Kokous 45

Last modified by ksornova@helsinki_fi on 2024/01/30 08:42

Luumu-ryhmä

 

Muistio kokouksesta 2/2007 (nro 45)


Aika                   14.12.2007 klo 10-16

Paikka               Tikkurilan kirjasto, Aleksis-sali

Paikalla             Maaria Harviainen, Ulla Ikäheimo, Jonne Kulluvaara, Kyösti Mäkelä, Heikki Poroila, Jaakko Tuohiniemi, Tommi Viitamies ja Miikka Virtanen sekä vierailijana Lauri Saarikoski (Yle)

Poissa                Maarit Koskela ja Satu Lund


1. Tiedoksi

* Musiikkia aiheesta -palvelun tietokantasovellusta on tehty pitkin syksyä, mutta se valmistuu vasta vuoden 2008 puolella. Palvelun avaamisesta ei ole vielä aikataulua.

* FONO.FI on avattu epäviralliseen käyttöön, virallinen julkistus siirtyy joidenkin teknisten hiontojen takia vuoden 2008 puolelle.

* MARC21-formaatin käännös on valmistumassa ja konversiot alkamassa kevään 2008 aikana. Voyager-kirjastoissa MARC21 otetaan käyttöön vuoden 2008 lopussa. Ulla Ikäheimo jakoi kokouksessa paperin, jota on kommentoitava 31.1.2008 mennessä. Todettiin, että ainakin yhtenäistetyn nimekkeen kohdalla joudutaan vakavasti miettimään ratkaisuja, koska Luumu-ryhmä päätti aikoinaan HelMet-kirjastojen kiireisessä tarpeessa, että yhtenäistetty musiikkinimeke sijoitetaan kokonaisuudessaan osakenttään a.

* ISWC-standardin suomennos lykkääntyy keväälle 2008. Työryhmässä ovat Luumusta Ulla Ikäheimo ja Heikki Poroila.

* Vapaakappalelaki uudistuu 1.1.2008 lähtien, jolloin Kansalliskirjasto saa oikeudet verkkoaineiston keräämiseen ja käyttöön laittamiseen. Sovittiin, että asiasta kirjoitetaan lisää Intervallin alkuvuoden numeroissa.

* Yleisradion edustus Luumussa vaihtuu, kun Jonne Kulluvaara heittäytyy maaliskuussa vapaaksi muusikoksi. Todettiin, että edustaja on todennäköisesti Lauri Saarikoski. Luumu-ryhmässä pidettiin tärkeänä, että Ylen äänilevystön dokumentoijat ovat edelleen mukana toiminnassa.

* Todettiin, että tietosuojavaltuutettu on pitkän väännön jälkeen antanut Kansalliskirjastolle luvan käyttää tietokannassa syntymä- ja kuolinvuosia. Oltiin sitä mieltä, ettei viranomaisen nihkeys asiassa anna aihetta muuttaa käytäntöjä esimerkiksi Hankalat musiikkinimet -tietokannassa.

* Merkittiin tiedoksi, että Yleisen suomalaisen ontologian kehittämisrahasta olisi mahdollista hakea erillismäärärahaa myös musiikin ontologian rakentamiseen. Todettiin, että asiaan palataan.


2. Kreikan kielen uusi standardi

* Nykykreikan uudistettu transkriptiostandardi ilmestyy minä hetkenä hyvänsä. Standardi tulee sisältämään nykyisiin suosituksiin nähden muutamia merkittäviä muutoksia, jotka vaikuttavat erityisesti nimien kirjoitusasuun.

* Sovittiin, että heti kun standardi on julkistettu, Heikki Poroila kokoaa listan tarkistettavista nimistä ja se julkaistaan Luumu-ryhmän suosituksena.


3. Luettelointisäännöt

* Käsiteltiin kenttään 300 tehtävien liitemerkintöjen standardointia. Suhteellisen pitkän keskustelun jälkeen sovittiin seuraavanlaisista lähinnä CD-levyjä koskevasta suosituksista:

A. Oletusarvona pidetään sitä, että ns. kansiliite sisältää perustiedot levyn sisällöstä ja esittäjistä. Tällaista vain oletusarvoista aineistoa sisältävää liitettä ei merkitä erikseen ollenkaan. Jos julkaisussa ei ole edes näitä perustietoja, vaan ainoastaan esimerkiksi yksipuolinen kansipaperi, tietojen puuttumisesta tehdään merkintä huomautuksiin. Kun tähän standardiliitteeseen viitataan huomautuksissa, käytetään ilmaisua kansilehti. Termiä ei siis käytetä kentässä 300.

B. Jos liite sisältää perustietojen lisäksi myös teoksia, säveltäjää, esittäjää tai vastaavaa käsittelevää tausta-aineistoa, käytetään ilmaisua esiteliite.

C. Jos liite sisältää julkaisussa olevien vokaalisävellysten tekstit (ainakin osan niistä, tarkempi selostus huomautuksiin), käytetään ilmaisua laulutekstiliite. Ilmaisun laulutekstiliite sijasta käytetään ilmaisua librettoliite, kun kyseessä on laajamuotoinen näyttämöteos tai vastaava (ooppera, operetti, musikaali, oratorio).

D. Jos liite sisältää itsenäistä kuva-aineistoa, käytetään ilmaisua kuvaliite. Itsenäisyydellä tarkoitetaan, että kuvat muodostavat liitejulkaisussa itsenäisestikin toimivan kokonaisuuden.

E. Jos julkaisu sisältää useampia fyysisesti erillisiä liitteitä, niiden tiedot erotetaan +-merkillä (esimerkiksi laulutekstiliite (24 s.) + kuvaliite) tai toistetaan kenttää 300d.

F. Jos liite sisältää perustietojen lisäksi muita elementtejä, niitä yhdistetään aakkosjärjestyksessä kieliopillisesti oikein. Esimerkiksi "esite- ja laulutekstiliite (24 s. : kuv.)", "esite- ja kuvaliite", "kuva- ja librettoliite".

G. Liitteiden laajuus, kuvitus ja muut vastaavat tiedot on aina syytä merkitä.

H. Kun kyseessä ei ole paperinen liite, sovelletaan muita vakiintuneita ilmaisuja.


* Käsiteltiin funktiomerkinnän "opett." käyttöä eri tallennemuodoissa, koska sovellusohjeiden muotoiluista on syntynyt vaihtelevia käytäntöjä. Päätettiin suositella seuraavaa:

A. Funktiomerkintää voi käyttää vapaasti kentässä 700.

B. Kentässä 100 funktion opett. saa lisätä nimen perään vain sellaisessa tapauksessa, jossa kyseinen henkilö toimii kuvatallenteella olevassa ohjelmassa pääesiintyjän roolissa opettajana (puhuen, laulaen, soittaen jne.). Jos päätekijäksi katsottu ei esiinny ohjelmassa, funktiota opett. ei käytetä tässä kentässä vaan tekijä katsotaan kirjoittajaksi.

C. Kentässä 100 ei funktiota opett. käytetä nuottijulkaisuiden eikä äänitteiden yhteydessä.


* Keskusteltiin erityismääreiden soolonuotti ja ääni sovellusohjeista. Todettiin, että asiasta on olemassa Luumu-ryhmän suositus (atk-oppaan sivun 54 alaviitteessä), jossa todetaan näin: "Soolonuotti on yhdelle esittäjälle tarkoitetun sävellyksen nuotinnos. Soolonuotissa voi olla yksi tai useampia nuottiviivastoja (esim. pianonuotti). Jos on vaikeuksia arvioida, onko nuotinnos tarkoitettu yhdelle vai useammalla esittäjälle, se suositellaan tulkittavaksi partituuriksi. Ääni on yksittäisen laulajan, soittimen tai soitinryhmän osuus koko teoksen soitinnuksesta (esimerkiksi orkesteriteoksen soittimien äänet). Ääneksi tulkitaan myös esimerkiksi pianon osuus pianotrion esitysaineistossa." Tämän ohjeen mukaan termiä ääni ei käytetä itsenäisistä soolosoitinteoksista kuten sooloviululle tai kitaralle sävellettyjen teosten nuotinnoksista, vaan ne ovat aina soolonuotteja.


* Päätettiin perustaa Luumu-foorumille oma ketju, jonne ryhdytään keräämään standardointia kaipaavia suomalaisten sävellysten nimiä. Näin päätettiin tehdä, koska riittämättömän perustutkimuksen takia laajempia ohjeluetteloiden tekeminen on mahdotonta. Foorumin kautta pyritään löytämään yhtenäinen käytäntö ainakin tavallisimmin esiintyville sävellysten nimille. Ketju on perustettu 17.12.2007.

4. Hankalat musiikkinimet


Hyväksyttiin seuraavat nimenmuodot siirrettäväksi Hankalat musiikkinimet -ohjeluetteloon.


Abingdon, Willoughby Bertie, jaarli (1740-1799)

Alvari, Seppo - Seppo Alvari, Pohjolainen, Seppo Alvari

Babs, Alice - Alice Babs, Sjöblom, Alice. Luumu-ryhmässä todettiin, että käytäntö vaihtelee myös Ruotsissa, mutta että käänteinen muoto tuntuu vakiintuneen Suomessa.

Ben Intellect - Intellect, Ben

Braga, Francisco (1868-1945) - Braga, Antônio, Braga, Francisco Ernani

Busta Rhymes - Rhymes, Busta

Candído - Camero, Candido

Chk Chk Chk - !!! Kyse on nimestä, jonka erikoismerkit on ollut hakujärjestelmien ominaisuuksien vuoksi pakko korvata jollain haettavalla ilmaisulla.

Crawford, Ruth (1901-1953) - Seeger, Ruth Crawford (Otavan ratkaisun mukaan)

Cutty Ranks - Ranks, Cutty

Dodd, Clement - Dodd, Clement Seymor - Coxsone etc.

Edwards, Honeyboy - Honeyboy Edwards

Ferchen, Timothy säveltäjänä, Ferchen, Tim esittäjänä.

Hakala, Aikka - kitaristi-rockari

Hakala, Aimo - rumpali

Halonen, Kassu esittäjänä, Halonen, Kalervo säveltäjänä, sovittajana ja sanoittajana

Harry, Deborah - Harry, Debbie

Homesick James - James, Homesick, Williamson, James

Hristoskov, Petr - Christoskov, Peter - Khristoskov, Petar. Luumu-ryhmä ei löytänyt nimen bulgariankielistä muotoa ehdottoman varmasti, mutta tämä muoto arvioitiin riittävän luotettavasti autenttisen nimen transkriptioksi.   Петър Христосков (1917), български композитор.

Jonna esittäjänä, Pirinen, Jonna säveltäjänä

Jonna K. katso myös Kosonen, Jonna

Kontrafúris, Jórgos (1967-)  Kontrafouris, George

Kortehisto, Jay - Kortehisto, Juha

Kosonen, Jonna - Jonna, katso myös Jonna K.

Levy, General - General Levy

McDonald, Michael. Tämä on 1952 syntynyt, tunnettu yhdysvaltalainen rock-artisti.

McDonald, Michael (2007). Tämä on suomalaisissa bändeissä Treeball ja Montevideo esiintynyt yhdysvaltalainen singer-songwriter, joka on julkaissut myös oman albumin. Kun syntymävuosi löytyy, se laitetaan ensilevyn vuosiluvun sijaan.

Parveen, Abida - Abidah Parveen - Parvin, Abidah - Abida Parveen - Parween, Abida

Reincken, Johann Adam (1643-1722) - oli aikaisemmin Reinken, Johann Adam

Rose, W. Axl - Rose, Axl

Saucedo, Danny - Danny

Starr, Ringo esittäjänä, Starkey, Richard säveltäjänä.

Tervomaa, Jonna - Jonna

Valdez, Carlos - Patato - Valdés, Carlos - Valdez, Patato

Walker, Junior - Walker, Jr., Jr Walker


Vahvistettiin entinen periaate, että arabiankieliset Cheb- ja Chaba-muotoiset nimet rakennetaan käänteisessä muodossa (Khaled, Cheb). Jos kyseinen henkilö iän myötä pudottaa pois tuon nuorta tarkoittavan liitteen, molemmat nimenmuodot sallitaan samanaikaisesti (siis myös Khaled).


Todettiin, että reggae-artistien nimenosien järjestys on ratkaistava tapauskohtaisesti, yleissääntöä ei voida antaa. Kokouksessa sovittiin muutamasta nimestä, mutta näitä on vain tuotava lisää päätettäväksi.


Aiemminkin pöydälle jäänyt Ivan Pratš jätettiin edelleen mietittäväksi, koska uutena tietona kuultiin hänen nuottejaan julkaistun Venäjällä saksankielisellä nimenmuodolla Johann Gottfried Pratsch. Henkilön alkuperäinen, böömiläinen nimi lienee Jan Bohumir Práč.


Keskusteltiin jälleen kerran nimenmuotojen valinnan ja pääkirjauksen otsikon valinnan erosta. Sovittiin, että Hankaliin musiikkinimiin lisätään selityksiä sellaisten nimien kohdalla, joissa voi tulla ymmärrysvaikeuksia (Alice Cooper, Brinsley Schwartz).


5. Asiasanat

* Päätettiin siirtää uusien tanssien (branlet, courantet) käsittely vaiheeseen, jossa kaikki mahdolliset uudet ehdokkaat ovat kasassa.

* Hyväksyttiin seuraavat viittaukset

akusmaattinen musiikki KÄYTÄ elektroakustinen musiikki

epämusikaalisuus KÄYTÄ musikaalisuus

kirkkomusiikki : ortodoksinen kirkko KÄYTÄ ortodoksinen kirkkomusiikki

konserttiarvostelut KÄYTÄ musiikkiarvostelut

levyarvostelut KÄYTÄ musiikkiarvostelut

musiikkikritiikki KÄYTÄ musiikkiarvostelut

neo-kansanmusiikki KÄYTÄ kansanmusiikki tai maailmanmusiikki

noëlit KÄYTÄ joululaulut

oopperalaulajat KÄYTÄ laulajat

sattumamusiikki KÄYTÄ aleatorinen musiikki

tematiikka KÄYTÄ aiheet

tyylianalyysi KÄYTÄ musiikkianalyysi

uskonnollinen musiikki : kirkot KÄYTÄ hengellinen musiikki

uskonnollinen musiikki : kristinusko KÄYTÄ hengellinen musiikki

vokalistit KÄYTÄ laulajat

* Päätettiin suositella käytettäväksi YSA:n terminä seuraavia: intertekstuaalisuus, taiteidenvälisyys

* Hyväksyttiin uusi termi kansanlaulajat. KT kansanmuusikot - laulajat : kansanmusiikki LT laulajat. Termillä tarkoitetaan kouluttamatonta, yhteisössään arvostettua esittäjyyttä.

* Edellisen kokouksen jälkeen polemiikkia herättäneestä maantieteellisten asiasanojen ongelmasta ei nyt ehditty puhua lainkaan.


6. Muita asioita

* Hyväksyttiin soitinnimiluetteloon puhallinsoitin bassanello (monikossa bassanelli).

* Pantiin mietittäväksi Jaakko Tuohiniemen ehdotus YKL:n luokituksen tarkistamiseksi käsitteiden Musiikin psykologia - Musiikki aistimellisena ilmiönä osalta.

* Todettiin jälleen, että Luumu-ryhmän tulisi kyetä pitämään kokouksia useammin kuin kahdesti vuodessa.


Muistion vakuudeksi


Heikki Poroila

sihteeri