Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen aineistoja
Venäjänkielinen käyttöopas ELibraryRu-palveluun (Руководство пользователя): http://elibrary.ru/projects/subscription/manual_elibrary_for_user.pdf
Englanninkielinen käyttöopas ELibraryRu-palveluun (User manual): step_by_step_guide_ELibraryRu.pdf
ELibraryRu-portaali on käytössä vapaasti verkossa ja jos haet vain artikkeliviitteitä, sinun ei tarvitse kirjautua palvelun käyttäjäksi lainkaan.
ELibraryRu:ssa kannattaa hakea lehden nimellä, temaattisen aihevalikon avulla etsiä sopivia lehtiä tai sanahauilla hakea omaa aihetta.
Kun löydät hyviä viitteitä, tarkista tuleeko lehti Helka- tai Linda-kirjastoon.
Palvelussa on paljon venäläisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten julkaisuja ilmaisina kokoteksteinä (pdf). Tiettyjen lehtien kokoteksteihin pääsy edellyttää sopimusta.
Slavica on hankkimassa vuosikerrat 2011-2012 kymmenestä kielitieteen ja kirjallisuuden lehdestä. Sekä vapaasti verkossa olevien että HY:lle lisensoitujen lehtien ( = 10 kielitieteen lehteä vuosilta 2011-12) kokotekstien lukeminen edellyttää palveluun rekisteröitymistä.
...
Ilmaisten ja HY:n lisensoimien artikkelien lukeminen (= pdf-tiedostojen avaaminen) ei enää edellytä palveluun rekisteröitymistä eikä kirjautumista, kun aineistoihin mennään Kansalliskirjaston hakupalvelun tai Helkan kautta kirjautumalla Helsingin yliopiston tunnuksilla.
Rekisteröitymällä palveluun voit kuitenkin mm. tallentaa omia hakujasi.
Rekisteröityäksesi klikkaa linkkiä РЕГИСТРАЦИЯ В БИБЛИОТЕКЕ
Täytettävät kohdat voi kirjoittaa latinitsalla.
Täytä nimi ja syntymäaika.
Organisaation kohdalla, klikkaa auki Выбрать ja ilmestyneestä "laatikosta" valitse Город -laatikon alasvetovalikosta vaihtоehto Хельсинки (1).
Sen jälkeen klikkaa vielä Поиск. Ruudulle ilmestyy sininen teksti Хельсинский универистет. Klikkaa sitä, jolloin sana siirtyy "organisaatio"-kohtaan lomakkeella. Kts. kuva alla:
Tämän jälkeen täytä kohdat страна, имя пользователья, пароль, e-mail ja lopuksi tallenna tiedot сохранить- painikkeesta. Muita kohtia ei tarvitse täyttääTäytä kaikkiin kohtiin jotakin.
Tämän jälkeen voit ElibraryRu:n pääsivulla kirjautua palveluun sisään kohdassa имя пользователья -> пароль.
...
...
ELibraryRu-portaali on käytössä vapaasti verkossa ja jos haet vain artikkeliviitteitä, sinun ei tarvitse kirjautua palvelun käyttäjäksi lainkaan.
ELibraryRu:ssa kannattaa hakea lehden nimellä, temaattisen aihevalikon avulla etsiä sopivia lehtiä tai sanahauilla hakea omaa aihetta.
Kun löydät hyviä viitteitä, tarkista tuleeko lehti Kansalliskirjastoon, tai Helka- tai Melinda-kirjastoon.
Palvelussa on paljon venäläisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten julkaisuja ilmaisina kokoteksteinä (pdf-ikoni, jossa on vihreä "vyö" päällä). Tiettyjen lehtien artikkeleihin pääsy edellyttää kuitenkin sopimusta. Slavica on hankkinut vuosikertoja kuudestatoista lehdestä, joista suurin osa on kielitieteen ja kirjallisuuden alan julkaisuja.
Päästäksesi Slavican hankkimiin e-lehtiin käytä eLIBRARY.RU-palvelua Kansalliskirjaston hakupalvelun tai Helkan kautta, sekä yliopiston verkossa ollessasi että etäkäytössä. Löydät eLIBRARY.RU-palvelun sähköisestä hakupalvelusta kirjoittamalla hakulaatikkoon hakusanaksi elibraryru. Slaavilaisen kirjaston hankkimat lehdet löytyvät eLIBRARY.RU:n pääsivulla oikealla olevasta Для Вас открыт доступ --kuvakkeesta, kohdasta Список журналов (kuva alla). Sekä ilmaisten että HY:lle lisensoitujen lehtien artikkeleiden lukeminen (= "vihreävöisten" pdf-tiedostojen avaaminen) edellyttää palvelun käyttöä hakupalvelun kautta kirjautumalla (HY:n tunnuksilla).
Kun löydät kiinnostavan artikkelin, klikkaa "vihreällä vyöllä" varustettua PDF-kuvaketta.
Kiinnostavat artikkelit voi myös lähettää itselleen sähköpostiin.
...
...
...
Tähän on tulossa ohjeet piakkoin...
...
Palvelussa mainitaan artikkelien osto luottokorteilla (Visa ja Master), mutta ainakin meidän testaamisen tulokset olivat huonot: ostoyrityksistä tuli virheilmoituksia ja toiminnot katkesivat. Slavica koettaa nyt neuvotella toisenlaisen ostotavan maksullisiin artikkeleihin.
Muut kuin Helsingin yliopistolaiset voivat käyttää aineistoja Kansalliskirjastossa kirjastokioskeilla tai omalla kannettavalla tietokoneella kirjaston antamilla internet-tunnuksilla.
Myös Jyväskylän, Tampereen, Turun ja Itä-Suomen yliopistossa, ja Åbo Akademissa on mahdollista päästä lukemaan yllämainittuja lehtiä.
Kysy lisää: kk-slav@helsinki.fi