UKJ - kaikki ehdotetut toiminnot (työpajoissa 28.8.2012 työstettäväksi)

Last modified by llager@helsinki_fi on 2024/01/16 08:10

Toiminnot on koottu työryhmien arkkitehtuurisivuilta. Toimintoja SAA karsia, yhdistää, lisätä ja muokata työpajoissa!

  1. UKJ1 Aineiston kuvailu: Aineistoa kuvaavat entiteetit:
     - teos - ekspressio - manifestaatio - kappale
     - henkilö - suku - yhteisö
     kuvaillaan attribuutein ja luodaan tarvittavat hakutiedot. Teoksen aiheet kuvataan. Entiteettien väliset suhteet kuvataan.
     Kuvailussa noudatetaan kansainvälisiä ja kansallisia kuvailun periaatteita.
  2. UKJ1 Tietovarantojen hyödyntäminen kuvailussa.
     Kuvailussa käytettävät kontrolloidut termit ja ilmaisut ovat poimittavissa sanastoista sekä tiedontuotannossa että tiedonhaussa asiakaspinnassa.Tunnisterekisterit kansallina metatietovarantoina, kuten myös esim. asiasanastot tai toisten maiden kansallisbibliograf metatietovarantoja
  3. UKJ1 Tietovarantojen hyödyntäminen kuvailussa. Tiedonlähteinä käytettävät tietovarannot
  4. UKJ1 Tietovarantojen hyödyntäminen kuvailussa.Standardit ja ohjeet sisäänrakennetut (alt-tekstit ym), ulkoa linkatut, itse valitut. Tallentajan oman "profiilin" muokkaaminen
  5. UKJ1 Tietovarantojen hyödyntäminen kuvailussa. Tallentajan oman "profiilin" muokkaaminen
     - sanastojen ja muiden sisäisten tietovarantojen ylläpito
     - tietovarantotietojen ylläpito
     - tarjotaanko esim. itseylläpidettyjä sanastoja myös ulkopuoliseen käyttöön?
  6. UKJ1 Kuvailutietojen yhteiskäyttöisyys: Ennakkotiedot, yhteydet hankintaan
  7. UKJ1 Kuvailutietojen yhteiskäyttöisyys:  Muista tietokannoista poimittavat valmiit kuvailutiedot
  8. UKJ1 Poimittavat kuvailun elementit (muiden organisaatioiden ylläpitämät tietovarannot. esim järjeston nimimuodot)
  9. UKJ1 Kuvailutietojen yhteiskäyttöisyys:  Kuvailussa käytettävien poimintatietolähteiden valitseminen ja määritteleminen
  10. UKJ1 Kuvailutietojen metatietojen tuottaminen ja säilyttäminen:
     -    tarvitaan kustakin yksittäisestä kuvailutiedosta
     sisältävät esim.:
     - historia/transaktiotiedot
     -- kuka
     -- milloin
     -- mistä
     - tilatiedot
     - suhteet muihin yksittäisiin kuvailutietoihin
     - käyttöoikeustiedot
     -- näkyvyys
     -- muokattavuus
     -- omistajuus/scope
  11. UKJ1 Tilastointi ja raportointi: Output kirjastoille: Kirjaston tarvitsemat tilastot saa yhdestä käyttäjä/kirjastokohtaisesti räätälöitävästä käyttöliittymästä yhdellä kayttäjätunnuksella ja salasanalla.
  12. UKJ1 Tilastointi ja raportointi:  Kokoelmahallinnan toiminto:  Kirjasto saa monipuoliset tiedot omista kokoelmistaan haluamillaan hakuehdoilla ja haluamassaan muodossa esim. graafeina.
  13. UKJ1 Asiakkaalle suunnatut toiminnot - yhteisöllinen metadatan tuottaminen
  14. UKJ1 Asiakkaalle suunnatut toiminnot - metatiedon hyödynnettävyys ja avoimuus
  15. UKJ1 Asiakkaalle suunnatut toiminnot - personoidut palvelut
  16. UKJ1 Kuvailijan käyttöliittymä - Kuvailutiedot pitää voida esittää eri kirjoitusjärjestelmillä
  17. UKJ1 Kuvailijan käyttöliittymä - kuvailu pystyttävä toteuttamaan monikielisesti
  18. UKJ1 Kuvailijan käyttöliittymä - ergonomia
  19. UKJ1 Kuvailijan käyttöliittymä - autom. virheentunnistusmekanismeja
  20. UKJ1 Kuvailijan käyttöliittymä - mahdollisuus sisäänrakentaa / linkittää käytettävät sanastot/ontologiat käyttöliittymään...
  21. UKJ Työprosessien hallinta - kuvailusäännöt helposti saatavilla tallennuksen yhteydessä
  22. UKJ Työprosessien hallinta - tallennusalustat
  23. UKJ Työprosessien hallinta - käyttäjille voi antaa erilaisia tallennus- tai muokkausoikeuksia
  24. UKJ Työprosessien hallinta - työkaluja massamuutoksiin
  25. UKJ1 Tunnisterekisterien ylläpito ja tunnisteprosessien työkalut
  26. UKJ2 Rekisteröityminen ja asiakkaan tunnistus: Asiakkuuden rekisteröiminen: Asiakas voi rekisteröityä kirjaston asiakkaaksi esim. pankkitunnuksilla verkossa ja tiedot voidaan hakea/kopioida jostain olemassa olevasta rekisteristä.
  27. UKJ2 Rekisteröityminen ja asiakkaan tunnistus: Kirjastokortin luominen ja käyttäjätunnuksen aktivointi järjestelmässä: Asiakkaalle annetaan kirjastokortti ja tunnukset hänen tullessa ensimmäisen kerran kirjastoon. (Mobiilikirjastokortti)
  28. UKJ2 Rekisteröityminen ja asiakkaan tunnistus: Asiakasrekisterin ylläpito.
     Asiakkaiden yhteystiedot ja asiakasryhmät voidaan päivittää automaattisesti jostain rekisteristä tai asiakas voi päivittää yhteystietonsa itse.
     Vanhentuneiden (ei-aktiivisien) asiakastietojen tulee poistua automaattisesti järjestelmästä ja/tai asiakastietoja voidaan helposti poistaa tietyin määriteltävissä olevin ehdoin.
  29. UKJ2 Rekisteröityminen ja asiakkaan tunnistus: Yksi asiakasrekisteri: Koko Suomessa on vain yksi asiakasrekisteri, jossa asiakaalla voi olla erilaisia rooleja eri kirjastoihin. Asiakas rekisteröityy palveluun vain kerran.
  30. UKJ2 Aineiston paikannus: Kaikkien aineistojen haku on helppoa, nopeaa ja vaivatonta. Aineistoja voidaan hakea yhdestä asiakasliittymästä. Hakuja voidaan myös rajata helposti ja monipuolisesti. Elektroniset aineistot ovat saatavissa suoraan asiakasliittymästä.
  31. UKJ2 Aineiston paikannus: Aineiston fyysinen sijainti:
     Mobiili- ja robottitekniikkaa hyödyntävät sovellukset yhdistettynä asiakasliittymään kertovat asiakkaalle aineiston fyysisen sijainnin kirjastossa.
  32. UKJ2 Lainaustapahtuma:  - erilaisten aineistojen lainaus (perinteiset aineistot, lukulaitteet, kannettavat tietokoneet, kävelysauvat yms.): Lainaus joustavaa ja nopeaa ja erilaiset käytännöt sallivaa (sektorikohtaiset määritykset mahdollisia)
     Kurssiaineiston lainaus tietylle asiakasjoukolle esim. opiskelijarekisterin kautta määritellylle ryhmälle. Lainakuitissa ja asiakkaan lainatiedoissa pitää näkyä myös aineistolaji sekä muut halutut tiedot. Kuitti myös sähköpostiin.
  33. UKJ2 Lainaustapahtuma:  Itsepalvelulainaus: Järjestelmän tulee tukea myös RFID-pinkkalainausta
  34. UKJ2 Lainaustapahtuma:  Lukusalilainaus: Joustavat lainausmahdollisuudet (myös ei-lainattavalle aineistolle)
  35. UKJ2 Lainaustapahtuma:  E-aineistojen lainaus / lataaminen: E-aineistojen lainauksen / lataamisen integrointi järjestelmään siten, että asiakas oppii helposti hoitamaan tämän itse
  36. UKJ2 Varaaminen: Virkailijavaraus: Varauksen editointi (varauksen siirtäminen toiseen niteeseen tai noutopaikan ja -ajan editointi) 
     Varausmaksut automaattisesti asiakkaan tietoihin kirjastojärjestelmään.
     Noutamatta jääneistä varauksista tulee saada helposti listaus.
  37. UKJ2 Varaaminen: Itsepalveluvaraus: Asiakas tekee varauksen itse asiakasliittymän kautta. Sallitaanko itsepalveluvarauksen teko, jos lainauskiellossa (maksukertymä tms.)
  38. UKJ2 Varaaminen: Aineistopyyntö: Aineistopyynnöt saatavana olevaan aineistoon
  39. UKJ2 Palautus: Aineiston palauttaminen on helppoa, nopeaa ja vaivatonta. Pyritään mahdollisimman paljon itsepalveluun.Tukee aineiston nopeaa kiertoa.
     Järjestelmän tulisi sallia palauttaminen mihin tahansa kirjastoon.
  40. UKJ2 Uusiminen: Lainassa olevan aineiston (aineistosta riippumatta) uusiminen on helppoa, nopeaa ja vaivatonta. Pyritään mahdollisimman paljon itsepalveluun ja/tai automaatioon. Uusiminen on mahdollista konfiguroida kirjastokohtaisesti (eri asiakasryhmät, aineistotyypit, uusintakerrat yms.). Järjestelmä tukee erilaisia lainojen uusintamahdollisuuksia. Kun uusinta ei onnistu, tulee syyn näkyä selvästi asiakkaalle.
  41. UKJ2 Muistutukset ja ilmoitukset: Ilmoitusjärjestelmä: Muistutusten (eräpäivämuistutus, myöhästymisilmoitukset, saapumisilmoitukset,
     asiakastietoihin liittyvät ilmoitukset) lähetys ja laajat ja helppokäyttöiset räätälöintimahdollisuudet
     - kokoelma, aineistoryhmä, käyttötapa, asiakasryhmät:
     - muistutusten tekstit kirjastotasolla/toimipistetasolla
     - lähetystavat (paperi, sähköposti, mobiili, kalenterisovellukset, pikaviestit)
  42. UKJ2 Muistutukset ja ilmoitukset:
     Laina- ja palautuskuitit: Laina- ja palautuskuittien tulee olla räätälöitävissä kirjaston tarpeiden mukaan, jotta mm. maksut ja muut halutut tiedot saadaan näkyviin lainakuitille. Mahdollisuus lainakuitin lähetys suoraan sähköpostiin/kalenterisovellukseen. Kaikki lainat yhdelle kuitille.
  43. UKJ2 Muistutukset ja ilmoitukset: Maksumuistutusilmoitukset automaattisesti: Järjestelmästä tulee voida lähettää asiakkaille maksumuistutusilmoitukset automaattisesti (maksujen voimassaolo).
  44. UKJ2 Maksut ja sanktiot: Lainaehtojen toteuttamatta jättämisen hallintamenetelmä: Maksuseuraamusten yhteys taloushallintoon ja perintään.
     Laajat maksujen ja lainakiellon säätämismahdollisuudet eri tilanteissa.
     Maksujen erilaiset maksutavat (mm. verkkomaksu)
  45. UKJ2 Laskutus ja perintä: Palauttamattoman, kadonneen tai turmeltuneen aineiston ja siihen liittyvien myöhästymismaksujen maksaminen kirjastojärjestelmässä: Järjestelmä tunnistaa aineiston, jota ei ole muistutusten jälkeenkäään palautettu. Järjestelmä lähettää asiakkaalle maksukehoituksen. Asiakkaalla mahdollisuus maksaa kaikki maksunsa pankkitunnuksilla verkossa. Järjestelmä ottaa vastaan tiedon saapuneesta suorituksesta ja päivittää koneellisesti asiakastiedot. / Aineisto havaitaan turmeltuneeksi. Virkailija voi lähettää manuaalisesti järjestelmästä maksukehoituksen asiakkaalle, asiakas maksaa pankkitunnuksilla ja asiakastiedot päivittyvät kuten edellä.
  46. UKJ2 Laskutus ja perintä: Palauttamattoman, kadonneen tai turmeltuneen aineiston ja siihen liittyvien myöhästymismaksujen laskutus: Laskutus hoidetaan taloushallinnon kautta, jos asiakas ei sovittuna aikana ole hoitanut maksujaan järjestelmän kautta. Mahdollisimman hyvä tiedonsaanti maksujen suorittamisesta, jotta asiakastiedot voidaan päivittää.
  47. UKJ2 Laskutus ja perintä: Perintä; Laskun perintä siirtyy perintätoimistolle, jos asiakas ei suorita maksuja määräaikaan mennessä. Mahdollisimman hyvä tiedonsaanti maksujen suorittamisesta, jotta asiakastiedot voidaan päivittää (manuaalisesti)
  48. UKJ2 Lainauksen säännöt (aineistot ja asiakasryhmät): Asiakkuuden rekisteröiminen: Järjestelmään voidaan määrittää erilaisia asiakasryhmiä.
  49. UKJ2 Lainauksen säännöt (aineistot ja asiakasryhmät): Lainojen tilastoiminen: Asiakkaiden lainoja voidaan tilastoida ryhmittäin.
  50. UKJ2 Lainauksen säännöt (aineistot ja asiakasryhmät): Lainaus: Tavoitteena, että eri kirjastoissa voi säätää halutunlaiset säännöt eri asiakasryhmille. Esim. opiskelijoille, henkilökunnalle ja ulkopuolisille voidaan haluta erilaiset oikeudet/velvollisuudet. Aineistossa, jossa on ikäraja (esim. elokuvat), lainaus ei onnistuisi alaikäiselle.
     Laina-ajat ja uusimismäärät voidaan määritellä asiakasryhmäkohtaisesti, samoin lainakiellot maksamattomien myöhästymismaksujen tai kadonneen aineiston takia.
  51. UKJ2 Lainauksen säännöt (aineistot ja asiakasryhmät): Aineistot: Aineistot voidaan jakaa eri kokoelmiin ja aineistotyyppeihin, joille voidaan antaa erilaisia lainausehtoja (esim. käsikirjastoaineisto, kurssikirjat, e-kirjat, muu ei-perinteinen aineisto, erilaiset laina-ajat, kaukolainauksen ehdot)
  52. UKJ2 Tilastointi: Kirjastojärjestelmästä tulee saada helposti toiminnan kehittämistä tukevia tilastoja (nimekkeiden/niteiden laina- ja varausmäärät halutulta aikaväliltä, lainat ja uusinnat/tunti yms.). Järjestelmästä tulee olla mahdollista siirtää tarvittavat tilastotiedot automaattisesti yhteistilastoon.
  53. UKJ2 E-aineistot tunnistautuminen, pääsynvalvonta, käyttölisenssit: Kirjautuminen: Käytössä on vain yksi asiakasliittymä, tarvitaan vain yksi kirjautuminen
  54. UKJ2 E-aineistot tunnistautuminen, pääsynvalvonta, käyttölisenssit: E-aineiston saatavuus (käyttäjähallinta ja käyttöoikeudet): Asiakkaan pitää saada helposti tieto, onko aineisto käytettävissä vapaasti/paikallisesti/konsortion sisällä. Joustava siirtyminen tarvittavaan tietokantaan/e-lehteen/e-kirjaan tai tarvittaessa ohjautuvuus kaukopalveluun/tietopalveluun/välittäjälle/kustantajalle
  55. UKJ2 Saatavuus: Saatavuustilanne nähtävissä:
     Henkilöstö ja asiakkaat näkevät fyysisen ja elektronisen aineiston saatavuustilanteen.
     Palveluun kirjautunut tai tietyllä esim. IP-alueella oleva asiakas näkee saatavuuden nimenomaan aineistolle, johon hänellä on käyttöoikeus. Vastaavasti henkilöstö näkee asiakkaan kohdalla saatavuuden asiakkaan oikeuksien piiriin kuuluvasta aineistosta.
     Asiakkaat ja henkilöstö näkevät aineiston lainauspolitiikan ja käyttöoikeudet.
     Jos elektroninen aineisto vaatii erityisiä käyttäjätunnuksia tai kirjautumismenettelyjä, asiakas ja henkilöstö näkevät ne.
     Saatavuustiedoista on yhteys varaamiseen, kaukopalveluun ja ostomahdollisuuksiin.
  56. UKJ2 Saatavuus: Saatavuustilanne muokattavissa:
     Henkilöstö voi muokata ja korjata saatavuustietoja.
  57. UKJ2 E-aineistojen kaukopalvelu, artikkelivälitys: Haku, paikantaminen ja tilaaminen: Mahdollisimman asiakastoimisesti yhdestä käyttöliittymästä.
     (Jos asiakkaalla on oikeus aineistoon, hänen pitää tunnistautumisen jälkeen saada se käyttöönsä vaivattomasti ilman kirjastohenkilökunnan välitystoimenpiteitä.)
  58. UKJ2 E-aineistojen kaukopalvelu, artikkelivälitys: Tilauksen vastaanottaminen ja aineiston toimitus kotikirjastoon tai loppukäyttäjälle.: Lähettävä kirjasto lähettää aineiston mahdollisuuksien mukaan joko kotikirjaston kautta tai suoraan loppukäyttäjälle.
  59. UKJ2 Tietoturva.
  60. UKJ2 Yhteislainaus
  61. UKJ2 Arkistointi: Arkistoitavat dokumentit ja tieto saadaan kirjaston tietojärjestelmästä elektronisessa muodossa, joka täyttää tarvittaessa pitkäaikaissäilytyksen vaatimukset.
  62. UKJ2 Logistiikka: Aineistojen kuljettaminen
  63. UKJ2 Kaukopalvelu: Paikannus:
     Haku yhden käyttöliittymän kautta.
  64. UKJ2 Kaukopalvelu: Kaukolainaus:
  65. UKJ2 Kaukopalvelu: Helppo tilaaminen suoraan yhteisluettelosta, KDK-liittymästä (vast.). Aineistojen yhteiskäyttö.
     Asiakas tilaa itse ja noutaa lainan haluamastaan kirjastosta (tai laina suoraan työpisteeseen/kotiin - räätälöitäviä palveluja asiakkaan tarpeiden/maksuhalukkuuden mukaan).
  66. UKJ2 Kaukopalvelu: Palautus: Aineiston palautus on helppoa ja vaivatonta. Automaatit ja palautusmahdollisuus kaikkiin kirjastoihin, ei vain kotikirjastoon.
     Asiakas voi palauttaa kaukolainansa palautuskuoressa (postimaksu maksettu).
  67. UKJ2 Kaukopalvelu: Lainan uusiminen: Lainassa olevan aineiston uusiminen on helppoa, nopeaa ja vaivatonta. Pääasiassa asiakastoimisesti.
  68. UKJ2 Kaukopalvelu:
     Varaaminen: Lainassa olevan aineiston varaaminen on helppoa, nopeaa ja vaivatonta. Pääasiassa asiakastoimisesti.
  69. UKJ2 Kaukopalvelu: Artikkeleiden välitys: Helppo tilaaminen suoraan yhteisluettelosta, KDK-liittymästä (vast.).
     Aineistojen yhteiskäyttö.
     Asiakas tilaa itse ja noutaa artikkelin haluamastaan kirjastosta (tai suoraan työpisteeseen/kotiin, pdf-tiedostot asiakkaan sähköpostiin).
  70. UKJ2 Kaukopalvelu: Kaukolainojen hallinta ja asiakasrekisterit: Ohjelmiston yhteensopivuus organisaation laskutuksen/taloushallinnon kanssa.
     Tilastot ja raportit vaivattomasti. Asiakas hallinnoi kaikkia (sekä paikallis- että kauko-) lainojansa yhdessä ja samassa liittymässä.
     Koko Suomessa on vain yksi asiakasrekisteri, jossa asiakaalla voi olla erilaisia rooleja eri kirjastoihin. Asiakas rekisteröityy palveluun vain kerran.
  71. UKJ2 Kaukopalvelu: Lainaus ulkomailta/-lle
  72. UKJ2 Personoidut palvelut: Kirjahylly
  73. UKJ2 Personoidut palvelut: Käyttöliittymän personointi: Käyttöliittymän ulkonäkö, widgetit
  74. UKJ2 Personoidut palvelut: Uutuusvalvonta
  75. UKJ2 Personoidut palvelut:
     Hakujen personointi
     Hakuhistorian hyödyntäminen
  76. UKJ2 Personoidut palvelut:
     Omien tietojen muokkaus: Yhteystietojen päivitys, esim. tilapäinen osoitteenmuutos loman ajaksi
  77. UKJ2 Personoidut palvelut: Aineistojen arviointi (artikkelit), pisteytykset, tagit
  78. UKJ2 Personoidut palvelut:
     Yhteydet sosiaalisen median sovelluksiin
     esim. suosittelut kirjastojärjestelmästä FB:iin
  79. UKJ2 Personoidut palvelut: Yhteydet sähköisiin työpöytäsovelluksiin, oppimisympäristöihin
  80. UKJ2 Personoidut palvelut: Henkilökohtaiset rajaukset. lainamäärät, kieltorajat,
     PIN-koodin käyttö
  81. UKJ2 Personoidut palvelut: Ilmoitusten muokkaus: Maksuista ilmoitus sopivin aikavälein
     valitulla keinolla/välineellä
  82. UKJ3-4 Hankintaehdotus: Hankintaehdotuksen syöttäminen järjestelmään: Kaikki hankintaehdotukset suoraan järjestelmään kaikilta alustoilta - näkyviin kirjaston määrittelemille käyttäjäryhmille. Käyttäjille mahdollisuus kommentoida/kannattaa ehdotuksia, tulokset esim. käyttäjäroolien mukaan.
     Lisäksi järjestelmä osaa ehdottaa lisäkappaleiden tilaamista, kun määrätyt ehdot täyttyvät, jolloin virkailijan tarvitsee vain hyväksyä tilaus. PDA= Patron driven acquisition
  83. UKJ3-4 Hankintaehdotus: Välittäjien tilausjärjestelmien hyödyntäminen: Virkailija poimii tiettyjen (kilpailutettujen) välittäjien tilausjärjestelmistä hankintaehdotuksia suoraan hankintajärjestelmään.
     Välittäjän tilausjärjestelmään on kirjastolle rakennettu hankintaprofiili, jonka perusteella välittäjä toimittaa profiiliin sopivat uutuudet.
     Asiakas poimii tiettyjen kilpailutettujen välittäjien tilausjärjestelmistä hankintaehdotuksia ostoskoreiksi, jotka virkaijoille käsiteltäviksi ja hankintajärjestelmään siirrettäviksi.
  84. UKJ3-4 Hankintaehdotus: Tietämyskantojen hyödyntäminen: Virkailija tekee hakuja  tietämuskantoihin esim. verkkokirjakauppoihin ja  poimii sieltä metatietoja (MARC, DC, .ONYX, ..) suoraan hankintajärjestelmään
     Asiakas tekee hakuja tiettyihin tarjottuihin tietämuskantoihin ja ehdottaa aineistoa hankittavaksi. Aineiston metatiedot (MARC, DC, ONYX...) siirtyvät suoraan hankintajärjestelmään.
     Tietojen siirto eri järjestelmien välillä tapahtuu täysin automaattisesti.
  85. UKJ3-4 Hankintaehdotus:
     Kehysorganisaation tietojärjestelmien hyödyntäminen. Esim. kurssikirjojen tai projektikirjallisuuden siirto yliopiston/AMK:n järjestelmistä.: Tieto tarvittavasta aineistosta suoraan hankintajärjestelmään. Jos tarvittavaa aineistoa ei löydy kirjaston kokoelmista, tekee järjestelmä hankintaehdotuksen. Kirjastojärjestelmän metatiedoista yhteys opintovaatimuksiin ja opintovaatimuksista yhteys kirjastojärjestelmän metatietoihin.
  86. UKJ3-4 Hankintaehdotus: Hankittavan aineiston metatietojen tallennus itse: Jos hankittavan aineiston metatietoja ei hankintahetkellä ole saatavina muista järjestelmistä, virkailija syöttää ne itse. Syötössä käytetään apuna järjestelmään määriteltyjä tallennuspohjia. Tiedot voidaan myöhemmin päivittää muista järjestelmistä saaduilla tiedoilla.
  87. UKJ3-4 Hankintaehdotus: Valintalistan käyttö: Tilauksen tekijä valitsee tilattavan aineiston toimittajan valintalistalta. Valintajakson päättyessä tilausten tiedot siirtyvät suoraan toimittajan järjestelmään ja kirjaston järjestelmään siirtyvät ennakkotietueet tilattavasta aineistosta. Aineiston saapuessa kirjastoon saadaan täydelliset tietueet suoraan järjestelmään.
  88. UKJ3-4 Hankintaehdotus: Hankintaehdotusten tallentuminen: Kaikki hankintaehdotukset ja niiden käsittely tallentuvat hankintajärjestelmään riippumatta siitä, johtaako hankintaehdotus tilaukseen.
  89. UKJ3-4 Tilausten uusinnan valmistelu: Päättyvien tilausten listojen tuottaminen: Uusintalistat eri järjestelmistä automaattisesti nykyisine hintatietoineen
  90. UKJ3-4 Tilausten uusinnan valmistelu: Käyttötilastojen lisääminen tilausten tietoihin: Käyttötilastot ja tunnusluvut suoraan järjestelmän keräämistä tilastoista.
  91. UKJ3-4 Tilausten uusinnan valmistelu: Uusien hintatietojen kerääminen: Automaattisesti välittäjien järjestelmistä korotusprosentteineen
  92. UKJ3-4 Tilausten uusinnan valmistelu: Uusintalistojen tuottaminen, jakelu, muistutukset ja listojen sulkeminen: Uusintalistojen automaattinen tuottaminen hintatietoineen ja tunnuslukuineen päätettäväksi/kommentoitavaksi niille, joiden rooliin se kuuluu. Määräaikojen, muistutusten ja listojen sulkemisen määrittelyt.
  93. UKJ3-4 Uuden aineiston arviointi: Testikäyttöjen hallinnointi:
     käyttöönasettaminen, tiedottaminen, palautteen keruu ja käsittely: Aineiston tekninen ja sisällöllinen arviointi sekä sopimusehtojen arivointi. Järjestelmä hoitaa tiedottamisen, palautteen keruun, muistutukset ja testikäytön sulkemisen määritellysti, ja tallentaa kaiken tiedon myöhempää käyttöä varten.
  94. UKJ3-4 Uuden aineiston arviointi: Sopimusehtojen ja aineiston tietojen keräys ja tallennus: Järjestelmä hyödyntää välittäjien tietämyskantoja.
  95. UKJ3-4 Hankintapäätös ja hankintaehdotuksen täydentäminen: Tilattavan aineiston saatavuuden tarkastaminen omista kokoelmista: järjestelmä tarkistaa löytyykö tilattavaa aineistoa omista kokoelmista jo entuudestaan.
  96. UKJ3-4 Hankintapäätös ja hankintaehdotuksen täydentäminen:
     Eri tapahtumien ja toimijoiden välinen tiedonvälitys: Kaikki tiedot sijaitsevat järjestelmässä ja kaikki käsittelyyn osallistuvat toimijat pääsevät niihin käsiksi.
  97. UKJ3-4 Hankintapäätös ja hankintaehdotuksen täydentäminen: Hankintatilin saldon tarkistaminen: Järjestelmä tarkistaa käytettävän tilin saldon ja varmistaa, että rahaa on riittävästi.
     Lisäksi järjestelmä näyttää tilille hankinnan jälkeen jäävän rahamäärän.
  98. UKJ3-4 Hankintapäätös ja hankintaehdotuksen täydentäminen: Tilauksen yksityiskohtien syöttäminen: Järjestelmä osaa päätellä osan yksityikohdista annettujen tietojen perusteella. Järjestelmä osaa valita esimerkiksi toimitus- ja laskutusosoitteen tilaavan yksikön perusteella.
  99. UKJ3-4 Hankintapäätös ja hankintaehdotuksen täydentäminen: Varauksen teko hankittavaan kirjaan: Järjestelmä tekee varauksen ehdotuksen tehneelle asiakkaalle automaattisesti.
  100. UKJ3-4 Hankintapäätös ja hankintaehdotuksen täydentäminen: Tilauksen kiireellisyyden määrittely. Järjestelmässä on mahdollisuus määritellä kiireellisyysaste tilaukselle. Järjestelmä ilmoittaa kiireellisistä tilauksista erikseen vastaanottovaiheessa.
  101. UKJ3-4 Tilaaminen: Sopimusten ja tilausten hallinta: Järjestelmään tallentuvat sopimukset/tilaukset ja niihin liittyvät muut dokumentit. Yhteydet taustaorganisaation sopimus- ja taloushallintojärjestemiin rajapintojen kautta.
  102. UKJ3-4 Tilaaminen: Tilauksen lähettäminen: Järjestelmä osaa lähettää tilaukset eteenpäin niin, että tilaukset siirtyvät sähköisesti suoraan toimittajan järjestelmään. Lisäksi järjestelmä osaa hakea tietoja välittäjän tilausjärjestelmästä esim. hintatiedot. Järjestelmään voidaan määritellä lista toimittajia, jolloin virkailija voi valita toimittaja lähetyksen yhteydessä tai annetaan järjestelmän valita toimittaja (=automaattinen minikilpailutus). Välittäjiin liittyy erilaisia esim. toimitusaikoihin liittyviä asetuksia. Tarvittaessa tilaustiedot voi syöttää käsin ja tallentaa siihen liittyvät dokumentit esim. asiaan liittyvät sähköpostiviestit.
  103. UKJ3-4 Tilauksen seuranta: dynaaminen tilausten seuranta: järjestelmä perustuu siihen, että yksittäisistä tilauksista saadaan reaaliaikaista tietoa välittäjän järjestelmästä. Tilausvaiheessa tilaukselle annetaan arvioitu saapumisaika, ja kun se on ylittynyt, tästä tulee hälytys sekä kirjaston että välittäjän järjestelmään ja selitys, miksi tilaus on viivästynyt sekä mahdollisesti uusi arvioitu saapumisaika. Peruutustilanteissa välittäjän järjestelmä suosittelee samankaltaista tai korvaavaa teosta. Tarvittaessa saadaan listaus sekä toimitetuista aineistoista että avoimista tilauksista toimintayksiköittäin/aineistolajeittain/välittäjän mukaan sekä niiden arvo. Järjestelmä kerää tilauksiin liittyvää dataa, kuten toimitusajat ja hinnat, alennusprosentit. Myös reklamaatiohistoria tallentuu.
     Peruutettuun tilaukseen tulee tieto 'ei saatavana'. Tilaukseen sidotut määrärahat vapautetaan ja asiakkaalle lähetetään tieto tilauksen perumisesta.
  104. UKJ3-4: Vastaanotto ja käyttöönsaattaminen sekä saatavuuden seuranta: Saadun tilauksen merkitseminen järjestelmään: Hankintajärjestelmä tunnistaa saadut tilaukset lähetyksessä olevan koodin avulla. Tarvittaessa hankintavirkailija reklamoi kirjavälittäjää järjestelmän kautta suoraan sähköisestä lähetyslistasta.
  105. UKJ3-4: Vastaanotto ja käyttöönsaattaminen sekä saatavuuden seuranta: Elektronisen aineiston käyttöön saattaminen: Järjestelmä tukee elektronisen aineiston käyttöönsaattamista:
    • järjestelmään tallentuvat kaikki tarvittavat tiedot:
    • tilausten ID:t
    • kirjaston asiakastunnus ko. välittäjän järjestelmissä
    • tukee käyttäjätunnistuksen hallinnan eri menetelmiä
    • tukee aineiston aktivointia kirjaston rinnakkaisjärjestelmissä (esim. linkityspalvelimet)
    • järjestelmä mahdollistaa valmiin metatiedon hyödyntämisen
  106. UKJ3-4: Vastaanotto ja käyttöönsaattaminen sekä saatavuuden seuranta: Elektronisen aineiston saatavuuden ja sisällön seuranta:  Järjestelmä tukee elektronisen aineiston saatavuuden ja sisällön seurantaa:tiedot aineistopakettien sisällön muutoksista
    • tiedot aineistopakettien sisällön muutoksista
    • muutokset yksittäisen lehden saatavuudessa
    • reklamaatiohistoria tallentuu
    • asiakaspalautteen kerääminen toimivuusongelmista ja niiden käsittely
    • tiedot alustojen ja käyttöliittymien muutoksista
  107. UKJ3-4: Vastaanotto ja käyttöönsaattaminen sekä saatavuuden seurantaPainettujen kausijulkaisujen saapumisen seuranta: Virkailija kuittaa järjestelmään vastaanotetut numerot. Järjestelmä hälyttää, jos kausijulkaisujen numerot eivät saavu odotetun toimitusajan puitteissa.
  108. UKJ3-4: Vastaanotto ja käyttöönsaattaminen sekä saatavuuden seuranta:Virheellisen tai puutteellisen toimituksen käsittely: Saapuneen aineiston kunnon, oikeellisuuden ja kappalemäärän tarkistus. Virheellisen aineiston palauttaminen vaihdettavaksi tai lopullisesti. Vaihdettavaksi lähetetyistä ja osatoimitetuiksi jäävistä lähetyksistä tieto järjestelmään, joka seuraa korvaavan aineiston saapumista. Järjestelmä säilyttää tiedot perutuista toimituksista.
  109. UKJ3-4: Määrärahojen seuranta ja laskujen käsittely:
     Laskun asiatarkistus ja hyväksyminen: Laskut tulevat järjestelmään sellaisessa muodossa, että ohjelma tekee asiatarkistuksen, jonka laskujen tarkistuksesta vastaava kuittaa, lasku menee hyväksyjälle, tieto siirtyy taloushallintoon. Reklamointi ja hyvityslaskun pyytäminen tapahtuu automaattisesti.
  110. UKJ3-4: Määrärahojen seuranta ja laskujen käsittely: Hankintamäärärahojen käytön seuranta.: Määrärahojen käytön kokonaistilanteen hallinta, mahdollisuus tilirakenteen räätälöintiin. Järjestelmä osaa näyttää sidotut, käytetyt ja jäljellä olevat varat mm. aineistotyypin, tilin tai osaston mukaan.
     Järjestelmän tuki erilaisille hinnoittelumalleille esim. PDA, krediitit, tokenit, Pay per view. Erilaiset hälytykset ja ennalta määritellyt automaattitoiminnot valittujen kriteereiden mukaan.
  111. UKJ3-4: Määrärahojen seuranta ja laskujen käsittely: Valuuttakurssien päivittäminen automaattisesti: Valuuttakurssit päivitetään automaattisesti päivittäin esim. Suomen Pankin tuottamasta palvelusta.
  112. UKJ3-4: Raportointi: Kaiken tiedon rakenteinen tallennus tietokantaan mahdollistaa räätälöitävät raportit: Kirjastohenkilökunnan käytössä liittymä, jolla voidaan lisätä datan tallennukseen tarvittavia kenttiä helposti uusien raportointitarpeiden tyydyttämiseksi.
  113. UKJ3-4: Raportointi: Hankintaehdotuksen tekijälle tiedottaminen:
     - ehdotuksen vastaanottamisesta
     - ehdotuksen  hyväksymisestä/ hylkäämisestä
     - aineiston tilaamisesta
     - aineiston saapumisesta kirjastoon /saamisesta käyttöön
     Järjestelmä lähettää tiedon eri vaiheista automaattisesti,
     mikäli ehdotuksen tekijä näin haluaa.Tekijä voi itse määritellä ilmoituksen lähetystavan esim. email, sms, ym. Virkailija voi tarpeen vaatiessa tuottaa viestin myös manuaalisesti. Järjestelmä tallettaa kaikki lähetetyt viestit ja mahdollistaa
     niiden haun ja selailun jäkeenpäin.
  114. UKJ3-4: Raportointi: Raportit tietyllä aikavälillä tilatusta ja hankitusta
     aineistosta, hankintamenoista, sisällä oleviin tilauksiin sidotut rahat, toimitusajoista. Raportteja on voitava tuottaa esim. aineistotyypeittäin, kielittäin, toimintayksiköittäin.
     Räätälöitävä hankintamäärärahan ja -menojen seuranta, joka integroituu taloushallintajärjestelmiin.: 
     Järjestelmä tuottaa tarvittavat raportit, jotka sisältävät aina reaaliaikaiset tiedot sen hetkisestä tilanteesta. Järjestelmä mahdollistaa raporttien muokkauksen ja rakentamisen niin, että se ei edellytä tietokannan rakenteen tuntemista tai erityistä teknistä osaamista. Järjestelmä osaa tuottaa raportit yleisimmissä tiedostoformaateissa, joista käyttäjä voi valita haluamansa.
     Järjestelmä osaa toimittaa raportit yleisesti käytettyjä rajapintoja hyödyntäen.
  115. UKJ3-4: Raportointi:
     Hankintaehdotuksen ja siihen perustuvan tilauksen käsittelyn seuranta.:
     Järjestelmä osaa näyttää käyttäjän jättämät hankintaehdotukset sekä missä tilassa ehdotuksen käsittely on ja mitä vaiheita ehdotus on jo käynyt läpi. Tässä yhteydessä ehdotuksen tekijä voi myös määritellä ne vaiheet, joista hän haluaa saada erillisen ilmoitukset sekä tavan jolla ilmoitus hänelle lähetetään.
  116. UKJ3-4: Raportointi:
     Niteiden elinkaaren eri vaiheisiin liittyvät raportit,
     esim. lainausmäärät, varausjonon pituus, kuljetukseen menevä aika, kadonneet niteet, X vuoteen lainaamattomat, niteet joihin kohdistunut X aineistopyyntöä ajassa Y. :
     Järjestelmä tuottaa tarvittavat raportit, jotka sisältävät aina reaaliaikaiset tiedot sen hetkisestä tilanteesta. Järjestelmä mahdollistaa raporttien muokkauksen ja rakentamisen niin, että se ei edellytä tietokannan rakenteen tuntemista tai erityistä teknistä osaamista. Järjestelmä osaa tuottaa raportit yleisimmissä tiedostoformaateissa, joista käyttäjä voi valita haluamansa.
     Järjestelmä osaa toimittaa säännöllisesti/toistuvasti tuotettavat raportit suoraan toisiin järjestelmiin.
  117. UKJ3-4: Raportointi: Uutuusviestintä: Järjestelmä mahdollistaa automaattisen uutuusviestinnän eri kanavia hyväksi käyttäen tarvittavilla kielillä
  118. UKJ3-4: Raportointi: Käyttötilastot: Käyttötilastot saadaan automaattisesti eri järjestelmistä määriteltäviin raportteihin. Määritellyt tunnusluvut lasketaan automaattisesti. Haluttujen tunnuslukujen määrittelymahdollisuus käyttöliittymästä käsin. Rajapinnat toimittajien järjestelmiin (esim. Sushi) tietojen automaattiseksi saamiseksi. Tilastotiedot automaattisesti eteenpäin (esim. tietovarastoon) muiden tilastojen luomista varten.
  119. UKJ3-4: Poisto ja (tai) pitkäaikaiskäyttö: Tilauksen lopettaminen/käyttöoikeuden päättyminen: Muutokset metatietoihin helposti, historiatieto kuitenkin säilyttäen
  120. UKJ3-4: Poisto ja (tai) pitkäaikaiskäyttö: Pitkäaikaiskäytön järjestäminen:
     Sujuvasti järjestettävissä sopimuksen edellyttämällä tavalla
  121. UKJ5 Käyttäjätunnistus: Nykytila: Asiakastietojen siirto muista järjestelmistä. Kerran kirjatut asiakastiedot siirretään järjestelmään valmiina. Eräsiirtoon joustava työkalu, joka mahdollistaa uuden asiakkaan luomisen ja kenttäkohtaisesti määritellyn päivittämisen. Asiakkaan tietojen automaattisen päivittymisen tulisi voida tarvittaessa myös estää, mikäli asiakas on esim. tietyn määräajan paikkakunnalla X projektiluonteisessa tehtävässä mutta on varsinaisesti kirjoilla paikkakunnalla Y.Asiakastietojen siirtyminen järjestelmästä toiseen tulisi olla henkilötietolainsäädännön kirjaimen ja hengen mukaisesti toteutettavissa.
  122. UKJ5 Käyttäjätunnistus: Nykytila: Asiakkaan kirjautuminen omiin tietoihinsa: Kirjautuminen käyttäen järjestelmän sisäistä tunnistetta (kirjastokortti). Kirjautuminen muilla tunnisteilla esim. Haka, Virtu, Vetuma. Järjestelmän tulisi pystyä hoitamaan ns. kertakirjautumisella asiakkaan tunnistautuminen sekä mahdollisesti myös aineistojen organisaatioihin tms. sidottujen käyttöoikeuksien tarkistus (vrt. KDK). Ja tämä myös niin, että asiakas voi olla useamman kirjaston asiakkaana eri rooleissa sekä myös eri taustaorganisaatioissa jäsenenä useammassakin roolissa (tutkija, opiskelija, luennoija, opettaja, tukitoiminnot jne.). Anonyymikäyttäjällä tulisi olla mahdollisuus tiettyihin toimintohin.
  123. UKJ5 Käyttäjätunnistus: Nykytila: Asiakkaisiin liittyvän datan hallinta: Ei-aktiivisten asiakkaiden eräpoisto (eräpoiston säännöstön tulisi olla määriteltävissä riittävin parametrein). Automatisoinnin tulisi huomioida asiakkuuden päättymiselle olevat esteet, perittävät aineistot, maksut jne. Järjestelmän sisäisten parametrein toteutettavan asiakastietojen poiston voisi toteuttaa myös ulkoisia sidosryhmien järjestelmiä hyödyntäen, samoja kuin tietojen luomiseenkin.
  124. UKJ5 Käyttäjätunnistus: Tavoitetila: Asiakkaan yksilöivä sisäinen tunniste. Tunnisteen tulisi olla yleisesti muissakin järjestelmissä käytetty.
  125. UKJ5 Käyttäjätunnistus: Tavoitetila: Asiakastietojen Bulkimport-työkalu
  126. UKJ5 Käyttäjätunnistus: Tavoitetila: Asiakastietojen mahdollisimman pitkälle automatisoitu päivitysmahdollisuus
  127. UKJ5 Käyttäjätunnistus: Tavoitetila: Asiakkaalle tarjotaan mahdollisimman joustavasti mahdollisimman laaja palvelu kertakirjautumisella/-tunnistautumisella
  128. UKJ5 Käyttäjätunnistus: Tavoitetila: Tunnistuksia tulisi voida määrittää eri osien "sisään" niin, että asiakas voisi itse määrittää mihin kaikkiin osapalveluihin kirjautuminen voisi välittyä automaattisesti.
  129. UKJ5 Käyttäjätunnistus: Tavoitetila: Asiakastietojen tulisi olla joustavasti hyödynnettävissä myös muissa tietokannoissa, esim. itsepalveluna tehtävän asiakkaaksi rekisteröinnin muodossa.
  130. UKJ5 Logistiikka: Aineiston logistinen ketju: Joustava logistinen verkko, joka toimii paikallisella, alueellisella ja valtakunnallisella tasolla, mahdollistaen palvelun toimivuuden saumattomasti (asiakas ei välttämättä huomaa eroa tuleeko teos lähikirjastosta tai kauempaa
  131. UKJ5 Logistiikka: Aineiston seuranta: Aineiston tilasta paremmin tietoa loppukäyttäjälle (nykyiset järjestelmät kertovat: lainassa, hyllyssä, kuljetettavana tai huollossa tms)
  132. UKJ5 Logistiikka: Aineiston saatavuus: Aineiston saatavuus ja saavutettavuus -> mistä aineiston saa ja miten siihen pääsee käsiksi, jos ei kirjastosta niin kirjakaupasta?
  133. UKJ5 Logistiikka: Saatavuuden kustannukset: Kustannusten näkyvyys järjestelmässä. Selkeät, yhdenmukaiset kustannukset sen mukaan mistä aineisto tulee.
  134. UKJ5 Talous: Kirjanpito: Kirjastojärjestelmä keskustelee suoraan kehysorganisaation kirjantopitojärjestelmän kanssa tukien reskontraa, budjetontia ja laskutusta.
  135. UKJ5 Talous: Laskutus: Kirjastojärjestelmä tuottaa tarvittavat laskut tai lähettää tarvittavan datan kehysorganisaation laskutusjärjestelmälle.
  136. UKJ5 Talous: Maksaminen: Asiakas voi maksaa kaikilla haluamillaan tavoilla kirjastojärjestelmään kerättävät maksut. Kirjastojärjestelmä keskustelee kaikkien digitaalisten maksujärjestelmien kanssa.
  137. UKJ5 Talous: Tiedonsiirto taloushallinnon dataa tarvitsevien tietojärjestelmien välillä: Kirjastojärjestelmästä ja kirjastojärjestelmään voidaan siirtää talouteen liittyvä tarvittava data kirjaston ja sen kehysorganisaation käyttämistä tietojärjestelmistä.
  138. UKJ5 Talous: Budjetointi ja talouden seuranta: Kirjastojärjestelmän tulee tukea kirjaston tai sen kehysorganisaation käyttämää budjetointi- ja talouden seurannan työkalua.
  139. UKJ5 Teknologia: Standartoidut rajapinnat kirjastojärjestelmän ja kolmansien osapuolien järjestelmien väliseen keskusteluun.
  140. UKJ5 Teknologia: Merkkistandardien tuki: Järjestelmän sisäinen merkkijärjestelmä on UTF-8. Järjestelmän on pystyttävä tuottamaan myös muiden merkkistandardien (ainakin iso-8859-1, windows-1252) mukaista tulostetta, koska muut järjestelmät eivät välttämättä tue UTF-8:aa.
  141. UKJ5 Teknologia: Salatut tietoliikennet yhteydet, https, ssl: Turvallinen kirjautuminen, tunnistautuminen, verkkomaksaminen ym.
  142. UKJ5 Teknologia: Konversiot: Mahdollisuus ainakin lukea järjestelmään, mieluusti myös tuottaa erinäisten notaatioiden mukaista tietoa; Marc, Dublin Core, RDA, Onix2, Onix3
  143. UKJ5 Teknologia: Tunnistautumisteknologiat: Yksilön ja yhteisön pitää pystyä tunnistautumaan etäyhteyden yli
  144. UKJ5 Teknologia: open source --lisensointi: Modulaariseen rakenteeseen yhdistettynä avoin lähdekoodi mahdollistaa...
  145. UKJ5 Teknologia: paperipostituksen automatisointi: Automaattinen postin lähetys
  146. UKJ5 Teknologia: ERP-yhteensopivuus: EDI-laskujen lähetyksen tuki...
  147. UKJ5 Teknologia: Open Data. Bibliografisen tiedon avoimuus haravoinnille
  148. UKJ5 Teknologia: Rajapinnat kirjastojärjestelmän ja sitä käyttävien käyttöliittymien välille: Käyttöliittymä(t) (UI) toteutetaan modulaatisesti, jolloin UI:n räätälöitävyys eri kohderyhmille on mahdollista.
  149. UKJ5 Teknologia: Selainpohjainen oletuskäyttöliittymä (kaikki toiminnot)
  150. UKJ5 Teknologia: Linked datan tarjoaminen
  151. UKJ5 Teknologia: Linked datan hyödyntäminen
  152. UKJ5 Teknologia: Monikielisyys: Moni- ja erikielisten käyttöliittymien luominen ja ylläpito helppoa.
  153. UKJ5 Tilastointi: Tilastointi johtamisen työkaluna
  154. UKJ5 Tilastointi: Toiminnallinen käyttöliittymä: mahdollistaa datan keräämisen, tallennuksen, yhdistämisen, raportoinnin
  155. UKJ5 Tilastointi: Tallennettu tilastodata: standardinmukainen tietokanta, josta rajapinnat muihin järjestelmin
  156. UKJ5 Opintohallinto ja opetuksen ja oppimisen tuki: Opetuksen ja siihen liittyvän kurssimateriaalin suunnittelun ja hankinnan tukeminen: Kirjasto tukee opetuksen ja kurssimateriaalien suunnittelua eri vaiheissa ja järjestelmä mahdollistaa hankintojen suunnittelun tuen
  157. UKJ5 Opintohallinto ja opetuksen ja oppimisen tuki: Oppimisympäristöjen tukeminen: Järjestelmä mahdollistaa aineistojen integroinnin oppimisympäristöihin.
  158. UKJ5 Opintohallinto ja opetuksen ja oppimisen tuki: Koulukirjastotoiminta: Järjestelmä on käyttökelpoinen koulukirjastotoiminnassa.
  159. UKJ5 Opintohallinto ja opetuksen ja oppimisen tuki: Vapaa sivistystyö ja avoin opetus (tarkempi selitys?)
  160. UKJ5 Opintohallinto ja opetuksen ja oppimisen tuki:
     Opintohallinnon käsitemalliin, http://tietomalli.csc.fi/-- korkeakoulukirjastojen sisällyttäminen? (tarkempi selitys?)
  161. UKJ5 Tutkimushallinto ja tutkimuksen tuki: Julkaisuarkistot/julkaisujen arviointi : Julkaisuarkistoissa olevien digitaalisten objektien näkyvyys kirjastojärjestelmässä. Tallennetun metadatan hyödyntäminen.
  162. UKJ5 Tutkimushallinto ja tutkimuksen tuki: 2
     Tutkimushallinto???
  163. UKJ5 Tutkimushallinto ja tutkimuksen tuki: Bibliometriikka
  164. UKJ5 Tutkimushallinto ja tutkimuksen tuki: Tutkimusdata: Metadatan linkittäminen tutkimusdataan ja tutkimusdataa koskevaan metadataan?
  165. UKJ5 Tila- ja laitehallinto:
     Loppukäyttäjä: tarjolla olevien tilojen tarkastelu asiakasliittymän kautta
  166. UKJ5 Tila- ja laitehallinto: Loppukäyttäjä: tarjolla olevien laitteiden tarkastelu asiakasliittymän kautta
  167. UKJ5 Tila- ja laitehallinto: Loppukäyttäjä: tilan varaaminen asiakasliittymän kautta
  168. UKJ5 Tila- ja laitehallinto: Loppukäyttäjä: laitteen varaaminen asiakasliittymän kautta
  169. UKJ5 Tila- ja laitehallinto: Loppukäyttäjä: omien varausten tarkistaminen asiakasliittymän kautta
  170. UKJ5 Tila- ja laitehallinto:
     Loppukäyttäjä: omien varausten muokkaaminen (esim. ajankohdan vaihtaminen, tilan vaihtaminen, varauksen poisto) asiakasliittymän kautta
  171. UKJ5 Tila- ja laitehallinto:
     Ylläpitäjä: tarjolla olevien tilojen tarkastelu
  172. UKJ5 Tila- ja laitehallinto:
     Ylläpitäjä: tarjolla olevien laitteiden tarkastelu
  173. UKJ5 Tila- ja laitehallinto: Ylläpitäjä: tilan varaaminen
  174. UKJ5 Tila- ja laitehallinto:
     Ylläpitäjä: laitteen varaaminen
  175. UKJ5 Tila- ja laitehallinto:  
     Ylläpitäjä: varausten muokkaaminen (esim. ajankohdan vaihtaminen, tilan vaihtaminen, varauksen poisto)
  176. UKJ5 Sosiaalinen media ja verkkopalvelut: Kansallisen yhteisen tietovarannon tuottaminen sosiaaliselle metadatalle ja muulle sisällölle
  177. UKJ5 Sosiaalinen media ja verkkopalvelut: Avoimet rajapinnat joka suuntaan
  178. UKJ5 Sosiaalinen media ja verkkopalvelut: Avoin data ja avoin linkitetty data
  179. UKJ5 Sosiaalinen media ja verkkopalvelut: Yhteiset työkalut. Verkkossa käytettävät yhteiset työkalut hankkeissa ja projekteissa. (esim. projektinhallintatyökalu)
  180. UKJ5 Kirjastojen välinen yhteistoiminta: Yhteinen päätöksentekojärjestelmä
  181. UKJ5 Kirjastojen välinen yhteistoiminta: Yhteispalvelut ja työnjako (kysy kirjastonhoitajalta), hajautettu tiedon tuottaminen ja jakaminen
  182. UKJ5 Kirjastojen välinen yhteistoiminta:Lisensoitujen aineistojen vapaan paikalliskäytön mahdolistaminen eri toimijoiden yhteisissä ympäristöissä
  183. UKJ5 Kirjastojen välinen yhteistoiminta: Kassajärjestelmät, monitoimintoympäristössä voi olla hyödyksi rajapinta jossa hyödynnetään kirjastokontin tunnistetta myös esim. kahvilan kassan tunnisteena (ladattu raha)
  184. UKJ5 Kirjastojen välinen yhteistoiminta: Tilastointirajapinnat eri organisaatioiden suuntaan, esim. aineistojen ja asiakkaiden jyvitys yms
  185. UKJ5 Kirjastojen välinen yhteistoiminta: Kaukolainaus
  186. UKJ5 Kirjastojen välinen yhteistoiminta: Asiantuntijatietokanta
  187. UKJ5: Poliittiset, hallinnolliset ym. toimijat ja niiden roolit: Sosiaalisen metadatan kansallinen tietovarasto, joka kerää keskitetysti tuotetun metadatan
  188. UKJ5: Poliittiset, hallinnolliset ym. toimijat ja niiden roolit: Julkaisuarkistojen ja niiden metadatan integroiminen kirjastojärjestelmään