Keskitetyn käyttäjätunnistuksen vaihtoehdot
Last modified by Jukka Karvonen on 2024/08/12 08:50
Helsingin yliopistossa on käytettävissä erilaisia keskitetyn käyttäjätunnistuksen palveluita. Näillä palveluilla voidaan toteuttaa palvelun käyttäjätunnistusta ja pääsyvaltuutuksia.
- Shibboleth (login.helsinki.fi)
- Ensisijainen vaihtoehto keskitettyyn käyttäjätunnistukseen. Käytössä yli sadassa Helsingin yliopiston järjestelmässä.
- Tuetut protokollat: SAML2 ja OIDC.
- Kertakirjautumisen kesto on selainsessio, kuitenkin korkeintaan 10 tuntia, jonka jälkeen käyttäjän on syötettävä tunnukset uudelleen kirjautuessaan uuteen palveluun. Huom. kirjautumisen kesto palvelussa on palvelukohtainen ja voi olla tätä pitempi.
- Yliopiston keskitetyssä ylläpidossa olevilla työasemilla voidaan tunnistautua myös työasemakirjautumisella, jolloin käyttäjä pääsee palveluihin suoraan niillä tunnuksilla, joilla on kirjautunut työasemille.
- MFA-kirjautuminen on mahdollista palvelukohtaisesti.
- SAML2-autentikointiin saadaan tarvittaessa mukaan myös muiden kotimaisten ja ulkomaisten korkeakoulujen käyttäjät silloin, kun he ovat Hakan tai muun vastaavan luottamusverkoston jäseniä.
- Mahdollisuus tunnistautua myös ns. kevyttunnuksilla.
- Kirjautumisen yhteydessä voidaan välittää kattavasti erilaisia käyttäjätietoja, joita voi käyttää pääsyvaltuuksien myötämiseen palveluun. Katso tarkemmin sivulta Shibboleth käyttäjäattribuutit.
- Azure AD
- Vaihtoehto tilanteisiin, joissa tarvitaan pitkäaikaista token-pohjaista kirjautumista.
- Tuetut protokollat: SAML2 ja OIDC.
- MFA käytössä aina. Toisataiseksi pieni osa käyttäjäryhmistä on yleisen MFA-vaatimuksen ulkopuolella, mutta tulee mukaan jossain vaiheessa.
- Kertakirjautumisen kesto selaimessa on käytännössä pysyvä, MFA-vahvistus kysytään 90 vuorokauden välein.
- Kaikki erikoistunnukset eivät ole tuettuina Azuressa.
- Active Directory (ADFS)
- Suora AD-autentikointi tulee kyseeseen ainoastaan silloin, kun muut yllämainituista vaihtoehdoista eivät järjestelmän teknisten ominaisuuksien vuoksi sovellu.
- Huom. Teknologia-arkkitehtuurissa tämä on pudotetut tasolle "siedetty".
- ADFS on teknisesti SAML2-kirjautuminen, eli lähes kaikissa tapauksissa Shibboleth-kirjautuminen on mahdollinen vaikka palveluntarjoajan ohjeet väittävät muuta.
- LDAP-hakemisto
- Myös LDAP-hakemiston kautta tapahtuva autentikointi ja auktorisointi on teoriassa mahdollinen vaihtoehto.
- Tämä ei ole mahdollista enää uusissa Web-palveluissa.
- Huom. Teknologia-arkkitehtuurissa tämä on pudotetut tasolle "siedetty".
- LDAP soveltuu autentikointiin komentorivisovelluksissa ym, mutta web- tai mobiili-sovelluksissa sitä ei tule uusissa palveluissa enää käyttää ja vanhat järjestelmät tulisi päivittää SAML2/OIDC protokolliin viimeistään suurempien uudistusten yhteydessä. Jos koet, että järjestelmänne on poikkeus, ole yhteys käyttäjähallintoon esim. Helpdeskin tai Tiken asiakasvastaavan kautta.
- Myös LDAP-hakemiston kautta tapahtuva autentikointi ja auktorisointi on teoriassa mahdollinen vaihtoehto.
Tarvittaessa lisätietoja sekä apua palvelulle sopivan käyttäjätunnistusratkaisun valintaan saa sähköpostitse osoitteesta atk-autentikointi@helsinki.fi