Survey-metodiikka, syksy 2009

Last modified by selaakso@helsinki_fi on 2024/03/27 10:08

Surveymetodiikka, syksy 2009

Luennoitsija

Seppo Laaksonen

Laajuus

Kurssin perussuoritus (tentti, osallistuminen harjoituksiin) tuottaa 8 op. Osittainen suorittaminen (siis jättämällä joitain osioita väliin) on mahdollista, minimissään 4 op:n puitteissa. Hyvällä kirjallisella lisätyöllä opintopistemäärää voi nostaa yli 8:n. Surveymetodiikka vähintään 8 op:n laajuisena on pakollinen tilastotieteen yhteiskuntatilastotieteen linjalla.

Tyyppi

Aine tai syventävä opinto perustutkinnossa, mutta osallistuminen on järkevää myös täydennys- tai jatko-opintomielessä, tutkimusten laadun parantamiseksi sekä itsensä yleissivistämiseksi.

Esitietovaatimukset ja kurssin sisältö

Tilastotieteen perusteiden hallinta on välttämätöntä. Muuten kurssi pyritään pitämään metodisesti kohtuullisena jotta eri alojen surveystä kiinnostuneet opiskelijat ja tutkijat saavat siitä hyödyllistä tietoa.

Vaativasta metodiikasta kiinnostuneellekin on kurssilla aineksia, mutta tässä mielessä suositellaan muita syventäviä kursseja tai opetusaineistoja. Esimerkkejä viime ajoilta ovat: Otantamenetelmät, Otanta-aineistojen analyysi, Painotusmenetelmät, Imputointimenetelmät, Symbolinen data-analyysi ja Pienalue-estimointi. Tulevaisuudessa on suunniteilla kursseja Tilastollisesta editoinnista, Tilastollisista tietosuojamenetelmistä ja Lomakesuunnittelusta. Tämä survey-metodiikan kurssi sisältää aineksia näistä kaikista eli kurssin avulla saa kokonaiskuvan koko surven metodiikasta. Käsitteiden määrittely ja konkreettinen datan avulla havainnollistaminen ovat tässä mielessä hyvin tärkeitä. Onhan huomattava että aloitteleva tutkija sotkee usein asioita jos ryhtyy työhön ilman perusteiden hallintaa. Ikävää on että alkuvaiheissa tehdyt virheet kostautuvat eikä myöhemmin enää kyetä kunnollisiin korjaaviin toimenpiteisiin. Kurssin perusteiden hallinta on siten kaikille surveyn tekijöille välttämätöntä.  

Luentoajat

Luennot joihin sisältyy myös keskusteluja pidetään Päärakennuksessa klo 16-19:

ti 8.9. Aud. XIV
 ti 15.9. Aud. XV
 to 17.9. Aud. XIII
 ti 22.9. Aud. XV
 to 24.9. Aud. XIII
 ti 29.9. Aud. XV
 to 8.10. Aud. XIII
 ti 13.10. Aud. XV
 to 15.10. Aud. XIII

Kokeet

Ensimmäinen tilaisuus tenttimiseen on pe 16.10. klo 15-18 Päärakennuksen Salissa 8. Ilmoittaudu tähän sähköpostilla Sepolle viimeistään 14.10.. Tämän jälkeen tenttiä voi yleistenteissä joista ensimmäinen on 27.10. Näihin ilmoittaudutaan weboodin kautta. Katso tarkemmin laitoksen nettisivulta.

*Mikäli haluat supistetun kokeen, kerro mitä sivuja luentomateriaalista et halua sisällyttää omaan tenttiisi (tai mitkä haluat). Arvioi samalla montako opintopistettä se olisi (perusidea: (1-(ei_sisällytetyt_sivut)/kaikki_sivut)*8 op) pyöritettynä kokonaislukuun). Toivoisin poissaolostani johtuen että tämä tiedotettaisiin 16.10. tentin osalta ilmoittautumisen yhteydessä ja 27.10. tentin osalta 16.10. minulle lähetetyllä sähköpostilla (lisäksi siis weboodilla). Samalla voi neuvotella oikeudenmukaisuuden periaatteista. 

Viimeisellä luentokerralla 15.10. on painotus kertauksessa ja tenttiin valmistautumisessa. Kokeessa on niukasti luentomateriaalista suoraan löytyviä kysymyksiä. Painotus on asioiden ymmärtämisessä. Tässä tarkoituksessa mukana on varmaankin kysymyksiä tai empiirisiä esimerkkejä, joita on käsitelty luennoilla tai harjoituksissa; tavallaan vastaukset on esitetty näissä yhteyksissä käydyissä keskusteluissa. Tietysti tärkeätä on myös ymmärtää surveymetodiikan käsitteistöä.  

Huomaa että Liite kuuluu survey-näkökulmien osalta tentin aihepiiriin. Sieltä löydät myös hyödyllisiä esimerkkejä vaikkapa skaalauksista ja muuttujien muunnoksista.

Kirjallisuus ja materiaalit

 Kurssin luentoja: 

Osa A (käsitteitä, lomake): https://wiki.helsinki.fi/download/attachments/48864086/SMT+2009+_+A.pdf

Osa B (otantaa): https://wiki.helsinki.fi/download/attachments/48864086/SMT+2009+_+B.pdf

Osa C (estimointia, puuttuneisuus): https://wiki.helsinki.fi/download/attachments/48864086/SMT+2009+_+C.pdf

Osa D (Estimointia): https://wiki.helsinki.fi/download/attachments/48864086/SMT+2009+_+D.pdf

Osa E (Uudelleenpainotus, editointi, imputointi): https://wiki.helsinki.fi/download/attachments/48864086/SMT+2009+_+E.pdf

Jos koko paketti yhtenä kiinnostaa (alussa hieman teknistä muutosta), niin se on tässä:

https://wiki.helsinki.fi/download/attachments/48864086/SMT+2009+_+Seppo.pdf

Liite jossa muuttujien skaaloja, muunnoksia ja suhteellisuuden eri lajeja:

https://wiki.helsinki.fi/download/attachments/48864086/SMT+2009+_+Liite.pdf

Kurssin oheismateriaaleja:

Irak datakuvaus:

https://wiki.helsinki.fi/download/attachments/48864086/Iraq+Mortality+Data+Release+Update+06.14.pdf

 Kulutustutkimuksen lähtökohtia: https://wiki.helsinki.fi/download/attachments/48864086/SMT_Kulutus_esimerkin+alku.pdf

 Datoja

Irak kotitaloudet:  https://wiki.helsinki.fi/download/attachments/48864086/households_june.sas7bdat

Irak kuolleet: https://wiki.helsinki.fi/download/attachments/48864086/deaths_june.sas7bdat

 SUOMI PISA eri muodoissa ml SAS:n formatit: https://wiki.helsinki.fi/download/attachments/48864086/SMT_PISA.zip

Tässä erityislukemiseksi juttuni Tieteessä Tapahtuu -lehdessä. Laajempi asian hahmottaminen vaatii perehtymistä jutun artikkelin lisäksi moniin muihin, joista voin antaa vinkkejä. Myös nettihaulla löytää kiinnostavaa tietoa. Aiheen yleisempi käsittely sopisi hyvin tutkimukseksi, aluksi graduksi ja laajennettuna vaikkapa muiden konfliktimaiden (Afganistan, Darfur, ...) esimerkkeihin vaikkapa väitöskirjaksi. Tieteenalakin voi olla aika monin:

https://wiki.helsinki.fi/download/attachments/48864086/Tieteessa_tapahtuu_Irak.pdf

 Huomaa että tästä koko kurssin eli surveymetodiikasta aiheesta ei ole olemassa yhtenäistä kirjallista materiaalia englanniksi ja vielä vähemmän suomeksi.

Äskettäin on ilmestynyt handbook jossa on joitakin osia tästä kurssista mutta aika lailla erilaisella tyylillä ja lisäksi eri kirjoittajien tekemänä: 

International Handbook of Survey Methodology

  • Edited by Edith D. de Leeuw, Joop Hox, Don Dillman
  • Pages: 560
  • Published by: Psychology Press
  • Publication Date: 17th January 2008
  • ISBN: 978-0-8058-5753-5

Yliopiston surveymetodiikan kurssin voi myös suorittaa tenttimällä tämä kirja, tai sen olennaiset osat sopimuksen mukaan. Eli tule keskustelemaan riittävän aikaa ennen tenttiä mitä siihen sisällytetään.

A non-Finnish speaking student can make the exam in survey methodology based on the above textbook. Please contact Seppo in advance on details of the exam. It is also possible to exclude some articles from the exam as agreed. 

Ilmoittaudu

Unohditko ilmoittautua? Mitä tehdä.

Harjoitukset

Kurssiin sisältyy mikroluokkaharjoittelua Kumpulan Exactumin luokassa C128. Niissä toimitaan konkreettisen datan kanssa. Harjoituksissa käytetään sekä SAS:ia että SPSS:ää. Osallistujan toivotaan perehtyvän ainakin toiseen näistä. Johdatus näihin järjestelmiin annetaan kurssin alussa. Harjoitusajat sovitaan erikseen. Niissä on joustoa eli osanottaja voi jossain määrin valita itselleen sopivat ajat annetuista vaihtoehdoista. Kovin vaativaan ohjelmointiin ei tällä kurssilla mennä. Tarkoitus on antaa peruseväät sekä rohkaista datan katseluun, luontiin, käsittelyyn ja analyysiin. Tässä vaiheessa on varattu seuraavat ajat:

ke 16.9.-23.9. klo 14-16 sekä ke 7.10.-14.10. klo 14-16, ja ma 14.9.-28.9. klo 16-18 sekä ma 12.10. klo 16-18.

Ensimmäisellä kerralla (14.9. ja 16.9) tutustutaan SAS:iin ja SPSS:ään. Väärästä varauksesta johtuen 16.9. alkaa vasta 15.15. Ei ole välttämätön heille jotka jo hallitsevat nämä. Voit valita sellaiset ajat kuin haluat pitäen mielessä että keskiviikon ja maanantain ryhmät ovat rinnakkaisia. Molemmissakin voi toki olla tai osallistumista vaihdella.  

Huomaa, että harjoituksissa käsiteltävät asiat on sisällytetty luentomateriaaliin. Löydät ne helposti. Tarkoitus on että osoitat riittävää aktiivisuutta niissä. Näytön voi osoittaa myös osallistumatta itse tilaisuuksiin ja lähettämällä tehtävistä selosteet. Jollei harjoituksissa ole ollut riittävästi, opintopistemäärä ei voi olla maksimi. Huomaa siis, että tenttiin voit tulla silti, ja ehkä selviytyäkin. Jälkeenpäinkin voi osoittaa harjoitusten hallinnan. - Toki harjoituksissa on esillä muutakin ja niissä voi keskustella survey-metodiikasta.