Ota Riski ja Rakastu Kemiaan

Ilmiöitä ja havaintoja elintarvikekemistin silmin - ja muita kemian ihmeitä, lapsille ja aikuisille

Kemian ei todellakaan tarvitse olla tylsää!!! uusia juttuja kehitteillä

                            

Näillä sivuilla esitellään kemian ihmeitä keittiössä - monta keittiössä tai ruoanvalmistuksessa tehtyä merkillistä havaintoa voidaan hyvin selittää kemian keinoin. Sivuille ilmestyy myös aikaa myöten erilaisia kemian kokeita, joita voi kotona tehdä. Lapset kun ovat olleet aina haastavaa yleisöä näissä kemian demoissa.
 Mikäli sinulla on kysymyksiä, havaintoja tai muuten vaan ihmettelet mitä elintarvikkeissa tapahtuu ruoanvalmistuksen, säilytyksen tms aikana, lähetä kysymyksesi tänne niin yritämme löytää siihen vastauksen tai selityksen.
Vuosia sitten eräs opiskelija toi luennolle leipomansa kakun. Kakku oli vihreä! Asialle löytyi kuitenkin selitys

rki, pek & vmo                                                    
KeittiöKemiaTiimi
keittiökemiat löydät sivun alareunasta • No labels

3 Comments

 1. Anonymous

  Mikä oli selitys sille vihreälle kakulle?

 2. Opiskelijan kakku oli nostattettu leivinjauheella. Leivinjauho koostuu esimerkiksi  natriumpyrofosfaatista (E 450a), natriumbikarbonaattista (E 500) ja sitruunahaposta (E 330). Lisäksi leivinjauhe sissältää tavallisesti myös tärkkelystä. Natriumbikarbonaatti (natriumvetykarbonaatti NaHCO3) tuottaa leivonnassa hajotessaan hiilidioksidia, joka puolestaa saa taikinan/kakun nousemaan. Mikäli leivinjauhe ei ole tasaisesti sekoittuneena jauhoissa vaan paakkuina tai kasautumina, aihettaa se paikallisen pH:n muutoksen taikinassa. Taikinan poikkeava happamuus pH taas aiheuttaa jauhon ainesosien värjäytymisen vihreäksi. Tämä ilmiö tunnetaan leipomoalalla mutta värin tarkkaa kemiallista rakennetta en ole vieläkään löytänyt.


  Toinen selitys voisi olla fenolisten yhdisteiden reagointi aminohappojen tai vastaavien kanssa. Esimerkiksi klorogeenihapon ja aminohappojen välinen reaktio, joka tuottaa vihreän pigmentin, jona muodostumismenekismi tunnetaan varsin hyvin.


  /vmo 

 3. Anonymous

  Hei, mistä aineista uniexposta saamani geeli koostuu ja onko sitä turvallista pitää kädessä?

  Moi

  Tarkka ohje löytyy näiltä sivuilta kohdasta "Kemian kokeita lapsille ja ...". Lima koostuu polyvinyylialkoholista ja boraatista, sininen väri on elintarvikeväriä  - kaikki komponentit ovat tällä limassa vaarattomia mutta en silti suosittele syömään limaa tai tökkäämään sitä silmään. Valkoisen tapettiin tuupattuna lima jättää sinisen läikän. Boraattiliuos (boorihapon natriumsuolan liuos) on samaa vahvuutta kuin mitä käytetään lasten korvien puhdistamiseen.  Pitkään näpelöitynä ja säilytettäessä mikrobit pilaavat liman sitten - tuoreena lima on hajuton. Jos se alkaa tuoksahtaa, heitä pois. Kiteinen boorihapon suolaa, boraattia, tulee kuitenkin käsitellä huolellisesti. Kiteistä ainetta käsitellessä käytä suojakäsineitä ja -laseja.

  Natriumboraatin aiheuttamaa silmä-ärsytystä lukuun ottamatta boraatit eivät yleisesti aiheuta vaaraa tai haittaa ihmisille. On myös äärimmäisen tärkeää korostaa, että booria imeytyy ehjän ihon läpi vain erittäin vähän. Yleensä ihmiset altistuvat boorille nielemällä (ohjeiden vastainen käyttö tai väärinkäyttö) tai hengittämällä (työympäristö).

  viite: EBA:n tiedonanto


  /vmo