Kirjaston jaetun alueen blogi

Last modified by Veera Ristikartano on 2023/12/15 12:29

Dec 15 2023

Rahoitusta tutkimusdatan hallinnan ammatillisen koulutuksen käynnistämiseen

Joululahjoja tulee näköjään jo ennen jouluakin. 🎁

Olemme nimittäin Avoimen Tieteen ja Tutkimuksen kansallisen koordinaation (AVOTT) työryhmässä nimeltä "Datanhallinnan asiantuntijoiden ammatillisen pätevöitymisen tiekartta" hakeneet rahoitusta ns. Data steward -koulutuksen aloittamiseen Suomessa. Työryhmän tarkoitus oli alunperin kirjoittaa tiekartta, mutta tälle kertaa teimme samantien yhdessä töitä sen eteen mitä tiekartassa ehdotimme. 

Tänään saimme positiivisen päätöksen rahoitushakemukseen. Rahaa tuli se mitä haettiin. 🥳 Rahoitusta haettiin yhdelle vuodelle suunnitteluun ja kahdelle vuodelle toteutukseen (koulutukseen osallistuminen myös maksaa ja näillä maksuilla katetaan osa koulutuksen kuluista). Tampereen yliopisto toimii koulutuksen koordinaattorina. Alkuvuodesta mietimme miten koulutuksen suunnittelutyö on parasta tehdä. Kiitokset kaikille työryhmän työskentelyyn osallistuneille ja erityisesti Marjalle, joka on toiminut työryhmän sihteerinä!

T. MEK (työryhmän pj.)

Sep 07 2022

Rapo siirtyy pilveen 8.9.2022

Rapo siirtyy pilveen mutta tuttu osoite www.helsinki.fi/rapo edelleen toimii. 
Tilastot ovat samoja kuin aiemminkin. Ulkonäkö muuttuu hieman - lähinnä värit ja fontit ovat erilaisia kuin tähän asti. Etäkäyttö edellyttää vpn:n uh-vpn-allroute -yhteyttä.

Tässä alla YPA:n tiedontuotannon ohjeessa samaa asiaa pidemmästi: 


Rapon pilvipalveluympäristö otetaan käyttöön huomenna 8.9.2022

Rapon lyhytosoite on edelleen www.helsinki.fi/rapo. Myös Flamman työkalulinkki, raporttien sisällöt ja navigointi säilyvät ennallaan.

Mikä muuttuu:

  • Kirjautuminen:
    • monivaiheinen tunnistautuminen MFA otetaan käyttöön. MFA on Microsoft 365 -sovelluksista tuttu, puhelimella tehtävä varmistus. Helpdeskin ohje monivaiheiseen kirjautumiseen: https://helpdesk.it.helsinki.fi/help/11226.
    • Kirjautumisen jälkeen ohjaudut tutulle Rapon etusivulle.

 

  • Vpn: etäkäyttö edellyttää uh-vpn-allroute -yhteyttä. uh-vpn-helsinkifi-only-yhteys ei riitä.

 

  • Käyttäjien omien linkkien päivittäminen: käytä lyhytosoitetta helsinki.fi/rapo niin pääset pilvipalveluympäristöön, jolloin selaimen osoitteen alussa on teksti ”rapocloud” ja yläpalkki on musta. Vanhan Rapon yläpalkki oli sini-musta. Päivitä selaimeesi kirjanmerkeiksi tallentamasi Rapo-linkit. Selaimeen tallentamasi päivittämättömät linkit vievät vielä vanhaan ympäristöön 8.-19.9.2022. Osoitteet käännetään keskitetysti pilvipalveluympäristöön lopullisesti vasta 19.9.2022 alkaen.
  • Koontinäyttöluettelossa Rapon etusivu on nyt ylimpänä.
  • Avoimen yliopiston Oodi-pohjainen koontinäyttö poistuu käytöstä. Avoimen yliopiston raportit ovat jatkossa saatavilla Jatkuva oppiminen -sivulla ja päivittäisraporteilla.
  • Kampusten avainluvut -koontinäyttö siirtyy Avainluvut / Key figures -koontinäytön alle.
  • Käyttöliittymän kielen voi vaihtaa oman tilin asetuksista oikeassa yläreunassa olevan pyöreän profiilikuvakkeen takaa. Vaihda käyttöliittymän kieli / user interface language suomi/englanti ja virkistä näyttö.

 

Muutoksesta tiedotetaan jatkossa Rapo-käyttäjät Teams-ryhmässä.

Käyttäjille järjestetään syksyn aikana Rapo-klinikoita, joihin voi tulla kysymään ja keskustelemaan uuden pilvipalveluympäristön käyttöönotosta tai mistä tahansa Rapoon liittyvistä asioista. Lisätietoja viestin lopussa.

Yleiset tiedustelut: tiedontuotanto@helsinki.fi

Kirjautumiseen ja käyttökielen valintaan liittyvät kysymykset: helpdesk@helsinki.fi.


Rapo-klinikat

Hankaluuksia kirjautumisessa? Askarruttaako pilvipalvelun käyttöönotto? Kysyttävää raporteista?

Tervetuloa Rapo-klinikoille kysymään näistä ja muista Rapo-asioista!

Klinikat järjestetään 13.9., 9.11. ja 9.12. klo 10:00-11:30 Zoomissa, meeting ID: 632 4179 8018 passcode: 666754.

Sep 30 2021

Syksyn kirjastoneuvottelukuntien kokoukset käynnistyvät ensi viikolla

Kirjastoneuvottelukunnat kokoontuvat tänä syksynä Zoomin välityksellä seuraavasti:

ma 4. lokakuuta Viikki

ti 5. lokakuuta Kumpula

ma 11. lokakuuta Keskustakampus

ti 12. lokakuuta Meilahti

Kokousten asialistalla on ajankohtaisista aiheista Refworks-tilauksen loppuminen ja kaukopalvelun uudistus, lisäksi keskustellaan kurssiaineistoista ja Data DOI -tunnisteen käyttöönotosta yliopistolla.

Neuvottelukuntien kuluva nelivuotiskausi on päättymässä maaliskuussa 2022. Näissä syksyn kokouksissa on tarkoitus myös reflektoida kulunutta kautta ja suunnata katsetta tulevaan. Neuvottelukuntien toiminnan kehittäminen on kirjattu kirjaston toimeenpanosuunnitelmaan ja keräämme jäseniltä palautetta toiminnasta ja ideoita uutta kautta ajatellen.


Jan 29 2020

Monografiat avoimeksi - tilannekatsaus

Kirjaston Monografiat avoimeksi -hankkeessa ostetaan avoimeksi yliopistolaisten jo julkaistuja monografioita.  Kriteerit, joilla teokset ovat valikoituneet ostettaviksi ovat:

  • Teos on Jufo 3 tason monografia
  • Teos on julkaistu vuosina 2017-2019
  • Kirjoittaja on HY:n tutkija (teoksen kirjoittamis- ja julkaisuhetkellä)
  • Kirjoittajat ovat halukkaita julkaisemaan teoksensa avoimena kirjana
  • Kustantajan politiikka sallii takautuvan avoimeksi ostamisen

Tällä hetkellä listalla on yhteensä 54 monografiaa seuraavilta kustantajilta:

Brill

De Gruyter

Oxford University Press

Taylor & Francis (Routledge)

Nämä auki ostettavat teokset ovat maaliskuun puoleen väliin mennessä luettavissa kustantajan palvelussa ja ne tallennetaan myös Helda Open Books-kokoelmaan.

Monografiat avoimeksi-hanke on osa Avointen julkaisujen määrän lisääminen-ohjelmaa. Kirjasto on saanut yliopistolta rahaa teosten avoimeksi ostamiseen. Monografiat avoimeksi-hankkeesta lisätietoa wikisivulla.


May 07 2018

Neuvottelukuntien ja johtokunnan kauden 2018-2022 aloitustilaisuus

Aloitusdia.PNG


Helsingin yliopiston kirjaston johtokunnan ja neuvottelukuntien yhteinen aloitustilaisuus pidettiin 24.4.2018 Kaisa-talossa. Helsingin yliopiston johtokunnan puheenjohtaja vararehtori Sari Lindblom avasi tilaisuuden.

Kirjaston organisaatio ja talous

Ylikirjastonhoitaja Kimmo Tuominen kertoi kirjaston taloudesta ja organisaatiosta.

Kirjasto on organisoitu kolmeen palvelukokonaisuuteen, jotka ovat:

  • Oppimisen palvelut (oppimisympäristöt, tiedonhaun koulutus), palvelujohtajana Kirsi Mäenpää
  • Tutkimuksen palvelut (tutkimusdata, avoin tiede, metriikat), palvelujohtajana Pälvi Kaiponen
  • Saatavuuspalvelut (aineistot ja tietojärjestelmät), palvelujohtajana Marja Hirn

Helsingin yliopiston kirjaston kulurakenteen keskeiset osa-alueet ovat aineistot, tilat ja henkilöstö. Lisätietoa kirjaston taloudesta löytyy mm. kirjaston vuosikertomuksesta.

Kirjaston johtokunta ja neuvottelukunnat – näköalapaikat kirjaston toimintaan

Johtokunnan koordinaattori hallintopäällikkä Anne-Mari Sund kertoi kirjaston johtokunnan toiminnasta. Johtokunnan tehtävä määritetään kirjaston johtosäännössä:

”Johtokunta kehittää kirjaston toimintaa kokonaisuutena yliopiston strategian ja kirjaston toimeenpanosuunnitelman mukaisesti.
 Johtokunnan tehtävänä on:
 1)    käsitellä kirjaston toimeenpanosuunnitelma ja siihen sisältyvä henkilöstösuunnitelma ja budjetti;
 2)    ratkaista ne asiat, jotka johtaja on niiden tärkeyden tai laajakantoisuuden vuoksi saattanut johtokunnan käsiteltäväksi.”

Neuvottelukuntien koordinaattori Terhi Sandgren esitteli kirjaston neuvottelukuntien toimintaa.  Tehtävänä neuvottelukunnilla on "toimia asiakkaiden ja kirjaston keskustelu- ja yhteistyöfoorumina, välittää tietoa toimintaympäristön muutoksista sekä tehdä ehdotuksia kirjaston toiminnan kehittämiseksi."

Opiskelija keskiöön, avoin tiede ja digitalisaatio - Kirjaston palvelut ja kehittämishankkeet

    • ==

Kirjaston palveluita lähestyttiin kolmen teeman yliopiston strategiassa olevan teeman kautta, jotka ovat opiskelija keskiöön, avoin tiede ja digitalisaatio.

Oppimisympäristöjä yhteistyössä

Palvelujohtaja Kirsi Mäenpää kirjaston oppimisen palveluista kertoi kirjaston palveluista lähtökohtanaan ”opiskelija keskiöön” -teema. 

yhteistyöllä.PNG

Kirjasto toimii neljällä kampuksella.  Kävijätilastot kertovat, että monelle opiskelijalle kirjasto on yksi keskeisimpiä paikkoja yliopistossa.

Omatoimiaukioloaika mahdollistaa käyttäjien toivomat pitkät aukioloajat. Omatoimikirjasto-palvelua ja oppimisympäristöjä kehitetään jatkuvasti. Tällä hetkellä suurin muutos on meneillään Kumpulan kampuskirjastossa. Tässä uudistuksessa keskeistä on tiivis yhteistyö Opetus- ja opiskelijapalveluiden kanssa. Lisää tieto Kumpulan kampuskirjaston muutoksista löytyy blogista.

Myös opiskelijoiden palveluita kehitetään ”e edellä”. Elektroniset kurssikirjat on keskeinen osa opiskelijoiden palveluja,  kuten myös yhteistyössä opiskelijoiden kanssa on kehitetyt tiedonhaun MOOC-kurssit: Information seeking and management for thesis writers ja Tutkielman tekijän tiedonhallinta.

Avoimen tieteen tukipalveluita tutkijoille

    • ===

Showyouropenscience.PNG

Palvelujohtaja Pälvi Kaiposen näkökulmana oli avoin tiede. Kirjasto kehittää yhdessä muiden Helsingin yliopiston toimijoiden kanssa palveluita, jotka tukevat avoimen tieteen toteuttamista.

Näistä teemoista löytyy lisätietoa Reseach Guides -oppaista:

Avoin julkaiseminen
Tuhat tutkimustietojärjestelmä

Research data management

Maailmanluokan digitaalinen työskentely-ympäristö

    • ===

Eainestojenkäyttö.PNG
Saatavuuspalveluiden johtaja Marja Hirn kertoi aineistoista ja verkkopalveluista digitalisaation näkökulmasta:

  • Yli 90 % uutuushankinnan kustannuksista kohdistuu elektronisiin aineistoihin. Digitalisaation myötä keskeisten lehtien takautuvia lehtivuosikertoja hankittu elektronisessa muodossa, kuten myös lähdeaineistoja tekstinlouhintaoikeuksin.
  • Kurssikirjoista 20-49% e-muodossa riippuen tieteenalasta, opetusaineistossa on mukana aiempaa enemmän oa-artikkeleita ja oa-aineistoja.
  • Kirjasto kehittää yhdessä OPAn kanssa yliopiston digiopinnäyteprosessia.
  • Tiedonhaun uusia tuulia edustavat aiheenmukaisen haun uudet tekoälyavut: iris.ai ja yewno.
  • Muita lähiajan kehityshankkeita ovat kirjaston taustajärjestelmän uudistaminen ja verkkosivujen uudistus.

Käynnissä on Avoimen julkaisemisen palvelukeskus –projekti 2017-2019 . Projektissa on kolme osaa:

  1. HUP – Helsinki University Press yhteistyössä Gaudeamuksen kanssa
  2. Kirjoittajamaksujen seuranta, niihin liittyvien  työnkulkujen kehittäminen, alennusten neuvottelut, open access -elementti osana tilauksia,
  3. Kirjaston avoimen julkaisemisen palveluiden kokoaminen ja yhteistyön kehittäminen tutkimushallinnon ja opan kanssa.

Johtokunnan ja neuvottelukunnan toiminta

Lopuksi keskustelimme Johtokunnan ja neuvottelukuntien toiminnasta kaudella 2018-2022, alustajana oli neuvottelukuntien koordinaattori Terhi Sandgren.

Alustuksessa käsiteltiin kolmea teemaa: kokouksien toimintatapoja, kokouksissa käsiteltäviä teemoja ja  jäsenien toimimista kirjaston asioiden edistäjänä - kirjaston agenttina omassa työyhteisössään.

Keskustelussa todettiin:

  • Jäsenillä erilaisia tulokulmia ja odotuksia kirjaston palveluihin omasta tieteenalasta riippuen.
  • Tulevissa kokouksissa on hyvä käydä läpi kirjaston palvelukokonaisuuksia  - näin  tarjotaan jäsenille lisäperehdytystä/koulutusta, jotta palveluiden kehittäminen ja kirjaston agenttina toimiminen on mahdollista.
  • Kirjaston toimeenpanosuunnitelman esittely koettiin tärkeänä.
  • Palveluita on hyvä suunnitella suhteessa käyttäjien prosessiin, esimerkiksi opetukseen liittyvä yhteistyö koko opetuksen sykli, opetuksen suunnittelu – toteutus – arviointi huomioiden. Minkälainen on kirjaston tuki/yhteistyö opettajien kanssa prosessin eri vaiheessa (kurssikirjallisuuden yhdessä etsiminen, kirjaston tarjoama koulutus, oppaat ).
  • Palveluista viestiminen, mitä kommunikaatioväyliä olemassa ja käytössä? Esimerkkinä Research Guides -tieteenalaoppaiden tunnettuuden lisääminen, tietoa kliinistä työtä tekeville lääkäreille ajankohtaisista teemoista, kuten tekoäly-sovelluksista, Orcid-tietoisuuden lisääminen.
  • Erilaiset toimintatavat perinteisten kokousten lisäksi tervetulleita (esim. kaikkien neuvottelukuntien yhteiset tilaisuudet, koulutus + arvioiva keskustelu)

Kiitos kaikille osallistujille!

Apr 19 2018

Yleistietoa Helsingin yliopiston kirjastosta

Kirjastomme on Suomen suurin monitieteellinen yliopistokirjasto.

Toimimme neljällä kampuksella ja verkossa.

Laajat painetut ja digitaaliset kokoelmamme löytyvät Helka-kokoelmatietokannasta, tieteenalakohtaisista Research Guides-oppaista ja  Terkko Navigator-palvelusta.

Tuemme opiskelijoita, tutkijoita ja opettajia tiedonhallinnan kysymyksissäavoimen tieteen toteuttamisessa, tutkimuksen näkyvyyden kysymyksissä ja tutkimusdatan hallinnassa.

Olemme organisoituneet palvelukokonaisuuksiksi, joita ovat tutkimuksen palvelut, oppimisen palvelut ja saatavuuspalvelut.

Henkilökuntamme auttaa kaikissa kirjastoon liittuvissä asioissa mielellään.

Avainlukuja toiminnasta löytyy vuosikertomuksestamme.