Nagoyan pöytäkirja lainanhallinnassa

Last modified by Anniina Kuusijärvi on 2024/06/24 15:47

Englanninkielinen sivu: Nagoya protocol in transactions

Permit-osion transaktioissa

Tarkoitus

Kotkan transaktio-lomakkeella on osio joka on omistettu lupa-asioiden hallintaan. Osiossa on mahdollista täyttää tietoja koskien lupia, sopimuksia ja muuta vastaavaa dokumentaatiota, joka liittyy transaktioon sisältyviin näytteisiin (esim. Nagoyan pöytäkirja). Lisätietoa Nagoyan pöytäkirjasta löytyy esim. osoitteista  absch.cbd.int ja https://www.ymparisto.fi/fi/luvat-ja-velvoitteet/geenivarojen-maahantuonti-ilmoitus

Tämän sivun ohjeistus keskittyy permit-osion käyttämiseen Nagoyan pöytäkirjan vaatimusten näkökulmasta.

Permit-osio kehitettiin pääosin Suomen geenivaralainsäädännön vaatiman geenivaroista tehtävän maahantuonti-ilmoituksen näkökulmasta. Maahantuonti-ilmoitus lähetetään suomalaisille viranomaisille kaikista geenivaroista, joita aiotaan käyttää geneettisiin tutkimuksiin ja kuuluvat muutenkin pöytäkirjan alaisuuteen. Osiota kehitetään tulevaisuudessa edelleen muihin Nagoyan pöytäkirjan (NP) ja muiden vastaavien sopimusten asettamien vaatimusten hallinnointiin.

Aloitus

Lainauksia Syken geenivaroja koskevilta sivustoilta

"Jos tuot biologista materiaalia ulkomailta Suomeen tutkimus- ja kehitystarkoituksessa tai otat geenivaramateriaalin tutkimus- ja/tai kehityskäyttöön, selvitä kuuluuko materiaali Nagoyan pöytäkirjan alaisuuteen. Jos kuuluu, selvitä onko materiaali

"’Geneettinen materiaali’ tarkoittaa kasvi-, eläin-, mikrobi- tai muuta alkuperää olevaa ainesta, joka sisältää toiminnallisia perintötekijöitä. ’Geenivaroilla’ tarkoitetaan geneettistä ainesta, joka on tai saattaa olla arvokasta. Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus N:o 511/2014 (EU 2014) käyttää samaa määritelmää.

Käytännössä tämä tarkoittaa mitä tahansa biologista materiaalia, jos tutkimus- ja/tai tuotekehittely kohdistuu sen sisältämiin geeneihin tai niistä johdettaviin aineenvaihduntatuotteisiin. Eri mailla voi olla oma tulkintansa siitä, mitä geenivaroihin kuuluu. Parhaillaan käydään kansainvälisiä neuvotteluita geenivaroihin liittyvän digitaalisen sekvenssitiedon (digital sequence information; DSI) kuulumisesta hyötyjenjakovelvoitteen piiriin."

(https://www.ymparisto.fi/fi/luonto-vesistot-ja-meri/luonnon-monimuotoisuus/geneettinen-monimuotoisuus/geenivarat-ja-bioturvallisuus)

Jos et ole varma, kuuluuko materiaalisi NP alaisuuteen, voit silti aloittaa osion täyttämisen Kotkassa ja Kotka yrittää auttaa. Täytä ennsin saantipäivä (Acquisition date) ja saantimaa (Acquisition country). Kun valitset maan, Kotka antaa linkkejä ABS-clearing housen sivuille kyseisen maan tietoihin. Linkeistä löytyy lisätietoa sen määrittämiseen, päteekö NP ja mitkä ovat säännöt käytölle (onko maa pöytäkirjan kumppanimaa, milloin se ratifioi sopimuksenm onko maalla voimassa olevaa geenivaralainsäädäntöä, mikä laki sanoo, miten maa määrittelee tutkimuskäytön, yhteyshenkilöt ja yhteystiedot ym.). Jos havaitset, että materiaalisia ei kuulu pöytäkirjan alaisuuteen, anna saantipäivän ja maan silti olla ja valitse vastaus "no" kenttään Does Nagoya Protocol apply? Tällä tavoin tieto siitä, ettei pöytkirjaa tarvitse huomioida, säilyy myös ja osoittaa riittävää huolellisuutta (due diligence).

Myös Geenivararekisteri avustaa käyttäjiään määrittelemään, tarvitaanko geenivaroista maahantuonti-ilmoitus.

Osiossa voi lisätä transaktiolle useita erityyppisiä lupia. Permit-elementtejä voi lisätä vihreä-valkoisesta plussakuvakkeesta kenttien oikealla puolella. Lisätietoja yksittäisistä kentistä ja niiden täyttämisestä löytyy kysymysmerkkisymboleista lomakkeellla.

image2022-5-13_13-53-57.png

Logiikka ja validoinnit

Permit-osiossa on jonkin verran logiikka ja validointeja:

  • Jos NP pätee (Does Nagoya protocol apply: Yes), käyttäjän tulee täyttää kenttä Is genetic research allowed on the genetic resource(s)?
  • Jos NP pätee (Does Nagoya protocol apply: Yes) ja geneettinen tutkimus on sallittua (vapaasti tai rajoitusten kera) geenivaroilla, joko IRCC-numero TAI Acquisition date, acquisition country, description, source ja PIC ja MAT -luvat tulee täyttää. Vaikka PIC ja MAT -lupia ei vaadittaisi, tulee lupatyypit (permit type) valita ja täyttää "Not required" Permit status -kenttään
  • Jos geneettinen tutkimus on sallittua rajoitetusti ("with restrictions"), tulee täyttää Rights and obligations -kenttä. Siihen kuvataan materiaalin käyttöön liittyvät ehdot.
  • Jos Permit status on "available", tulee ladata lupatiedosto
  • Jos NP ei päde (Does Nagoya protocol apply: No), kaikki edellä mainitut validoinnit jätetään huomiotta ja osiota voi käyttää muun tyyppisten lupatietojen tallentamiseen.
  • Jos NP pätee (Does Nagoya protocol apply: Yes) mutta geneettinen tutkimus materiaalilla ei ole sallitua (Is genetic research allowed on the genetic resource(s)?: No), kaikki edellä mainitut validaattorit jätetään huomiotta
  • IRCC number -kenttä tulee näkyville, kun valitaan "Yes" kysymykseen "Do you have an IRCC number?"
  • Yksittäisen liitetiedoston maksimikoko on 2 MB.

Koska saantimaa (Acquisition country) on yksi Nagoyan pöytäkirjan alaisuuteen kuulumista määrittelevä tekijä ja asettaa käytölle oikeudet ja velvollisuudet, näytteet eri alkuperämaista tulee tallentaa erillisinä transaktioina.

Miten muita Nagoyan pöytäkirjan vaatimuksia hallinnoidaan Kotkassa: Nagoyan protokollan vaatimusten hallinta Kotkassa