Pöytäkirjat 1999-2004 (kokoukset 31-40)

Last modified by tommi_viitamies@hel_fi on 2024/01/30 08:42

Luumu-ryhmä

 

Muistio kokouksesta nro 31

 

Aika      3.12.1999 klo 10-14

Paikka   Helsingin konservatorion kokoushuone

Läsnä     Kyösti Mäkelä, Heikki Poroila, Heikki Karjalainen, Heikki Niemelä, Maaria Harviainen, Ismo Sulva

Poissa    Ulla Ikäheimo, Kirsti Livola

 

 

Ryhmän kokoonpano

Todettiin, että vuoden 2000 alusta Yleisradion edustajaksi palannee Jonne Kulluvaara. Muita muutospaineita ei ole ilmennyt.

 

Ryhmän työlistan päivitys

Sovittiin, että työlistalla ovat tällä hetkellä

n    Kansallisuudeltaan hankalien säveltäjien ohjeluettelo

n    Musiikkisanaston ylläpito

n    YKL:n musiikin luokituksen uudistaminen

n    Tiedottaminen musiikin luetteloinnin ja sisällönkuvailun asioista

 

Luumu-tiedote 10

Sovittiin, että Luumu-tiedotetta ryhdytään levittämään jatkossa ainoastaan sähköisessä muodossa MuKi-listan kautta. Viimeinen painettu tiedote tehdään kuitenkin vielä tammikuun 2000 aikana. Sovittiin, että jos porukasta löytyy vielä joku, joka ei pysty sähköistä tiedotusta seuraamaan, hän voi saada paperimuotoista tekstiä.

 

Kansallisuudeltaan hankalien säveltäjien ohjeluettelo

Asiaan palataan myöhemmin. Vastuuhenkilönä on edelleen Kyösti Mäkelä.

 

Musiikkisanaston ylläpito

Käytiin laajaa keskustelua ylläpidosta, uudistetusta laitoksesta, nettiversiosta ja muusta ajan-kohtaisesta. Seuraavista asioista sovittiin:

n    Ryhdytään suunnittelemaan itsenäistä musiikkisanaston ja selitysten nettiversiota. Asiaa koskeva kirje lähetetään sekä Helsingin yliopiston kirjastolle että BTJ Kirjastopalvelulle, joilla on asiassa intressiä painettujen sanastojen kustantajina ja julkaisijoina. Kirjeessä ehdotetaan, että Luumu-ryhmä ottaa vastuulleen Musiikkisanaston nettiversion ylläpidon ja julkaisemisen ja että HYK ja BTJ Kirjastopalvelu mainitaan nettiversiossa painettujen laitosten kustantajina.

n    Yleisessä nettiasiasanastossa (VESA) on keskeisten musiikkitermien lisäksi ilmeisesti HYK:n luetteloinnista mukaan tulleita julkaisukohtaisia termejä, joiden mukana oloa  ei pidetty mielekkäänä.VESAssa on otettu myös käyttöön muusikoista termejä (esim. trumpetistit), joita Luumu-ryhmä on suositellut ei käytettäväksi.

n    Musiikkisanaston nettiversiota ryhdytään suunnittelemaan laitoksena, jossa yhdistyvät termit, hierarkia ja selitykset. Perusajatuksena on, että nettiversiossa on kolme elementtiä: uusimmat termit erikseen, kaikki termit lyhyine selityksineen ja pidemmät selitykset esimerkkeineen. Painetun laitoksen tekeminen on mahdollista, mutta järkevämpää olisi suositella kirjastoille printtien tekemistä uusista termeistä.

 

YKL:n musiikinluokituksen uudistaminen

Käytiin laajaa alustavaa keskustelua seuraavin johtopäätöksin:

n    Uudistukset toteutetaan lähinnä uusina luokkina ja joissakin tapauksissa nykyisten luok-kien täsmennyksinä. Laajaa taannehtivaa työtä edellyttäviä muutoksia ei ehdoteta.

n    Uudistukset pyritään rytmittämään YKL:n yleisen uudistustyön mukaisesti. Tarkoitus on myös käsitellä asiaa valtakunnallisessa neuvottelukokouksessa, joka pidetään toden-näköisesti huhtikuussa 2000 Tampereella.

n    Uudistuskeskustelu pyritään käymään MuKi-listalla, ei paperia levittämällä.

n    Tässä vaiheessa tutkitaan seuraavien kohtien uudistamista:

* 78.1 Musiikin tutkimus: jakaminen tarkempiin alaluokkiin (etnomusikologia, historian-tutkimus, sävellystutkimus, musiikkisosiologia, musiikkipsykologia, musiikkifilosofia)

* Soittimet Oman luokan antaminen julkaisuille, jotka käsittelevät soittimia yleisesti keskittymättä mihinkään yksittäiseen soittimeen, soitinperheeseen tai soittimen piirtee-seen. Mahdollinen ratkaisu voisi olla 78.091.

* 78.35 Näyttämömusiikki: tarvetta pääluokan käytön täsmentämiseen, koska kaikki ei-oopperat eivät sovi luontevasti luokkaan 78.352. Sama luokan 78.36 kohdalla.

* Populaarimusiikin nuottien luokittaminen soitinkokoonpanon mukaan. Asia todet-tiin monimutkaiseksi ja perinteisen tyylinmukaisen luokituksen kannalta melko sovitta-mattoman ristiriitaiseksi. Kyösti Mäkelä lupasi tarkentaa kirjallisesti ehdotustaan.

* Luokan 78.89 uusien alaluokkien käyttöönotto. Todettiin, että eräille populaarimusii-kin ryhmille voitaisiin ottaa käyttöön nyt tyhjinä olevia omia luokkia. Tässä vaiheessa hahmoteltiin seuraavia: 78.895 “Harmaa musiikki”, “kokeellinen” populaarimusiikki, 78.897 Etninen populaarimusiikki, maailmanmusiikki, 78.898 New age, musiikin ja luonnonäänten yhdistelmät. Vapaana olisi vielä 78.899.

 

Seuraava kokous

Sovittiin, että ryhmä pyritään kokoamaan helmikuussa 2000.

 

 

 

Luumu-ryhmä

 

Muistio kokouksesta nro 32

 

Aika      torstai 22. helmikuuta 2001 kello 11-14.45

Paikka  Sibelius-Akatemian R-talon lämpiö

Läsnä    Ulla Ikäheimo, Janne Kuosa, Miikka Virtanen, Maaria Harviainen, Jonne Kulluvaara, Kyösti Mäkelä ja Heikki Poroila (11-12.45) sekä Ismo Sulvan sijaisena Ilkka Haataja

Poissa    Heikki Karjalainen, Ismo Sulva

 

1. Ryhmän kokoonpano ja tiedottaminen

Todettiin ja hyväksyttiin ryhmän kokoonpanon muuttuneen edellisestä kokouksesta seuraavasti: BTJ Kirjastopalvelun edustajana on Miikka Virtanen, Yleisradion edustajana jälleen Jonne Kulluvaara ja kokonaan uutena jäsenenä Janne Kuosa Kotkan kaupunginkirjastosta.

Todettiin, että Luumu-ryhmä pitää yhteyttä keskenään sähköpostitse.

Sovittiin, että perustetaan kansallisen MUKI-listan rinnalle kaikille kiinnostuneille avoin LUUMU-lista, jolla julkaistaan Luumu-ryhmän tiedotteita ja käydään keskustelua musiikin luetteloinnista ja sisällönkuvailusta. Sovittiin myös, että LUUMU-listalle siirretään kolmen kansallisen verkkopalvelun päivittämiseen liittyvä esityöskentely (Hankalat musiikkinimet, joka tulee verkkoon kevään 2001 aikana; Aidatrumpetista zimbalomiin sekä Musiikin asiasanasto). Kahden ensin mainitun toimitustyöstä vastaa Heikki Poroila, viimeksi mainitusta Ulla Ikäheimo.

 

2. Työlistan päivitys

Todettiin ja sovittiin, että työlistalla ovat edelleen

n    Kansallisuudeltaan hankalien säveltäjien ohjeluettelo (ei tapahtunut edistystä vuoden 2000 aikana, vastuuhenkilönä Kyösti Mäkelä)

n    Musiikkisanaston ylläpito (käynnistetään kevään 2001 aikana, vastuuhenkilö Ulla Ikäheimo)

n    YKL:n musiikin luokituksen uudistaminen (käynnistetään kevään 2001 aikana, vastuuhenkilö Kyösti Mäkelä)

n    Hankalien musiikkinimien ja soitinnimiluettelon päivittäminen (käynnistetään kevään 2001 aikana, vastuuhenkilö Heikki Poroila)

n    Tiedottaminen musiikin luetteloinnin ja sisällönkuvailun asioista

n    “SuSi”-verkkopalvelusta tiedottaminen ja sen kehittämiseen osallistuminen [HP: En muistanut tätä ottaa esille ennen poistumistani, toivottavasti kellään ei ole mitään tätä tehtävää vastaan]

 

3. Musiikin asiasanaston uudistaminen

Todettiin, että toisin kuin edellisessä kokouksessa kaavailtiin, omaa erillistä nettiversiota ei lähdetä tässä vaiheessa tekemään, vaan ryhdytään päivittämään verkossa olevaa VESA-sanastoa. Sovittiin, että vastuuhenkilönä sanaston suuntaan toimii Ulla Ikäheimo. Luumu-ryhmän oman käsittelyn lisäksi asioita keskustelutetaan Luumu-listalla.

Käytiin läpi joukko ehdotuksia uusiksi termeiksi ja uudistetuiksi merkityksiksi. Seuraavassa ratkaisut on käyty läpi aakkosjärjestyksessä.

 

 

akustinen populaarimusiikki

LT populaarimusiikki

Käytetään musiikista, jossa akustisuus ei ole tyypillistä (useimmiten termillä tarkoitetaan instrumentaalista musiikkia, jossa kitara on solistisena soittimena)

 

CD‑soittimet

    LT lasersoittimet

Termi “CD-soittimet” oli aikaisemmin kielletty termi.

 

dance

    LT popmusiikki

    RT diskomusiikki, hip hop, house, tekno

Teknoon perustuva, 1990-luvulla syntynyt populaarin tanssimusiikin tyyli, historiallisesti 1970- ja 1980-lukujen diskomusiikin seuraaja.

 

diskomusiikki

[Uusi määritelmä] Termi tarkoittaa 1970‑ ja 1980‑luvun popmusiikin tyylilajia. Sen jatkumo 1990‑luvulta eteenpäin on dance.

 

DVD‑soittimet

    LT lasersoittimet 

 

Lisäksi päätettiin, että vapaan indeksoinnin piirissä ovat myös populaarimusiikin laulutyylit ja etnomusiikin tyylit.  Termien käytön edellytys on, että musiikin hakuteoksista löytyy termille määrittely ja hyväksyttävä suomenkielinen kirjoitusasu. Kokouksessa olivat esillä mm. candombe, capoeira, djali, maluf ja sevillanas.

Todettiin, että ehdotuksia sibylla-laulu ja kokeellinen musiikki on edelleen tutkittava ja yritettävä selittää.

Todettiin, että Helsingin yliopiston kirjaston siirtyessä käyttämään Voyager-järjestelmää, YSA:n ketjutukset tullaan purkamaan. VIOLA:ssa olevat asiasanaketjut kuitenkin pyritään säilyttämään.

 

4. YKL:n musiikkiosuuden uudistaminen

Käsiteltiin Kyösti Mäkelän tekemään ehdotusta uusiksi luokiksi. Ehdotuksesta hyväksyttiin tässä vaiheessa ammattikunnan keskusteltavaksi seuraavat:

 

78.38     Melodraamat

Kokonaan uusi vokaalimusiikin luokka, koska katsottiin, ettei käsite varsinkaan uudemmassa merkityksessään mahdu näyttämömusiikin käsitteen sisään.

 

78.8916        Dance. Tekno

Dance on teknoon perustuva, 1990-luvulla syntynyt populaarin tanssimusiikin tyyli, historiallisesti 1970- ja 1980-lukujen diskomusiikin seuraaja.

 

78.896   Hengellinen populaarimusiikki

78.8961        Spirituaalit. Gospelit

78.8962        Hengellinen pop‑ ja rockmusiikki

 

78.898 New age ‑musiikki. Meditaatiomusiikki

Sisältää myös luonnonäänten ja populaarimusiikin yhdistelmäteokset.

 

5. Muita asioita

 

5.1 Luumu-tiedote

Sovittiin, että kokouksen tuloksista julkaistaan MUKI-listalla Luumu-tiedote. Kun Luumu-lista on käytettävissä, tiedotteet julkaistaan siellä.

Sähköiselle Luumu-tiedotteelle on saatu oma ISSN-tunnus 1457-1633.

 

5.2 Seuraava kokous

Seuraava ryhmän kokous pyritään pitämään 21.5.2001 kello 11.00 HYK:ssä.

 

5.3 SuSi-verkkopalvelu

Heikki Poroila kertoi, että “Surua ja sirkusta – SuSi : ei-musiikilliset aiheet, mielikuvat ja sisällöt musiikissa” -palvelu valmistuu ammattikunnan koekäyttöön kevään aikana. Koekäytön tulosten perusteella päätetään, milloin palvelu avataan julkiseen käyttöön.

 

 

 

LUUMUn kokoukseen 22.2.2001

 

Ohessa ehdotukseni luokituksen tarkistuksista. Kaikkiahan tämä ei  varmastikaan koske, ehkei niin paljon kiinnostakaan, mutta yleisten kirjastojen kannalta luokillakin on merkitystä (niin hyllyjärjestysten kuin myös hakujärjestelmien ongelmien takia).

 

Ehdotusta:

alajakoa:

78.1

ehdotus                                 vanha luokitus (siis ennen v. 1992)

78.11 mus. estetiikka ja filosofia                      78.11 mus.estetiikka

78.12 musiikkianalyysi/sävellystutkimus         78.12 mus.filosofia

78.13 musiikkisosiologia                                78.13 mus.psykologia

78.14 etnomusikologia (jos ei 78.4...)          78.14 mus.sosiologia

78.15 mus.psykologia (vrt. mus.terapia 59.5624)

 

78.35

 

78.3521 Operetit                                78.3521 Melodraamat

78.3522 Musikaalit

78.3523 Musiikkinäytelmät

 

78.353 Melodraamat

 

78.8911 Rock

78.89111 Rock and roll. Rockabilly

78.89112 Hard rock. Heavy rock

78.89113 Punk rock

 

78.895 Elektroninen populaarimusiikki.          78.895 Polliitiset laulut

           Kokeellinen populaarimusiikki

78.896 Hengellinen viihdemusiikki. Alajako kielittäin kuten muussa

viihdemusiikissa

vaihtoehtoisesti:

78.8961 Spirituaalit (tässä tarkoitetaan pohjoisamerikkalaisen

afrikkalaisperäisen väestön hengellisiä lauluja, ns. negrospirituaaleja)

78.897 Maailmanmusiikki. Etninen populaarimusiikki (jos ei 78.8917 Etninen

popmusiikki, 78.89227 Etninen jazz)

78.898 New age ‑musiikki. (Sis. myös luonnonäänten ja populaarimusiikin

yhdistelmät)

 

Jätin pois tästä populaarimusiikin soitinryhmityksen, koska se aiheuttaisi

aivan ilmeisesti liikaa sähellystä. Koodijärjestelmää kehittämällä siitä

kyllä voisi saada varsin toimivan systeemin (esim. yhdistelmä '. +

soitinluokan desimaalit', esim. 78.892107.65 (=bluesin soitonopas

akustiselle kitaralle).

KM

 

 

Abraham, Paul                   Unkari (s.1892)                  USA                                    (Saksa)( -1960)

Adamo, Salvatore              Italia (s.1943)                                          Belgia            Ranska

Akiyoshi, Toshiko             Kiina (s.1929)                                          Japani (1947-)                                           USA (1956?-)

Allison, Luther                   USA (s.1939)                                           Ranska (197?-1997)

Anka, Paul                          Kanada (s.1941)<->           USA

Apetrea, Coste                   Romania                             Ruotsi

Armatrading, Joan             St. Kitts (s.1950)                Englanti (1958-)

Ayer, Nat D.                       USA (s.1887)                                           Englanti (-1952)

Barry, John                         Englanti (s.1933)               USA (1970-)

Beethoven, Ludwig van     Saksa (s.1770)                    Itävalta (-1827)

Bacalov, Luis E.                 Argentiina (s.1933)            Italia (1959-)  (elok)

Benatzky, Ralph                 Itävalta (s.1884)                 Saksa                            (USA-Sveitsi) (-1957)

Berlin, Irving                                           Venäjä (s.1888)                  USA (1892-1989)

Birtles, Beeb (Little RB)   Hollanti (s.1948)                Australia

Boccherini, Luigi               Italia (s.1743)                                          Espanja (1769-1805)

Bolland, C. J.                                           UK                                      Belgia (‘at early age’)

Boyd, Eddie                       USA (s.1914)                                           Suomi (1971-1994)

Brady, Paul                        Pohjois-Irlanti (s.1947)     Irlanti

Brahms, Johannes              Saksa (s.1833)                    Itävalta (-1897)

Brel, Jacques                                            Belgia (s.1929)                  Ranska (-1978)

Brodszky, Nicholas            Venäjä (s.1905)                  Eurooppa-UK (1937-1947) - USA (n.1948-1958)

Burton, Val                        Englanti (s.1899)               USA (1921-)

Busse, Henry                                            Saksa (s.1894)                    USA (1912-1955)

Buxtehude, Dietrich           Saksa (s.1637)                    Tanska ( -1707)

Byas, Don                           USA (s.1912)                                           Eurooppa (1946-1972)(Ranska-Hollanti)

Byrne, David                                            Skotlanti (s.1952)              USA

Calvert, Robert (Hawkwind)                   Etelä-Afrikka (s.1945)       Englanti

Chaplin, Charles                Englanti (s.1889)               USA (1910-)                      (Sveitsi, 1954-1977)

Chopin, Frédéric               Puola (s.1810)                   Ranska ( -1849)

Clayton-Thomas, David    Englanti (s.1941)               Kanada

Clementi, Muzio                Italia (s.1752)                                          Englanti (-1832)

Copeland, Stewart              Egypti/USA (s.1952)         USA              <->        Englanti (amer. vanh)

Crusell, Bernhard Henrik Suomi (s.1775)                  Ruotsi (1791-1838)

D'Rivera, Paquito               Kuuba (s.1948)                  USA (1980-)

Dallwitz, Burkhard            L-Saksa (s.1959)                Australia (1979-)               (elok+tv)

Deodato                              Brasilia (s.1942)                USA (1967-)

Ertegun, Ahmet                  Turkki (s.1924)                  USA

(A. Nugetre /pseud /)

Fisher, Fred                        Saksa (s.1875)                    USA (1900-1942) (amer. vanhemmat)

Gibb, Barry                        Englanti (s.1946)               Australia (1958-)

Gibb, Maurice                                          Englanti (s.1949)               Australia (1958-)

Gibb, Robin                        Englanti (s.1949)               Australia (1958-)

Godowsky, Leopold           Puola (s.1870)                                          USA (-1938)

Gold, Ernest                       Itävalta (s.1921)                 USA (1938-) (elok)

 

Goldschmidt, Berthold      Saksa (s.1903)                    Englanti (1935-1996)

Grainer, Ron                      Australia (s.1922)              Englanti (1952-) (elok+tv)

Gretshaninov, Aleksandr   Venäjä (s.1864)                  Ranska (1922-)                   USA (1939-1956)

Hammer, Jan                                            Tsekkoslovakia (s.1948)    USA (1968-)

Hatshaturjan, Aram           Armenia (s.1903)               Neuvostoliitto (-1978)

Hay, Colin (Men at Work) Skotlanti (s.1953)              Australia (1967-)

Horovitz, Joseph                Itävalta (s.1926)                 Englanti (1938-)

Humperdinck, Engelbert   Intia (s.1936)                                           Englanti (195?-)

Hynde, Chrissie                 USA (s.1951)                                           Englanti (197?-)

Händel, Georg Friedrich   Saksa (s.1685)                    Englanti ( -1759)

Kaper, Bronislaw               Puola (s.1902)                                          USA (1935-) (välillä myös Saksa+Ranska)

Kelly, Wynton                   Jamaika (s.1931)                USA (-1971)

Kennerley, Paul                 Englanti (s.1948)               USA (1981-)

Klein, Lothar                                           Saksa (s.1938)                    USA              Kanada

Korngold, Erich Wolfgang                      Itävalta-Unkari (s.1897)    USA (1934-) (elok)

Lalo, Édouard                                          Espanja (s.1823)                Ranska ( -1892)

Lasso, Orlando di              Ranska (n.1532)                 Hollanti                              Italia (-1594)

Legrand, Michel                Ranska (s.1932)  <->         USA (1968-)

Ligeti, György                                          Unkari (s.1923)                  Itävalta (1956-)

Liszt, Franz                        Unkari (s.1811)                  Saksa                                  Ranska ( -1886)

Loewe, Frederick               Itävalta (s.1904)                USA (1924-)

Malmsteen, Yngvie           Ruotsi (s.1963)                  USA

Martinez, Sabu                   USA (s.1930)                                           Ruotsi (1967-1979)

Matthews, Dave (Band)     Etelä-Afrikka (s.n.1967) <->                   USA

MC Solaar                          Senegal                               Egypti                                 Ranska

McLaughlin, John              Englanti (s.1942)               USA (1969-)

Mercury, Freddie               Zanzibar (Tansania)(s.1946)                   Intia (1955-1963)                      Englanti (1963-91)

Meyerbeer, Giacomo         Saksa (s.1791)                    ( -1864)

Minkus, (Ludwig) Leon     Itävalta/Puola                     (s.1826)        Venäjä           (Turkki?) (-1917)

Mitchell, Joni                                          Kanada (s.1943)  <->         USA

Moroder, Giorgio               Italia (s.1940).                                         Saksa

Morrison, Van                    (s.1945 Belfast)

Moszkowski, Moritz          Puola (s.1854)                                          Saksa             Ranska (1897-1925)

Nash, Graham                                          Englanti (s.1942)   <->      USA

Niessen, Carl                                           Itävalta (s.1923)                 Saksa (-1990)

Ogerman, Claus                 Saksa (s.1930)                    USA (1959-)

Oswald von Wolkenstein   Itävalta (n.1377)                (-1445)

Owen, Cris                         Ruotsi                                 Suomi           ???

Oxley, Paul                        Englanti        <->                Suomi

Pembroke, Jim                   Englanti (s.1946)               Suomi (1965-)                    (USA)

Peterson, Oscar                  Kanada (s.1925)    <->       USA

Pop, Denniz (Dag Volle)   Norja (s.1963)                                          Ruotsi (-1998)

Prokofjev, Sergei               Venäjä (s.1891)                  NL ( -1953)

Pärt, Arvo                          Viro (s.1935)                                            Saksa

Rabin, Trevor                                           Etelä-Afrikka (s.1955)       Englanti (1977-)

Rachmaninoff, Sergei        Venäjä (s.1873)                  USA (1918-1943)

Ramirez, Roger                  Puerto Rico                        USA

Reinhardt, Django              Belgia (s.1910)                  Ranska (-1953)

 

Revel, Harry                       Englanti (s.1905)               USA (1929-1958)

Robertson, Robbie             Kanada (s.1943)     <->      USA

Robson, Frank                    Englanti (s.1946)               Suomi (1967/69-)

Romberg, Sigmund            Unkari (s.1887)                  USA (1909-1951)

Rozsa, Miklos                                          Unkari (s.1907)                  USA (1940-)

Salieri, Antonio                 Italia (s.1750)                                          Itävalta (-1825)

Salter, Hans J.                                          Itävalta (s.1896)                 USA (1937-) (elok)

Santana, Carlos                  Meksiko (s.1947)               USA

Schifrin, Lalo                                           Argentiina (s.1932)            USA (1958-)

Schnittke, Alfred               Neuvostoliitto                    (s.1934)        Saksa

Schönberg, Arnold             Itävalta-Unkari (s.1874)    USA (1934-1951)

Scott, Bon (AC/DC)           Skotlanti (s.1946)              Australia (1951-1980)

Shorrock, Glenn (Little RB)                    Englanti (s.1944)               Australia

Steiner, Max                      Itävalta (s.1888)                 USA (1929-)

Stept, Sam H.                                           Venäjä (s.1897)                  USA (1900-1964)

Strauss, Richard                Saksa (s.1864)                    (-1949)

Stravinsky, Igor                 Venäjä (-1933)                   Ranska (-1944)                   USA (1945-)

Süle, Laszlo                       Unkari (s.1955)                  Suomi (1989-)

Tikaram, Tanita                 Saksa (s.1969)                    Englanti (1982-)

Tiomkin, Dmitri                Venäjä (s.1894)                  Saksa (1917-)                     USA (1929-1979)

Tizol, Juan                         Puerto Rico (s.1900)          USA (1920-1984)

Tsherepnin, Aleksandr       Venäjä (s.1899)                  Ranska (-1977)

Tsherepnin, Nikolai           Venäjä (s.1873)                  Ranska (1921-1945)

Tubin, Eduard                                          Viro (s.1905)                                            Ruotsi (1961-)

Ullman, Viktor                   (s. 1898 Praha - Itävalta-Unkari, -1944?)

Van Halen, Alex                Hollanti (s.1955)                USA (1967-)

Van Halen, Eddie               Hollanti (s.1957)                USA (1967-)

Wallington, George           Italia (s.1924)                                          USA (1925-)

Varése, Edgar                                          Ranska (s.1883)                 USA (1915-1965)

Waxman, Franz                  Saksa (s.1909)                    USA (1934-1967) (elok+tv) (‘Payton Place’)

Weill, Kurt                         Saksa (s.1900)                    USA (1943-1950)

Whittaker, Roger               Kenia (s.1936)                   Englanti (1959-) (engl. vanhemmat)

Winding, Kai                                           Tanska (s.1922)                 USA (1934-1983)

Vitous, Miroslav                Tsekkoslovakia (s.1947)    USA (1967-)

Wolf, Hugo                         (s.1860)                              Itävalta (-1903)

Vreeswijk, Cornelis           Hollanti (s.1937)                Ruotsi (1949-1987)

Xenakis, Iannis                  Kreikka (s.1922)                Ranska

Yared, Gabriel                                         Libanon (s.1949)                Ranska

Yellen, Jack                       Puola (s.1892)                                          USA (1897-)

Young, Angus (AC/DC)    Skotlanti (s.1959)              Australia

Young, Malcolm (AC/DC)                      Skotlanti (s.1953)              Australia

Young, Neil                        Kanada (s.1945)<->           USA

Ysaÿe, Eugéne                                          Belgia (s.1858)                  (-1931)

Zawinul, Joe                       Itävalta (s.1932)                 USA (1959-)

Zoller, Attila                      Unkari (s.1927)                  USA (1959-)

 

 

Musiikkisanaston ylläpito

Käytiin laajaa keskustelua ylläpidosta, uudistetusta laitoksesta, nettiversiosta ja muusta ajan-kohtaisesta. Seuraavista asioista sovittiin:

n    Ryhdytään suunnittelemaan itsenäistä musiikkisanaston ja selitysten nettiversiota. Asiaa koskeva kirje lähetetään sekä Helsingin yliopiston kirjastolle että BTJ Kirjastopalvelulle, joilla on asiassa intressiä painettujen sanastojen kustantajina ja julkaisijoina. Kirjeessä ehdotetaan, että Luumu-ryhmä ottaa vastuulleen Musiikkisanaston nettiversion ylläpidon ja julkaisemisen ja että HYK ja BTJ Kirjastopalvelu mainitaan nettiversiossa painettujen laitosten kustantajina.

n    Yleisessä nettiasiasanastossa (VESA) on keskeisten musiikkitermien lisäksi ilmeisesti HYK:n luetteloinnista mukaan tulleita julkaisukohtaisia termejä, joiden mukana oloa  ei pidetty mielekkäänä.VESAssa on otettu myös käyttöön muusikoista termejä (esim. trumpetistit), joita Luumu-ryhmä on suositellut ei käytettäväksi.

 

n    Musiikkisanaston nettiversiota ryhdytään suunnittelemaan laitoksena, jossa yhdistyvät termit, hierarkia ja selitykset. Perusajatuksena on, että nettiversiossa on kolme elementtiä: uusimmat termit erikseen, kaikki termit lyhyine selityksineen ja pidemmät selitykset esimerkkeineen. Painetun laitoksen tekeminen on mahdollista, mutta järkevämpää olisi suositella kirjastoille printtien tekemistä uusista termeistä.

 

YKL:n musiikinluokituksen uudistaminen

 

Käytiin laajaa alustavaa keskustelua seuraavin johtopäätöksin:

n    Uudistukset toteutetaan lähinnä uusina luokkina ja joissakin tapauksissa nykyisten luok-kien täsmennyksinä. Laajaa taannehtivaa työtä edellyttäviä muutoksia ei ehdoteta.

n    Uudistukset pyritään rytmittämään YKL:n yleisen uudistustyön mukaisesti. Tarkoitus on myös käsitellä asiaa valtakunnallisessa neuvottelukokouksessa, joka pidetään toden-näköisesti huhtikuussa 2000 Tampereella.

n    Uudistuskeskustelu pyritään käymään MuKi-listalla, ei paperia levittämällä.

n    Tässä vaiheessa tutkitaan seuraavien kohtien uudistamista:

* 78.1 Musiikin tutkimus: jakaminen tarkempiin alaluokkiin (etnomusikologia, historian-tutkimus, sävellystutkimus, musiikkisosiologia, musiikkipsykologia, musiikkifilosofia)

* Soittimet Oman luokan antaminen julkaisuille, jotka käsittelevät soittimia yleisesti keskittymättä mihinkään yksittäiseen soittimeen, soitinperheeseen tai soittimen piirtee-seen. Mahdollinen ratkaisu voisi olla 78.091.

* 78.35 Näyttämömusiikki: tarvetta pääluokan käytön täsmentämiseen, koska kaikki ei-oopperat eivät sovi luontevasti luokkaan 78.352. Sama luokan 78.36 kohdalla.

* Populaarimusiikin nuottien luokittaminen soitinkokoonpanon mukaan. Asia todet-tiin monimutkaiseksi ja perinteisen tyylinmukaisen luokituksen kannalta melko sovitta-mattoman ristiriitaiseksi. Kyösti Mäkelä lupasi tarkentaa kirjallisesti ehdotustaan.

 

* Luokan 78.89 uusien alaluokkien käyttöönotto. Todettiin, että eräille populaarimusii-kin ryhmille voitaisiin ottaa käyttöön nyt tyhjinä olevia omia luokkia. Tässä vaiheessa hahmoteltiin seuraavia: 78.895 “Harmaa musiikki”, “kokeellinen” populaarimusiikki, 78.897 Etninen populaarimusiikki, maailmanmusiikki, 78.898 New age, musiikin ja luonnonäänten yhdistelmät. Vapaana olisi vielä 78.899.

 

 

 

Luumu-ryhmä

 

Muistio kokouksesta nro 33

 

Aika                                    Tiistai 22. toukokuuta 20001 klo 11.00 - 13.45

Paikka            Helsingin yliopiston kirjasto

Läsnä                                 Maaria Harviainen, Ulla Ikäheimo, Heikki Karjalainen, Jonne Kulluvaara, Janne Kuosa, Kyösti Mäkelä, Ismo Sulva, Miikka Virtanen

Poissa                                 Heikki Poroila

 

 

1. Tiedoksi

 

Todettiin, että osa edellisessä kokouksessa sovituista tietojenvaihtomenetelmistä ei ole vielä käytettävissä. Luumu-lista saataneen foorumityyppisenä välineenä käyttöön kesäkuun 2001 aikana.

 

 

2. Kansallisuudeltaan vaikeiden tekijöiden ohjeluettelo

 

Käytiin keskustelua yleisperiaatteista ja sovittiin, että ensisijainen kansallisuuden määrittely tapahtuu tekijän syntyperän (määrittäjinä kansallisuus ja synnyinpaikka sekä ”oppivuodet) perusteella. Jos huomattava osa – varsinkin myöhemmästä – elämäntyöstä on tehty muualla, voidaan uuden asuinmaan mukaan määrittää uusi kansallisuus.

   Nykyisiä geopoliittisia rajoja varhempien kansallisuusmääritelmien käyttö haluttiin mahdollistaa maata vastaavia termejä käyttäen (esim. Böömi : 1700-luku, Englanti : 1600-luku, Preussi : 1810-luku)

   Vastaavasti monikansallisten valtioiden sisäinen kansallisuus voidaan ilmaista haluttaessa käyttämällä asiasanaketjussa useampaa kuin yhtä maan nimeä (esim. Neuvostoliitto : Venäjä : 1930-luku, Neuvostoliitto : Armenia : 1950-luku tai perinnemusiikki : eskimot : Yhdysvallat : Alaska).

   Elokuvamusiikissa noudatetaan samoja periaatteita. Siten italialaisen säveltäjän tekemä musiikki indeksoidaan seuraavasti: elokuvamusiikki : Italia : 1980-luku; tämän lisäksi voidaan käyttää esim. ketjua: elokuvat : musiikki : Yhdysvallat : 1980-luku

   Sovittiin, että kukin ryhmän jäsen jatkaa listan täydentämistä ja että aiheeseen palataan seuraavassa kokouksessa.

 

 

3. Musiikkisanasto

 

Päätettiin lisätä Musiikkisanastoon edellisessä kokouksessa ehdotuksiksi hyväksytyt termit.

akustinen populaarimusiikki

CD-soittimet

dance

diskomusiikki

DVD-soittimet

 

 

Lisäksi sovittiin, että hyväksytään termi ’kurkkulaulu’ sanastoon termin ’ääneslaulu’ korvaajaksi siitä huolimatta, että käsitettä määrittävät lähdejulkaisut (OIM, ’Suuri W&G’, New Grove jne.) suosivat jälkimmäistä tai siihen verrattavaa muunkielistä muotoa (esim. ’vocal harmonics’). ’Kurkkulaulu’ vaikuttaa vakiintuneen yleiseen kielenkäyttöön tunnetuksi käsitteeksi riittävän selvästi.

 

 

4. Luokitus

 

Hyväksyttiin edellisessä kokouksessa esitetyt lisäykset Yleisten kirjastojen luokitusjärjestelmään (YKL):

78.38                       Melodraamat

78.8916           Dance. Tekno

78.896                     Hengellinen populaarimusiikki

78.8961           Spirituaalit. Gospelit

78.8962           Hengellinen pop-ja rockmusiikki

78.898                     New age -musiikki. Meditaatiomusiikki

sekä uutena

78.897                     Maailmanmusiikki (= perinnemusiikkiin pohjautuvaa populaarimusiikkia, joka ei sijoitu luokkiin 78.8917 Etninen popmusiikki tai 78.89227 Etninen jazz)

 

Todettiin, että luokka 78.1 Musiikin tutkimus voi kaivata tarkennusta. Sovittiin, että Kyösti Mäkelä laatii ehdotuksen seuraavaan kokoukseen.

 

 

5. Muut asiat

 

5.1 MARC-formaattiongelmat

Keskusteltiin Voyager-järjestelmän käyttöönoton yhteydessä ilmenneistä ongelmista ja eri MARC-formaattien yhteensovittamisesta.

 

5.2 Teosluettelonumerointi

Sovittiin, että

(1) H-numeroiden ohella voidaan edelleen käyttää 240p-osakentässä Wq-numerointia (Bach, Carl Philip Emanuel) ja

(2) Johann Friedrich Faschin teoksista voidaan käyttää Fasch W[erke]V[erzeichnis]-numerointia. Käytettävä muoto on selvitettävä seuraavassa kokouksessa (nro 34), koska käytössä on näkynyt sekä FaschWV- että FWV- muotoja.

[Heikki Poroila kommentti: koodi FWV on jo käytössä Caesar Franckin teosluettelossa (Mohr), joten FaschWV lienee järkevämpi. Se on myös linjassa esimerkiksi BuxWV-koodin kanssa.]

 

5.3 Hankalat musiikkinimet

Päätettiin siirtää Hankalien musiikkinimien verkkoversion ja siihen tehtävien ensimmäisten lisäysten ja korjausten käsittely seuraavaan kokoukseen, koska valmistelija Heikki Poroila ei päässyt kokoukseen.

 

 

5.4 Seuraava kokous

Seuraava kokous pidetään BTJ-Kirjastopalvelun tiloissa 13. 9. 2001 klo 11.30.

 

 

Luumu-ryhmä

 

Muistio kokouksesta nro 34

 

Aika                                    Tiistai 13. syyskuuta 2001 klo 11.30-16.00

Paikka                                BTJ Kirjastopalvelu

Läsnä                                 Heikki Karjalainen, Jonne Kulluvaara, Janne Kuosa, Kyösti Mäkelä, Ismo Sulva, Miikka Virtanen,  Heikki Poroila, Harri Hirvi, Ilkka Haataja sekä Laila Pesonen

Poissa                                 Maaria Harviainen ja Ulla Ikäheimo

 

1. Tiedotus‑ ja muita pienempiä asioita

1.1  Luumu‑lista ei ole vieläkään käynnistynyt teknisten syiden takia. Käynnistyksestä ilmoitetaan MUKI‑listalla.

1.2 "Surua ja sirkusta" ‑palvelun kokeiluversiota on kommentoitu erittäin niukasti. Todettiin, että ellei ammattikunnasta löydy kiinnostusta ja talkoohenkeä, täytyy harkita työn aloittamista erillisenä projektina, johon voitaisiin hakea ulkopuolista rahoitusta. Hankkeesta tiedotetaan vielä pontevasti MUKI-listalla ja Tampereen neuvottelukokouksessa.

1.3 Todettiin, että Luumu‑ryhmän tekemä luokituksen tarkistus on herättänyt jonkin verran keskustelua ja ihmettelyä kentällä. Todettiin, että ilmeisesti tiedotus ei ollut kuitenkaan ollut riittävää. Todettiin myös, että luokituskaavaankin kaivattaneen nykyistä enemmän selityksiä ja ohjeita. Päätettiin ryhtyä valmistelemaan erillisen musiikin luokituskaavan selitetyn ja ohjeistetun version laatimista. Sovittiin myös, että Kyösti Mäkelä yrittää tehdä ehdotuksen luokan 78.1 alajaotteluksi.

1.4 Todettiin, että Luumu‑ryhmän nettisivut ovat toimineet tarkoituksenmukaisella tavalla. Jatkossa, kun Luumu‑lista käynnistyy, näille nettisivuille kerätään listalla käydyn keskustelun tulokset.

1.5 Suomen musiikkikirjastoyhdistys tulee lähivuosina julkaisemaan loppuunmyydyt yhtenäistettyjen nimekkeiden ohjeluettelot verkkioversioina. Toistaiseksi on valmistunut Mozart‑luettelo. Samassa yhteydessä julkaistaan koko ajan päivittyvää korjaussivustoa mainituissa painetuissa luetteloissa havaituista virheistä.

1.6 Täsmennettiin, että Faschin teosten yhteydessä käytettävä suositeltava teosluettelokoodi on FaschWV.

1.7 Keskusteltiin uuden Groven muuttuneista teosluetteloista. Todettiin, että Luumu‑ryhmän on jossain vaiheessa käytävä läpi tapahtuneita muutoksia ja suositeltava, mitä otetaan käyttöön, mitä ei. Esimerkiksi Grove on lopettanut Bartókin teosten Sz‑numeroiden käyttämisen ja siirtynyt käyttämään Somfain BB‑numeroita (Berkeley 1996). Todettiin, että Groven teosluetteloiden hyvin kirjavan tason takia niihin on suhtauduttava kriittisesti.

1.8 Todettiin, että uusi MARC21FIN‑formaatti on otettu Helsingin yliopiston kirjastossa käyttöön. Tämä merkinnee FINMARC‑formaatin ylläpidon lopettamista jollain aikavälillä. Kaikkien FINMARC‑formaattia käyttävien kirjastojärjestelmien täytyy ratkaista, siirtyvätkö ne uuteen formaattiin vai jäävätkö vanhaan. Ratkaisuilla on heijastusta myös mahdolliseen musiikin atk‑luetteloinnin ja sisällönkuvailun oppaan uudistettuun laitokseen, joka on ollut suunnitteilla. Sovittiin, että otetaan yhteyttä Arne Hedmaniin MARC21FIN-formaatin yksityiskohtien varmistamiseksi.

1.9  VIOLA‑tietokanta avataan syyskuun lopulla maksuttomaan WWW‑pohjaiseen käyttöön ainakin vuoden 2001 loppuun asti. Teko liittyy suomalaisen äänilevyn 100‑vuotisjuhlintaa, kuten myös HYK:n musiikkikirjastossa 10.10.2001 avautuva näyttely.

 

 

1.10 HYK:n asiantuntijat ovat vastanneet Luumu‑ryhmän välittämään kysymykseen kiinalaisten, korealaisten ja muiden meille vierailla merkkijärjestelmillä kirjoitettujen nimien standardoinnista. Vastauksen mukaan yhtä aukotonta auktoriteettia tai tiedonlähdettä ei ole, vaan ratkaisuja kerätään eri lähteistä. Todettiin, että musiikkinimien osalta ratkaisut täytyykin tehdä tapaus kerrallaan harkiten.

 

2. Atk‑järjestelmien standardivaatimukset

Keskusteltiin Kyösti Mäkelän esiin nostamasta ideasta. Todettiin, että todellakin tarvitaan valtakunnallinen listaus asioista, joita kirjastojen atk‑järjestelmiltä täytyy voida vaatia musiikkipalveluiden näkökulmasta. Todettiin alustavasti, että tällainen lista voisi olla kolmitasoinen:

(1) ehdottomasti mukana olevat ominaisuut,

(2) tärkeät ominaisuudet ja

(3) hyödylliset ominaisuudet tai piirteet.

Sovittiin, että Kyösti Mäkelä tekee luonnoksen seuraavaan Luumu‑ryhmän käsittelyyn.

 

3. Musiikkisanaston uudistaminen

Todettiin, että ehdotuksia uusiksi asiasanoiksi ei ole juurikaan tullut Luumu‑ryhmälle tai Ulla Ikäheimolle, joka työtä koordinoi. Käytiin alustavaa keskustelua termistä coverit, mutta asiassa ei päästy yksimielisyyteen. Todettiin, että sanaston uudistustyöhön päästäneen kunnolla vasta kun Luumu‑lista on kunnolla toiminnassa.

 

4. Hankalat musiikkinimet

Käsiteltiin perusteellisesti ohjeluettelon tarkistuksia ja luettelon julkaisemista verkkoversiona. Todettiin, että verkkoversio voidaan Luumu‑ryhmän puolesta avata heti kun se teknisesti on mahdollista. Todettiin, että tämä toteutunee syksyn 2001 aikana.

   Hyväksyttiin suuri joukko yksittäisiä uusia nimiä (lista liitteenä), ja lisäksi tehtiin muutamia periaateratkaisuja. Sovittiin, että jos kahdella tai useammalla artistilla on täsmälleen sama nimi, noudatetaan seuraavia sääntöjä:

(1) Yksilöiden nimet käsitellään tapaus kerrallaan, koska ne ovat verrattain harvinaisia (esillä olleessa tapauksessa "Carola" päätettiin, että "Ruotsin Carola" standardoidaan muodossa "Häggkvist, Carola" ja "Suomen Carola" on pelkkä "Carola").

(2) Yhteisöjen nimeen lisätään kaarisulkeisiin (ja formaatissa vuosilukukenttään f) varhaisimman levytyksen vuosi (esimerkiksi "Charlies (1970) ‑ Charlies (1990)").

(3) Jos myös ensimmäisen äänitteen julkaisuvuosi on sama, lisätään vuosiluvun perään yhtyeen kotimaan nimi.

 

5. Kansallisuudeltaan vaikeiden tekijöiden ohjeluettelo

Jatkettiin keskustelua periaatteista ja alustavasta listasta. Päätettiin jatkaa käsittelyä seuraavassa kokouksessa.

 

 

 

 

Luumu-ryhmä

 

Muistio kokouksesta nro 35

 

Aika 18.10.2002 klo 11-16

Paikka          BTJ Kirjastopalvelu

Paikalla Heikki Karjalainen, Jonne Kulluvaara, Janne Kuosa, Kyösti Mäkelä, Ismo Sulva, Miikka Virtanen,  Heikki Poroila, Maaria Harviainen ja Ulla Ikäheimo

 

Tiedoksi

* Kirjastot.fi ottanee SuSi-palvelun Musiikkikanavan osaksi, missä yhteydessä se muunnetaan tietokantamuotoon. Samaa käsittelyä on ehdotettu myös musiikkikirjastojen nettihakemistolle, mutta luultavasti tämä ei toteudu.

* Heikki Poroila muuntaa pienen apurahan voimalla nettimuotoon seuraavat yhtenäistettyjen luettelot: Bach, Brahms, Buxtehude, Chopin, Dowland, Dvorak, Grieg, Haydn, Liszt, Madetoja, Merikanto, Purcell, Telemann ja Tsaikovski (loppuunmyytyjä). Beethoven on jo muunnettu Mozartin lisäksi.

* Yhtenäistetyt suosikit -ohjeluettelo valmistuu kovaa vauhtia. Heikki Poroilan tarkoituksena on talven aikana laittaa Luumu-foorumia tiedotuksessa käyttäen mutta muuten tilauspohjaisesti tutkittavaksi “lähes valmis versio”. Noin 300-400-sivuisen tekstin saa halutessaan sähköpostin liitteenä tms. WP- tai WORD-muodossa. Kokouksen osanottajille jaettiin muutamia sivunäytteitä tutkittavaksi.

* Grove Onlinen marraskuun päivityksessä näkyviin tulee Oskar Merikannon koko tuotanto. Joskus vuoden 2003 aikana saman kokee Erkki Melartin.

* Tekijänoikeuslain muutos on loppusuoralla. Musiikin harrastajien ja kirjastojen kannalta hallituksen esityksessä on ikäviä asioita, mutta myös joitain positiivisia.

* Yleisradion äänilevystön digiarkisto on aloittanut toimintansa. Ensimmäisen kuukauden aikana on digitoitu jo 10.000 kappaletta. Sovittiin, että äänilevystön väli tekee asiasta jutun Intervalliin.

* Ulla Ikäheimo raportoi ISMIR-kokouksesta (Music Information Retrieval).

 

Järjestäytymisasioita

* Todettiin, että Heikki Karjalainen on siirtynyt BTJ Kirjastopalvelun palvelukseen ja toimii jatkossa Miikka Virtasen varajäsenenä. Varsinaisia tarpeita edustajien muutoksiin ei ollut.

* Sovittiin, että Luumu-ryhmä pyrkii kokoustamaan fyysisesti pari kertaa vuodessa, kuitenkin vähintään kerran vuodessa, muuten käytetään asioiden hoitamisessa sähköpostia ja Luumu-foorumia.

* Kirjastot.fi -palvelun Luumu-foorumi on lähtenyt käyntiin varsin vilkkaasti. Todettiin, että jatkossa kaikki pienemmät päivitys ja uudistusasiat esitellään Luumu-foorumilla, minkä jälkeen niistä tehdään tarvittavat päätökset sähköisesti. Sovittiin myös, että foorumilla pyritään pitämään yhtä aihetta koskevat keskustelut yhdessä ketjussa (ainakin hankalat musiikkinimet; asiasanat; luokitus; formaatti). Todettiin, että jokaisen Luumu-ryhmän jäsenen olisi syytä tilata foorumin viestit itselleen sähköpostitse.

 

Formaattiasioita

 

Käytiin pitkä ja perusteellinen keskustelu kansallisesta formaattitilanteesta ja sen heijastuksista musiikin dokumentointityössä. Todettiin, että vaikka ilmeisesti lyhyellä aikavälillä vain pääkaupunkiseudun HelMet-tietokanta tulee olemaan puhtaasti MARC21-formaatin mukainen, myös HYK ja muut isot järjestelmät kulkevat samaan suuntaan. Tämän takia on välttämätöntä ryhtyä laatimaan selvät ohjeet musiikin luetteloinnista MARC21-formaatilla.

Sovittiin, että MARC21-formaatin ongelmista järjestetään aivan oma kokouksensa, nyt käsiteltiin ainoastaan yhtenäistetyn nimekkeen muodostamisen ongelmia. Pitkän keskustelun tuloksena päätettiin laittaa Luumu-foorumille seuraava toimenpide-ehdotus koskien yhtenäistetyn musiikkinimekkeen käsittelemistä MARC21-formaatin asianomaisissa kentissä (130, 240, 630, 730).

“MARC21 ei sellaisenaan sovellu suomalaisten luettelointisääntöjen mukaisen yhtenäistetyn musiikkinimekkeen muodostamiseen. Tinkimällä osakenttien haettavuudesta nimekkeitä voidaan kuitenkin muodostaa.

* Pääsääntönä on, että osakenttään a merkitään varsinainen yhtenäistetty nimeke perusmuodossaan (se osa, joka painetuissa ohjeluetteloissa on hakasulkeissa). Käytännössä tämä tarkoittaa, että osakenttään a sijoitetaan sääntöjen mukaisesti välimerkitettynä myös esityskokoonpano (f/m), järjestys- ja opusnumerot (i, j, k), sävellaji (m/r) ja nimekkeessä välttämättömät lisätiedot kuten vuosiluku (p/g). Esimerkiksi “240 $aMasurkat, piano, op68" tai “240 $aSinfoniat, C-duuri (1940)”.

* Omiin osakenttiinsä sijoitetaan varsinaiseen nimekkeeseen tehtävät lisäykset tarpeen mukaan seuraavasti (ensin FINMARCin kirjain, kauttaviivan jälkeen vastaava MARC21:ssä):

Teoksen kieli l/l

Teoksen osan numero g/n

Teoksen osan nimeke s/p

Teoksen osan tai sovituksen sävellaji m/r

Sovitusmerkintö u/o

Merkintö libretosta tai
laulutekstistä t/s

Merkintö partituurin muodosta q/s

Esimerkiksi “240 $aLe nozze di Figaro, KV492 $pSe vuol ballare, signor Contino $o sov., Bar, piano $lsuomi $g(Jos tanssia tahdotte parahin kreivi)”

* Säveltäjän nimi merkitään osakenttään g nimekkeen viimeiseksi tiedoksi. Luumu-ryhmä esittää harkittavaksi joko merkintää “ / Mozart” tai “(Mozart)”. Näkemyksiä jommankumman puolesta odotetaan. Esimerkiksi “240 $aSonaatit, piano, KV300i=331, A-duuri $g(Mozart)” tai “240 $aSonaatit, piano, KV300i=331, A-duuri $g/ Mozart”.

* Samoja periaatteita sovelletaan myös MARC21:n kentissä 630 (yhtenäistetty nimeke kohteena) ja 730 (lisäkirjaus nimekkeestä yhtenäistetyssä muodossa). Kentän 130 (yhtenäistetty nimeke ilman henkilötekijää, esim. Kalevala) osalta tarvetta tässä kuvailtuihin ohjeisiin ei ole.”

 

Hankalat musiikkinimet & soittimien nimet & asiasanat

* Markus Lång on ehdottanut, että Hankalien musiikkinimien verkkoversiossa käytettäisiin vaikeiden kirjainten ilmaisemiseen UNICODE-merkistöä, ei kuvia, sekä venäläisistä nimistä myös kyrillisin kirjaimin tehtyjä versioita. Todettiin, että näin voidaan menetellä heti kun löytyy henkilö, joka osaa asian toteuttaa teknisesti siten, että lopputulos on perusselaimissa tyydyttävä. Luumu-ryhmässä kukaan ei ilmoittautunut osaajaksi.

* Sovittiin, että kaikki ehdotukset ovat jatkossa vain Luumu-foorumilla ja Luumu-ryhmä käsittelee vain sellaiset, joiden kohdalla syntyy eriäviä näkemyksiä. Muussa tapauksessa ehdotukset voidaan noin kuukauden sisällä toteuttaa toimituksellisesti verkkoversioon.

 

* Kokouksessa esillä olleeseen nimilistaan ei ollut huomauttamista. Todettiin, että epätietoisuutta herättänyt laulun Plaisir d’amour säveltäjä on Jean Paul Martini (1741-1816).

* Soittimien nimien ohjeluetteloon on tullut jonkin verran ehdotuksia, joista hyväksyttiin barokkisoittimiin liittyvä nippu korjausehdotuksia (clarino, teorbi, virginaali, spinetti, sinkki, alttonokkahuilu).

* Suomen kurkkulaulajien puheenjohtaja Sauli Heikkilä on ehdottanut, että “ääneslaulun” korvaavana terminä pitäisi olla “yläsävellaulu”, joka on laajempi käsite kuin “kurkkulaulu”. Luumu-ryhmä ei kuitenkaan pitänyt tätä tulkintaa välttämättä oikeana.

* Uusina termeinä on ehdotettu mm. kognitiivinen musiikkitiede, musiikkisemiotiikka sekä viittaukset “ketjulaulu KÄYTÄ kaanonit” ja “resitointi KÄYTÄ puhelaulu”. Sovittiin, että Ulla Ikäheimo tekee Luumu-foorumiin yhteenvedon YSA:n uusista musiikkitermeistä ja musiikin asiasanastoon tarjolla olevista uusista termeistä.

* Pääkaupunkiseudun kirjastojärjestelmän vaihdon yhteydessä aiotaan purkaa jo tehdyt asiasanaketjut ja lopettaa uusien tekeminen uudessa HelMet-tietokannassa. Perusteluina “ketjujen auktorisoimattomuus” ja “vaikea valvonta” sekä jossain määrin Fennican esimerkki. Luumu-ryhmä totesi, ettei purkamiseen ole mitään painavaa syytä ja että ketjujen käyttö on olennainen osa YSA:n tekniikkaa ja rakennetta. Todettiin myös, ettei missään muualla ole tällä hetkellä purkuhankkeita.

 

Luokitus

* Sovittiin, että Heikki Poroila pyytää Yrjö Lindegrenin kautta taannoisten luokkamuutosten päivittämistä Verkko-YKL:ään. Samalla tutkitaan mahdollisuutta, että BTJ Kirjastopalvelu jakaa asiakkailleen kirjallista tiedotetta tehdyistä muutoksista. Luokituskaavan julkaisemista uusitussa muodossaan myös Intervallissa tai erillisenä lehtisenä tutkitaan. Varsinaisen uudistetun ja selitetyn laitoksen valmistaminen sovittiin lykättäväksi vielä tässä vaiheessa.

* Kyösti Mäkelä esitteli erilaisia vaihtoehtoja luokan 78.1 (Musiikin tutkimus) alajaotteluksi. Kannatusta sai malli, jossa muodostettaisiin alaryhmiä luokituskaavan muiden osien numeroinnin mukaan suunnilleen seuraavasti:

78.11 Musiikin filosofia ja psykologia

78.12 Musiikkiteologia

78.13 Musiikkisosiologia

78.14 Alueellis-etninen musiikkitiede

78.15 Musiikki ja luonnontieteet, lääketiede, biologia

78.16 Musiikkiteknologian tutkimus

78.17 Musiikin ja muiden taiteiden suhteiden tutkimus

78.18 Musiikin ja kirjallisuustieteen suhteiden tutkimus

78.19 Musiikkihistoriallinen tutkimus

Sovittiin, että Kyösti Mäkelä valmistelee Luumu-foorumille tarkennetun ehdotuksen.

 

Yhtenäistetty musiikkinimeke

* Keskustelun jälkeen todettiin, että Luumu-ryhmä suosittelee tulkittavaksi yleisnimisinä nimekkeinä varsinkin yksinlaulumusiikissa yleiset nimekkeet tyyppiä “Acht Gedichte von Johann Ludvig Runeberg” (= [Laulut, lauluääni, piano...]).

* Richard Straussin sävellysten yksilöinnissä käytetään opusnumeroa, sen puuttuessa Trennerin luettelon TrV-numeroita. Vanhoja AV-numeroita ei suositella enää käytettäväksi.

 

* Luumu-ryhmä keskusteli luettelointisäännöissämme olevasta ristiriidasta osakenttien 240q (merkintö partituurin muodosta) ja 240u (sovitusmerkintä) välillä. Ryhmä ei päätynyt vielä selkeään ratkaisuun, mutta esillä oli tulkinta, jonka mukaan pääsääntöisesti käytetään termiä “pianopartituuri” vain osakentässä 300z ja yhtenäistetyssä nimekkeessä käytetään sovitusmerkintöä kentässä 240 $u. Poikkeuksena ovat kuitenkin orkesteri- tms. säestyksiset vokaaliteokset, joiden yhtenäistetyssä nimekkeessä voidaan käyttää termiä “pianopartituuri” osakentässä 240 $q. Esimerkiksi [Konsertot, viulu, ork., op47, d-molli; sov., viulu, piano] mutta  [Die Zauberflöte, KV620. Pianopartituuri]. Toisen ratkaisumallin mukaan vokaalimusiikissa käytettäisiin kenttää 240 $q, soitinmusiikissa merkinnät tehtäisiin sovituksina. Joidenkin mielestä kentän 240$q käytön voisi rajata tiettyihin luokkiin (lähinnä 78.344, 78.35x ja 78.36x). Asian käsittelyä jatketaan.

 

Seuraava kokous

Luumu-ryhmä kokoontuu vuoden 2003 alussa käsittelemään MARC-formaattikysymyksiä.

 

 

Muistio nro 36 puuttuu!

 

 

Muistio nro 37

Luumu-ryhmän muistio 1/2004 (nro 37, 17.2.2004)

 

Aika              17.2.2004

Paikka           BTJ Kirjastopalvelu

Paikalla         Kyösti Mäkelä (pj), Heikki Poroila (sihteeri), Maaria Harviainen, Jaakko Tuohiniemi, Satu Lund, Miikka Virtanen, Laila Pesonen ja Ulla Ikäheimo

Poissa           Ismo Sulva (työeste) ja Jonne Kulluvaara (työeste)

 

 

Yleisiä ja ilmoitusluonteisia asioita

  1. Toivotettiin Satu Lund tervetulleeksi      Luumu-ryhmän jäseneksi. Satu työskentelee Mikkelin kaupunginkirjastossa ja      edustaa ryhmässä lisäksi Origo-järjestelmän tuntemusta.
  2. Yhtenäistettyjen ohjeluetteloiden sarjassa      valmistuvat seuraavaksi verkkomuodossa Joseph Haydn ja Jean Sibelius –      jälkimmäinen kansainvälisenä versiona kollegojen neuvomiseksi monissa      visaisissa kohdissa. Ohjeluetteloihin tulleita pienempiä korjauksia on      viety suoraan verkkoversioihin tai korjaussivuille. Edellisen muistion      jälkeen verkkoon on tullut myös Johann Sebastian Bach.
  3. Funktionaalisen luetteloinnin ideoiden      esittelemiseksi Ulla Ikäheimo kirjoittaa asiasta Intervalliin ja Kyösti      Mäkelä lupautuu kommentoimaan asiaa.
  4. Verkossa olevista palveluista vähäiselle      hoidolle ovat jääneet SuSi-palvelu sekä Teosluetteloita suomalaisissa      kirjastoissa. Viimeksi mainittu todettiin kuitenkin edelleen      tarpeelliseksi lähteeksi, jonka sisältö pantaneen lähivuosina taas ajan      tasalle.

 

Hankalat musiikkinimet

Hyväksyttiin seuraavat nimet käytettäviksi muodoiksi ja lisättäväksi Hankalat musiikkinimet –ohjeeseen.

Nanker Phelge (Y)

Yannatou, Savina (myös toinen poikkeus kreikan kielen translitterointiin: Yanni)

Dell’Acqua, Evaristo

Paul, Sean

Laura KATSO MYÖS Voutilainen, Laura

Herreweghe, Philippe

Dion

Richter, František Xaver

Reinken, Johann Adam

Powell, Bud

Štoda, Danil

Bykadorov, Aleksandr

Fesch, Willem de

Dizzee Rascal

Cash, June Carter

Mavis, Mac

Bonfá, Luiz

51koodia

Popp, Iggy KATSO MYÖS Iggy (silloin, kun bändinimenä on Iggy & The Stooges)

 

Sovittiin, että varsinkin Luumu-ryhmän jäsenet ottavat itseään niskasta kiinni ja lähettävät Luumu-foorumille vastaan tulevia hankalia nimiä.

Päätettiin, että meille Venäjältä tai entisen Neuvostoliiton alueelta tulevat ei-venäläisten nimien translitterointi päätetään tapaus kerrallaan.

Päätettiin paneutua ”Dizzee Rascal” –tyyppisten ”fraasi vs. normaali nimi” –tapausten periaatteisiin tarkemmin. Todettiin, että säännöt ovat olemassa, mutta ne kaipaavat täsmentämistä.

Päätettiin yhteisnimiin liittyvistä täsmenteistä seuraavaa:

(1) Jos kyseessä on suomalainen (suomen- tai ruotsinkielinen) kuoro, jonka nimi muodostuu erisnimestä ja sitä edeltävästä täsmentävästä ilmaisusta, valitaan käytettäväksi muodoksi pelkkä erisnimi (säännöstä on kuitenkin poikkeuksia, esimerkiksi Mieskuoro Huutajat, Mieskuoro Finlandia, ja näitä voi tulla lisääkin tapauksissa, joissa erisnimi ei ole riittävän omaperäinen vaan vaatii täsmenteen).

Esimerkiksi Cassiopeia, ei ”Sekakuoro Cassiopeia”, mutta Harjun kamarikuoro, koska kyseessä ei ole tässä säännössä tarkoitettu, yleensä erisnimen edessä oleva, täsmenne. Vastaavalla tavalla Rajaton, ei ”Lauluyhtye Rajaton”. Erikseen todettiin, ettei Luumu-ryhmä suosittele sellaisia muotoja kuten ”Rajaton, lauluyhtye”. Jos erisnimi on niin yleinen tai muuten vaikea mieltää erisnimeksi, täsmenne liitetään mukaan.

(2) Jos kuoro tai yhtye ei ole suomalainen tai nimi ei ole suomen- tai ruotsinkielinen, täsmenteet otetaan normaalisti aina mukaan. Esimerkiksi Ensemble Ambrosius, Ensemble de la Paix, Orchestre Chambre de Lausanne, Quarteto Novo, Orquesta Aragon.

Päätettiin laajan hakuteoskeskustelun päätteeksi, että taidemusiikin nimenmuotojen valinnassa käytetään hakuteoksia seuraavassa järjestyksessä ja seuraavilla tavoilla (populaarimusiikin puolella käytetään alan omia hakuteoksia):

(1) Otavan iso musiikkitietosanakirja

(2) Suuri musiikkitietosanakirja niiden nimien osalta, jotka eivät löydy Otavasta

(3) Grove’s Dictionary, jos nimeä ei löydy Otavasta tai Suuresta musiikkitietosanakirjasta

(4) MGG Groven sijasta, jos nimi on saksalaisperäinen ja hakuteosten välillä on ristiriitaa

(5) Kaikki translitteroitavat nimet harkitaan tapaus kerrallaan

(6) Kiinan kielen translitteroinnin periaatteisiin ryhdytään etsimään kansallista linjausta; Kyösti Mäkelä kirjoittaa asiasta Luumu-foorumille.

 

YKL-uudistus

Käsiteltiin ja hyväksyttiin Luumu-foorumin kautta virallisesti hyväksyttäväksi seuraava luokan 78.1 tarkennus (Kyösti Mäkelän ehdotus):

78.11 Musiikin filosofia

78.114 Musiikin psykologia

78.12 Liturgisen musiikin tutkimus

78.13 Musiikin sosiologia

78.14 Etnomusikologia

78.15 Musiikin fysiologian tutkimus

78.151 Musiikki fysikaalisena ilmiönä

78.152 Musiikki aistimellisena ilmiönä

78.16 Musiikkiteollisuus. Musiikkiteknologia (Äänentoisto- ja tallennus kuitenkin 62.676 ja Soitinteknologia 64.54)

78.17 Musiikin estetiikka

78.18 Populaarimusiikin tutkimus [tänne vain ne, joissa on sovellettu jotain tieteellistä tutkimusmenetelmää]

78.19 Musiikinhistorian tutkimus (Musiikinhistoria luokkiin 78.9x)

Todettiin, ettei muita kiireisiä muutospaineita ole.

 

 

Yleisnimiluettelon uudistaminen

Keskusteltiin tarpeista uudistaa luettelointisääntöjen liitteenä olevaa yhtenäistetyissä musiikkinimekkeissä käytettävien yleisnimien luetteloa. Todettiin, että termien käyttöperiaatteissa on tapahtunut vuosien mittaan muutosta. Alkuvuosina pyrittiin puoliväkisin muodostamaan yleisnimisiä nimekkeitä (tyyliin [Motetit, sekakuoro (Salve regina)], mutta sittemmin on tyydytty yleisnimien käyttämiseen vain silloin, kun erisnimeä ei kerta kaikkiaan ole. Tapahtunutta kehitystä pidettiin yleisesti hyvänä, koska kirjastoluetteloiden käyttäjien keskuudessa ylikorostunut yleisnimien käyttäminen ei ole saanut vastakaikua. Päätettiin, että koko yleisnimiluettelo ja –käytäntö tarkistetaan siinä yhteydessä, kun uudistettu dokumentoinnin opas valmistetaan. Tässä vaiheessa Luumu-ryhmä päätti suositella seuraavia yleisnimiä lisättäväksi nykyiseen luetteloon:

Epilogit – Groundit – Idyllit – Miniatyyrit – Reelit – Rondolettot – Scherzandot – Scherzinot

   Muut esillä olleet termit (luonnokset – pastissit – teemat – lessonit – moriskat) todettiin kuitenkin soveltuviksi asiasanastoon.

   Todettiin, että yleisnimeä konsertot ei suositella käytettäväksi vokaalimusiikin tai 1600-luvun loppupuolta vanhemman soitinmusiikin yhteydessä.

 

Muita luettelointisääntöjen ja formaatin asioita

(1) Päätettiin ehdottaa, että FINMARC-formaatin kentän 528 otsikko muutetaan muotoon ”Alkusanat tai kertosäe”. Tässä yhteydessä todettiin, että olisi ollut vielä parempi saada kertosäkeelle oma kenttänsä (esim. 527), mutta etteivät kenttien lisäysehdotukset mene tässä vaiheessa läpi. Todettiin myös, että tehokkaan viittausjärjestelmän avulla sekä alkusanat että kertosäkeet saadaan haluttaessa hakujen piiriin.

(2) Päätettiin, että teosluetteloiden liitenumeroita (Anhang) merkitään tarvittaessa yhdistettynä teosluettelokoodiin, esimerkiksi [Gesegnet ist die Zuversicht, BWVAnhI:1]. Jos teoksella on myös varsinainen teosluettelonumero, käytetään =merkkiä, esimerkiksi [Christ ist erstanden, BWV746=AnhIII:172] . Jos teoksella ei ole opusnumeroa, eikä muidenkaan teosten yhteydessä käytetä mitään teosluettelokoodia, käytetään liitenumeroa yhdessä koodin WoO (Werke ohne Opus) kanssa, vaikka kyseistä koodia ei teosluettelossa olisi muuten käytetty, siis WoOAnh.

(3) Todettiin, että kielikoodikysymys on liian sekava ja järjestelmäkohtainen, jotta soitinmusiikista käytettävistä koodeista voisi antaa kansallista ohjetta. Tavoitteena tulee kuitenkin pitää sitä, että soitinmusiikki pystytään jollain tavalla erottamaan tuntemattomista ja tunnistamattomista kielistä.

(4) Todettiin, että DVD-tekniikalla toteutettujen levyjen nimitysten yhdenmukaistaminen on vaikeata. Voyager-luettelointiryhmä on suositellut termejä DVD-videolevy ja DVD-äänilevy sekä DVD-ROM, jotka kaikki nimitykset ovat linjassa aiempien nimitysten kanssa. Toisaalta esimerkiksi Yleisradio ja pääkaupunkiseudun kirjastojärjestelmä ovat päätyneet termeihin DVD-levy ja DVD-audiolevy.

(5) Päätettiin suositella, että jos luetteloinnin kohteena on puhdas Super Audio CD –levy (SACD), jota ei voi toistaa tavallisella CD-soittimella, erityismääreenä käytetään ilmaisua ”1 SACD-äänilevy”. Jos kyseessä on ns. hybridilevy, joka sisältää myös normaalin CD-version, käytetään CD-levyn merkintää.

(6) Vahvistettiin periaate, jonka mukaan venäjän kieltä translitteroitaessa käytetään musiikissa aina kansallista translitterointitapaa (Virittäjä), niin hakumuodoissa kuin kuvailussakin.

(7) Luumu-foorumilla ollut ehdotus (alkuperäinen ehdotuksen tekijä Anne Smeds) tekijämerkintöihin tehtävistä funktiomerkinnöistä hyväksyttiin seuraavin pienin muutoksin: ääniteknikon lyhenne on ljudtekn. ja sormituksentekijän fingers.

(8) Päätettiin lähettää Helsingin yliopiston kirjastolle vetoomus FINMARC-yhtenäisformaatin ylläpidon jatkamisesta myös vuoden 2005 jälkeen. Jos ylläpitoa ei suostuta jatkamaan, on Luumu-ryhmän mielestä koottava kotimaisten järjestelmätoimittajien yhteisvoimin konsortio vastaamaan formaatin ylläpidosta, koska pääosa suomalaisista kirjastoista ei näytä olevan valmis luopumaan FINMARC-formaatista, olipa vaihtoehtona MARC21FIN tai puhdas MARC21.

(9) Päätettiin käynnistää työskentely  Musiikin dokumentoinnin opas –nimisen uudistetun oppikirjan julkaisemiseksi syksyllä-talvella 2005. Hyväksyttiin Heikki Poroilan laatima alustava hankesuunnitelma, jonka mukaan yleistavoitteena on ”Moderni musiikin luetteloinnin ja sisällönkuvailun opas suomalaisissa kirjastoissa ja vastaavissa laitoksissa työskenteleville”. Uudessa oppaassa yhdistetään kahden ”sinisen” oppaan asiat kokonaisvaltaiseksi käsikirjaksi.

 

Musiikin asiasanaston uudistettu laitos

Päätettiin Luumu-ryhmän kantana seuraavat periaatteet:

(1) Painettu laitos sisältää kaikki vanhat termit, kaikki vuoden 1997 jälkeen hyväksytyt uudet termit ja valmisteluvaiheessa lisättävät termit tesaurusviittauksineen.

(2) Uudistetusta laitoksesta jätetään pois kaikki soitintermit, koska ne löytyvät perusteellisesti kansallisesta ohjeluettelosta Aidatrumpetista zimbalomiin.

(3) Uudistetusta laitoksesta jätetään pois alanmukainen osasto käytännössä tarpeettomana.

(4) Mukaan otetaan ohjeet niille indeksoijille, jotka eivät voi hyödyntää termien ketjutusta.

Todettiin Ulla Ikäheimon kokoama lista vuosina 1998-2003 hyväksytyistä termeistä (15 kpl).

Käytiin alustavasti läpi Ulla Ikäheimon listaa YSA:ssa nyt olevista termeistä, jotka voisi ottaa Musiikin asiasanastoon. Lista otettiin työn alle, mutta koska YSA:ssa on termejä ”arvostelu” ja ”kritiikki” käytetty epäselvällä tavalla, sovittiin jo tässä vaiheessa musiikkisanastoon seuraavista määritelmistä ja termeistä:

Musiikkikritiikki (KT musiikkiarvostelu LT kritiikki) = nimitys toiminnalle, jossa esitetään teoksesta tai esityksestä arvio, arvostelu tai esittely.

Musiikkikritiikit (KT musiikkiarvostelut LT arvostelut) = nimitys kirjoituksille tai puhutuille esityksille, joita syntyy musiikkikritiikin konkreettisina tuotoksina.

Luumu-ryhmä korostaa, että termeillä ei ole arvovarausta, vaan ”kritiikki” voi olla sisällöltään millaista hyvänsä.

Sovittiin, että Luumu-ryhmän jäsenet käyvät läpi HelMet-tietokannasta kerättyä ”omien asiasanojen” listaa ja ottavat siitä erikseen ne, joita pitävät hyvinä ehdokkaina myös virallisiksi termeiksi.

Sovittiin, että Luumu-ryhmän jäsenet ryhtyvät käymään läpi Heikki Poroilan tähän asti editoimaa uudistettua versiota. Kokouksen osanottajille jaettiin 39-sivuinen teksti (H-kirjaimen loppuun), sanasto koko laajuudessaan toimitetaan jonkin ajan kuluttua sähköpostitse.

Sovittiin, että sanastotyötä tehdään aktiivisesti tavoitteena saada työ pääosin tehdyksi kevään 2004 aikana ja julkaisu kuntoon syksyllä 2004. Kaikki uudet termit laitetaan yhteiseen mietintään myös Luumu-foorumille ennen niiden virallista hyväksymistä sanastoon.

Todettiin, että sanaston ja tesaurusrakenteen tekijänoikeudellisesta asemasta vallitsee tällä hetkellä kiistanalainen tilanne, joka pyritään ratkaisemaan mahdollisimman pikaisesti neuvotteluissa BTJ Kirjastopalvelun, Helsingin yliopiston kirjaston ja Luumu-ryhmän (Heikki Poroila) välisissä neuvotteluissa.

 

Seuraava kokous

Luumu-ryhmä jatkaa Musiikin asiasanaston työstämistä sähköpostitse, mutta todennäköisesti pidetään toinen fyysinen kokous loppukeväästä.

 

 

 

Luumu-ryhmä

 

Muistio 38 (2/2004)

Luumu-ryhmän muistio 2/2004 (nro 38, 26.5.2004)

 

Aika              Kello 10.30 – 16.30

Paikka           BTJ:n kokoushuone, Lauttasaari

Läsnä:           Maaria Harviainen, Ulla Ikäheimo, Jonne Kulluvaara, Satu Lund, Kyösti Mäkelä,

Heikki Poroila, Miikka Virtanen sekä vierailijoina Laila Pesonen ja Heikki Karjalainen.

Poissa           Ismo Sulva ja Jaakko Tuohiniemi

 

1. Tiedoksi ja muita asioita

* Verkossa avattu edellisen kokouksen jälkeen Yhtenäistetty Joseph Haydn  & Yhtenäistetty Jean Sibelius & Yhtenäistetty Johannes Brahms..

* Intervallissa 2/2004 on juttua funktionaalisesta luetteloinnista (Ulla Ikäheimo).

* HYK:lle on mennyt vetoomus FINMARC-yhtenäisformaatin ylläpidon jatkamisesta ja vastauskin on saatu, tosin aika tekninen. Sen perusteella vaikuttaa ilmeiseltä, että asiassa on vedottava sekä opetusministeriöön että FINMARC-formaattia käyttävien kirjastojärjestelmien toimittajiin. Kyösti Mäkelä lupasi laatia asiaa koskevan kirjelmän.

* Sovittiin, että edellisessä kokouksessa työn alle otettua ”Dizzee Rascal” –tyyppisten ”fraasi vs. normaali nimi” –tapausten periaatteiden muotoilua jatketaan toista.

* Kyösti Mäkelä piti kirjoittaa kiinan kielen translitteroinnista Luumu-foorumille. Yritetään uudestaan, minkä lisäksi Ulla Ikäheimo lupasi kysyä HYK:n luetteloijien linjausta. Todettiin, että ongelmana eivät ole varsinaisesti säännöt, vaan soveltaminen luettelointiformaattiin.

* Ismo Sulvalle myönnettiin omasta pyynnöstään ero Luumu-ryhmän jäsenyydestä.

* Maaria Harviainen on syksyn alusta puoli vuotta virkavapaalla. Sovittiin, että tänä aikana Luumu-ryhmässä on sijaisena Maarit Koskela (Helsingin konservatorio). Sovittiin myös, että sekä Maaritilta että Leeni Pukkiselta kysytään heidän kiinnostustaan tulla pysyvästi Luumu-ryhmään ammattikorkeakoulukirjastojen edustajana.

 

2. Luokitus

Hyväksyttiin Luumu-foorumilla puitu Satu Lundin ehdotus luokan 78.8914 jakamisesta kahteen alaluokkaan 78.89141 Soul. Funk  ja 78.89142 Hip hop. Rap. Sovittiin, että asiasta tiedotetaan sekä Luumu-foorumilla että verkko-YKL:n toimitukselle. Tämä on jo hoidettu, mutta kesälomien takia uudet luokat (myös 78.1:n alajaottelu) ilmestyvät YKL:ään vasta syksyllä.

3. Hankalia musiikkinimiä

Hyväksyttiin seuraavat nimiratkaisut:

Cash, June Carter ks. myös Carter, June – Carter Cash, June

Kungliga hovkapellet –– Royal Orchestra – Royal Orchestra Stockholm – Kuninkaallinen hovikapelli  + Kungliga filharmoniska orkestern i Stockholm – Kungliga filharmonikerna – Stockholm Filharmonic Orchestra + Kungliga operakören – Royal Opera Chorus
Froberger, Johann Jakob (1616-1667) – Johann Jacob Froberger
Sainte-Colombe, Jean de (k. viimeistään 1701) – Dautrecourt, Augustin – Dandricourt, Augustin
Sainte-Colombe, de, nuor.
Cesti, Antonio – Cesti, Marc’ Antonio – Cesti, Pietro Antonio – Cesti
Skid Row [tämä on se hevibändi] – Skid Row (1970)

Eagles [jenkkibändi] – Eagles (1962) [brittiläinen kitarabändi] – On myös 1950-luvulla toiminut The Eagles, josta edes AllMusicGuide ei tiedä mitään levytyksiä tai muita yksityiskohtia.

4. Musiikin asiasanaston uudistettu laitos

Todettiin julkaisukuvion selkiintyneen, kun neuvotteluissa HYK:n kanssa on sovittu, ettei kansalliskirjastolla ole vaateita painetun musiikin asiasanaston julkaisuoikeuksien suhteen.

   Todettiin edelleen, että Luumu-ryhmän jäsenillä on selitysteksteihin periaatteellinen tekijänoikeus, jota ei kuitenkaan käytännössä pystytä yksilöimään.

   Sovittiin, että Luumu-ryhmän jäsenet luovuttavat sanaston uudistetun painetun laitoksen julkaisuoikeudet Suomen musiikkikirjastoyhdistykselle, joka voi sopia julkaisemisesta BTJ Kirjastopalvelun kanssa. Kokouksessa allekirjoitettiin tätä koskeva kirjallinen sopimus (kokouksesta poissaolleen Jaakko Tuohiniemen nimi pyydetään siihen jälkikäteen).

   Sovittiin seuraavasta karkeasta julkaisuaikataulusta:

(1) Toinen versio Luumu-ryhmän jäsenillä luettavana ennen juhannusta.

(2) Lausuntokierros elokuun puoliväliin asti.

(3) Kolmas versio Luumu-ryhmän kokouksessa syyskuun alussa.

(4) Jos ollaan pääosin tyytyväisiä, suoritetaan loppuhionta ja suljetaan toimitustyö.

(5) Sanasto julkaisukuntoon lokakuussa, painoon marraskuussa, jakeluun joulu-tammikuussa.

(6) Jos kolmaskaan versio ei tyydytä, tehdään vielä yksi kierros, jolloin jakelu lykkääntyy tammi-helmikuulle 2005.

   Käytiin sanaston alkupuoli (N-kirjaimeen asti) läpi vilkkaasti keskustellen. Eräät kokonaan uudet ehdotukset jäivät seuraavaan käsittelykertaan.

   Luumu-ryhmän enemmistö ei lämmennyt ajatukselle vapauttaa populaarimusiikin genrenimitykset ns. vapaan indeksoinnin piiriin. Tätä oli ehdottanut laajan kommentaarin kirjoittanut Mika Jantunen, ja myös Luumu-ryhmässä esiintyi tukea.

   Todettiin, että sanastoa varten tarvitaan tiiviitä määritelmiä ja sovellussääntöjä, väljät pohdinnat ja luonnehdinnat eivät sellaisenaan sovellu sanaston tarkoituksiin.

   Keskusteltiin sanastossa käytettävistä erikoismerkinnöistä. Sovittiin, että uutta termiä osoittava neliö voidaan poistaa kokonaan, koska uusista termeistä tulee erillinen lista. Sovittiin myös, että tesaurusluetteloissa termit erotetaan toisistaan yksiselitteisesti tunnistettavalla merkillä, ei pelkällä ajatusviivalla.

   Nykyisessä oppaassa olevaa suositusta käyttää esityskokoonpanoista myös yksikkömuotoisia rinnakkaisia termejä (triot – trio) ei pidetty enää tarpeellisena, mutta koska Kyösti Mäkelä toivoa tätä mahdollisuutta edelleen voimakkaasti, päätettiin asiaa edelleen tutkia. Luumu-ryhmän suositus mahdollisuudesta joka tapauksessa poistetaan.

   Mika Jantusen ehdotus mp3-muotoisen musiikkinäytepankin perustamisesta todettiin periaatteessa erinomaiseksi, mutta käytännössä todennäköisesti epärealistiseksi sekä tekijänoikeuden että ylläpitoresurssien näkökulmasta. Asiaa kuitenkin päätettiin edelleen pohtia.

   Sovittiin, että Heikki Poroilalle voi edelleen lähettää kommentteja ja uusia termejä, joita yritetään vielä kerran kalastaa myös Luumu-foorumin kautta. Luumu-ryhmän jäsenet saavat tarkistetun version ennen juhannusta (ei siis tämän muistion liitteenä). Jos tuohon versioon haluaa oman jälkensä, kannattaa pitää kiirettä.

   Luumu-ryhmä kokoontuu seuraavan kerran todennäköisesti elo-syyskuussa jatkamaan sanaston puimista N-kirjaimesta eteenpäin.

 

Muistion vakuudeksi

 

 

 

 

Luumu-ryhmä

 

Muistio 39 (3/2004)

Luumu-ryhmän muistio 3/2004 (nro 39, 1.10.2004)

 

Aika              Kello 10.10 – 16.00

Paikka           HYK:n kokoushuone, Teollisuuskatu 23

Läsnä:           Maarit Koskela, Ulla Ikäheimo, Jonne Kulluvaara, Kyösti Mäkelä,

Heikki Poroila ja Miikka Virtanen

Poissa           Satu Lund

 

1. Tiedoksi ja muita asioita

* Verkossa avattu edellisen kokouksen jälkeen Yhtenäistetty Leevi Madetoja  & Yhtenäistetty Oskar Merikanto & Yhtenäistetty Frédéric Chopin.

* Intervallissa 2/2004 oli juttua funktionaalisesta luetteloinnista (Ulla Ikäheimo).

* Edellisessä kokouksessa työn alle otettua ”Dizzee Rascal” –tyyppisten ”fraasi vs. normaali nimi” –tapausten periaatteiden muotoilua ei nyt jatkettu, ehkä toiste.

* Kiinan kielen translitteroinnista on HYK:n puolelta todettu, ettei mitään varsinaista standardia ole.

* Suomen musiikkikirjastoyhdistys on tehdyt maakuntakirjastoille aloitteen kreikan kielen kansallisen transkribointiohjeen laatimisesta.

* Toivotettiin Maarit Koskela Luumu-ryhmän jäseneksi Maaria Harviaisen virkavapaan ajaksi. Ei muistettu kysellä, josko Maarit tai joku muu ammattikorkeakoulujen puolelta haluaisi tulla Luumun pysyväksi jäseneksi.

* Hyväksyttiin jälkikäteen Heikki Poroilan nimekkeenmuutosratkaisut Merikannon ja Madetojan luetteloissa (huomattava joukko lauluja standardoitu nyt itsenäisinä, ei opuksen osina).

 

2. Hankalia musiikkinimiä

Hyväksyttiin seuraavat nimiratkaisut:

Ian Van Dahl (Y)

SIG (Y) S.I.G. – Sig

Brennan, Maire ks myös Brennan, Moya

Dubriansky, G. [tämä ei ole todennäköisesti oikea muoto, mutta sovittiin toistaiseksi; oikea muoto lienee Dubrjanski]

Matos Rodríguez, Gerardo Hernan Rodríguez, Gerardo Hernan Matos

 

Käsittelemättä jäi

Lyn Taitt – Lynn Taitt

 

3. Muita asioita

* Hyväksyttiin soitinnimiluetteloon basettiklarinetti itsenäisenä soittimena klarinetin ja basettitorven rinnalla.

* Todettiin, että yhtenäistetyn musiikkinimekkeen sovitusmerkintöihin lisättävät ilmaisut kaipaavat uudistamista. Käytännössä on tarvetta ainakin sellaisille ilmaisuille kuten viihdeorkesteri, viihdeyhtye, jazz-yhtye, rock-yhtye.

* Sovittiin seuraavan kokouksen ajankohdaksi 2.11.2004. Paikka sovitaan myöhemmin. Kokouksessa käsitellään sanasto kertaalleen loppuun.

 

4. Musiikin asiasanaston uudistettu laitos

Tarkennettiin julkaisuaikataulua:

(1) Seuraava kokous 2.11.2004, jolloin sanasto saadaan kertaalleen käytyä lävitse.

(2) Julkinen asiantuntijalausuntokierros marraskuussa.

(3) ”Lopullisen” version muokkaus joulukuussa.

(4) Tammikuussa 2005 Luumu-ryhmän viimeinen asiaa käsittelevä kokous, toimitustyön sulkemisesta päättäminen.

(5) Sanasto julkaisukuntoon maaliskuussa, painoon huhtikuussa, jakeluun toukokuussa 2005.

   Luumuryhmä käsitteli sanaston kirjaimet M-R. Käsittelyä jatketaan seuraavassa kokouksessa.

 

 

 

Luumu-ryhmä

 

Muistio 40 (4/2004)

Luumu-ryhmän muistio 4/2004 (nro 40, 3.11.2004)

 

Aika              Kello 10.15 – 16.00

Paikka           HYK:n kokoushuone Fabiania

Läsnä:           Maarit Koskela, Ulla Ikäheimo, Kyösti Mäkelä,  Jaakko Tuohiniemi, Heikki Poroila ja Miikka Virtanen

Poissa           Satu Lund ja Jonne Kulluvaara

 

 

1. Tiedoksi ja muita asioita

* Verkossa avattu edellisen kokouksen Yhtenäistetty Pjotr Tšaikovski.

* Todettiin, että Jaakko Tuohiniemi oli läsnä edellisessä kokouksessa, vaikka hänen nimensä oli pudonnut pois läsnä olleiden luettelosta.

* Toivotettiin Maarit Koskela Luumu-ryhmän jäseneksi Maaria Harviaisen virkavapaan ajaksi. Näillä näkymin Maarit voi jatkaa ryhmässä pysyvästi konservatoriokirjastojen edustajana.

 

 

2. Muita asioita

* Hyväksyttiin soitinnimiluetteloon oboe d’amore itsenäisenä soittimena. Muutettiin ”käsikello” muotoon käsikellot.

* Sovittiin, että yhtenäistetyn musiikkinimekkeen sovitusmerkintöihin lisättävistä ilmaisuita tekee Heikki Poroila ehdotuksen Luumu-foorumille (viihdeork.i, viihdeyhtye, jazz-yhtye, rock-yhtye).

* Sovittiin, että Miikka Virtanen käynnistää Luumu-foorumilla keskustelun kentän 300 liitemerkintöjen muodosta. Keskustelussa kannatusta oli mm. seuraaville vaihtoehdoille: Aina ”liite” – Aina ”tekstiliite” jos on muu kuin pelkkä kansi – Jokin seuraavista: ”esiteliite”, ”tekstiliite” (sisältää teoksen sanat) tai ”esite- ja tekstiliite”.

* Todettiin hankalista nimistä, että edelleen jätettiin tuonnemmaksi ”Dizzee Rascal” ja Lyn Taitt. Todettiin, että Urbaanilegenda ja Toinen Kanava ovat yhtyeiden nimiä. Keskusteltiin pitkään myös Muddy Waters –nimen osien järjestyksestä. Sovittiin, että jos suora muoto Muddy Waters on myös Kongressin kirjaston valitsema (kuten oletettiin), se suositellaan vaihdettavaksi ensisijaiseksi myös Suomessa. Asiasta laitetaan viesti Luumu-foorumille, kunhan tieto on tarkistettu.

 

3. Musiikin asiasanasto

Ryhmä käsitteli kertaalleen läpi koko sanaston sekä tehdyt ehdotukset uusiksi termeiksi. Jatkokäsittelystä sovittiin seuraavaa:

(1) Kaikki mahdolliset täsmennykset, kommentit ja lisäykset toimitetaan kokousviikon aikana Heikki Poroilalle, jotta ne ehtivät mukaan seuraavaan versioon.

(2) Heikki Poroila lähettää siistityn version marraskuun aikana ryhmän jäsenille. Sen jälkeen harkitaan, onko jo aika tarjota asiaa kommentoitavaksi myös julkisesti.

(3) Jokainen, joka haluaa käsitellä jotain termiä kokouksessa, tekee tällaisista termeistä luettelon Heikki Poroilalle heti siistityn version saatuaan.

(4) Jos keskustelutarpeita on runsaasti, pidetään kokous joulu- tai tammikuussa.

(5) Julkisen kommentoinnin jälkeen pidetään vielä yksi stilisoiva ja siunaava palaveri, jonka jälkeen sanasto siirtyy julkaisuputkeen, tavoitteena saada sanasto ulos kevään 2005 aikana.

 

 

 

Sovittiin sanaston ohjeisiin seuraava maininta ajan ja paikan määreiden suhteesta:

”Ajan ja paikan määreet kohdistuvat aina varsinaiseen asiasanaan (osakentässä a), eivät koskaan täsmentäviin asiasanoihin. Jos niitä halutaan määritellä ajan tai paikan mukaan, tehdään uusi ketju. Esimerkiksi ketjussa perinnemusiikki : sovitukset  : piano : Suomi määre ”Suomi” liittyy termiin ”perinnemusiikki”. Jos halutaan ilmaista sovitusten tekoaika, tehdään ketju sovitukset : piano : perinnemusiikki : Suomi : 2000-2009.