattisesti tiedon kaikista luomiesi, muokkaamiesi tai kommentoimiesi sivujen muutoksista.

Lisää tietoa sivujen seuraamisesta ja sähköpostiasetusten muokkaamisesta Wikipalvelun ohjeista: Muutosten, ilmoitusten ja tehtävien hallinta

Muuta

Puuttuuko Menetelmäpankista jotain tärkeää? Jokin menetelmä, otsikko, hyvä linkkivinkki tai tekemäsi video, jonka haluaisit hyödyttävän muitakin? Lisää! Teknisissä asioissa voit kääntyä Viikin verkko-opetuksen tukihenkilöiden puoleen (yhteystiedot).

Lisää tietoja wikipalvelusta löydät Wikipalvelun ohjeista