Etikettityökalu Label Designer

Last modified by Anniina Kuusijärvi on 2024/02/12 15:51

Englanninkielinen sivu: Label Designer

Työkalulle on tehty uusi, interaktiivinen ohje:

https://www.thinglink.com/scene/1599346105655492611

LabelDesigner on Kotkassa ja Vihkossa (Lajitietokeskuksen havaintojärjestelmä) käytettävä työkalu näyte-etikettien suunnitteluun ja tulostamiseen.

Työkalussa voi aloittaa etiketin suunnittelun alusta asti tai käyttää suunnittelun lähtökohtana valmiiksi määriteltyjä etikettipohjia. Näytedataa voi käyttää Kotkasta, importoida näytetiedot tiedostosta tai generoida datan työkalussa. Työkalussa on mahdollista mm.

  • määritellä etiketin koko
  • valita käytettävät tietokentät ja niiden asemointi etiketillä
  • muotoilla tekstejä monella tavalla
  • lisätä otsikoita ja muita tekstejä
  • säätää marginaaleja ja reunuksia
  • määritellä jokin tietty teksti näytettäväksi tietyn kenttäsisällön sijaan etiketillä

Etikettimallien tallentaminen on mahdollista, samoin kuin aiemmin tallennettujen etikettimallien käyttäminen, sekä jakaminen kollegoiden kanssa. Alla on tarkempia ykistyiskohtia työkalun valikoiden sisällöstä ja pikaohje perusetikettien tekoon.

LabelDesignerin käyttämiseen Kotkan tai Vihkon ulkopuolella, organisaatiosi oman kokoelmanhallintajärjestelmän kanssa tai standalone-versiona, kts. https://luomus.github.io/label-designer/index.html

image2021-10-20_16-23-5.png

Menu ja editointialue

Editointialue

Tässä voit säätää etiketin kokoa antamalla sen leveyden ja korkeuden millimetreissä (minimikoko 4*4mm).

File

Tässä voit aloittaa uuden etiketin (New), tallentaa etikettimallin (Save; .label -päätteinen tiedosto), ladata aiemman etikettimallin (Load), nähdä viimeaikaiset etikettimallit (Recent Files) ja nähdä ennaltamääritellyt etikettimallit (Templates). Jos tallennat oman etikettimallin, voit jakaa sen kollegalle ja hän voi ladata sen ohjelmaan. File-valikosta löytyy myös etiketti-PDF:n lataus (Download labels (pdf)...) ja näytedatan generointi (Data → Generate) tai importointi tiedostosta (Data → Import from file; XLS, CSV tai ODS).

Edit

Valikosta löytyy Kumoa ja Tee uudelleen -toiminnot (Undo ja Redo). Ohjelma muistaa 20 viimeisintä muutosta.

View

View-valikosta löytyvät asetukset ovat erityisen hyödyllisiä pieniä etikettejä suunniteltaessa. Sekä editointialuetta että esikatselua voi suurentaa (Magnify editor/preview), valita koko näytön tilan (Fullscreen) ta valita näyttää ruudukon (grid), joka helpottaa suunnittelua. Valitse ensin "Show grid" ja sitten haluttu ruudukkokoko.

Label Fields

Label fields-valikosta löytyy kaikki etiketeillä käytettävissä olevat tietokentät. Hakutoiminnolla voi suodattaa kenttiä. Lisää kenttä etiketille joko raahaamalla se editointialueelle tai nuolesta klikkaamalla. Jos haluat lisätä kenttiä etiketin toiselle puolelle, tee se joko raahaamalla tai valitse "Add fields to the backside" ja klikkaa sitten nuolia. Työkalu sisältää kentät, joita on aiemmin käytetty Kotkassa etiketeillä (eli se ei sisällä kaikkia mahdollisia tietokenttiä). Joillekin kentille löytyy erilaisia vaihtoehtoja sille, missä formaatissa data näytetään (esim. Date with Roman, Date with abbr. month). Jos tarvitset etiketille jotakin kenttää jota ei ole luettelossa, ota yhteyttä ylläpitoon kotka(at)luomus.fi niin kenttiä voidaan lisätä.

Täyden näytetunnisteen sisältävä QR-koodi voidaan lisätä etiketille myös käytettävien kenttien listalta. Työkalussa ei ole mahdollista lisätä QR-koodia, joka sisältäisi vain utnnisteen loppuosan (ns. Qname). Ei ole suositeltavaa tehdä pienempiä kuin 10*10mm suuruisia QR-koodeja, koska niiden luettavuus eri laitteilla voi kärsiä.

Settings

Settings-valikossa voi säätää hyvin monipuolisesti erilaisia asetuksia etiketille. Asetuksia on mahdollista säätää erikseen joka kentälle, koko etiketille tai koko sivulle. Täältä löytyy myös asetus kaksipuolisten etikettien tekemiseen. Voit säätää esim. sivun ja etikettien marginaaleja mahduttaaksesi enemmän tai vähemmän etikettejä per sivu. Voit lisätä etiketeille reunukset (Border), määritellä fontin kaikille etiketeille, mutta käyttää suurempaa fonttia jossain yksittäisessä kentässä. Kentän asetuksissa voit myös käyttää add-toimintoa yhdistääksesi/ketjuttaaksesi tietoja useasta Kotkan tietokentästä yhteen kenttäalueeseen etiketillä, ja voit säätää sitä miten tiedot erotetaan toisistaan (separator), mitä etuliitettä (prefix) ja jälkiliitettä (suffix) käytetään ja miten ne muotoillaan. Kenttien kokoa ja sijaintia voidaan sääträä joko vasemmalla millimetreinä tai editointialueella käyttäen kahvoja kentän nurkissa.

Kenttäkohtaiset asetukset yliajavat koko etiketille tehdyt asetukset.

Map values

Tässä valikossa voit valita, miten tietty kenttäsisältö näytetään etiketillä. Esimerkiksi voit valita näyttää etiketillä aina "(U)" Uudenmaan eliömaantieteelliselle maakunnalle, vaikka datassa itsessään lukisi välillä "Uusimaa", "Nyland" tai "U/N".

Pikaohje perusetikettien tekoon Kotkassa

  1. Mene näytehakuun Kotkassa. Tee haku joka sisältää ne näytteet, joille tarvitset etiketit. Etiketit tulostetaan kaikille näytteille, joilla on Record type "Preserved specimen" (ei havainnoille/observation). Klikkaa haussa Print labelsLabel Designer mennäksesi työkaluun (Huomaa, että sinun täytyy tehdä max 500 näytteen suuruinen hakurajaus, jotta etikettien tulostaminen on mahdollista).
  2. Jos haluat aloittaa suunnittelun alusta, valiste New (File-valikossa). Aloita natamalla etiketin halutut mitat kenttiin editointialueella, etikettimallin vieressä. Voit muuttaa kokoa missä vaiheessa tahansa.
  3. Mene View-valikkoon, ja valitse Show grid ja haluttu ruudukon koko kenttien asemoinnin helpottamiseksi.
  4. Valitse etiketillä käytettävät kentät Label fields -valikosta. Raahaa ja pudota tarvittavat kentät editointialueelle ja säädä niiden sijaintia ja kokoa missä vaiheessa tahansa.
  5. Mene Settings-valikkoon. Säädä asetukset (fontti, marginaalit, reunukset, tekstin asemointi ym.) koko sivulle, kaikille etiketeille ja yksittäisille kentille. Klikkaa jokin tietty kenttä aktiivikseksi edintointialueella sen asetusten säätämiseksi.
  6. Esikatselunäkymässä editointialueen alapuolella näet koko ajan, miltä etiketit tulevat näyttämään datan kanssa. Voit selata eri näytteiden etikettejä nuolten avulla. View-valikossa voit suurentaa esikatselunäkymää.
  7. Kun olet tyytyväinen etikettisuunitelmaan, mene File-valikkoon ja tallenna suunnitelma myöhempää käyttöä varten. Lataa sitten etiketit PDF-tiedostona tulostettavaksi (File → Labels → Download labels (pdf...))

Etikettimallien jakaminen Luomuksessa

Jaettaessa etikettimalleja Luomuksen sisällä, voidaan käyttää verkkolevykansiota polussa P:\h978\public_all\LabelDesigner

Lyhyt ohjevideo Unitubessa

Label Designeria esiteltiin webinaarin yhteydessä Kotkan käyttäjille ja tallenne julkaistiin Unitubessa: https://www2.helsinki.fi/fi/unitube/video/80fdd3c6-d794-40e4-8973-571a97563cac

Tunnistetut ongelmat

  • Kentän astuksissa, kun lisää kenttiä ketjuun olemassa oleviin kenttäalueisiin, asetusvalikko ei aina aukea