Survey-metodiikka, syksy 2008

Last modified by selaakso@helsinki_fi on 2024/03/27 10:01

Survey-metodiikka, syksy 2008

Luennoitsija

prof. Seppo Laaksonen

Laajuus

Kurssin perussuoritus (tentti, osallistuminen harjoituksiin) tuottaa 8 op. Osittainen suorittaminen on mahdollista, minimissään 4 op:n puitteissa. Hyvällä kirjallisella lisätyöllä opintopistemäärää voi nostaa yli 8:n. Survey-metodiikka vähintään 8 op:n laajuisena on pakollinen tilastotieteen yhteiskuntatilastotieteen linjalla.

Tyyppi

Aine tai syventävä opinto perustutkinnossa, mutta mukana on järkevää olla myös täydennys- tai jatko-opintomielessä tai itsensä yleissivistämiseksi.

Luentoajat

Kurssin luennot pidetään Päärakennuksen Senaatintorin puoleisessa Auditoriossa XV viitenä peräkkäisenä keskiviikkona klo 14-18 alkaen 17.9.2008 ja päättyen ti 15.10.2008.

Luentojen yhteydessä on keskustelupohjaisia harjoituksia. Lisäksi järjestetään tilaisuuksia atk-luokkaharjoituksiin, joissa käsitellään kurssilla opittuja menetelmiä aidoilla survey-datoilla. Tähän mennessä tällaisia aikoja on varattu neljänä peräkkäisenä tiistaina klo 16-18 alkaen 23.9. Exactumin ensimmäisen kerroksen atk-luokassa. Tarvittaessa vartaan lisää. Kurssin hyvä suorittaminen vaatii kohtuullista osallistumista niihin.

Tässä zip-tiedostossa kaksi dataa harjoituksiin jollet valitse omaa dataa (yritys-data on SPSS:nä ja Suomen ESS_R3-data SAS:na; lisäksi on ohjelma jolla jälkimmäinen on purettu (the attachment below includes the two micro data files, a SPSS Enterprise file and the Finnish Round 3 European Social Survey SAS file; there is also a starting SAS program for downloading corresponding files from the ESS website): 

 http://wiki.helsinki.fi/download/attachments/31434454/HY_SMT_2008.zip

SPSS:n Complex Samples -ohjelmistoa ei ehditä käsittelemään yhtä perusteellisesti kuin SAS:n vastaavaa. Pääsyy on siinä että SPSS on hankalampi käsitellä. Yksityiskohtaiset ohjeet SPSS:lle löydät esimerkiksi tästä (for handling and analysing complex samples data using SPSS you can find here fairly detailed instructions. For applying SAS go to read specific procedures such as Proc SurveyMeans, Proc SurveyFreq, Proc SurveyReg. These you can find from the SAS Help desk):

http://wiki.helsinki.fi/download/attachments/31434454/SPSS%2520Complex%2520Samples%252016.0.pdf

Harjoituksissa katsellaan myös PISA 2006:n anteja. Voit downloadata OECD:n sivulta vastaavia datoja mutta jollet halua, niin riittäviä harjoituksia saat myös aikaan oheisella zipattuun muotoon asetetulla Suomen opiskelijadatalla. Tämä on SPSS-muodossa mutta voit muuttaa sen SAS:iin tai vaikkapa Exceliin SPSS:nkin kautta. Tiedosto on sivun lopussa.

Ymmärtääksesi sitä paremmin, katso vastaavaa lomakettakin. Tarkoitushan ei ole kaikkea mahdollista sieltä tutkia vaan joitain piirteitä.

Suorittaminen


Kurssin jälkeen järjestetään tentti. Tentti kattaa kaikki kurssilla esillä olleet ainekset, siis myös liitteet ja atk-harjoituksissa esille tulleet näkökohdat. Tentti pidetään keskiviikkona 29.10. klo 16-19 Unioninkatu 35:n luentosalissa. Jos tulet tähän tenttiin ja aiot suorittaa kurssin 8 op:n mittaisena, tule vain paikalle hyvin valmistautuneena. Mutta jos aiot suorittaa kurssin 4 op:n tai 6 op:n mittaisena, lähetä sähköpostilla Sepolle viimeistään 27.10. tieto siitä mitkä kurssin osiot jätät väliin. Jos tavoittelet 4 op:tä, niin noin puolet voit sivuuttaa, kun taas 6 op:n tavoitteessa yhden neljäsosan.

Myöhemmin kurssia voi suorittaa laitostenteissä joista on tietoa laitoksen sivuilla; mainitse ilmoittautumislomakkeessa mikäli aiot tavoitella alle 8 op:n laajuista suoritusta ja kerro myös mitkä osiot jätät väliin (kuten yllä). 

Kaksi päivää ennen varsinaista koetta on mahdollisuus tulla keskustelemaan, kyselemään ja kommentoimaan kurssiin liittyvistä asioista ml. kokeesta ja lisäopintopisteiden hankinnasta. PAIKKA on yliopiston päärakennuksen uusi puoli (Fabianinkadulta), SALI 15.  Noin välillä 16.15-18.00. Ja päivä siis 27.10. maanantai.

Kohderyhmä


Kaikkien tieteenalojen opiskelijat ja tutkijat, jotka haluavat saada perustiedot surveystä, sen metodiikasta ja käytöstä eli survey-datan analyysistä. Tilastotieteen perusteiden (esim. Johdantokurssi ja Tilastotiede käytännön tutkimuksessa, mielellään myös Jatkokurssi tai oman tieteenalan metodikurssi) tuntemus on tarpeen. Kokemus surveystä tai vähintään kiinnostus surveyhin on epäilemättä eduksi. Kurssin matemaattis-tilastollinen metodiikka ei mene kovin syvälle. Heille jotka haluavat tältä osin syventää osaamistaan, suositellaan erityiskursseja tai alan kirjallisuutta sellaisilta surveyn osa-alueilta mitkä ovat itsekunkin muiden opintojen ja/tai tutkimuksen kannalta hyödyllisiä. Useita jatkokursseja järjestetään myös laitoksen toimesta.

Sisältö

Kurssilla esitellään empiirisen kvantitatiivisen yhteiskuntatutkimuksen eli ns. surveyn keskeiset käsitteet, menetelmät ja suoritusvaiheet. Tarkasteltavia aiheita ovat tutkimusasetelmat, otannan perusteet, aineiston keruu ja lomakesuunnittelu, poikkileikkaus- ja pitkittäisaineistot, aineiston puhdistaminen (tilastollinen editointi, imputointi ja uudelleenpainotus), estimoinnin ja analyysin perusteet sekä aineiston jakelu ml. tilastolliset tietosuojamenetelmät. Monikansalliset surveyt (esim. PISA ja ESS (European Social Survey) ) ovat paljon esillä esimerkeissä. Osanottajien omia esimerkkejä voidaan myös käsitellä.

Ilmoittaudu

Etukäteisilmoittautuminen sähköpostilla opettajalle (etunimi.sukunimi@helsinki.fi) on toivottavaa. Kysymykset ja kommentit sekä ehdotukset kurssiin liittyen ovat koko ajan tervetulleita. Kurssimateriaalin ydinosa jaetaan osanottajille sähköpostitse. Niinpä jos sen haluaa vaikkei ole ollut kurssilla, on otettava yhteys Seppoon.

Liitteessä Suomen PISA2006 data jossa on yhdistettynä sekä oppilas- että koulutieto (ks. lomakkeet). Mukana on myös muita luotuja muuttujia joiden selostus on puutteellinen (This attachment consists of the merged student&school micro data files of the Finnish PISA 2006). 

http://wiki.helsinki.fi/download/attachments/31434454/FINPISA.zip