Blog

Liturgisten teosten ja pyhien kirjojen merkitsemisohjeen luonnos on lisätty sovellusohjeeseen. Ohjeet ovat vielä osittain kesken, mutta niiden pitäisi olla käyttökelpoisia. Jos havaitset ohjeissa korjattavaa tai puutteita, niin anna palautetta Kumealle.

Uudet ohjeet:

Fonttiongelma ratkaistu

Sivuston fonttiongelma on saatu ratkaistua. Nollan ja pienen o-kirjaimen erottaa nyt toisistaan tällä sivustolla, mikä on tärkeää MARC 21 -formaatin ohjeissa ja kenttäkohtaisissa esimerkeissä.

Korjaus tehtiin muokkaamalla oletusfontteja työtilan tyyliasetuksissa. Tyylissä on taustalla useampia fontteja ja sivulla näkyvä fontti riippuu omasta selaimesta.Työtilan tyylin vaihdos vaikuttaa myös joihinkin otsikkotyyleihin ja sivun layoutiin. 

Kuvailuryhmien RDA-sovellusohjeet on siirretty uudelle wikialustalle. RDA-sovellusohjeet löytyvät nyt osoitteesta https://wiki.helsinki.fi/x/_S91Fw 

Sivustolta löytyvät kaikki kuvailun asiantuntijaryhmien (KUMEA, Muusa, Sisku) kirjastoaineistojen kuvailuohjeet. Lisäksi Toimijakuvailupalvelun ylläpitämät toimijoiden kuvailuohjeet on linkitetty sivustolle. Huomioithan, että ohjeiden nimiin on tullut muutoksia. Kuvailuryhmät päivittävät parhaillaan linkkejä, joten osa uusien sivujen linkeistä ei vielä toimi.  

Uudistuksen tavoitteena oli saada kaikki ohjeet samaan paikkaan, jolloin ohjeet ovat helpommin löydettävissä ja niiden ylläpito helpottuu. Sivustoon liittyvää palautetta voi antaa esimerkiksi wikin kommenttitoiminnolla. 

Vanhoja ohjesivuja ei enää päivitetä ja pääsy vanhoille sivuille päättyy kokonaan 31.3.2022. Muistattehan siis päivittää kirjastonne ylläpitämiin ohjeisiin linkit uudelle RDA-sovellusohjesivustolle.  

Lisätietoja: 

Ja kuvailun asiantuntijaryhmät: 

Kansallisten kuvailun asiantuntijaryhmien ylläpitämät RDA-ohjeet on siirretty yhteiselle ohjesivustolle Helsingin yliopiston wikiin. Ohjesivut avataan virallisesti viikolla 3/2022. Siihen asti ohjesivut ovat testikäytössä. Testivaiheen aikana ylläpitäjät (kuvailun asiantuntijaryhmät KUMEA, Muusa ja Sisku) muokkaavat ja päivittävät ohjeita.

Kuvailun asiantuntijaryhmien RDA-ohjesivut siirretään yhteiselle wikialustalle vuodenvaihteessa. Siirron tavoitteena on saada kaikki ohjeet samaan paikkaan, jolloin ohjeet ovat helpommin löydettävissä ja niiden ylläpito helpottuu. Ohjeiden kopiointi käynnistyi tiistaina 14.12.2021, ja uusi sivusto avataan 17.1.2022 alkavalla viikolla.