Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Grillaamisessa, leivän ja pullan paistamisessa tai vaikkapa kahvin paahtamisessa syntyy tuotteelle tyypillinen flavori ja väri. Ruoka-aineiden sisältämät aminohapot ja pelkistävät sokerit reagoivat keskenään tuottaen lukuisan joukon erilaisia yhdisteitä, jotka antavat esim. paistetulle pullalle tyypillisen värin ja aromin. Maillard -reaktio eli karbonyyli-amiini -reaktio on elintarvikkeiden värin ja maiton kannalta erittäin keskeinen tapahtuma ruoanvalmistuksessa.Valkuaisaineiden rakennuspalikat, aminohapot, ovat elintarvikkeiden luontaisia aineita. Samoin vapaita sokereita löytyy vaikka grillipihvistä sen verran että tuo Maillard-reaktio on mahdollinen. Grillauskastikehan on usein hieman makea eli se sisältää jonkin verran sokereita. Grillauksen aikana pihvin pinnassa nuo yhdisteet reagoivat keskenään.

Maillard -reaktio vaatii yli 130 asteen lämpötilan, joten keitettyyn lihaan tai mikroaaltouunissa kypsytettyyn pihvin tuonlaista aromia ja väriä ei helposti muodostu. Reaktio tapahtuu kyllä kiehuvassakin vedessä mutta kovin hitaasti. Maillard -reaktio tuottaa elintarvikkeissa satoja erilaisia yhdisteitä, joista toiset aineet maistamme ja toiset muodostavat pääasiassa ruskeansävyisiä värillisiä yhdisteitä.  

Maillard -reaktio koeputkessa

...

- katso miten seos on muuttanut väriä ja haista seosta - miltä se mielestäsi tuoksuu? - anna mielikuvituksesi lentää

Mikäli reaktioon käytetyt lähtöaineet ovat olleet elintarvikelaatua, voit myös varovasti maistaa seosta. Lysiini lienee yksi kaikkein reaktiivisimpia aminohappoja mutta sen tuottamat haihtuvat aineet ovat tässä kokeessa tuottaneet helposti epämiellyttävän tuoksuisia yhdisteitä. Saman olen todennut jos kuumennuksessa käyttää rikkipitoisia aminohappoja (metioniinia tai kysteiiniä). Kokeessa voi käyttää pelkistävänä sokerina myös erilaisia tärkkelyssokereita tai -siirapeitä, joissa tärkkelys on pilkottu pienemmiksi palasiksi, tai sitten sakkaroosista valmistettua inverttisokeria (glukoosia + fruktoosia).

Tulos:

- seos on muuttunut tummanruskeaksi ja siihe muodostunut selvä aromi 

Tässä muutamia kommentteja aromista kun olen kierrättänyt kuumennettua seosta yleisön joukossa:

- paahdettu mallas, paahdettu pähkinä, näkkileipä, ruisleipä, ...

tähän pari kuvaa kokeesta 

...