Child pages
  • Miten varmuuskopioin kurssialueeni?
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Tätä ohjetta ei enää päivitetä. Katso uudet ohjeet Opettajan oppaasta:



Kuten kaikkia tietojärjestelmiä käytettäessä, myös Moodlen osalta on tärkeää opettajan itse ottaa varmuuskopiot tärkeistä tiedoista aika ajoin. Tällaisia tilanteita on esimerkiksi ennen sisältöjen poisto-operaatioita, tärkeiden tenttitilaisuuksien jälkeen tai vanhaa kurssialuetta siivottaessa uuden pohjaksi. Varmuuskopioinnissa Moodlen osalta on oltava tarkkana, jotta varmuuskopioon saadaan kaikki tarvittavat sisällöt. Toimi seuraavasti varmuuskopioidaksesi Moodle-alueesi:

1. Klikkaa Moodle-alueellasi oikealta Toimintovalikko > Varmuuskopiointi.
2. Aukeavassa näkymässä on oletusarvoisesti valittuna mitä todennäköisimmin varmuuskopiossa tarvittavat sisällöt. Jos et halua käyttäjätietoja mukaan, rasti se pois listasta (yleensä kannattaa ottaa käyttäjätietojen esim. opiskelijoiden suoritustietojen kanssa). Klikkaa Seuraava-painiketta.
3. Aukeavasta näkymästä voit tarkentaa, mitä sisältöjä haluat varmuuskopioosi ottaa mukaan. Oletusarvoisesti kaikki ovat valittuina; rasti tarvittaessa pois tarpeettomat. Klikkaa lopuksi Seuraava-painiketta.
4. Anna halutessasi varmuuskopiotiedostolle oma nimi. Huolehdi, että tiedostopääte on .mbz. Klikkaa sivun alareunasta painiketta Suorita varmuuskopiointi.
5. Varmuuskopiointitoiminto aloittaa varmuuskopion luomisen. Kopion tekeminen voi kestää kymmenistä sekunneista minuutteihin - tai enemmänkin.
6. Kun varmuuskopiointi on valmis, saat siitä ilmoituksen Varmuuskopio luotiin onnistuneesti. Klikkaa Jatka-painiketta.
7. Varmuuskopiot löytyvät oikealta Toimintovalikko > Palauta.
8. Tallenna varmuuskopiotiedosto Moodlen ulkopuolelle esimerkiksi työasemallesi klikkaamalla luodun tiedoston kohdalta Lataa ja valitsemalla sopiva tallennuspaikka.

 

Älä palauta varmuuskopiota käytössä olevalle kurssille!

Opettajalla ei ole Moodlessa oikeuksia palauttaa varmuuskopiota käyttäjätietojen kanssa kurssialueelle. Varmuuskopio-tiedostosta voi palauttaa kurssin rakenteen ja sisällöt, tai osia kurssista, esimerkiksi uuden kurssin pohjaksi (vrt. Tuo-toiminto) tai vahingossa poistettujen sisältöjen palauttamiseksi.

Varmuuskopion palautus kannattaa yleensä tehdä tyhjälle (uudelle) kurssialueelle. Jos palautus on välttämättä tehtävä käynnissä olevalle kurssille, tee palautus oletusasetuksilla, eli "Yhdistä varmuuskopioitu kurssi tähän kurssiin". Mikäli teet palautuksen asetuksella "Poista tämän kurssin sisältö ja palauta" saat lopputuksena opiskelijoista ja heidän suorituksistaan tyhjentyneen kurssin. Tämä johtuu siitä, ettei opettajalla ei ole oikeutta palauttaa varmuuskopiosta käyttäjätietoja eli opiskelijoita tai heidän arviointi- ja suoritushistoriaansa.

 Mikäli varmuuskopiosta tulisi palauttaa opiskelijoiden tietoja (esim. vahingossa poistettuja arviointitietoja), ota yhteyttä Moodle-tukeen moodle@helsinki.fi. Varmuuskopio voidaan palauttaa kokonaan uudelle Moodle-kurssille opiskelijatietojan kanssa, mutta vain Moodlen ylläpitäjien toimesta.

Kurssista otetut varmuuskopiot löytyvät  Asetukset-valikon kohdasta Palauta.