14.1.2. Pönttöpesinnät

Last modified by matiuusi@helsinki_fi on 2024/02/07 06:28

Aseman ympäristössä on 267 pönttöä, Ainijärvellä 45 pönttöä, Kemihaarassa 46 pönttöä ja Kyörteslammen läheisyydessä 93 pönttöä. Pöntöt tulisi kiertää pesimisaikaan joka toinen-joka kolmas päivä, mutta näissä aikaväleissä saa käyttää hieman ns. "pelisilmää" pönttöalueiden aktiivisuuden, pesimisvaiheen ja etäisyyden suhteen. Kesätyöntekijä kiertää kaikkia pesimäalueita ja pöntöt ovat pääasiallisesti hänen vastuullaan. Pönttöjen kiertämistä on toki kuitenkin suositeltavaa nakittaa myös aseman muulle henkilökunnalle/vierailijoille.

Havainnot kirjataan maastossa ylös ja asemalla tutkimushuoneen tietokoneelta löytyvään excel-tiedostoon. Pesinnästä kirjataan ylös päivämäärä, pöntön numero (HUOM! Pöntön numero on metallilätkässä, ei tussilla piirretty numero!), laji, munien ja poikasten määrä. On suositeltavaa käyttää merkinnöissä ennalta määritettyä koodistoa, johon pitäisi löytyä selitteet tutkimushuoneesta. Kesän lopuksi tiedot tallennetaan Lintuvaara-palveluun (14.1.3. Pönttöpesintätietojen vieminen Lintuvaaraan).

Pesillä käynti aloitetaan yleensä toukokuun lopulla ja pesintäkausi päättyy viimeistään heinäkuun lopulla. Jotkut tiaiset saattavat tehdä uusinta pesinnän vielä heinäkuun päätteeksi. Kaikki alueet ovat hyvä jälkitarkastaa pesinnän päätyttyä kertaalleen heinäkuun lopussa-elokuun alussa.

Pönttöjen koordinaatit ovat merkittynä aseman GPS-laitteisiin. Pönttöalueilla normaalisti pesivät lintulajit ovat talitiainen, lapintiainen, kirjosieppo ja leppälintu. Näistä kirjosieppo on selvästi runsaslukuisin, tiaiset vähälukuisimpia.


Kuvia linnuista ja niiden munista