3.11. PSAP CLAP ja Nephelometri

Last modified by ppaalto@helsinki_fi on 2024/02/07 06:29

PSAP, CLAP ja nephelometridatat kerätään NOAAn Linux-tietokoneelle (Xubuntu) uudelle puolelle (kuva 3.12-1). Yläpalkissa näkyy käynnissä olevat ohjelmat. Painelemalla yläpalkkia pääsee tutkimaan kutakin ohjelmaa

Ruudun vasemmassa yläkulmassa näkyy kohta ”terminal”, josta painamalla pääsee näkemään itse mittausohjelman (kuva 3.12-2). Ohjelmassa näkyy sekä mittaus- että diagnostiikka-arvoja instrumenteilta. Kuvassa ohjelma on oikealla ylhäällä. Tämä ohjelma käynnistyy automaattisesti.

Nephelometrin, CLAP:n ja PSAP:n datan saa halutessaan näkyviin kaksoisklikkaamalla ”Data viewer”-kuvaketta työpöydällä. Tällöin näytölle avautuu ohjelma ”CPD3VAR”, jonka eri välilehdiltä näkee dataa. Informatiivisin välilehti on ”Secondary Spectral” (Kuva 3.12-3), josta näkee valon kokonais- ja taaksesironneet määrät (nephelometri) sekä valon absoprtion (PSAP) edelliseltä 24:ltä tunnilta. Käyrien trendien tulisi noudattaa toisiaan. Sironneen valon käyrissä on gappeja, johtuen nephelometrin automaattisesta nollan mittauksesta. Tekstimuotoiselta ruudulta A12... näkee PSAPin Tr-arvon (transmittance) ja A11... ruudulta CLAP:n spotin. joita kannattaa seurata. Tämä ohjelma ei käynnisty automaattisesti.

Kuvassa oikealla alhaalla näkyy myös toinen Terminal-ohjelma, jonka ollessa käynnissä, NOAA saa  yhteyden koneelle. Se käynnistetään työpöydältä "GMD Access Tunnel". Kannattaa pitää päällä. Ei käynnisty automaattisesti.

Siniruutuisessa mittausohjelmaa hallitaan näppäimillä. Painamalla näppäintä "Enter" päästään päävalikkoon. Painamalla näppäintä "ESC" pästään takaisin. Kun on painanut "Enter"-näppäintä, liikkumaan valikossa pääsee nuolinäppäimillä ja painamalla "Enter". Kun menee laitteen omaan dataruutuun, laitteen alivalikkoon pääsee painamalla näppäintä "m" ja näppäimellä "ESC" takaisin. Kun laitteella tekee virtaussäätöjä tai filtterinvaihtoja, tee "Online log entry". Lisää siihen oma puumerkkisi. Tällä ohjelmalla laitteiden vastuuhenkilöt hallitsevat laitteita ja tekevät esimerkiksi Nephelometrin kalibroinnin.

Samalla tietokoneella tallennetaan dataa myös hyllyllä olevasta CPC:stä ja TSI:n virtausmittareilta. Nämä ohjelmat eivät näy työpöydällä, ne toimivat taustalla. Ylhäältä vasemmalta pääsee valikkoon, josta avaamalla File managerin voi kurkkia hakemistoihin tsi3772, tsi_flow1ja tsi_flow2. Näissä hakemistoissa ovat laitteiden mittausohjelmat ja data. Mittausohjelma on log-alkuinen ohjelma-tiedosto (Python). Mittausohjelma käynnistyy start-alkuisella komentotiedostolla. Check-alkuisella komentotiedostolla tarkistetaan joka minuutti (cron), onko mittausohjelma päällä. Kun tietokone käynnistyy cron ajaa check-alkuisen komentotiedoston ja käynnistää ohjelmat. Käyttäjän ei tarvitse tehdä asian suhteen mitään. Yleinen ongelma on, että CPC data-tiedostoon tulee ylimääräinen NUL-merkki luultavasti sähkökatkon yhteydessä. Koneella on Mousepad-editori, jolla datatiedostoja (TSI-alkuisia) voi siistiä.



NOAA.png