Väestötieteen menetelmät

Last modified by jmalho@helsinki_fi on 2024/02/07 06:43

Väestötieteen menetelmät

Ihmisväestöjen muutoksen kuvaus perustuu yksinkertaisiin kirjanpitoyhtälöihin, joissa syntyvyys, kuolleisuus ja muuttoliike määräävät, miten väestön koko muuttuu yhdestä ajanhetkestä seuraavaan. Kurssilla tarkastellaan keskeisimpiä tunnuslukuja, joilla muutosprosesseja kuvataan, erityisesti niiden estimointia iän ja sukupuolen mukaan ryhmiteltyjen aineistojen avulla. Esitietoja väestötieteestä ei edellytetä.

Kurssi on tarkoitettu tilastotieteen aineopintojen alkuvaiheessa oleville opiskelijoille sekä muiden alojen opiskelijoille, joille väestöprosessien tuntemus on tärkeää ja joilla on tilastotieteen perusopintoja (1. vuosi) vastaavat tiedot.

Kurssin laajuus on 6 op. ja se suoritetaan kurssin kuluessa annettavilla tietokoneharjoituksilla.

Kurssin suoritettuaan opiskelija osaa hakea muutosprosesseja koskevia tietoja netistä, viedä ne sopivaan laskentaympäristöön ja laskea itsenäisesti tärkeimpiä tunnuslukuja. Erityistä huomiota kiinnitetään käsitteiden täsmällisyyteen ja haettujen tietojen kriittiseen lukutaitoon. Kurssilla laskentaan käytetään R-ohjelmistoa. Aiempi R:n käyttökokemus on hyödyksi mutta ei välttämätöntä kurssin suorittamiseksi.

Teoriaosan sisältö
1. Johdanto
2. Käsitteet ja tietolähteet
3. Lexis-diagrammi ja tapausten luokittelu
4. Vakiointi
5. Poisson-regressio
6. Aikasarjamallit ja ennusteet

Tietolähteitä netissä: Tilastokeskus, YK, Eurostat, U.S. Bureau of the Census
- väestörakenne
- syntyneet
- kuolleet
- muuttoliike