Blog

Hei,

kaunista syksyn alkua kaikille!  RDA-koulutukset etenevät  ja nyt on ilo esitellä videot musiikkiaineistojen (nuotit ja äänitteet)  sekä kartta-aineistojen kuvailun soveltamisprofiileista.
Kyselytunti näistä aiheista pidetään  31.10. klo 13.15-14.00 Zoomissa. Tervetuloa mukaan!  Ilmoittaudu  tästä.

Kevätkauden päättäneistä aiheista, videotallenteiden ja videopelien kuvailusta ja diakronisten aineistojen kuvailusta, ei tuolloin saatu kysymyksiä. Jos vielä  myöhemmin on herännyt kysymyksiä näistä, niin voimme ottaa myös niitä mukaan.
Valmistellaksemme mahdollisimman hyvät vastaukset pyydämme kysymykset etukäteen 24.10 mennessä.

Kysymysten esittäjiä siis pyydämme ilmoittautumaan ja esittämään kysymykset lomakkeella viimeistään 24.10.  Mukaan osallistumaan voi kyllä ilmoittautua tuttuun tapaan vielä edeltävänä päivänä, 30.10. klo 10 mennessä.
Ehdotuksia, kommentteja ja kysymyksiä otamme mielellämme vastaan myös Kuvailusääntöpalvelun sähköpostiin, kuvailusaannot-posti (at) helsinki.fi.


Ystävällisin terveisin

Anna Tuominen

Tietoasiantuntija
Kirjastoverkkopalvelut / kuvailusääntöpalvelu
Kansalliskirjasto 

Kuvailusääntöpalvelun RDA-sivusto

Sisällönkuvailun asiantuntijaryhmän syyskuun kokouksen muistio on nyt luettavissa työryhmän sivuilta https://www.kiwi.fi/x/wZKSAw
Suora linkki muistioon (PDF-tiedosto)

Kumean syyskauden ensimmäisen kokouksen pöytäkirja on luettavissa työryhmän sivuilta Kokoukset 2023.

Pöytäkirjasta löytyy mm. ohjeistus Suvi Aholan Mitä kirjailija todella sanoi? -sarjan kuvailuun.

Kumean kesäkauden viimeisen kokouksen pöytäkirja on luettavissa työryhmän sivuilta Kokoukset 2023.

Pöytäkirjassa on mm. uusi ohjeistus kuvailun perustan merkitsemisestä sarja-aineistoissa ja vastauksia vastuullisuusmerkintöjä koskeviin kirjastojen kysymyksiin.

Sisällönkuvailun asiantuntijaryhmän toukokuun kokouksen muistio on nyt luettavissa työryhmän sivuilta https://www.kiwi.fi/x/wZKSAw
Suora linkki muistioon (PDF-tiedosto)

Kumean toukokuun kolmannen kokouksen pöytäkirja on luettavissa työryhmän sivuilta Kokoukset 2023.

Pöytäkirjasta löytyvät korjatut käännökset MARC 21 -formaatin koodaustasoihin sekä vastauksia mm. pelien ja äänikirjojen kuvailuun liittyviin kysymyksiin.

MARC 21 –formaatin nimiökentän merkkipaikassa 000/17 esiintyvän koodaustason nimitysten ja määritelmien suomennoksia on päivitetty vastaamaan RDA:n kansallisia kuvailutasoja. Koodaustasojen aiemmat nimitykset olivat peräisin Suomalaisista luettelointisäännöistä, jotka eivät enää ole käytössä.   

On syytä muistaa, että MARC 21:n bibliografisen formaatin tasokoodit ja RDA:n kuvailutasomääritykset tarkoittavat eri asioita. MARC 21 –tasokoodin avulla kuvataan tietueen bibliografisten tietojen kattavuutta. RDA:n kuvailutasomääritykset taas kertovat, mitkä kuvailuelementit ovat pakollisia milläkin kuvailutasolla.  

Päivitetyt MARC 21 -koodaustasojen nimet ja kuvaukset näkee formaatin verkkosivulta.

Hyvää kesäkuuta!
Ennen lomakautta jatkamme vielä kahden RDA-sovellusprofiilin parissa.

 Videot videotallenteiden ja videopelien sekä diakronisten teosten kuvailun soveltamisprofiileista ovat molemmat nyt katsottavissa Kansalliskirjaston YouTube-kanavalla, jossa vuoden 2023 ovat omalla soittolistallaan.

Esitysten herättämistä kysymyksistä keskustellaan kyselytunnilla Zoomissa 15.6. klo 13.15-14.00.
Ilmoittautumislomake on avattu ja tilaisuuden Zoom-linkki lähetetään ilmoittautuneille 14.6.

Tervetuloa mukaan! Vastaamme ennakkokysymyksiin, jotka voi lähettää kuvailusääntöpalvelun osoitteeseen kuvailusaannot-posti@helsinki.fi tai kirjoittaa lomakkeen kysymys- ja kommenttikenttään.

Ennakkokysymyksiä tarvitaan, jotta voimme kyselytunnin järjestää. Toivomme niitä mahdollisimman hyvissä ajoin vastausten valmistelua varten. Kiitokset etukäteen!

Tuleva RDA-koulutusten ja esittelyjen ohjelma kokonaisuudessaan löytyy koulutussivulta. Tähän mennessä julkaistut soveltamisprofiilit ovat omalla sivullaan.

Free Duckling Bird photo and picture


Aurinkoisin terveisin
Kansalliskirjaston kuvailusääntöpalvelu
kuvailusaannot-posti@helsinki.fi

Kuvailusääntöpalvelun RDA-sivusto

https://www.rdatoolkit.org/about



Kumean toukokuun toisen kokouksen pöytäkirja on luettavissa työryhmän sivuilta Kokoukset 2023.

Kokouksessa keskityttiin käsittelemään uutta RDAta Marja-Liisa Seppälän (Kuvailusääntöpalvelu, Kansalliskirjasto) kanssa.

Kumean toukokuun ensimmäisen kokouksen pöytäkirja on luettavissa työryhmän sivuilta Kokoukset 2023.

Pöytäkirjassa on ohjeistus osakenttien $p ja $c käyttöön kentässä 245, kun kuvaillaan moniosaista monografiaa. Sen lisäksi ohjeistetaan ISIL-tunnusten käytöstä kentässä 040.

Sisällönkuvailun asiantuntijaryhmän huhtikuun kokouksen muistio on nyt luettavissa työryhmän sivuilta https://www.kiwi.fi/x/wZKSAw
Suora linkki muistioon (PDF-tiedosto)

Kumean huhtikuun toisen kokouksen pöytäkirja on luettavissa työryhmän sivuilta Kokoukset 2023.

Pöytäkirjassa on mm. uusi ohjeistus kentän 540 osakenttien käyttöön. Jatkossa CC-lisenssi merkitään osakenttään $f.

PÄIVITYS: tallenne katsottavissa, kiitos osallistuneille! Kyselytunnin tallenne löytyy nyt Kansalliskirjaston YouTube -kanavalta ja esitysdiat koulutussivulta.


Videot tekstiaineistojen kuvailun sekä kokoelmien kuvailun soveltamisprofiileista ovat nyt katsottavissa linkkien takana (tekstitys videoihin on tulossa).

Esitysten herättämistä kysymyksistä keskustellaan kyselytunnilla Zoomissa tiistaina 9.5. klo 11.15–11.45.
Ilmoittautumislomake on avattu ja tilaisuuden Zoom-linkki lähetetään ilmoittautuneille 8.5.
Tervetuloa mukaan! Vastaamme ennakkokysymyksiin, jotka voi lähettää kuvailusääntöpalvelun osoitteeseen kuvailusaannot-posti@helsinki.fi tai kirjoittaa lomakkeen kysymys- ja kommenttikenttään.
Tilaisuus tallennetaan ja julkaistaan koulutusten YouTube -kanavalla.

Tuleva RDA-koulutusten ja esittelyjen ohjelma kokonaisuudessaan löytyy koulutussivulta.

Kukka, Krookus, Kukkivat, Vakiotyyppi


kuvailusaannot-posti@helsinki.fi

Kuvailusääntöpalvelun RDA-sivusto
https://www.rdatoolkit.org/about

Kumean huhtikuun ensimmäisen kokouksen pöytäkirja on luettavissa työryhmän sivuilta Kokoukset 2023.

Pöytäkirjassa on muutoksia 775-kentän käyttöön ja siihen liittyviin fraaseihin Metatietosanastossa. Kumea pääsi lähikokouksessa myös käsittelemään fyysisiä aineistoja, joiden perusteella saatiin vastauksia kirjastojen kysymyksiin.

Kumean maaliskuun toisen kokouksen pöytäkirja on luettavissa työryhmän sivuilta Kokoukset 2023.

Pöytäkirjassa on mm. ohje 775-kentän käytöstä manifestaatioiden välisen suhteen ilmaisemiseen silloin, kun (kotimainen) aineisto on julkaistu samansisältöisenä sekä kova- että pehmeäkantisena ja kustantaja pysyy samana.