2. Vinkkejä tiedonhakuun e-aineistoista

Last modified by Emilia Karjalainen on 2024/02/26 15:40

 

Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksilla pääset käsiksi kirjastojen hankkimiin e-aineistoihin. Myös aineistojen etäkäyttö on mahdollista.  Muut kuin Helsingin yliopistolaiset voivat käyttää aineistoja Kansalliskirjaston asiakastyöasemilla tai omalla kannettavalla tietokoneella kirjastosta saatavilla verkkotunnuksilla.

Osa aineistoista on vapaasti verkossa, ja osaa voi käyttää HY:n verkkotunnuksilla.

Millaisia aineistot ovat?

EBSEES on Itä-Eurooppaa (entisiä kommunistisia maita) koskeva viitetietokanta. Se sisältää viitteitä kirjoihin, lehtiartikkeleihin, katsauksiin ja väitöskirjoihin. Tietokanta sisältää yli 50.000 kirjallisuusviitettä ajalta 1991-1996.

Early Russian Cinema -tietokanta sisältää 57 digitoitua elokuvalehteä, jotka ovat ilmestyneet Venäjän keisarikunnan alueella 1900-luvun alussa. Lehtiaineisto kuvaa venäläisen elokuvan ja elokuvakulttuurin varhaiskauden kehitystä sisältäen muun muassa elokuvien esittelyjä, arvosteluja, haastatteluja ja teattereiden ohjelmistoja. Lehdet sisältävät tietoa myös muista ajan viihteen muodoista. 

eLibraryRu on venäläinen portaali, jonka kautta pääsee venäläisiin ja ulkomaisiinkin tieteellisiin julkaisuihin. Lehtiä on eri tieteenaloilta, mm. Nauka-kustantamon lehtiä. Tällä hetkellä vajaa 200 avoimesti saatavilla olevaa lehteä. Mahdollisuus selata lehtiä tieteenaloittain ja tehdä kokotekstihakuja.

INION on venäjänkielinen yhteiskuntatieteellisten ja humanististen alojen tietokantakokoelma. Tiedon tuottajana INION (Venäjän tiedeakatemia). Hakukielinä venäjä ja englanti.

INTEGRUM on laaja venäläinen useiden eri tiedontuottajien tietokannoista integroitu tiedonhakuportaali, josta on haettavissa Venäjällä ja muissa IVY-maissa julkaistua aineistoa. Se sisältää sanoma- ja aikakauslehtiä, uutistoimistojen ja radio- ja televisiokanavien aineistoja, internet-julkaisuja, kaunokirjallisuutta, virallisjulkaisuja ja tilastoja.

Muslims in Russia -tietokanta esittelee Venäjän muslimiväestön julkaisuja aikajaksolla 1861-1918. Tämä aika oli yksi dynaamisimpia kausia Venäjän muslimiväestön historiassa. Nämä Venäjällä julkaistut materiaalit – kausijulkaisut ja monografiat - heijastavat muslimiväestön elämää osana Venäjän keisarikuntaa ja sekä kertovat muslimiväestön vaikuttajien näkemyksistä. Kokoelmassa on muslimien kirjoittamaa ja muslimeista kirjoitettua aineistoa.

Polnoe Sobranie Zakonov Rossijskoj Imperii  - Pietarin Kansalliskirjasto on digitoinut Venäjän vanhan lakikokoelman. Palvelusta voi hakea eri tavoin: kronologisesti, lain numerolla, henkilönimillä tai aiheen mukaisesti.

PRAVDA oli Neuvostoliiton johtava sanomalehti, joka ilmestyy edelleen Venäjän federaation kommunistisen puolueen äänenkannattajana. Lehden arkisto sisältää pdf:t lehden vuosikerroista 1912-2009 miltei täydellisinä.  Kokoteksti artikkeleita voi hakea sekä kyrillisin että latinaisin kirjaimin.

Socionet on venäjällä kehitetty portaali yhteiskuntatieteellisiin tietoaineistoihin. Pääpaino on taloustieteissä.

VESTNIK EVROPY oli vaikutusvaltainen kirjallisuuden ja historian lehti, jonka perusti kirjailija ja historioitsija Nikolay Karamzin. Lehdellä oli merkittävä rooli venäläisen kirjallisuuden ja yhteiskunnallisen ajattelun edelläkävijänä. Vestnik Evropy julkaisi Aleksandr Puškinin ensimmäiset runot vuonna 1814.

E-aineistoja koskevista käyttösäännöistä

Kullakin aineistolla on omat käyttösääntönsä, mutta yleisesti käytössä olevat säännöt ovat seuraavat: auktorisoidut käyttäjät saavat selata aineistoa, ladata ja tallentaa aineistoa. Kopioita yksittäisistä artikkeleista  saa ottaa omaan tai tieteelliseen tutkimuskäyttöön. Monia kopioita voi ottaa opetuskäyttöön sillä ehdolla, että mitään ylimääräsiä kuluja kopioista ei saa periä (lukuunottamatta kopioinnin itsensä tuottamat kulut). Kopioissa on oltava copyright merkintä. Käyttäjä saa välittää kopioita tai elektronisia kopioita myös ei-auktorisoidulle käyttäjälle, jos kysessä ei ole  systemaattinen kopiointi. Aineistosta ei saa valmistaa derivoituja töitä eikä aineistoa saa manipuloida.

Lisää ohjeita e-aineistojen käytöstä:

Usein kysyttyjä kysymyksiä Helsingin yliopiston kirjaston hankkimista e-kirjoista, e-lehdistä, artikkeleista ja tietokannoista

E-kirjaopas

Muuta:

Eri maiden kansalliskirjastojen verkossa olevia luetteloita kannattaa käyttää tiedonhakuun, voit hakea sanahauilla, tekijöillä jne.

The European Library - linkkejä eri maiden kansalliskirjastoihin: http://www.theeuropeanlibrary.org/portal/libraries/map_en.html

Serbian kansalliskirjasto: http://www.nb.rs/

Slovenian kansalliskirjasto: http://www.nuk.uni-lj.si/

Kansallis- ja yliopiston kirjasto, Zagreb, Kroatia: http://www.nsk.hr/

Pyhän Klemens Ohridilaisen kansallis- ja yliopiston kirjasto, Skopje, Makedonia: https://www.cenl.org/library/national-and-university-library-st-kliment-ohridski/

Bosnian ja Hertsegovinan kansallis- ja yliopiston kirjasto: http://www.nub.ba/

Montenegron kansalliskirjasto: https://www.nb-cg.me/en

Bulgarian kansalliskirjasto: http://www.nationallibrary.bg/

Tšekin kansalliskirjasto: http://www.nkp.cz

Puolan kansalliskirjasto: http://www.bn.org.pl/

Slovakian kansalliskirjasto: http://www.snk.sk/