(FI) Koulutusohjelman parhaat käytänteet (päivitetty elokuussa 2024)
Last modified by Xwiki VePa on 2025/01/08 07:15
Sisällysluettelo
- Opiskeluilmapiiri ja sitoutuminen Kumpulan kampuksen code of conductiin
- Ilmoittautuminen kursseille
- Kurssialustat
- Laskuharjoitukset
- Kurssin suoritustavat, arviointi- ja koekäytännöt
- Arvosanan määräytyminen
- Kurssitulosten julkaisu
- Opiskelijapalaute
- Tentit ja uusinnat yleistenteissä
- Tentti- ja koevastausten säilyttäminen
- Vilppi ja plagiointi
- Assistenttien oikeudet ja velvollisuudet
- Yksilölliset järjestelyt
- Kielisyysasiat
- Kurssien saavutettavuus
- Opiskelijoiden ja henkilökunnan välinen viestintä
Opiskeluilmapiiri ja sitoutuminen Kumpulan kampuksen code of conductiin
- Turvallinen, kannustava ja rakentava kurssi-ilmapiiri, tukee oppimista. Kaikki matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassamme toimivat ovat sitoutuneet Kumpulan kampuksen menettelyohjeen noudattamiseen.
Ilmoittautuminen kursseille
- Kursseille ilmoittaudutaan Sisussa. Ilmoittautuminen päättyy periodin alkua edeltävänä sunnuntaina, jolloin kurssipaikat vahvistetaan. Tarvittaessa opettaja voi vahvistaa ilmoittautumisia ennen ilmoittumisajan päättymistä.
- Kursseille on pääsääntöisesti mahdollista jälki-ilmoittautua periodin aikana viimeiseen opetusviikkoon saakka. Opettaja on poikkeavista ilmoittautumiskäytännöissä yhteydessä koulutussuunnittelijaan, joka vie tiedot Sisuun opiskelijioiden nähtäväksi.
- Mikäli kurssilla ilmoittaudutaan harjoitusryhmiin, ryhmävalinnat vahvistetaan ilmoittautumisajan päätyttyä.
Kurssialustat
- Kurssialustat suositellaan tekemään Helsingin yliopiston Moodleen, muita mahdollisia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi ulkoiset kurssisivut tai DigiCampus.
- Opettaja voi luoda Moodle-alueen kurssisivulla, jolloin opiskelijat, joiden ilmoittautuminen kurssille on vahvistettu Sisussa, lisätään automaattisesti opiskelijoiksi Moodle-alueelle.
- Kurssin vastuuopettajan on syytä tarkastaa ja päivittää kurssisivu aina ennen opetuksen alkua. Kurssisivulle voi laittaa mm. ennen opetuksen alkua tarvittavat ennakko-ohjeet ja -tehtävät.
Laskuharjoitukset
- Suositus on, että laskuharjoituksissa työstetään palautettavia tehtäviä, ja tehtävien malliratkaisut annetaan opiskelijoiden nähtäväksi muualla kuin laskuharjoitustilaisuuksissa, esim. moodlessa.
- Arvioinnissa voi käyttää esim. moodlen edistynyt arviointi -toimintoa (arviointimatriisi), kirjaamalla pisteet suoraan moodle-sivulle tai pitämällä erillistä laskaripistekirjanpitoa.
- Opettaja päättää, perustuvatko laskuharjoituspisteet assistentin tekemään pisteytykseen, itse- tai vertaisarviointiin
- Opettajalla ei ole velvollisuutta arvioida myöhässä palautettuja tehtäviä. Opettajan kertoo palautusaikataulut ja kurssin käytännöt kurssin alussa.
- Harjoitustehtävien pisteytykseen suositellaan seuraavaa pisteytysskaalaa:
- 0% tehtävää ei ole tehty tai ratkaisu on täysin väärin
- 50% tehtävään on yritetty tehdä ja se on osittain oikein
- 100% ratkaisu sisältää oleelliset fysikaaliset ja matemaattiset periaatteet sekä perustelut, mutta sen ei tarvitse olla kokonaan oikein.
- Laskuharjoituksen lisäksi arviointiin voi sisällyttää lyhyitä STACK-tehtäviä Moodle-sivulla.
- Laskuharjoitukset on suositeltavaa julkaista vähintään vuorokautta ennen ensimmäistä laskuharjoitustilaisuutta, jotta opiskelijoilla on aikaa tutustua tehtäviin rauhassa itse.
- Soveltavien tehtävien lisäksi laskuharjoituksissa olisi hyvä olla ainakin yksi tehtävä, jossa välivaiheet on jaettu pieniin kokonaisuuksiin, joissa esitellään harjoitusten kannalta olennaisia fysikaalisia ja matemaattisia menetelmiä.
- Luentojen ja laskuharjoitusten linkittämiseksi on suositeltavaa lyhyesti esitellä ja motivoida laskuharjoitukset luennolla.
Kurssin suoritustavat, arviointi- ja koekäytännöt
- Opettaja kertoo kurssin alussa onko kurssilla valvottu salitentti, kotitentti, Examinarium-tentti (esim Matemaattiset apuneuvot kursseilla) tai perustuuko arviointi kokonaan muuhun kuin kurssikokeeseen. Lisäksi hän kertoo, kuinka kurssiarvosana määräytyy (ks. Arvosanan määräytyminen).
- Opettaja kertoo, mitä materiaaleja, laskimia ja välineitä kokeessa saa käyttää.
- Helsingin yliopiston sääntöjen mukaan opiskelijalla on oikeus käyttää opintoja suorittaessaan suomen tai ruotsin kieltä sekä saada kirjallisten kuulustelujen tehtävät ja opintoihin sisältyvät muut tehtävät suomeksi tai ruotsiksi ilmoituksensa mukaan. Tarkemmin täällä: https://studies.helsinki.fi/ohjeet/artikkeli/opintojen-ja-tutkintojen-kieli.
- Opiskelija, joka ei pääse kurssikokeeseen, voi ilmoittautua Sisussa yleistentissä (tai muutoin) järjestettävään uusintaan tai suorittaa kurssin yleistentillä.
Arvosanan määräytyminen
- Suositus arvosanarajoista on seuraava:
- < 45 % hylätty
45-55 % arvosana 1/5
55-65 % arvosana 2/5
65-75 % arvosana 3/5
75-85 % arvosana 4/5
> 85 % arvosana 5/5
- < 45 % hylätty
- Suositus on kurssikokeesta 2/3 ja laskuharjoituksista 1/3 pisteistä. Esimerkiksi 35% laskuharjoituspisteistä vastaa siis 0.35 x 1/3 kurssipisteistä; puolestaan 100% pisteistä laskuharjoituksista saa 1/3 kurssipisteistä. Eri kurssien käytännöt voivat erota tästä suosituksesta, mutta opettajan tulee aina kertoa arvostelukäytännöt opiskelijoille jo kurssin alussa, kirjallisesti Moodlessa ja/tai kurssisivulla.
- Kurssilla voi olla käytössä minimilaskuharjoituspistemäärä tai minimimäärä tenttipisteille.
- Luennoitsijalla on erityistapauksissa (esim. selvästi epäonnistunut tehtävän laadinta) mahdollisuus skaalata ylöspäin epäonnistuneiden koetehtävien pisteitä tai laskea arvosanarajoja.
- Kursseilla voidaan soveltaa myös muunlaista arviointiasteikkoa.
Kurssitulosten julkaisu
- Opettaja arvioi ja antaa arvosanan opintosuorituksestasi viimeistään kuukauden kuluessa suorituspäivästä. Kesäaikana 1.6.-31.8. tehdyissä opintosuorituksissa opettaja arvioi suorituksesi kahden kuukauden sisällä suorituspäivästä. Opettaja kirjaa arvosanat Sisuun.
Opiskelijapalaute
- Kurssipalaute kerätään Norppa-järjestelmässä. Opettaja voi antaa palautteeseen vastaamisesta esim. yhtä laskuharjoitustehtävää vastaavan määrän pisteitä. Opettaja näkee palautetta antaneiden opiskelijanumerot Norpassa silloin, kun palautetta on antanut vähintään 5 opiskelijaa.
- Palautelomake sisältää yliopistotason ja koulutusohjelmakohtaiset kysymykset. Opettaja voi pyytää koulutusohjelman johtajaa tai kurssipalautevastaavaa poistamaan koulutusohjelmakohtaiset kysymykset ja lisätä itse kysymyksiä palvelemaan kurssin kehittämistä.
- Vastuuopettaja voi pyytää palautteen tulkintaan tukea kandiohjelmalta tai verrata yleiskoonteihin Course feedback -sivulla.
- Suosittelemme, että vastuuopettaja antaa opiskelijoille Norppa-järjestelmän kautta rakentavan vastapalautteen, jossa hän tiivistää huomionsa palautteesta parilla lauseella ja kertoo mihin toimiin aikoo sen perusteella ryhtyä. Tämä auttaa opiskelijoita näkemään mitä hyötyä palautteen antamisesta on.
- Opettaja voi halutessaan hyödyntää muita tapoja kerätä ja saada palautetta.
Tentit ja uusinnat yleistenteissä
- Kursseille, jotka voi suorittaa pelkällä tentillä osallistumatta kurssille, tarjotaan lukuvuoden aikana neljä tenttimahdollisuutta yleistenttitilaisuuksissa (kerran syksyllä, keväällä ja kesällä).
- Kurssien uusinnat järjestetään yleistenttitilaisuuksissa tai vastuuopettajan erikseen ilmoittamalla tavalla.
- Yleistentteihin ja yleistenttitilaisuuksissa järjestettäviin uusintoihin ilmoittaudutaan Sisussa. Ilmoittautuminen yleistenttitilaisuuksiin päättyy 10 päivää ennen tenttiä.
- Samalla tenttikerralla voi ilmoittautua korkeintaan kahteen tenttiin.
- Opettaja voi halutessaan käyttää salitentin sijaan esim Examinariumia tai moodlessa palautettavaa kotitenttiä.
Tentti- ja koevastausten säilyttäminen
- Opettaja säilyttää kuulustelujen vastauksia 6 kuukautta Yliopiston linjauksen mukaisesti.
Vilppi ja plagiointi
- Kurssiharjoitusten tekeminen yhdessä on sallittua ja suositeltavaa (jollei kurssilla toisin ohjeisteta), eivätkä ratkaisuissa yhteistyön seurauksena ilmenevät yhtenevyydet ole plagiointia.
- Omalla käsialalla kirjoitettu vastaus on plagiointia vain, jos selvästi käy ilmi, että ainoa tarkoitus on saada tehtävä läpi mahdollisimman helpolla ilman yritystä ymmärtää asiaa ollenkaan.
- Ei ole hyväksyttävää toimittaa kopiota tai skannausta vanhoista malleista/jonkun muun ratkaisuista.
- Vilppi- ja plagiointiepäilyissä edetään yliopiston yleisen ohjeen mukaisesti.
- Voit myös tutustua yliopiston ohjeisiin: Tekoälyn käyttäminen oppimisen tukena | Opiskelijan ohjeet (helsinki.fi) ja Tekoäly opetuksessa | Opetustyön ohjeet (helsinki.fi)
Assistenttien oikeudet ja velvollisuudet
Yksilölliset järjestelyt
- Yksilöllisillä järjestelyillä edistetään yhdenvertaista opiskelua. Tavoitteena on taata kaikille opiskelijoille yhtäläiset mahdollisuudet suorittaa opintoja.
- Opiskelijalla on oikeus kohtuullisiin yksilöllisiin järjestelyihin yhdenvertaisuuslain nojalla, kun tarve järjestelyille on osoitettu. Katso tarkemmat ohjeet ja linjaukset Opetustyön ohjeista.
- Yksilöllisten järjestelyjen tarvetta kannattaa tiedustella opiskelijoilta heti kurssin alussa. Suositus on, että opettaja kirjaa kurssialueelle (esim. Moodle) näkyviin, mihin mennessä hän toivoo opiskelijoiden olevan häneen yhteydessä yksilöllisiin järjestelyihin liittyen. Jos kyseessä ovat kurssin aikaiset järjestelyt, yhteydenotot kannattaa pyytää viipymättä. Jos kyseessä on kurssin lopputenttiin (tai muuhun lopputyöhön) liittyvät järjestelyt, yhteydenotto tulisi tehdä viimeistään 10 vrk ennen tenttiä.
- Opettajalla ei ole velvoitetta huomioida yksilöllisten järjestelyjen tarvetta takautuvasti esimerkiksi tentin arvioinnissa, jos opiskelija ottaa häneen yhteyttä jälkikäteen.
Kielisyysasiat
- Koulutusohjelman tutkintokielet ovat suomi ja ruotsi. Opetusta annetaan lisäksi englanninkielellä.
- Lue lisää opetuskielestä, tehtävien suorituskielistä, tenttikielistä ja kurssin suorituskielestä opettajan Opintojen ja tutkintojen kieliperiaatteet | Opetustyön ohjeet (helsinki.fi) ja opiskelijan ohjeista Opintojen ja tutkintojen kieli | Opiskelijan ohjeet (helsinki.fi).
Kurssien saavutettavuus
- Nyrkkisääntönä on, että kurssi pitäisi pystyä suorittamaan myös saavutettavassa muodossa. Tämä ei tarkoita sitä, että kaiken kurssilla käytössä olevan materiaalin pitää olla saavutettavaa, mutta tarjolla tulisi olla myös saavutettava materiaali. Tämä voi olla esimerkiksi kurssimonisteelle vaihtoehtoinen oppikirja, joka on saatavilla yliopiston kirjaston kautta saavutettavana e-kirjana.
- Huomaathan, että Latex-dokumentit eivät lähtökohtaisesti ole saavutettavia. Jos esimerkiksi kurssin harjoitustehtävät on ladottu käyttäen Latexia, opettajan tulee tarjota tehtävät myös saavutettavassa muodossa, jos opiskelija sitä pyytää.
- Saavutettavuusohjeistus tarkemmin Opetustyön ohjeissa ja Opiskelijan ohjeissa.
Opiskelijoiden ja henkilökunnan välinen viestintä
- Yleisiä ohjeita viestinnästä löydät Opetustyön ohjeista.
- Yleisissä opintoihin liittyvissä asioissa opiskelijoiden on hyvä käyttää yleistä palveluosoitetta kumpula-student@helsinki.fi, josta viestit ohjataan oikealle henkilölle.
- Kursseihin liittyvissä asioissa opiskelijoita kehotetaan käyttämään ensisijaisesti kurssilla osoitettuja viestintäkanavia (esim. Moodlen foorumi).
- Jos kurssilla käytetään sosiaalisen median alustoja (esim. Telegram), otathan huomioon alustoja koskevat linjaukset. Tärkeää on myös, että kaikki kurssin kannalta oleellinen tiedotus kulkee (mahdollisten somealustojen lisäksi) kurssin virallisten viestintäkanavien kautta, jotta se saavuttaa varmasti kaikki opiskelijat.
- Kurssien sosiaalisen median alustat ovat kurssiasioista keskustelemiseen ja niissä noudatetaan samoja opiskeluilmapiiri sääntöjä, kuin fyysisissä kanssakäymisessä.
- Kurssiin liittyvissä asioissa opiskelija voi olla yhteydessä opettajaan myös sähköpostitse. Opettaja, muistathan että vastauksesi on opiskelijalle tärkeä – pyri siis vastaamaan viesteihin kohtuullisessa ajassa.
- Avun kysyjiä on hyvä ohjata eteenpäin, jos itsellä ei ole aikaa auttaa. Kannusta avun kysyjää kysymään jatkossakin apua.
- Opiskelija voi myös milloin vain olla yhteydessä HOPS-ohjaajaansa. HOPS-ohjaajalla on velvollisuus joko auttaa opiskelijaa asian kanssa tai ohjata asia eteenpäin oikealle taholle.
Fysikaalisten tieteiden kandiohjelmassa on monenlaista laadukasta opetusta. Jos olet kiinnostunut kehittämään ota rohkeasti yhteyttä kollegaasi ja pallottele ideoita! Tässä esimerkkejä erilaisista opetusmenetelmistä joita on sovellettu kursseillamme:
- Assari ja itsearviointi viikkolaskareissa (Fysiikan matemaattiset menetelmät Ia, Anca Tureanu)
- Examinarium tentti (Matemaattiset apuneuvot I-III, useita luennoitsijoita)
- Prime time (Kvanttifysiikan perusteet ja Suhteellisuusteorian perusteet, Kimmo Tuominen)
- Jatkuva arviointi, ilman kurssikoetta (Vuorovaikutukset ja kappaleet ja Vuorovaikutukset ja aine, Tuomo Nieminen, Kirsi Svedström)
- Jatkuva arviointi, oppimispäiväkirjalla (Fysiikkaa luonnontieteilijöille, Katja Lauri)