Käyttöoppaat / Руководство пользователя / User manual

Venäjänkielinen käyttöopas ELibraryRu-palveluun (Руководство пользователя): http://elibrary.ru/projects/subscription/manual_elibrary_for_user.pdf

Englanninkielinen käyttöopas ELibraryRu-palveluun (User manual): step_by_step_guide_ELibraryRu.pdf

Rekisteröityminen palveluun

Ilmaisten ja HY:n lisensoimien artikkelien lukeminen (= pdf-tiedostojen avaaminen) ei enää edellytä palveluun rekisteröitymistä eikä kirjautumista, kun aineistoihin mennään Nelli-portaalin kautta. Nellissä resurssin saa esiin kirjoittamalla Etsi tai selaa aineistoja -luukkuun eLibrary.ru.

Rekisteröitymällä palveluun voit kuitenkin mm. tallentaa omia hakujasi. 

Rekisteröityäksesi klikkaa linkkiä РЕГИСТРАЦИЯ В БИБЛИОТЕКЕ

Täytettävät kohdat voi kirjoittaa latinitsalla.
Täytä nimi ja syntymäaika.
Organisaation kohdalla, klikkaa auki Выбрать ja ilmestyneestä "laatikosta" valitse Город -laatikon alasvetovalikosta vaihtоehto Хельсинки (1).
Sen jälkeen klikkaa vielä Поиск. Ruudulle ilmestyy sininen teksti Хельсинский универистет. Klikkaa sitä, jolloin sana siirtyy "organisaatio"-kohtaan lomakkeella. Kts. kuva alla:

Tämän jälkeen täytä kohdat страна, имя пользователья, пароль, e-mail ja lopuksi tallenna tiedot  сохранить- painikkeesta. Täytä kaikkiin kohtiin jotakin.
Tämän jälkeen voit ElibraryRu:n pääsivulla kirjautua palveluun sisään kohdassa имя пользователья -> пароль.

Miten ELibraryRu-palvelua kannattaa käyttää?

1. artikkeliviitteiden etsimiseen

ELibraryRu-portaali on  käytössä vapaasti verkossa ja jos haet vain artikkeliviitteitä, sinun ei tarvitse kirjautua palvelun käyttäjäksi lainkaan.

ELibraryRu:ssa kannattaa hakea lehden nimellä, temaattisen aihevalikon avulla etsiä sopivia lehtiä tai sanahauilla hakea omaa aihetta.

Kun löydät hyviä viitteitä, tarkista tuleeko lehti Helka- tai Linda-kirjastoon.

2. artikkeleiden lukemiseen ja tulostamiseen

Palvelussa on paljon venäläisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten julkaisuja ilmaisina kokoteksteinä (pdf-ikoni, jossa on vihreä "vyö" päällä). Tiettyjen lehtien artikkeleihin pääsy edellyttää kuitenkin sopimusta. Slavica on hankkinut vuosikerrat 2011-2012 kymmenestä kielitieteen ja kirjallisuuden lehdestä.

Päästäksesi Slavican hankkimiin e-lehtiin käytä eLIBRARY.RU-palvelua Helsingin yliopiston Nelli-portaalin kautta, sekä yliopiston verkossa ollessasi että etäkäytössä. Löydät eLIBRARY.RU-palvelun Nellistä kirjoittamalla ”etsi tai selaa aineistoja” --hakulaatikkoon hakusanaksi elibraryru. Slaavilaisen kirjaston hankkimat lehdet löytyvät eLIBRARY.RU:n pääsivulla oikealla olevasta Для Вас открыт доступ --kuvakkeesta, kohdasta Список журналов (kuva alla). Sekä ilmaisten että HY:lle lisensoitujen lehtien artikkeleiden lukeminen (= "vihreävöisten" pdf-tiedostojen avaaminen) edellyttää palvelun käyttöä Nelli-portaalin kautta.

Kun löydät kiinnostavan artikkelin, klikkaa "vihreällä vyöllä" varustettua PDF-kuvaketta.

Miten voin ostaa itselleni artikkelin, joka ei ole vapaasti käytettävissä?

Palvelussa mainitaan artikkelien osto luottokorteilla (Visa ja Master), mutta ainakin meidän testaamisen tulokset olivat huonot: ostoyrityksistä tuli virheilmoituksia ja toiminnot katkesivat. Slavica koettaa nyt neuvotella toisenlaisen ostotavan maksullisiin artikkeleihin.

Muut kuin Helsingin yliopistolaiset

Muut kuin Helsingin yliopistolaiset voivat käyttää aineistoja Kansalliskirjastossa palvelupisteistä saatavilla verkkotunnuksilla.

Myös Jyväskylän, Tampereen, Turun ja Itä-Suomen yliopistossa, ja Åbo Akademissa on mahdollista päästä lukemaan yllämainittuja lehtiä.

Kysy lisää: kk-slav@helsinki.fi