Otantamenetelmät, syksy 2007

Last modified by tvikberg@helsinki_fi on 2024/03/27 10:01

Otantamenetelmät, syksy 2007

Luennoitsija

Risto Lehtonen

Laajuus

op.

Tyyppi

Esitietovaatimukset

Luentoajat

Luennot ovat tiistaisin klo 14-18 Exactumin salissa C323 ajalla 6.11.-4.12, yhteensä 20 tuntia.

Lisäksi pidetään harjoituksia torstaisin klo 12-15 mikroluokassa C128 (yhteenssä 12 tuntia). Ensimmäinen tilaisuus on to 8.11. ja viimeinen to 29.11.

Kurssimateriaali

Oppikirja: Lehtonen R. and Pahkinen E. (2004). Practical Methods for Design and Analysis of Complex Surveys. Second Edition. Chichester: John Wiley & Sons.

Luentomateriaali: Kalvokopiot ja vastaavat (ks. Liitemateriaali), http://kampela.it.helsinki.fi/apumatti/lcms.php?am=11484-11484-1&language=1.

Web-materiaali: VLISS-virtual laboratory in survey sampling, http://mathstat.helsinki.fi/VLISS/

Tavoitteet

Kurssilla annetaan yleiskuva tilastollisista otantamenetelmistä ja niiden käytöstä eri tieteenalojen empiirisessä tutkimuksessa. Esiteltäviä menetelmiä ovat yksinkertainen satunnaisotanta, systemaattinen otanta ja ositettu satunnaisotanta sekä vaativampina menetelminä ryväsotanta, moniasteinen otanta ja PPS-menetelmä (todennäköisyys suhteellinen kokoon) ja menetelmiin liittyvä piste-estimointi ja väliestimointi. Muita käsiteltäviä aiheita ovat otoskoon määrittelyn perusteet ja lisäinformaation käyttö otannassa ja estimoinnissa. Esimerkkejä annetaan aidoista tilanteista, ml. ihmisiä, kotitalouksia ja yrityksiä koskevat otosperusteiset tiedonkeruut ja tutkimukset. Lisäksi tarkastellaan otantaan ja estimointiin soveltuvia tilastollisia ohjelmistoja.

Kurssi soveltuu tilastotieteen aine- tai syventäviä opintoja suorittaville opiskelijoille sekä myös yliopistoissa, korkeakouluissa ja tutkimuslaitoksissa toimiville jatko-opiskelijoille ja tutkijoille.

Suoritustapa

Luentoja, seminaari-istuntoja ja käytännön harjoituksia (yht. 32 t).

Loppukuulustelu (6 op), loppukuulustelu ja harjoitustyö (8 op). Loppukuulustelun ajankohta sovitaan luennolla.

Harjoituksissa käytetään tilastollisia ohjelmistoja (SAS, SPSS, erikoisohjelmistoja).

Muuta

Soveltuva jatkokurssi on Imbi Traatin tiiviskurssi "Advanced Survey Sampling" (10-11.12. ja 13-14.12.2007).