Osallistujien hallinnointi

Last modified by Mikko Halonen on 2024/02/07 10:40

Zoom-alueen hostina tai co-hostina voit hallinnoida osallistujien oikeuksia Participants -valikon kautta. Viimeisten versiopäivitysten myötä osa hallinnointitoiminnoista on siirtynyt Security-valikon alle.

Osallistujalistan (Participants) kautta host ja co-host voivat hallinnoida seuraavia ominaisuuksia:

  • Osallistujan nimen vierestä voidaan sulkea  hänen mikkinsä Mute-painikkeella tai pyytää osallistujaa avaamaan mikkinsä. Tällöin hänen ruudulleen aukeaa ilmoitus, jonka kautta hän saa avattua mikrofoninsa. Tästä voi olla hyötyä esimerkiksi silloin, jos Zoom ei ole osallistujalle entuudestaan tuttu.
  • More-valikossa (kts. kuva) ensimmäisenä vaihtoehtona on Chat, jonka avulla voi lähettää yksittäiselle osallistujalle kohdennetun viestin. Sama mahdollisuus on tarjolla myös Chat-ikkunassa.
  • Stop Video-toiminnolla voidaan sulkea osallistujan video. Tämän jälkeen hän ei voi avata videota uudelleen omatoimisesti vaan hostin on sallittava se Ask to Start Video-toiminnolla, joka tulee valikkoon näkyville Stop Videon tilalle.
  • Make Host-toiminnolla voit luovuttaa Zoom-tapaamisen täydet hallinnointioikeudet esimerkiksi toiselle opettajalle kyseisen tapaamisen ajaksi. Tätä voi hyödyntää esimerkiksi tilanteessa, jossa joudut poistumaan paikalta kesken Zoom-tapaamisen.
  • Make Co-Host-toiminnolla voidaan antaa osallistujalle tapaamisen ajaksi normaalia laajemmat oikeudet. Co-hosteja voidaan hyödyntää esimerkiksi tapaamisen hallinnointi- ja  tukitoimissa, jolloin  varsinainen host voi keskittyä esimerkiksi opetukseensa. Co-host roolin laajempia oikeuksia voi hyödyntää myös sellaisissa tilanteissa, joissa osallistujilta on rajattu toimintoja (esim. ruudunjakaminen) pois, mutta ne halutaan mahdollistaa silti esimerkiksi tapaamisen esiintyjille. Co-host ei voi jakaa muille osallistujille co-host-oikeuksia vaan tässä  hän tarvitsee hostin apua.
  • Rename-toiminnolla osallistujan nimeä voidaan muuttaa. Tätä on käytetty esimerkiksi silloin, jos Zoomissa järjestetyn tapahtuman tukihenkilön on haluttu erottuvan osallistujalistasta. Silloin hänen nimensä eteen on voitu lisätä esimerkiksi Technical Support sanat.

Zoom_Participant valikko.png

  • Assign to Type Closed Captions-toiminnolla voidaan määrittää osallistuja kirjoittamaan tekstitystä. Tälle lienee käyttöä vain isommissa tapahtumissa, jossa tehtävään voidaan palkata ammattilainen.
  • Allow to Record Local Files-toiminnolla host voi antaa osallistujalle tallennusoikeuden. Tätä ominaisuutta ollaan  hyödynnetty esimerkiksi silloin, kun videota on tarkoitus myöhemmin editoida ja videon halutaan päätyvän suoraan jälkityöt tekevälle henkilölle.
  • Allow to Multi-pin mahdollistaa  osallistujan kiinnittää maksimissaan yhdeksän henkilön videokuvan omalle ruudulleen rinnakkain. Pin-toiminnolla on vaikutusta vain kyseisen käyttäjän näkymään. Hosteilla on tämä mahdollisuus oletusarvoisesti käytössään.
  • Put in Waiting Room-toiminnolla osallistuja voidaan siirtää odotushuoneeseen. Osallistuja ei näe tai kuule tällöin mitään, mitä tapaamisessa tapahtuu. Odotushuoneeseen voi lähettää tarvittaessa viestejä Message-toiminnolla. Odotushuoneominaisuutta on hyödynnetty esimerkiksi opetuksessa erilaisissa peleissä ja kokouksissa jääviystilanteissa.
  • Remove-toiminnolla osallistuja voidaan  poistaa tapaamisesta esimerkiksi häiriötilanteessa.
  • Report-toiminnolla häiriökäyttäytymisestä  voidaan lähettää raportti Zoomille ja poistaa kyseinen henkilö samalla tapaamisesta.
  • Jos osallistuja jakaa ruutua, More-valikosta löytyy lisäominaisuus Stop Participant's Sharing, jonka avulla ruudunjako voidaan pysäyttää hänen puolestaan. Tarvittaessa kaikkien osallistujien ruudun jako voidaan estää Security-valikon kautta. Katso lisätietoa osiosta Turvallisuusasetukset ja häiriöiden minimointi.

Participants-valikon alareunasta löytyy lisäksi seuraavat toiminnot

  • Mute all mykistää kaikki osallistujat. Sitä voidaan käyttää esimerkiksi tilanteessa, jossa osallistujien mikkejä on jäänyt vahingossa päälle tai äänessä ilmenee häiriötä esim. kiertoa.
  • Invite-toiminnolla voit lähettää käynnissä olevaan Zoom-tapaamisen kutsun henkilölle, joka kuuluu samaan organisaatioon tai hakea tapaamisen tiedot, jos ne pitää lähettää osallistujalla erikseen esimerkiksi sähköpostitse.
  • Kolmen pisteen valikon alle on kerätty toimintoja, jotka ovat jo osin siirtyneet Security-valikon alle (v.5.4.9):
    • Ask All to Unmute: esimerkiksi keskustelutilanteessa kaikille osallistujille voidaan lähettää pyyntö avata mikrofoninsa. Yleensä on kuitenkin parempi, että vain puhevuorossa olevat pitävät mikkiään auki.
    • Mute Participants upon Entry: Osallistujat voidaan mykistää automaattisesti heidän saapuessaan tapaamiseen. Jos osallistujia halutaan estää avaamasta mikkejä omatoimisesti, alla oleva vaihtoehto Allow Pariticipants to Unmute Themselves ei saa olla valittuna. Näin toimittaessa ainoastaan host- ja co-host -oikeuksilla varustetut henkilöt voivat avata mikinsä omatoimisesti.
    • Allow Participants to Rename Themselves mahdollistaa osallistujien nimetä itsensä uudelleen. Tätä ei välttämättä haluta sallia esimerkiksi sellaisissa tilanteissa, jossa tapaamiseen osallistumisessa on edellytetty kirjautumista tunnistettavuuden vuoksi.
    • Play sound when someone joins or leaves: Zoom-tapaamiseen voidaan laittaa päälle merkkiääni, joka soi aina kun joku saapuu tai poistuu tapaamisesta. 
    • Enable Waiting Room -toiminnolla voidaan rajoittaa tapaamiseen saapumista. Host voi valikoida odotushuoneesta, ketkä hän päästää tapaamiseen sisään.
    • Lock Meeting -toiminnolla kokous voidaan lukita, jolloinka uusia osallistujia ei päästetä enää sisään.

Zoom_Participant valikko_alareuna.png