Zoomaus mobiililaitteella

Last modified by Mikko Halonen on 2024/02/07 10:56

Minimivarustuksena Zoomin etäopetukseen mobiililaitteella voidaan pitää:

  • Älypuhelin (tai tabletti) jossa 4G/5G yhteys riittävällä nopeudella
  • Zoom mobiilisovellus (iOS tai Android)

Zoom mobiilisovellus

2022 alkaen:  Mobiilisovelluksessa voit myös tallentaa Nordunet:in pilvitallennusta hyödyntäen - paikallinen tallennus (Local Recording) laitteen tallennustilaan ei ole mahdollista. Pilvitallennuksen ohjeet Helpdeskin Zoom-ohjeissa.

Zoom_mobiili_pilvitallennus.png

Zoomin Android- ja iOS-mobiilisovelluksissa ei ole kaikkia työpöytäversion ominaisuuksia, tarkemmat eroavaisuudet voit tarkistaa taulukosta Zoomin ohjesivuilta:

https://support.zoom.us/hc/en-us/articles/360027397692-Desktop-client-mobile-app-web-client-and-PWA-comparison

Suurimmat erot tulevat tallennuksen ja Host-toimintojen (Breakout roomsien ja Pollsien hallintatoiminnot esim.) rajoitteista, joten mobiilisovelluksella ei lähtökohtaisesti ole hyvä hallinnoida opetusta vaikka osallistujalle se tarjoaakin jotakuinkin samat osallistumismahdollisuudet kuin työpöytäsovellus, eli kyselyihin ja Breakout Rooms työskentelyyn voi kyllä osallistua mobiilisti mutta host- ja co-host -toiminnot niiden osalta ovat mobiililaitteilla puutteellisia. Zoom kuitenkin kehittyy nopeasti, joten tilanne voi myös muuttua siitä mitä tässä kerrotaan.

Mobiilisovelluksella opettamisen isoin erityismahdollisuus on sen paikasta riippumattomuus, jolloin voidaan tarjota vaikkapa etäosallistuminen opintoretkelle missä kuvataan paljon ympäristöä ja liikutaan kohteesta toiseen sekä annetaan mahdollisuus kysyä Zoomin kautta kysymyksiä.

Etukäteen kuvattu materiaali joka kootaan esim. Moodlen kurssialueelle virtuaalivierailuksi on yleensä paljon varmempi  (ja stressittömämpi) tapa tuottaa laadukasta materiaalia kuin live-lähetys paikan päältä, mutta ainutkertaisia tilanteita varten live-etäosallistuminen voi olla joskus ainoa tapa jos tallennetta ei tapahtumasta voi/saa tehdä.

Zoom_mobile_swap_camera.png

Toinen mobiilisovelluksen ominaispiirteistä on mobiililaitteiden etu- ja takakameran välillä vaihtaminen. Kun haluat näyttää omaa kuvaasi puhuessasi opiskelijoille ja nähdä mitä Zoomissa mobiilisovelluksessa tapahtuu samanaikaisesti, käytä mobiililaitteen etukameraa ("selfiekameraa") ja kun haluat näyttää muuta kuvaa, esim. haastateltavasta henkilöstä tai mielenkiintoisesta ympäristöstä, paina kameranvaihtonappia (vasen yläkulma) niin näytät kuvaa puhelimen takakamerasta.

Huomioi, että mobiilillaitteiden takakamerassa on parempi kuvanlaatu kuin etukamerassa joten suosi takakameraa aina kun mahdollista. Valitettavasti Zoom harvemmin osaa hyödyntää monikameraisten laitteiden kaikkia kameroita (esim. zoom- ja laajakuvakamerat) vaan yleensä takakameroista vain pääkamera on käytettävissä.

Verkkoyhteyden laatu

Mobiiliverkon laatu kannattaa mahdollisuuksien mukaan varmistaa etukäteen sillä se on keskeisessä roolissa siinä, kannattaako suoraa kuvaa ja ääntä kohteesta edes lähettää, joten vierailukohde täytyy huomioida - ollaanko syvällä metsässä vai liikuntaanko sisätiloissa välillä kellarikerroksissa? Onko sisätiloissa mahdollista saada wifi-verkon salasana ja mahdollisesti sitä kautta parempi yhteys käyttöönsä? Myös taajamien ulkopuolisissa kohteissa voi eri teleoperaattoreiden yhteysnopeuksien välillä olla huomattavia eroja.

Kuvanlaadun parantaminen

Parhaimman kuvanlaadun varmistamiseksi mobiililaitteelta eri valaistusolosuhteissa, erityisesti heikommin valaistuissa sisätiloissa, on syytä käyttää sellaista laitetta jossa on mahdollisimman laadukas kamera. Parhaat, valovoimaisimmat kamerat löytyvät yleensä puhelinvalmistajien huippumalleista, kuten:

  • Apple iPhone Pro (Max) -sarja
  • Samsung Galaxy S Ultra -sarja
  • Google Pixel Pro -sarja
  • (yleensä Pro-nimike puhelinmallissa kertoo paremmasta kamerasta)

Mahdollinen mobiilijalustaan kiinnitettävä tai omalla jalustalla oleva led-lisävalo (rengasvalo tai neliskulmainen kohdevalo) voi olla hyödyksi jos haluaa panostaa kuvanlaatuun tai kuvata vaativissakin olosuhteissa. Lisävalolla voi parantaa kuvanlaatua heikommassa valaistuksessa sekä usealla valonlähteellä luoda useasta suunnasta tulevan valaistuksen mikä poistaa häiritseviä varjostuksia esim. kasvoilla.

Videokuvan vakauttaminen

Kuvatessa kannattaa pyrkiä liikkumaan mahdollisimman vähän ja välttää nopeita liikkeitä (etenkin sivuttain), joten parasta on saada kuvausväline tuettua mahdollisimman vakaaksi. Jos mobiililaitetta käytetään kuten kannettavaa tietokonetta yhdessä paikassa niin voi puhelimen/tabletin asettaa nojaamaan jotain tukevaa vasten kunhan kuvakulma ja etäisyys ovat kohdillaan kuvattavaa kohdetta ajatellen. Näppärä, ja melko vähän tilaa vievä apuväline mobiililaitteen kuvauspaikan valintaa helpottamaan on pieni kolmijalka jossa on mobiililaitteelle tarkoitettu pidike (kuvassa oikealla apuväline 3.). Nämä ovat ruuvikiinnityksellä erillisiä osia niin, että kolmijalkaa voi käyttää muillakin laitteilla samaten kuin mobiililaitetta pidikkeelläkin voi asentaa monelle erilaiselle jalustalle. Joissain kolmijaloissa on myös teleskooppivarsi jolla korkeutta voi säätää (kuten selfiekepissä, kuvassa oikealla esine 1.), sekä jalat jotka yhteentaitettuna toimivat kahvana jolloin kuvaaminen onnistuu yhdellä kädellä helpommin liikkuessa. 

Liikkuessa ei pelkästään käsivaralla kuvaaminen takaa riittävää laatua jotta etäosallistujat voisivat keskittyä asiaan ilman, että lähetyksen heikko tekninen laatu haittaisi keskittymistä asiaan. Lisäksi opettajalle (tai hänen kuvaaja-apurilleen) on raskaampaa pitää puhelinta hyvässä kuvausasennossa ilman kuvausta helpottavia apuvälineitä.

20211016_120923522_iOS.jpg

Vakaimman kuvan mobiililaitteella saa käyttämällä elektronista kuvanvakaajaa (ns. gimbaali), joka on kädessä pidettävä kamerapidike jonka moottorit liikkuvat kuvaajan liikkeiden mukaan pitäen itse puhelimen mahdollisimman paljon fyysisesti samassa pisteessä kuvaussuuntaan nähden. Tällöin kamerakuva ei heilu eikä tärise.

Jos kädet haluaa vapaaksi liikkumisen aikana, ovat jotkut opettajat myös kokeilleet ns. action-kameroille (= GoPro) tarkoitettuja kiinnikkeitä, joihin saa yleensä myös mobiililaitesovittimen. GoPro-kameroille on kehoon tai kypärään kiinnitettäväksi tarkoitettuja pidikkeitä joita tietyin varauksin voi soveltaa älypuhelimiinkin jos haluaa pitää kädet vapaana. Kannattaa kuitenkin huomioida älypuhelinten raskaampi koko ja paino verrattuna pieniin GoPro-kameroihin.

Älypuhelinten huippumalleissa on joskus kuvanvakaaja kamerassa mikä auttaa videokuvan tärähdysten lieventämisessä, mutta kuvanvakaaja ei välttämättä ole käytössä Zoom sovelluksessa vaan ainoastaan puhelimen kameraohjelmassa.

Mobile accessories.pngMobiililaitteella kuvaamisen apuvälineitä: 1. Selfietikku 2. Elektroninen kuvanvakaaja (gimbaali) 3. Minikolmijalka varustettuna puhelinpidikkeellä

Äänen huomioiminen

Mobiililaitteiden mikrofonit ovat yleensä tarpeeksi hyvät lähettämään siedettävän kuuloista ääntä kuvauspaikasta jossa puhuva kohde on lähellä ja ympäristö on hiljainen. Jos tarkoituksena on etäyhteys keskeltä luontoa, etenkin tuulisessa paikassa, voi olla tarpeen käyttää älylaitteessa ulkoista mikrofonia joka on varustettu tuulisuojalla. Näiden toimivuus mobiililaitteilla Zoom-sovelluksessa ei kuitenkaan ole ihan aukotonta ja jos käyttö on vähäistä on hankinta melko turha. Voi myös kokeilla hands-free nappikuulokkeita, joita yleisemmin on käytettävissä ja joiden mikrofoni voi olla helpompi suojata tuulelta. Helpointa on ulkotiloissa ylipäänsä pitää mobiililaitetta tuulensuojassa mahdollisuuksien mukaan, jos ehdottomasti aikoo ulkoilmassa Zoomia käyttää.

Jos tarkoituksena on puhua itse, ja mahdollisesti myös haastatella toista henkilöä tai useampia, ovat mobiililaitteille tarkoitetut bluetooth-mikrofonit hyvä ratkaisu laadukkampaan puheääneen. Nämä bluetooth-laitteet ovat käyttökelpoisia myös tietokoneiden kanssa toimittaessa.

Yhdelle tai kahdelle henkilölle esim. Roden Wireless Go II on toimiva langaton mikrofonijärjestelmä, joka vastaa luentosalissa ns. solmiomikrofonia:
https://rode.com/microphones/wireless/wirelessgoii

Tällöin henkilöt voivat myös kulkea useiden metrien päässä mobiililaitteesta, ja mikrofonilla varustettujen henkilöiden ääni kuuluu hyvin ja ympäristön äänet suodattuvat pois. Haastattelua vastaavaan tilanteeseen tai meluisassa ympäristössä selostamiseen henkilökohtainen mikrofoni voi siis olla äänenlaadullisesti paras ratkaisu.

Pienet, mukana kulkevat kokousmikrofonit kuten Jabran Speak-sarja (https://www.jabra.fi/business/speakerphones/jabra-speak-series) taas ovat hyviä jos osallistujien äänet halutaan myös kuuluviin etäpisteeseen jos vaikkapa tilassa on useampi asiantuntija jolta halutaan kysyä jotakin. Opettaja ja muut etäopetustilassa olevat eivät myöskään tarvitse henkilökohtaisia mikrofoneja silloin kunhan ovat tarpeeksi lähellä kokousmikrofonia.

Muussa tapauksessa osallistujien kommunikointi opettajaan päin Zoomin chat-toiminnon kautta on mobiilisti toimivin ratkaisu.