Tree care/Puunhoito

Last modified by akuusija@helsinki_fi on 2024/02/07 06:49

Heli Fitzgerald (9.10.2015)

Puunhoitorekisteri

Meillä ei ole puunhoitorekisteriä (koska puita ei ole meillä aiemmin järjestelmällisesti hoidettu omana kokonaisuutenaan), tiedot ovat hajallaan, osin Atlantiksessa, osin papereilla edellisistä ulkopuolisten tekemistä kuntokartoituksista, osin omissa tiedostoissani (ja päässäni). Jotain systeemiä siis kipeästi tarvitaan. Kaupungilla on käytössä 'PuuAtlas'-ohjelma, jonka voi hankkia. Olisiko järkevää ottaa meille se myös käyttöön, kun se kerran on jo valmiiksi kehitetty? Jos sen pystyisi saada keskustelemaan Kotkan kanssa? Vai kehitetäänkö meille ihan oma systeemi? Täältä lisätietoa Puuatlaksesta:

http://www.geometrix.fi/files/Geometrix_PuuAtlasEsite.pdf

https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/44096/Ojamies%20Kari.pdf?sequence=1

Tässä lueteltuna PuuAtlaksen tallennuskenttiä, joista poimin meille sopivia ja lisäilin hieman myös:

Perustiedot

- Kuntoarvio
Kuntoarvioinnille on lomake johon täytettäviä tietoja ovat mm. päivämäärä, tarkastaja, kuuluuko puu seurattaviin vai onko se poistettava ja onko puu erityisesti vaalittava. Kuntoarviointiosiossa on seuraavat kentät: kuntoarviointi, tyven kunto, rungon kunto ja latvuksen kunto. PuuAtlaksen maastoversion avulla voidaan tehdä puun kuntoarviointi suoraan kannettavalla tietokoneelle maastossa. Työasemasovelluksesta kopioidaan tiedot arvioitavista puista maastokoneelle. Rungon kuntoa arvioitaessa kääpälajit löytyvät alasvetovalikosta, kuten muutkin arvioitavat kohteet. Puihin voidaan liittää kuvia esimerkiksi niissä esiintyvistä käävistä tai mikroporauksen tuloksia siitä, kuinka paljon puussa on lahoa ainesta.

- Habitus
Habituslomakkeella on mahdollista kuvailla puita joilla on jokin erityisominaisuus ja jotka ovat siten maisemallisesti arvokkaita tai jotka erityisestä habituksesta johtuen vaativat huomiota tai hoitotoimenpiteitä, kuten että puussa on pitkiä valohakuisia oksia tai että puun oksat ovat matalalla.

- Kasvuympäristö
Kasvuympäristölomakkeella kuvataan mm. onko puu kujanne,- yksittäis,- vai käytäväpuu, kasvaako se esim lohkon keskellä vai polun varrella sekä ympäristöä, joka mahdollisesti vaikuttaa puun kasvutapaan, kuten että puut kasvavat tiheässä tai että latvus on ylispuiden varjostama.

- Lisätiedot
Lisätiedot- lomakkeella voidaan määritellä erityisiä puita, kuten mm. suojellut/rauhoitetut puut, erikoispuut, muistopuut ja tutkimuspuut tai esim. meillä Escape-puut.

- Kasvualusta
Kasvualustalomakkeella kuvataan pintamateriaalia, kasvillisuutta ja maan-alaista rakennetta, kuten kantavaa kasvualustaa.

- Tyven kunto
Tyven kuntolomake on osa puun kuntoarviointia. Lomake on tehty käytet-täväksi siten, että rastitettaviin kohtiin, kuten esimerkiksi lahoa tyvellä kohtaan on pikavalintana vaihtoehtoina kyllä tai ei. Lisätiedoissa voidaan tekstin avulla kuvata tyven kunto tarkemmin ja tarvittaessa lisätään liitetiedosto puun perustietolomakkeelle. Tyvessä on kääpä tai sienilaji- kohdassa alasvetovalikosta valitaan, mikä kääpälaji on kyseessä.

- Rungon kunto
Rungon kuntolomakkeessa jatkuu puun kunnon arviointiin liittyvä osuus, jossa voidaan määritellä mm. mikroporalla tai puututkalla saadut tutki-mustulokset terveen puun osuudesta, tutkimuksen päivämäärä sekä kuvata lisätietoja koskevaan osioon tarkemmat havainnot.

- Latvuksen kunto
Latvuksen kuntolomake toimii samalla periaatteella kuin aikaisemmat ty-ven ja rungon kuntolomakkeet eli esimerkiksi ”katkennut latva”-kohtaan valitaan kyllä tai ei. Lisätietokohdalla määritellään tarvittaessa tarkemmin latvuksen kunto.

- Toimenpiteet
Toimenpideosiossa voidaan jokaiselle puulle määritellä toimenpide kuten esimerkiksi rakenneleikkaus, seuranta tai uudelleen tarkistus. Myös toimenpiteitä voidaan käyttää haun rajauksena ja tämän vuoksi ne on määritelty valmiiksi ohjelmaan. Toimenpiteet löytyvät alasvetovalikosta samoin kuin toimenpiteen aikataulut, jotka voidaan valita aikavälillä heti - 5 vuotta. Rajaus on määritetty maksimissaan viiteen vuoteen sen vuoksi, että on katsottu viiden vuoden olevan maksimiaika, jonka kuluessa puulle on määriteltävä jokin uusi toimenpide. Alasvetovalikon käyttö mahdollistaa ohjelman nopean käytön erityisesti maasto-olosuhteissa. Toimenpidehaku voidaan suorittaa esimerkiksi siten, että haetaan kaikki puut, joille on merkitty rakenneleikkaus vuonna 2015 tietyllä alueella. Tätä hakutulosta voidaan käyttää työsuunnittelun pohjana. Puille suoritetun hoitotoimenpiteen jälkeen niille päivitetään uusi toimenpide ja aikataulu. Tällä tavoin kaikki rekisterissä olevat puut pysyvät hoidon piirissä ja alueen puille on jatkuvasti ajan tasalla oleva hoitosuunnitelma.

- Toimenpidehistoria/ massapäivitys
Toimenpiteet valikosta voidaan katsoa yksittäisen puun suunnitellut toimenpiteet ja päivittää ne. Valikosta voidaan suorittaa massapäivitys eli päivittää kerralla kaikki haetun joukon puut. Toimenpidevalikossa näkyy jokaisen puun toimenpidehistoria sisältäen tiedot toimenpiteestä, suunnittelijasta ja aikataulusta. Toimenpidehistorian avulla voidaan arvioida mitä eri toimenpiteet ovat vaikuttaneet puun kehitykseen, erityisesti jos toimenpiteistä liitetään kuva kyseisen puun liitetiedostoon.

- Raportit
Valitusta puujoukosta voidaan analysoida tietoa raporttien avulla monella eri tavoin. Valmiit raporttimallit PuuAtlaksessa ovat seuraavat: Kokoluokat/ kuntoluokat, kuntoluokat/ ikäluokat, lajit/ kokoluokat, memot, suunni-tellut toimenpiteet, tarkastettavat puut ja toimenpidehistoria. Sovellus mahdollistaa raporttimallien vapaan muokkauksen tarpeiden mukaisesti. Raportit voidaan siirtää suoraan Exel- taulukkolaskentaohjelmaan, joka mahdollistaa saadun tiedon monipuolisen analysoinnin.

- Digitointi
PuuAtlas-sovelluksessa on mahdollista digitoida uusi puu järjestelmään GPS-laitteen avulla.