6.6. Näytelinjan pölysuodattimen vaihtaminen

Last modified by pkeronen@helsinki_fi on 2024/02/07 06:29

Kaasuanalysaattoreiden näyteletkun ja kyvettien kaasuanalysaattorin (virallinen nimi on LI-840; kutsumanimikkeitä ovat LICOR-FO ja kyvetti-Licor) suodattimet sekä pölysuodatin vaihdetaan tarvittaessa, vähintään kuukausittain. Tarkista näytelinjojen alipainelukema vaihdon jälkeen. Huomaa, että alipainelukeman tulisi pienentyä tai pysyä samana kuin mitä se oli ennen vaihtoa. Mikäli alipainelukema on  noussut vaihdon yhteydessä, on suodattimen vaihto suoritettava uudestaan.

Kaasuanalysaattoreiden pölysuodatinkotelo on asennettu sinisen laitetelineen oikean etukulman pystytolppaan. LICOR-FO kaasuanalysaattorin pölysuodatinkotelo on analysaattorin vieressä aseman itäseinällä. Varsinainen suodatin on valkoinen (teflon)kalvo mustan lasikantisen kotelon sisällä. Kotelossa on musta keskeltä avoin kierrekansi. Varsinaisena sulkukantena on lasilevy, joka tiivistyy O-rengasta vasten. Lasilevyn alla on valkoinen teflon-rengas, jonka yläpinnalla on kaksi koloa. Suodatinkalvo on tämän renkaan alla. Huomaa, että kaasuanalysaattoreilla on erilliset suodatinkalvot ja niiden asettamisessa koteloon on noudatettava hieman toisistaan poikkeavia ohjeita. Kyvettien LICOR-FO analysaattorille käytetään 1.0 µm huokoskoon ja muille kaasuanalysaattoreille 5.0 µm huokoskoon kalvoja. LICOR-FO analysaattorin suodatinkalvoja on kotelon vieressä seinällä ja muiden kaasuanalysaattorien suodatinkalvoja on pystytolppaan kiinnitetyssä pussissa.

 

  1. Kierrä kotelon kansi auki käsin. Lasilevy jäänee tässä vaiheessa kotelon päälle O-rengasta vasten.
  2. Aseta kotelon kansi pöydälle ylösalaisin siten, ettei sen sisälle mene pölyä.
  3. Irrota lasilevy käsin. Aseta lasilevy kannen päälle, jälleen ylösalaisin.
  4. Nosta teflon-rengas pois kotelosta.
  5. Poista käytetty suodatinkalvo. Käytetyn suodattimen voit panna roskiin.
  6. Ota pussista uusi suodatinkalvo. Huomaa, että kalvojen välissä on sininen välipaperi, jota ei tule laittaa suodatinkoteloon.
  7. Aseta suodatinkalvo koteloon. Kalvoa voi aiva sen reunoista käsitellä paljain sormin, mutta sitä ei saa tahria. Huomaa, että sormista voi tarttua rasvaa kalvon pinnalle tukkien kalvon huokosia osittain ja/tai aiheuttaa mitattavien kaasujen absorboitumista rasvan pinnalle. LICOR-FO analysaattorin kalvoissa on tärkeää erottaa kalvon ala- ja yläpinta. Yläpinta on matta ja alapinta on kiiltävä. Yläpinta on tarkoitettu virtauksen suunnassa etu- eli pölyä kerääväksi pinnaksi. Alapinnan kiilto aiheutuu muovisesta tukirakenteesta. Nämä LICOR-FO analysaattorin kalvot tulee siis asettaa koteloon siten, että mattapinta on ylöspäin. Muiden analysaattorien pölysuodattimen kalvon puolilla ei ole väliä. Tarkista, ettei kalvo jää kurttuun reunoista!
  8. Aseta teflon-rengas takaisin paikoilleen suodatinkalvon päälle siten, että renkaan kolot ovat ylöspäin.
  9. Aseta lasilevy paikoilleen O-renkaan päälle siten, että merkki ”ylös” on näkyvissä.
  10. Kierrä musta kansi paikoilleen siten, että lasilevy tiivistyy O-rengasta vasten.
  11. Merkitse suodattimen vaihto päiväkirjaan.

 

Pölysuodattimen vaihdon aikana analysaattoreiden näyteilma tulee kopin sisältä. Tällöin:

  1. Otsonin määrä putoaa, koska kopissa ei ole otsonia (siellä ei ole auringonvaloa, joka tekisi sitä hapesta).
  2. NO [ppb], NOX [ppb] ja NO2 [ppb] mittauskäyriin tulee värähdys, koska niitä analysoiva laite reagoi nopeisiin painemuutoksiin.
  1. SO2- ja CO-kaasua mittaavat laitteet eivät ole herkkiä paineiden muutoksille ja kopissa pitäisi olla saman verran näitä kaasuja kuin ulkonakin, joten niiden kuvaajissa ei pitäisi olla merkittäviä muutoksia.
  2. 4. CO2-pitoisuus nousee varsin voimakkaasti, etenkin mikäli uloshengitysilma osuu näyteilman virtaukseen.