Näytekuvat

Last modified by Anniina Kuusijärvi on 2024/02/12 14:43

Yleistä

Englanninkielinen sivu: Specimen images

Näytteisiin liittyviä kuvia voi tallentaa kahdella tavalla:

  1. Yksi kuva yhteen näytteeseen kerrallaan
  2. Massatallennuksena satoja kuvia useisiin näytteisiin

Kuvat kannattaa tallentaa mahdollisimman suurikokoisina: Kotka osaa pienentää ne sopivaan kokoon katselua varten, ja myös antaa käyttäjille mahdollisuuden zoomata kuvaa. Yhden kuvan maksimikoko on 10 megatavua. Sallittuja kuvaformaatteja ovat jpg, png ja tif.

Huomaa, että kuvat ovat julkisia, joten varmista, etteivät kuvat paljasta mitään esim. sensitiivisten lajien sijainnista.

Kuvan tallentaminen yhdelle näytteelle

  1. Tallenna ensin näyte Kotkaan. Sitten mene näytteen muokkauslomakkeelle. Täällä voit joko raahata kuvatiedoston hiirellä Drop files-kohtaan, tai klikata sitä jolloin avautuu ikkuna, jolla voit hakea kuvan tietokoneeltasi. 
  2. Odota hetki kun Kotka tallentaa kuvan. Tämän jälkeen avautuu ikkuna, johon voit kirjoittaa metatietoja kuvasta:
    1. Specimen ID (Full URI): Editoitavan näytteen tunniste tallentuu tähän automaattisesti. Voit lisätä muiden näytteiden tunnisteita käyttäen vihreävalkoista + -painiketta, ja tällä tavoin yhdistää kuvan muihin näytteisiin.
    2. Tags:
      1. specimen: näytekuvat
      2. primary: taksonin primaarinen kuva, näytetään laji.fi:ssä lajikortilla, yleiskuvauksessa, jos kuva sisältää myös taxonID:n ja siten linkittyy taksoniin.
      3. label: kuvat näyte-etiketeistä, ei näytetä havaintokuvina laji.fi:ssä
      4. habitat: habitaattikuvat näytetään keruutapahtuman tasolla laji.fi:ssä
      5. carcass: veriset tai muuten raa'at kuvat, joiden ei haluta näkyvän lainkaan julkisesti laji.fi:ssä
      6. skeletal: luustonäytteiden kuvat. Kuvat näytetään laji.fi:ssä lajikortilla ja media-välilehdellä näytekuvissa, mutta ei näytetä yleiskuvauksessa (vaikkei muita kuvia olisi olemassa)
      7. microscope image: mikroskooppikuvat
      8. drawing: piirrokset
    3. Capturers: kuvaajan nimi muodossa "Sukunimi, Etunimi". Jos useita, lisää kukin kuvaaja klikkaamalla vihreää plus-nappia.
    4. Holder of intellectual copyright: kenellä on kuvan tekijänoikeudet, oletuksena Luomus
    5. Intellectual copyright license: valitse tähän millä oikeuksilla kuvaa voi käyttää, jos oikeudet ovat jollakulla muulla kuin Luomuksella. Vaihtoehtoina on useita Creative commons -lisenssejä ja muutamia muita. Oletuksena käytetään Creative Commons Attribution Share-Alike 4.0 -lisenssiä. Tarkista oletus
    6. Intellectual rights given to Luomus: valitse tähän millä oikeuksilla Luomus voi käyttää kuvaa, jos oikeudet ovat jollakulla muulla kuin Luomuksella
    7. Date/time when the image was taken: ellei Kotka ole osannut täyttää tätä automaattisesti, kirjaa tähän kuvaamispäivämäärä (kalenteria klikkaamalla). Yleensä saadaan automaattisesti kuvan exif-tiedoista.
    8. Taxon ID: sen taksonin tunniste, jonka taksonikuva on kyseessä
    9. Caption (en), Caption (fi), Caption (sv): kuvatekstit kolmella kielellä
  3. Lopuksi klikkaa Save, jolloin kuva ja sen tiedot tallentuvat. Ikkunan saa suljettua klikkaamalla kuvaa tai painamalla close.
  4. Lomake muistaa kirjaamasi tiedot, joten niitä ei tarvitse kirjata uudelleen seuraavaan kuvaan.

Voit periaatteessa ladata kerralla myös useita kuvia. Tällöin kuvaajan tiedot on kuitenkin talletettava jokaiselle erikseen, joten kannattavampaa voisi olla käyttää massatallennustoimintoa.

image2021-11-3_11-16-49.png

Massatallennus

Massatallennuksella voit viedä Kotkaan jopa satoja kuvia kerrallaan ilman että sinun täytyy istua tietokoneen ääressä odottamassa niiden tallentumista.

Kuvia voi tallentaa vaikka kuvaan liittyvä näyte ei vielä olisikaan Kotkassa. Kuvat tulevat näkyville kun näyte tallennetaan, tai viimeistään seuraavana yönä.

  1. Massatallennuksessa Kotka yhdistää kuvat oikeille näytteille kuvatiedoston nimen perusteella. Nimeä kuvat niin että ne alkavat näytteen lyhennetyllä tunnisteella jota seuraa alaviiva, esim. JA.123_mikätahansanimi.jpg. Jos tiedoston nimeen sisältyy tagi se lisätään automaattisesti tageihin. Esim. tiedoston nimestä HT.1234_Betula_pendula_label.jpg tunnistetaan tagi "label"ja HT.1234_specimen_label.jpg tunnistetaan tagit label ja specimen.
  2. Mene massatallennussivulle https://kotka.luomus.fi/specimens/images (tai valikosta Specimens > Add multiple images)
  3. Lisää kuvat jommalla kummalla tavalla:
    1. Jos kuvia on paljon: siirrä kuvat verkkolevylle kansioon P:\h978\public_all\webkuva\ITSE-LUOMASI-ALIKANSIO. Kopioi sitten kansion osoite lomakkeen Directory path -kenttään.
      1. Jos lataat kuvia etänä museon ulkopuolelta, tarvitset HY VPN-yhteyden päästäksesi P-asemalle. Anna Kotkalle sama tiedostopolku kuin yllä.
      2. Massatallennus webkuva-kansiosta toimii vain Luomuksen työntekijöille
    2. Jos kuvia on vain muutama: klikkaa Choose files ja valitse kuvat tietokoneeltasi
  4. Kirjaa kuvien tiedot lomakkeelle. Katso kenttien selitykset ylempänä tässä ohjeessa.
  5. Lopuksi klikkaa Send images -nappia.

Olemassaolevien kuvien muokkaus

Kotkassa yläpalkin valikosta kohdasta Specimens, löytyy työkalu Edit images. Sillä voi editoida olemassaolevien kuvien metatietoja ja etsiä kuvia seuraavilla tiedoilla:

  • Document ID (=näytetunniste)
  • Capturer = kuvaajan nimi
  • Holder of intellectual copyright = kuvaoikeuksien omistaja
  • Taxon ID = taksonin tunniste

Kuvien metatietolomakkeella on tässä kaikki samat kentät kuin yllä on kuvattu.

Kuvien poistaminen

Vain ylläpito ja advanced user -käyttäjäroolin omaavat käyttäjät voivat poistaa kuvia. Jos työskentelet paljon kuvien kanssa ja sinun tarvitsee poistaa niitä, ota yhteytä ylläpitoon kotka(at)luomus.fi ja pyydä advanced -käyttäjäroolia.