Wiki-palvelun osoite wiki.helsinki.fi muuttuu wiki-emerita.it.helsinki.fi -osoitteeksi 4.12.2023 – katso lisätietoja tiedotteestamme: https://flamma.helsinki.fi/s/1uCkV
The Wiki address wiki.helsinki.fi will change to wiki-emerita.it.helsinki.fi on 4 December 2023 – see more information on Flamma: https://flamma.helsinki.fi/s/sreoE
Wiki-tjänstens adress wiki.helsinki.fi ändras till wiki-emerita.it.helsinki.fi 4.12.2023 – läs mer i vårt meddelande: https://flamma.helsinki.fi/s/fe3MT
Johdatus tilastolliseen päättelyyn, kesä 2015
Ajankohtaista
Kurssikoe pidetään maanantaina 15.6. kello 12.00-14.00 salissa CK112. Tarkempaa tietoa kokeesta on alempana.
Vastuuopettaja: Pekka Nieminen
Laajuus: 5 op
Tyyppi: Tilastotieteen perusopintoja, matematiikan aineopintoja. Kurssi on tarkoitettu erityisesti tilastotieteen ja matematiikan pääaineopiskelijoille sekä kaikille niille, jotka aikovat jatkaa tilastotieteen opiskelua aineopintotasolle saakka.
Opetus: Opetus koostuu luennoista (30 tuntia) ja harjoitustehtävistä (5 harjoituskertaa) sekä niitä tukevista ohjauksista. Kurssi suoritetaan kurssikokeella tai yleistentissä.
Sisältö: Tilastollisen päättelyn peruskäsitteet ja niiden tulkinnat. Aihetta lähestytään pääasiassa frekventistisen päättelyn näkökulmasta, mutta myös bayesläistä näkökulmaa esitellään. Katso oppimistavoitematriisia.
Esitietovaatimukset: Perustiedot todennäköisyyslaskennasta (esim. Johdatus todennäköisyyslaskentaan) sekä yhden muuttujan differentiaali- ja integraalilaskennasta (esim. Analyysi I ja Analyysi II tai Matemaattisen analyysin kurssi ja Matemaattisen analyysin jatkokurssi; myös hyvin hallittu lukiomatematiikan pitkä oppimäärä voi riittää).
Opetusajat
Luennot ja harjoitukset pidetään viikoilla 21-24 eli 18.5. - 14.6. Luennot pitää Pekka Nieminen ja harjoitukset sekä ohjaukset Tommi Mäklin (tommi.maklin[at]helsinki.fi).
Luentojen, harjoitusten ja ohjausten yksityiskohtainen aikataulu
Unohditko ilmoittautua? Katso ohjeet täältä!
Harjoitustehtävät
Harjoitus 1 - ratkaisut
Harjoitus 2 - ratkaisut
Harjoitus 3 - ratkaisut
Harjoitus 4 - ratkaisut
Harjoitus 5 - ratkaisut
Harjoituksia ei tarkasteta eikä palauteta kirjallisesti vaan niitä käsitellään ainoastaan harjoitusryhmässä. Harjoitustehtävien tekemiseen voi saada (ja kannattaa hakea!) neuvoja harjoituksia edeltävissä ohjaustilaisuuksissa.
Suorittaminen
Kurssikoe pidetään maanantaina 15.6. kello 12.00-14.00 salissa CK112. Siitä saa enintään 24 pistettä. Omia taulukoita tai kaavakirjoja ei saa käyttää kokeessa, mutta laskin on syytä ottaa mukaan. Lisäksi kokeessa saa käyttää kaksipuolista käsinkirjoitettua A4-kokoista "lunttilappua".
Kokeessa kuulustellaan luentopäiväkirjasta ilmenevät muistiinpanojen kohdat sekä kurssin harjoitukset 1-5. Katso myös oppimistavoitematriisia.
Malliksi kevään 2015 kurssikoe.
Harjoitustehtävien tekemisestä saa kurssikoepisteiden jatkoksi lisäpisteitä seuraavasti:
20 % tehtävistä - 1 p.
40 % tehtävistä - 2 p.
60 % tehtävistä - 3 p.
80 % tehtävistä - 4 p.
Lisäpisteiden saaminen edellyttää läsnäoloa harjoitusryhmässä ja valmiutta esittää oma ratkaisunsa.
Vaihtoehtoisesti kurssin voi suorittaa kesätentissä tai myöhemmin yleistentissä. Lisäpisteitä ei tällöin huomioida.
Kirjallisuus
Luentomuistiinpanot:
- Petri Koistinen: Johdatus tilastolliseen päättelyyn (kevät 2013)
Kaikkea näiden muistiinpanojen asiasisältöä ei käydä kurssilla läpi eikä myöskään kokeessa kuulustella. Tarkempi sisältö ilmoitetaan kurssin kuluessa. Muistiinpanot soveltuvat myös itseopiskeluun.
Oheislukemistoa:
- David J. Hand: Statistics: A Very Short Introduction (kompakti ja helppolukuinen johdatus tilastotieteen ajattelutapaan; ei edellytä matemaattisia valmiuksia)
- Michael Lavine: Introduction to Statistical Thought (vapaasti saatavilla oleva, laaja ja vaativampi johdatus tilastotieteeseen; päättelyä erityisesti luvussa 2)
- Pekka Nieminen & Pentti Saikkonen: Tilastollisen päättelyn kurssi (aineopintojen päättelyn kurssin muistiinpanot)
Tilastollisia laskimia ym. hyödyllistä
Joissakin harjoitustehtävissä täytyy laskea normaali-, t- ja khii-toiseen-jakaumiin liittyviä todennäköisyyksiä tai kvantiileja. Tähän tarkoitukseen voi käyttää esimerkiksi Australian National Universityn online-laskimia:
Muuta mielenkiintoista:
Palautetta kurssista
Matematiikan ja tilastotieteen laitoksella on käytössä jatkuva palautteen keruu eli voit antaa palautetta missä tahansa kohdassa kurssia. Palautelomakkeeseen pääset täältä.