You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 52 Next »

Error rendering macro 'alias'

null

Haku sovellusohjeesta

Sisällysluettelo

不能呈现 {children}。 页面未找到: MARC 21 BIB -- sovellusohje Ex Libris -kirjastoille。

Värien selitykset

Lihavoitu punainen = suomalaiset kentät, mukana myös formaatin suomennoksessa
Lihavoitu violetti = järjestelmä- tai tietokantakohtaiset kentät, formaatin suomennoksessa erillisessä luvussa Tietokanta- tai järjestelmäkohtaisia omia kenttiä

17. Linkkikentät (76X-79X)

 

MARC 21 ; Suomeksi ; Svenska ; (Full)

MARC 21:ssä linkkikenttiä 760-789 voidaan käyttää kaikkien aineistojen yhteydessä, ei vain jatkuvien julkaisujen luetteloinnissa.


760 - LINKKIKENTTÄ - PÄÄSARJA (T)

‡c - Osakenttään merkitään lisäys, jonka avulla kaksi samannimistä jatkuvaa julkaisua voidaan erottaa toisistaan (ks. kenttä 222). Tavallisesti lisäys on julkaisupaikka. Jos sekin on sama, merkitään lisäksi ensimmäinen julkaisuvuosi.

MARC 21 -konversiossa kausijulkaisujen kenttä 440 konvertoitiin tähän kenttään.


762 - LINKKIKENTTÄ - ALASARJA (T)


765 - LINKKIKENTTÄ - ALKUKIELINEN JULKAISU (T)

Kun jatkuva julkaisu on käännös toisesta julkaisusta, merkitään alkuperäisen julkaisun nimeke kenttään 765.

MARC 21 -formaatin mukaisesti alkuperäisen jatkuvan julkaisun nimeke tallennetaan kenttään 130.


767 - LINKKIKENTTÄ - KÄÄNNÖS (T)

Kun jatkuva julkaisu ilmestyy myös käännettynä toiselle kielelle, käännöksen nimeke voidaan merkitä kenttään 767.


770 - LINKKIKENTTÄ - SUPLEMENTTI/ERIKOISNUMERO (T)

Kenttään 770 merkitään jatkuvan julkaisun jatkuvasti ilmestyvä suplementtijulkaisu tai sisäliite.


772 - LINKKIKENTTÄ - SUPLEMENTIN PÄÄJULKAISU (T)

Kenttään 772 merkitään suplementin tai sisäliitteen pääjulkaisu.


773 - LINKKIKENTTÄ - EMOKOHDE (T) 

Kenttään 773 merkitään emojulkaisun (aikakauslehti, äänite, nuottijulkaisu, kokoomateos tms.) tiedot.

Suositus kentän osakentiksi musiikkiaineistossa:

w Linkki emoon. -  ‡t Nimeke / tekijät (emon 245 a, b, n, p ja c) . - ‡d Julkaisutiedot. - ‡m Ilmiasu. -  ‡o/‡z tuotetunnus tai standardinumero. - ‡g sijainti

Esim.
w Linkki. - ‡t Guitar heroes. - ‡d Espoo : SONY BMG Music Entertainment (Finland), ℗ 2007. - ‡m 1 CD-äänilevy. - ‡o Epic 88697185012. - ‡g Levy 2, raita 1

Suositellaan, että emon 100-kenttää ei merkitä tähän.  Emon hakutiedot voivat muuttua, eivätkä järjestelmät ainakaan tällä hetkellä päivitä osakohteiden linkkejä automaattisesti.  773-kenttä on linkkikenttä, ei emon hakukenttä.


774 - LINKKIKENTTÄ - OSAKOHDE (T)


775 - LINKKIKENTTÄ - MUU PAINOS (T)


776 - LINKKIKENTTÄ - TOINEN ILMIASU (T)

Kenttään 776 voidaan merkitä kuvailtavan kohteen muuta ilmiasua edustavat, yleensä samannimiset rinnakkaisjulkaisut.  Kenttää käytetään sekä monografioissa että jatkuvissa julkaisuissa.  Kenttään 530 voidaan merkitä huomautus julkaisun ilmestymisestä toisessa ilmiasussa.

Vaikka formaatin hengen mukaista on käyttää linkkikenttää vain silloin, kun molemmista ilmiasuista on olemassa oma kuvailu, voidaan kenttää käyttää, kun tarvittavat tiedot toisesta ilmiasusta on käytettävissä. Esim. poimintaluetteloinnissa kenttää ei tarvitse poistaa, vaikka toista ilmiasua ei olisikaan. Katso myös kenttä 856. 

Osakenttä i: Käytetään suomenkielisiä ilmauksia Painettu ja Verkkojulkaisu. Poimituissa tietueissa olevia ilmauksia ei tarvitse kääntää.

Esim.

Kirja:
776 08 ‡i Print version: ‡a Semenova, Maria G. ‡t Biopolymers in food colloids. ‡d Leiden ; Boston : Brill, 2010 ‡z 9789004171862 

Jatkuva julkaisu:
245 00 ‡a Applied Economic Perspectives and Policy. 
776 08 ‡i Painettu: ‡t Applied Economic Perspectives and Policy ‡x 2040-5790 


777 - LINKKIKENTTÄ - KANSSAJULKAISU (T)

Voidaan käyttää kääntölehtien ja kääntökirjojen luetteloinnissa, jos erikseen luetteloidut julkaisut halutaan linkata yhteen.


780 - LINKKIKENTTÄ - EDELTÄJÄ (T) 

Kenttään 780 merkitään julkaisun aikaisempi nimeke. Jos jatkuvalla julkaisulla on useita nimenmuutoksia, merkitään vain viimeisin nimeke. Jos useita julkaisuja on yhdistynyt yhdeksi uudeksi (2. indik. arvo 4), tallennetaan kunkin samanaikaisen jatkuvan julkaisun nimekkeet kenttää 780 toistaen.

2. indikaattorin arvoihin 0-6 liittyvät tekstit kuvaavat sitä suhdetta, mikä kenttään 245 tallennetulla jatkuvalla julkaisulla on edeltävään tai edeltäviin julkaisuihin.


785 - LINKKIKENTTÄ - SEURAAJA (T)


Kenttään 785 merkitään sen julkaisun nimeke, jolla luetteloitava julkaisu jatkaa ilmestymistään. Peräkkäisistä muutoksista merkitään vain välitön seuraaja. Jos julkaisu on jakaantunut useaksi julkaisuksi (2. indik. arvo 6), kunkin seuraajan nimeke merkitään omaan 785-kenttäänsä. Näin tehdään myös silloin, kun julkaisu jakaantuu useiksi alasarjoiksi.

2. indikaattorin arvoihin liittyvät tekstit kuvaavat sitä suhdetta, mikä kenttään 245 tallennetulla jatkuvalla julkaisulla on seuraavaan tai seuraaviin julkaisuihin.


786 - LINKKIKENTTÄ - TIETOLÄHDE (T)


787 - LINKKIKENTTÄ - MÄÄRITTELEMÄTÖN SUHDE (T)

Kenttää 787 käytetään silloin, kun julkaisu liittyy läheisesti toiseen julkaisuun, mutta mikään muu linkkikenttä ei sovellu kahden julkaisun välisen suhteen kuvaamiseen.

MARC 21 -konversiossa ARTOssa käytetty kenttä 560 eli "Huomautus arvostellusta teoksesta ja sen tekijöistä osakohteita varten" on konvertoitu tähän. Osakenttään ‡i tulee tällöin näyttöteksti 'Arvosteltu teos: '.


790 - LINKKIKENTTÄ - VOYAGER-KENTTÄ (T)

Ensimmäinen indikaattori = määrittelemätön
Toinen indikaattori = määrittelemätön

Osakentät:
‡a - Linkkitieto
‡x - järjestys

Käytetty VTLS-aikana Linnea-kirjastojen tietokannoissa. Kentällä on edelleen merkitystä joidenkin tietokantojen osakohdelinkityksessä.


  • No labels