11.4. Eddyn licorin kalibrointi

Last modified by pkolari@helsinki_fi on 2024/02/07 06:30

Eddyn licoria voidaan kalibroida tai kalibroinnin taso tarkistaa alla olevan ohjeen mukaan.

Licorin kalibroinnin tarkistaminen:

  1. Etsi seuraavat välineet: 2 paineenalenninta (ei siis irroteta kopissa olevissa kaasupulloissa kiinni olevia); rotametri (neliskanttinen ilmanvirtausmittari, jossa on kuula ilmaisimena); letku, jolla rotametri kiinnitetään paineenalentimiin; 2 kaasupulloa (’eddy’)  mökin kuistilta; isohko kieppi mustaa letkua kaasun syöttämiseksi tornin juurelle.1.

    Kaasupulloja käsitellessä täytyy olla varovainen. Pulloa ei saa pudottaa, sillä rikki mennessä pullosta purkautuva painekaasu on erittäin vaarallista. Tästä syystä on tärkeää, että kaasupulloja liikutellaan varoen, että pullon hana on kiinni ja että pulloon ei ole kiinnitetty paineenalenninta mikäli pulloa on siirrettävä.

    1.  Kaasupullojen yleiskäsittelyohjeet ovat mökin vanhalla puolella ikkunaseinällä tietokoneen vieressä

    2. Paineenalentimen päässä on mutteri, jolla paineenalennin kiinnitetään kaasupulloon. Paineenalentimen ja kaasupullon liittimen väli tiivistetään (muovisella tai alumiinisella) tiivisterenkaalla. Tarkista, että tiivisterengas on paikoillaan painealentimen liitinputken päässä. ”Eddy”-laatikossa on pussi, jossa on lisää sellaisia. Tiivisterenkaan puuttumisen huomaa siitä, että kaasu vuotaa liitoskohdasta pullon hanaa aukaistessa.

    3. Paineenalentimen mutteri on kiristettävä kiintoavaimella, joka sijaitsee mökin seinällä laitehuoneen puolella.

    4. Paineenalentimelle on yleiskäyttöohje mökin vanhan puolen laitehuoneen seinällä kaasupullojen yläpuolella

  2. Ensin kirjataan ylös Licorin CO2- ja H2O-lukema normaalille näyteilmalle: Avaa mittauskoneen työpöydältä Licor-ohjelma (LI-7x00 A RS DS). Seuraa näytöltä CO2 (umol/mol) ja H2O (mmol/mol) lukemia jonkin aikaa, jotta saat arvioitua keskimääräiset arvot. Kirjoita CO2- ja H2O lukemat talteen.
  3. Tarkista että kummassakin paineenalentimessa on tiivisterenkaat, ja kiinnitä paineenalentimet pulloihin. Huomioi että paineenalentimet on yksilöity erikseen kalibrointikaasupullolle (CO2-seos) ja nollakaasupullolle (paineenalentimilla on erikokoiset pulloliitännät/tiivisterenkaat).
  4. Liitä syöttöletku ensin nollakaasupullon paineenalentimeen ja vedä letku tornin juurelle
  5. Kiinnitä letkun pää rotametrin alaosan liittimeen ja aseta/kiinnitä rotametri tornin rakenteisiin niin että se on suorassa.
  6. Eddy-systeemistä tulee tornin jalan juureen musta kovaa muovia oleva letku, jonka päässä on harmaa liitin, jossa on tulppa. Irrota tulppa. Kiinnitä letkun pää rotametrin yläsosan liittimeen.
  7. Tornin alimman kerroksen kauimmalla puolella vinossa metallitolpassa on sininen letku. Keskellä letkua on T-liitin, poista liittimestä tulppa (kellonaika ylös, data on puppua tästä eteenpäin).
  8. Käännä eddy-laitteen hana (se on ylhäällä tornissa) kohti pullokaasun syöttölinjaa.
  9. Avaa nollakaasupullo: varmista että sulkuventtiili (paineenalentimen päässä) on kiinni, avaa pullon hanaa varovasti ja tarkista vielä, että paineenalennnin on pullossa kunnolla kiinni. Paineenalennin on pullossa oikein, jos ei kuulu jatkuvaa suhinaa, paine kohoaa pullon hanaa avattaessa ja säilyy paineenalentimen sisällä, kun pullon hanan sulkee. Tämän tiiveystarkastuksen jälkeen avaa pullon hana, säädä paineenalentimella lähtöpaine tasolle 1 bar, avaa paineenalentimen sulkuventtiili ja säädä kaasun virtaus rotametrin säätöventtiilillä noin tasolle 2 l/min. Kirjaa tässä vaiheessa nollakaasupullon painelukema ja kellonaika muistiin.
  10. Kirjataan ylös Licorin CO2- ja H2O-lukema Licor-ohjelmalta nollakaasulle. Odota, että lukemat tasaantuvat. Tähän kulunee, erityisesti H2O lukeman osalta, 15 min. Seuraa näytöltä CO2- ja H2O lukemia jonkin aikaa, jotta saat arvioitua keskimääräiset arvot. Kirjoita CO2- ja H2O lukemat talteen.
  11. Vaihda nollakaasupullon tilalle CO2-kalibrointikaasupullo seuraavasti:
    a. ensin irroita eddy-systeemistä tuleva letku rotametristä
    b. sulje nollakaasupullon hana; odota että paineenalennin tyhjenee kaasusta
    c. siirrä syöttöletku kalibrointikaasupullon paineenalentimeen
    d. avaa kalibrointikaasupullo saman järjestyksen mukaan kuin toimit nollakaasupullon kanssa: Varmista että sulkuventtiili (paineenalentimen päässä) on kiinni, avaa pullon hanaa varovasti ja tarkista vielä, että paineenalennnin on pullossa kunnolla kiinni. Paineenalennin on pullossa oikein, jos ei kuulu jatkuvaa suhinaa, paine kohoaa pullon hanaa avattaessa ja säilyy paineenalentimen sisällä, kun pullon hanan sulkee. Tämän tiiveystarkastuksen jälken avaa pullon hana, säädä paineenalentimella lähtöpaine tasolle 1 bar, avaa paineenalentimen sulkuventtiili ja säädä kaasun virtaus rotametrin säätöventtiilillä noin tasolle 2 l/min; ota tässä vaiheessa kalibrointikaasupullon painelukema muistiin; kirjaa kellonaika muistiin.
  12. Seuraa Licor-ohjelmalta tilannetta: H2O-lukeman pitäisi asettua nollaan ja CO2-lukeman pitäisi asettua vastaamaan kalibrointikaasun CO2-pitoisuutta (ks. kohta 1); CO2-lukema luultavasti kuitenkin heittää hieman. Odota että lukemat muuttuvat vakaiksi. Kirjoita CO2- ja H2O lukemat talteen.
  13. Seuraavaksi on tärkeää muista sulkea kalibrointikaasupullo, jottei kaasua mene hukkaan
    a. irroita eddy-systeemistä tuleva letku rotametristä
    b. sulje kalibrointikaasupullon hana; odota, että paineenalennin tyhjenee kaasusta.
  14. Seuraavaksi tutki minkälaiset tulokset sait kalibroinnissa: Tässä tarvitset kohdissa 10 ja 12 muistiin kirjattuja H2O Ja CO2-lukemia sekä Värriö eddy covariance data:sta löytyvää H2O RH:n ja - LiCorin kuvaajaa.
  15. Analysaattorin kalibrointisäädölle on tarve mikäli,
    • lukemat nollakaasulle poikkeavat nollasta enemmän kuin 5 ppm (CO2) ja/tai 0.5 mmol/mol (H2O)
    • nollan poikkeamalla (arviolta) korjaamasi CO2-lukeman suhteellinen poikkeama kalibrointikaasun CO2-pitoisuudesta on enemmän kuin 1 %
    • nollan poikkeamalla (arviolta) korjaamasi H2O-lukeman suhteellinen poikkeama RH-anturin H2O-pitoisuudesta on enemmän kuin 5 %, on analysaattorin kalibrointisäätö tarpeen. Kalibrointisäätö tapahtuu Licor-ohjelmalla. Ota yhteyttä eddy-laitteistosta vastaavaan henkilöön (Petri Keronen, Liite 1: SMEAR I:n yhteystietoja).
  16. Licor kalibrointitarkistus on nyt valmis. Varmista, että olet sulkenut kaasupullot. Laita tornista tulevaan letkuun tulppa takaisin. Käännä ylhäältä eddy-laitteen hana alkuperäiseen asentoonsa ja sen jälkeen laita tulppa takaisin sinisen letkun T-liittimeen.
  17. Varmista, että paineealentimissa ei ole painetta. Irrota paineenalentimet kaasupulloista. Palauta välineet takaisin koppiin. Kirjoita päiväkirjaan selostus koko operaatiosta kellonaikoineen ja H2O- sekä CO2-lukemineen.
  18. Mikäli kaasupullon paine on laskenut 30 bar tienoille, kannattaa selvitellä löytyykö varastosta (ulkona, mökin vanhan puolen alla) varapulloa, jos ei löydy niin ota yhteys vastuuhenkilöön (Petri Keronen).





20221120_121818.jpg Paineenalentimet kalibrointikaasupulloihin.

20221120_114706.jpg20221120_114740.jpg


20221120_114643.jpg

Kalibrointikaasupullot kuistilla, paineenalentimet kiinni pulloissa ja syöttöletku kiinni CO2-seospullossa. CO2-pitoisuus (ppm-yksikössä) mainitaan pullon kyljessä. Nollakaasupullossa CO2-pitoisuus on 0 ppm.

image2021-8-15_15-51-28.png

image2021-8-15_15-52-0.png