Child pages
  • ep1-07042008-4
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Kuvaa lyhyesti makroskooppiset muutokset ja kerro etiologia (6p)

Ritinärutto

Muita nimiä

  • Blackleg

Aiheuttaja

Clostridium chauvoei.

Etiologia

C. chauvoei kuuluu eläinten suoliston normaaliflooraan. Sen itiöt säilyvät vuosia maaperässä esim. laitumilla. Bakteerit todennäköisesti syödään, kulkevat ruuansulatuskanavan seinämän läpi verenkiertoon ja päätyvät lihaksiin. Tautia esiintyy lihakarjojen parhaissa naudoissa, yleensä 6–24 kk ikäisissä, mutta myös alle 6 kk ja yli 10 vuotisissa. Lampaissa tautia tavataan kaikenikäisissä, mutta yleensä vain jonkin trauman, kuten kastraation tai kerimishaavojen yhteydessä.

Leesiot

Ödemaattista ja ritisevää turvotusta lonkissa, lavoissa, rinnassa, selässä, niskassa ja muualla. Aluksi turvotus on pientä, kuumaa ja kivuliasta, taudin edetessä (nopeasti) turvotus laajenee, palpoidessa kuuluu ritinää ja ihosta tulee kylmää ja tunnotonta, kun alueen verenkierto vähenee.

Poron suutauti

Muutokset

Ruokahalun heikkeneminen, haavaumia ja rakkuloita ikenissä, huulissa ja kovassa kitalaessa.

Etiologia

Parapox-viruksen aiheuttama suutauti. Sekundaariset bakteeri-infektiot tavallisia. Leviää helposti.

Juveniili selluliitti koiralla

Harvinainen, vakava, nuorten koirien tauti, jonka leesiot ovat päässä, korvissa ja leuanalusimusolmukkeissa. Taudin syytä ei tunneta, mutta sen uskotaan olevan immuunivälitteinen ja mahdollisesti periytyvä.

Juveniili selluliitti kehittyy 3–16 viikkoisille pennuille. Sitä tavataan yleisimmin kultaisissa noutajissa, mäyräkoirissa, labradorinnoutajissa, lhasa apsoissa ja gordonin settereissä.

Pennun kasvot, kuono, huulet ja silmäluomet turpoavat, niihin kehittyy pustuloita, jotka rikkoutuvat ja muodostavat arpia ja pieniä haavaumia. Leuanalusimosolmukkeet suurentuvat, niihin voi muodostua paiseita ja ne voivat vuotaa. Joskus pentujen on vaikea syödä tai niellä imusolmukkeiden suurentumisen vuoksi. Pennuilla on usein kuumetta, ne ovat masentuneita ja anorektisia.

Hoitamattomana tauti voi johtaa kuolemaan. Lisäksi esiintyy arpeutumista ja pysyvää karvattomuutta.

sikaruusu lihoitussialla

mycosis fungoides koiralla

sarkoidi hevosella

Hevosen sarkoidi on hevosen yleisin kasvaintyyppi. Se on yleensä lehmän papilloomaviruksen, mutta voi olla retrovirustenkin aiheuttama. Kasvaimet eivät yleensä lähetä etäpesäkkeitä, mutta infektio voi tarttua suorassa kontaktissa tai vektorien tai fomiittien välityksellä. Sarkoidille ei ole tunnistettu altistavaa tekijää suvusta, rodusta, sukupuolesta eikä karvan väristä. Sarkoideja voi olla missä tahansa eläimen iholla ja yleensä tartunnan saaneilla hevosilla on sarkoideja useissa paikoissa. Yleisin paikka vaihtelee maantieteellisesti: UK:ssa penis, USA:ssa raajat jne. Sarkoidien ulkomuoto vaihtelee suuresti ja niitä on neljää päätyyppiä:

  1. syylämäinen (verrucous), saattaa sekottua levyepiteelipapilloomaan tai levyepiteelikarsinoomaan
  2. fibroblastinen, saattaa sekottua granulaatiokudokseen tai fibroomaan
  3. liikkumaton tai tasainen, saattaa sekottua tasaisiin syyliin (verruca plana)
  4. sekoittunut syylämäinen ja fibroblastinen, saattavat sekottua fibropapilloomiin

Sarkoidit ovat keskinkertaisen maligneja sarkoomia, ne eivät lähetä etäpesäkkeitä, mutta ovat paikallisesti invasiivisia. Fibroblastiset ja liikkumattomat muodot ovat yleisesti agressiivisimpia.


Annetaan lupa kopioida, jaella ja/tai muokata tätä asiakirjaa Creative Commonsin Nimeä-Epäkaupallinen-Tarttuva-lisenssin version 3.0 Unported tai myöhemmän lisenssin mukaisesti. Kopio lisenssistä löytyy osiosta nimeltä Creative Commons -lisenssi.

Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike license version 3.0 Unported or later. A copy of the license can be found in the section entitled Creative Commons license.

Copyleft © 2009 Jan Mattila, Creative Commons License

  • No labels