Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Moodle-opas Helsingin yliopiston opiskelijoille




Tämä opas on opiskelijoille, jotka opiskelevat Helsingin yliopiston Moodle-oppimisympäristössä. Ohjeiden päivittämisestä vastaa Opetusteknologiapalvelut.

Moodleen on perustettu myös opiskelijoiden oma harjoituskurssi, jonne voi liittyä mukaan ja harjoitella vapaasti yleisimmin käytettyjä toimintoja (mm. tehtävän palautus, tentin suoritus): Moodle harjoituskurssi. Lisää itsesi kurssille (et tarvitse kurssiavainta) ja harjoittele Moodlen käyttöä opiskelijana. Kurssilla voit kokeilla mm. oppimistehtävän palautusta tai tenttimistä.

Moodle Manual for Students (in English)

Moodle-instruktioner för studerande vid HU (på svenska)


Opiskelijan oppaan sisältö:

Suurenna kuvia tarvittaessa klikkaamalla niitä.

Yleistä Moodlesta

Moodle on Helsingin yliopistossa käytettävä verkko-oppimisympäristö, jonka tavoitteena on tukea opiskelijoiden oppimista ja yhteisöllistä työskentelyä kursseilla. Selainohjelmien eroista johtuen Moodle saattaa toimia eri selaimilla eri tavoin, ks. suositellut selaimet.

Moodlessa on mahdollisuuksia monenlaiselle opiskelijoiden ja opettajien väliselle vuorovaikutukselle. Moodlea voidaan käyttää esimerkiksi kurssin ilmoitustauluna, opetusmateriaalien jakamiseen, verkkokeskustelemiseen, tenttimiseen tai oppimistehtävien/tiedostojen palautukseen, sen mukaan mitä työkaluja ja toimintoja kurssin vastuuopettaja on kurssille valinnut käytettäväksi.

Helsingin yliopiston Moodlen etusivusta (ennen kirjautumista).  

Esimerkki Katsaus kursseistani -sivusta (kirjautumisen jälkeen).

Esimerkki Moodle-kurssin etusivusta (kirjautumisen jälkeen). 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Näin kirjaudut Moodleen

  1. Mene osoitteeseem http://moodle.helsinki.fi.

  2. Valitse oikeasta yläkulmasta Kirjaudu .

  3. Klikkaa Helsingin yliopiston tunnuksella (myös kevyttunnuksilla tästä):


Jos kirjaudut Helsingin yliopiston (HY) Moodleen jonkun muun suomalaisen korkeakoulun käyttäjätunnuksella, valitse "HAKA-luottamusverkoston tunnuksella". Ulkomaisten korkeakoulujen tunnuksilla voi kirjautua kohdasta "eDuGAIN tunnuksella".

Kirjautuessasi Helsingin yliopiston opiskelijana Moodleen sinun tulee aina antaa oma HY:n käyttölupasi tunnus ja salasana.

 

Vinkkejä kirjautumiseen

  • Jos käyt usein samoilla Moodle-kursseilla, voit merkitä kurssit suosikeiksesi Katsaus kursseistani -sivulla: . Tämän jälkeen voit hakea suosikit:


Jos Moodleen kirjautuminen ei onnistu, siihen voi olla useita syitä:

  • Jos saat virheilmoituksen "Käyttäjäntunnistus ei onnistunut, Authentication did not succeed" (selaimen osoiterivillä lukee: https://idp.it.helsinki.fi/idp/Authn/HyLogin), salasana tai käyttäjätunnus tai molemmat ovat virheellisiä. Onko käyttäjätunnuksesi voimassa? Annoithan tunnuksesi lyhyessä muodossa? Oletko unohtanut salasanasi? Ota tarvittaessa yhteyttä yliopiston käyttölupapisteeseen, jossa lupa-asiat hoidetaan. Lisätietoja käyttöluvista.
  • Jos saat virheilmoituksen "ERROR, An error occurred while processing your request. Please contact your helpdesk or user ID office for assistance. Error Message: Invalid IdP URL (HTTP 404)", (selaimen osoiterivillä lukee: https://idp.it.helsinki.fi/idp/Authn/HyLogin), on kirjautuminen todennäköisesti aloitettu virheellisesti. Oletko merkinnyt selaimesi kirjanmerkiksi/suosikiksi Moodlen kirjautumissivun (eli osoitteen https://idp.it.helsinki.fi/idp/Authn/HyLogin)? Kirjautuminen on aloitettava aina Moodlen etusivulta osoitteesta http://moodle.helsinki.fi ja siellä yläsivun Kirjaudu-linkistä, jonka jälkeen valitse "Helsingin yliopiston tunnuksella".
  • Jos olet aloittanut kirjautumisen oikeasta paikasta, antanut tunnuksesi oikein, etkä siltikään pääse sisään Moodleen ja tiedät etteivät muutkaan (opiskelutoverisi esimerkiksi) pääse kirjautumaan, on todennäköisesti kyse Moodlen laajemmasta katkosta tai päivityksestä. Voit tarkistaa ajankohtaiset käyttökatkot häiriötiedotteista. Ota tarvittaessa yhteyttä yliopiston Helpdeskiin.

 

Save

Save

Save

Save

SaveSaveSave

Save

Save

Kurssialueille rekisteröityminen

Moodle-kursseille voi liittyä itse osallistujaksi eli itserekisteröityä, mikäli kurssin vastuuhenkilö/opettaja on tämän sallinnut. Itserekisteröinnin voi tehdä Moodlen etusivun kautta: http://moodle.helsinki.fi.

  • Jos opettajasi on toimittanut sinulle kurssialueen verkko-osoitteen, voit käyttää sitä. Suositus on, että opettaja jakaa verkko-osoitteen Opintoni-sivun kautta.
  • Jos opettajasi on antanut sinulle kurssialueen nimen, etsi se Moodlesta. Hakutoiminto Etsi kursseja löytyy Katsaus kursseistani -sivulta. Hakumääreenä voi olla kurssin nimi, nimen osa tai lyhenne. Kun löydät oikean kurssin, klikkaa sen nimeä.
  • Jos et löydä oikeaa kurssia, tarkista opettajalta, millä tavalla kurssille liitytään.

Jos et ole jo kirjautuneena Moodleen, seuraavaksi Moodle pyytää kirjautumista. Katso tarvittaessa kirjautumisohjeita kohdasta Kirjautuminen Moodleen.

Lopuksi lisää vielä kurssiavain, jos Moodle sellaista kysyy. Kurssiavain = kurssin rekisteröitymisen salasana, jota kysytään vain kerran kurssille liityttäessä. Kysy tarvittaessa kurssiavainta kurssisi vastuuhenkilöltä tai opettajalta.


Vinkkejä kurssialueille rekisteröitymiseen

  • Joillakin kursseilla riittää, että ilmoittaudut Sisussa ja pääset tämän jälkeen suoraan Moodle-alueelle. Huomaa kuitenkin, että ilmoittautumisen jälkeen voi mennä kaksi tuntia ennen kuin pääset Moodle-alueelle.
  • Jos Moodle-kurssia ei löydy, kurssille rekisteröitymistä ei ole ehkä vielä avattu. Varmista itserekisteröinnin avautuminen ja kurssin alkaminen tarvittaessa opettajaltasi/kurssin vastuuhenkilöltä.
  • Jos Moodle pyytää itserekisteröitymiseen tarvittavaa avainta, et pysty liittymään kurssille ilman sitä. Jos et tiedä kurssiavainta, pyydä se opettajaltasi/kurssin vastuuhenkilöltä.
  • Jos käyttäjätunnuksesi on vanhentunut tai salasanasi unohtunut, et voi rekisteröityä Moodle-kursseille. Ks. Salasanan vaihtaminen verkossa.  Tarvittaessa käy yliopiston ID Point -palvelupisteeseessä.
  • Voit myös itse poistua Moodle-kursseiltasi. Älä kuitenkaan klikkaa Poista minut kurssilta -linkkiä ennen kuin olet saanut kurssista opintosuoritusmerkinnän Sisuun!  Jos poistat itsesi kurssilta, toiminto piilottaa kurssin opettajalta kaikki oppimistehtäväsi arviointeineen. Jos vahingossa poistat itsesi Moodle-alueelta, ota yhteyttä kurssin vastuuhenkilöön ja pyydä häntä lisäämään sinut takaisin kurssialueelle ja samalla palauttamaan tehtäväsi. 


Save

Save

Save

Kieliasetusten muuttaminen

Moodlen etusivun kieli määrittyy selaimesi oletuskielen mukaan. Voit vaihtaa Moodlen kielen yläreunan pudotusvalikosta. Valittavana on suomi, ruotsi ja englanti. Valitsemasi kieli säilyy kyseisen istunnon ajan.

Jos haluat muuttaa Moodlen oletusarvoista kieltä, voit tehdä sen muokkaamalla omia profiiliasetuksiasi. Tällöin Moodle näytetään valitsemasi kielen mukaisesti aina kun kirjaudut Moodleen. Lisätietoja ks.  Profiilitietojen muokkaus.

Joskus (useimmiten kielikursseilla) opettaja on valinnut pakotetusti kurssin kielen, jolloin kieli määräytyy opettajan asetuksen mukaan.

Save

Save

Save

Katsaus kursseistani

Kirjautumisen jälkeen näet henkilökohtaisen Katsaus kursseistani -aloitussivusi. Sivulla näkyvät ne kurssit, joilla olet osallistujana tällä hetkellä.

Viimeksi katsotut -lohkoon listautuvat ne kurssit, joilla olet viimeksi käynyt.

Kurssien yhteenveto -kohdassa voit etsiä kursseja sekä

  • lajitella kurssejasi esim. siten, että vain käynnissä olevat kurssit näkyvät:



  • merkitä kursseja suosikiksi ja piilottaa itseltäsi:




  • järjestää kurssit kurssin nimen tai viimeisen käyntipäivämäärän mukaan




  • valita, haluatko näkymän listana, kuvallisina “kortteina” tai listana kurssikuvauksen kanssa:

Jos opettaja on ottanut kurssilla käyttöön edistymisen seurannan, se näkyy janana Katsaus kursseistani -sivulla. Jana näyttää, kuinka monta prosenttia edistymisen seurannassa mukana olevista toiminnoista Moodlessa on tehty. Huom. Vaikka janan mukaan olisit tehnyt 100 % kurssista, se ei välttämättä tarkoita että kurssi olisi suoritettu: opettaja ei välttämättä ole määritellyt edistymisen seurantaan kaikkia kurssin pakollisia tehtäviä ja tenttejä. Lue lisää edistymisen seurannasta.



Oletuksena jokaisella näkyy oikealla lohkot Aikajana, Tulevat tapahtumat ja Kalenteri. Aikajanalla näet tulevat aktiviteetit. Voit jaotella kursseja päivämäärien mukaan tai kurssin nimen mukaan aakkosjärjestyksessä.

Halutessasi voit lisätä itsellesi muita lohkoja esim. Suosikit (eli suosikiksi merkitsemäsi kurssit) ja Viimeaikaiset kohteet (aktiviteetit ja aineistot). Voit muokata Katsaus kursseistani -sivuasi klikkaamalla sivun oikeasta ylälaidasta “Muokkaa tätä sivua haluamaksesi”-painiketta . Lohkoja lisäät sen jälkeen vasemman palstan lopussa olevasta “Lisää lohko”-painikkeesta .


Jos kurssilistastasi puuttuu kursseja, et ole vielä liittynyt niille kursseille mukaan.

Yläpalkin Kurssikategoriat pääset selaamaan Moodlen kaikkia kurssikategorioita ja tarvittaessa itserekisteröitymään uusille kursseille.


Voit myös etsiä kursseja hakutoiminnolla, joka löytyy

  • Moodlen etusivulta
  • Katsaus kursseistani -sivulta


Katso tarkemmin; Kurssialueille rekisteröityminen.

Jos haluat jonkun vanhan kurssisi pois Katsaus kursseistani -sivulta, voit piilottaa kurssin itseltäsi. Voit myös poistaa itsesi kurssilta kokonaan kurssilta, mutta poistamisen jälkeen et pääse kurssille enää lainkaan ja samalla myös kurssilla olevat tuotoksesi menevät opettajalta piiloon kokonaan eli ethän koskaan liity pois sellaisilta kursseilta, joiden arviointia ei vielä ole tallennettu Sisuun!  Poistaminen tapahtuu klikkaamalla oikealla ylhäällä olevaa rataskuvaketta ja sieltä "Poista minut kurssilta xx". Tämän jälkeen kurssi poistuu myös Katsaus kursseistani -sivultasi. Opettajalla on mahdollista merkitä kurssit päättyneiksi ja/tai sulkea kurssit opiskelijoilta niin, että opiskelijan tuotokset säilyvät, mutta kurssi ei näy opiskelijoille enää Katsaus kursseistani -sivulla. Mainitse näistä mahdollisuuksista opettajallesi, jos kurssi on päättynyt, mutta et halua siltä kokonaan pois. Opettaja tekee kurssin sulkemisen kaikille kurssin opiskelijoille kerralla.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Näin navigoit Moodlessa

Pääset liikkumaan Moodlessa vasemmassa reunassa olevalla Navigointi-valikolla. Navigointi-valikon voi piilottaa ja ottaa esille klikkaamalla  hampurilaisikonia.

Katsaus kursseistani -sivulla valikko on suppeampi:



Navigointi-valikon kohdasta

  • Etusivu pääset Moodlen etusivulle.
  • Katsaus kursseistani -sivullesi, jossa näet kaikki kurssisi.
  • Kalenteriin, jossa näkyvät opettajien Moodleen ajastamat tehtävät ja tentit. Huomaa, että jos opettaja ei ole laittanut tehtävien yms. palautusaikoja asetuksiin, ne eivät näy kalenterissa! Voit lisätä kalenteriin omia merkintöjäsi.

Kurssin sivulla ollessasi Navigointi-valikko sisältää lisäksi linkit kurssin osioihin, osallistujiin ja arviointeihisi. Esimerkiksi:


Kurssilla eri toimintojen välillä liikkumisessa auttaa myös navigointipolku, joka muodostuu kurssin yläreunaan. Siitä näet, missä kulloinkin kurssialueella olet ja voit liikkua taaksepäin. Esim. ao. kuvan linkistä, jossa näkyy kurssin lyhenne, pääset kurssin etusivulle:


Kun olet tehtävä- tai aineistosivulla, voit liikkua tehtävästä toiseen nuolilla edeltävään tai seuraavaan sisältöön tai tiputusvalikosta mihin tahansa sisältöön kurssilla:




Save

Save

Save

Save

Save

Save

Omien tietojen ja asetusten muokkaus

Voit tarkastella ja muokata henkilökohtaisia asetuksiasi käyttäjävalikosta. Asetuksesi ovat voimassa koko HY-Moodlessa, eivät vain yhdellä kurssialueella (esim. käyttöliittymän kieli ja viestiasetukset).

Valitse sisäänkirjautumisen jälkeen oma nimesi kurssin oikeasta ylänurkasta. 


Käyttäjävalikossa on kuusi kohtaa:

1) Katsaus kursseistani = voit siirtyä omalle Moodle-etusivullesi eli omien kurssiesi listaukseen
2) Käyttäjätiedot = profiilitiedot
3) Arvioinnit = kaikkien Moodle-kurssiesi arviointien yhteenvetosivu
4) Viestit = Moodlessa lähettämäsi ja vastaanottamasi viestit (käyttöohjeita opiskelijalle Opettajan Moodle-oppaassa)
5) Asetukset = henkilökohtaiset asetuksesi Moodlessa
6) Kirjaudu ulos = Moodlesta uloskirjautuminen

Käyttäjätietojen muokkaus

Käyttäjätiedot -sivulla pääset mm. lisäämään Moodlen profiiliisi oman kuvasi. Käyttäjätiedoista löydät


  • Muokkaa tietoja -painikkeen
  • Raportit-kohdasta selainistuntosi ja Moodleen kirjatut arviointisi
  • keskustelualueille kirjoittamasi viestit kootusti kaikilta kursseiltasi sekä
  • Mobile App -kohdasta, oletko ottanut käyttöösi Moodlen mobiilisovelluksen.


Voit muokata käyttäjätietojasi kohdassa Muokkaa tietoja.

  • Sähköpostiosoitteen näyttö: Saat itse valita, miten sähköpostiosoitteesi näkyy muille HY-Moodlen käyttäjille. Vaihtoehdot ovat

    1. piilota osoitteeni kaikilta
    2. näytä osoitteeni kaikille
    3. vain kurssiosallistujat saavat nähdä osoitteeni (oletus ja suositus).

    • Riippumatta tässä asetuksessa valitsemastasi vaihtoehdosta Moodle lähettää sinulle tulevat viestit ja automaatti-ilmoitukset profiilissasi mainittuun sähköpostiosoitteeseen. 
    • Huomaa kuitenkin, että jos estät sähköpostiosoitteesi näytön muille (vaihtoehto 1), muille käyttäjille lähetetyissä viesteissä näkyy noreply-osoite ja "Älä vastaa tähän sähköpostiin". Eli Moodlesta toisille käyttäjille lähettämiisi viesteihin ei siis voi vastata sähköpostitse!

  • Käyttäjäkuva: Voit lisätä käyttäjäkuvan tai muita haluamiasi tietoja omaan käyttäjäprofiiliisi. Valokuvasi näytetään kurssiesi jäsenille kurssialueella osallistujalistassa ja keskusteluviestien yhteydessä. Etenkin vuorovaikutteisilla kursseilla on suositeltavaa, että kurssilaiset lisäävät oman kasvokuvansa käyttäjäprofiiliinsa. Moodle poimii sähköpostiosoitteelle lisättyjä kuvia myös Gravatar-palvelusta, joten jos olet lisännyt osoitteellesi kuvan Gravatarissa, se näkyy myös Moodlessa. Lataamalla uuden kuvan Moodleen voit korvata myös Gravatar-palvelusta sähköpostiosoitteesi perusteella poimitun kuvan.


Suurin osa käyttäjätiedoista muodostetaan automaattisesti (nimi, käyttäjätunnus, sähköpostiosoite, raportit), mutta pystyt muokkaamaan muutamia käyttäjätietojasi itsekin, kuten paikkakuntaa, aikavyöhykettä ja käyttäjäkuvaa, joka näkyy tiedoissasi kursseillasi. Huomioithan, että sama profiili on näkyvissä kaikilla Moodle-kursseillasi.

Käyttäjäprofiilin tiedot näkyvät automaattisesti sinulle itsellesi ja kurssin opettajalle. Muut opiskelijat näkevät profiilistasi suppeamman näkymän; valokuvasi lisäksi kohdat Nimi, Maa, Paikkakunta, Sähköpostiosoite (jos olet sallinut sen näkymisen muille kurssilaisille käyttäjätiedoissasi) ja Rooli sekä mahdollisesti muut vapaaehtoisesti profiiliisi lisäämäsi tiedot, kuten kuvauksen.


Käyttäjäprofiilin asetusten muokkaus

Käyttäjävalikon Asetukset-kohdasta pääset muokkaamaan omia asetuksiasi mm. valitsemaan halutun kielen sekä millaisia viestejä Moodlen keskustelualueilta tulee sähköpostiisi.


  • Muokkaa tietoja -kohdasta pääset muokkaamaan samoja profiilitietoja kuin käyttäjävalikon Käyttäjätiedot-sivulta (ohjeet yllä).
  • Haluttu kieli: Voit vaihtaa Moodlen käyttöliittymän oletuskielen. Vaihtoehtoina ovat suomi, ruotsi ja englanti.
  • Keskustelualueiden asetukset:
    • Sähköpostiviestien keräilytapa: Asetus määrittelee, millaisessa muodossa Moodle-kursseiltasi mahdollisesti lähetettävät keskustelualueiden viestit ohjataan sähköpostiosoitteeseesi. Mikäli keskustelualueiden käyttö on runsasta, voit valita tilan "Koosteviesti" vain otsikot tai täydet sisällöt", jolloin saat enintään yhden koosteviestin päivässä Moodlen keskustelualueelta, jonka olet tilannut tai jonka opettaja haluaa sinun tilaavan. Koosteviesti toimitetaan klo 17.00. Halutessasi voit myös tilata jokaisen keskustelualueen viestin erikseen, jolloin saat sähköpostiisi viestit kokonaisina "Ei keräilyä (sähköpostiviesti jokaisesta keskustelualueviestistä)".
    • Keskustelualueviestien tilaus sähköpostiin: Asetus määrittelee, millä tavalla keskustelualueet tilataan omaan sähköpostiin: oletusarvoisesti aina osallistuessasi keskusteluun vai ainoastaan erikseen tilattaessa (keskustelualuekohtaisesti). Usein kurssin alkuvaiheessa on kätevää laittaa asetus tilaan "Kyllä: tilaa uusi keskustelualue osallistuessani keskusteluun". Myöhemmässä vaiheessa kurssia oletusarvoisen tilauksen voi myös muuttaa muotoon "Ei: älä tilaa keskustelualuetta automaattisesti". Tällöinkin voit tilata sähköpostiisi tietyt, yksittäiset (juuri sillä hetkellä aktiiviset) keskustelualueet. Opettaja on myös saattanut pakottaa keskustelualueen tilauksen kaikille opiskelijoille.
  • Tekstieditorin asetukset: Jos et halua käyttää Moodlen oletustekstieditoria (Atto HTML editori) kirjoittamasi tekstin muokkaamiseen, voit valita joko vaihtoehtoisen editorin (TinyMCE HTML-editori) tai ottaa editorin kokonaan pois käytöstä (Pelkkä teksti). Pelkkä teksti -valinnassa tekstin muotoilut täytyy tehdä itse html-muotoiluin.
  • Kalenterin asetukset: Voit muokata mm. kellonajan muotoa ja viikon esimmäistä päivää.
  • Viestien asetukset: Voit määritellä, mitä kautta haluat saada tiedon sinulle lähetetyistä viesteistä vai haluatko saada viestejä tai automaattisia ilmoituksia ollenkaan.

  • Ilmoituksien asetukset: Voit itse määritellä, mistä toiminnoista haluat tiedon sähköpostiisi tai Moodlen ponnahdusikkunaan. Esimerkiksi jos haluat saada tiedon opettajan antamista palautteista palauttamiisi tehtäviin sähköpostiisi, tulee ko. kohdassa olla  .  Ks. myös Opettajan oppaan ohje.



Moodlen ilmoitusten ohjaaminen haluamaasi sähköpostiosoitteeseen

Voit omassa profiilissasi antaa ilmoituksille haluamasi sähköpostiosoitteen seuraavalla tavalla:

  1. Klikkaa nimeäsi/kuvaasi oikealla ylhäällä ja valitse Asetukset esiin tulevasta valikosta
  2. Klikkaa "Ilmoituksien asetukset"
  3. Klikkaa oikean reunasta ratas-ikonia "Sähköposti"-sanan vierestä.
  4. Lisää avautuvassa ikkunassa sähköpostiosoite kenttään "Lähetä sähköposti-ilmoitukset osoitteeseen" ja tallenna muutokset.


Varsinaista sähköpostiosoitetta ei voi vaihtaa, koska se tulee käyttölupatiedoistasi (oletussähköposti on aina käyttäjätunnukseen sidottu etunimi.sukunimi@helsinki.fi, Avoimen yliopiston opiskelijoilla käyttäjätunnuksen aktivoinnissa ilmoittamasi sähköpostiosoite). Jos haluat kääntää kaikki sähköpostisi @helsinki.fi osoitteesta muualle, ks. postin ohjaamiseen toiseen osoitteeseen.


Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Moodlessa työskentely opiskelijana

Moodlen käytetyimpiä toimintoja ovat opettajien jakaman materiaalin lisäksi ovat 

  • verkkokeskustelu
  • oppimistehtävien palautus (tiedostot, kirjalliset tehtävät)
  • erilaiset ryhmätyöt ja itse- ja vertaisarviointitehtävät.

Toiminnoista opettaja valitsee työskentelyyn parhaiten sopivimmat. Esimerkiksi tehtävät voidaan palauttaa keskustelualueelle, jolloin kaikki kurssilaiset näkevät työt ja voivat kommentoida niitä. Oppimispäiväkirjat ja muut henkilökohtaiset tuotokset palautetaan todennäköisesti taas Tehtävä-aktiviteetilla, jolloin palautus näkyy vain opettajalle.

Moodle tukee myös ryhmätöiden tekemistä. Tämä edellyttää opettajalta, että hän on muodostanut kurssilaisista pienryhmät Moodleen. Asetuksista riippuen näet ryhmäjaon Osallistujat-kohdasta. Ryhmät voivat olla ns.

  • erillisiä ryhmiä, jolloin ryhmäläiset keskustelevat ja/tai työskentelevät suljetuissa omissa ryhmissään ja eivät näe muiden ryhmien työskentelyä tai
  • näkyviä ryhmiä, jolloin opiskelijat keskustelevat ja/tai työskentelevät omissa ryhmissään, mutta näkevät myös muiden ryhmien työskentelyn. 

Ryhmätyön tekemiseen ryhmäkohtainen (joko kaikille kurssilaisille tai vain ryhmäläisille ja opettajille näkyvä) wiki on järkevä vaihtoehto, jonka lisäksi vastaava ryhmän oma keskustelualue on hyödyllinen esim. asioiden sopimisessa. Joskus myös Tehtävä-aktiviteetilla kerätään ryhmätöitä. Kysy opettajaltasi lisää, jos käytetty työkalu vaikuttaa hankalalta tai käytännöt ovat epäselviä.


Eniten käytettyjä toimintoja esitellään seuraavissa:

Keskustelualue opiskelussa

Tehtävänpalautus

Tentti

Wiki ryhmä- ja yksilötehtävissä

Työpaja (vertais- ja itsearvionti)

Opiskelijana näet edistymisesi näin




Keskustelualue opiskelussa

Keskustelualue on Moodlen monipuolisin väline, jota opettajasi voi haluta hyödyntää paitsi verkkokeskusteluun myös tehtävien palautukseen ja niistä annettavaan vertaispalautteeseen. Voitte myös ryhmätyössä hyödyntää keskustelualuetta esimerkiksi wiki-työskentelyn rinnalla käytännön asioista sopimiseen.

Keskustelualueen vahvuuksia on, että

  • se tiedottaa halutessasi sinua kaikista viesteistä sähköpostitse. Voit käyttää tätä ominaisuutta myös oman toimintasi herättäjänä: esimerkiksi muistat käydä lukemassa tai antamassa palautetta toiselle opiskelijalle, kun huomaat hänen palauttaneen seminaarityönsä keskustelualueelle.
  • saat nähdä muiden opiskelijoiden viestit / palautetut työt, jolloin voit halutessasi tutustua niihin ja jatkaa keskustelua/työstämistä.
  • opettajasi voi rajata keskustelualueen näkymään kurssin pienryhmille. Opettaja voi luoda myös alueen opettajan ja opiskelijan kahdenkeskistä kommunikointia varten.
  • opettaja voi lähettää sinulle yksityisviestin.

Opettaja voi tarkastaa keskustelualueelle tuotettuja tehtäviä Ouriginal-plagiaatintunnistusjärjestelmällä.

Tutustu myös netikettiin eli hyvän verkkoviestinnän pelisääntöihin.

Pikaohje: Verkkokeskusteluun osallistuminen
  • Uusi keskusteluketju aloitetaan kohdasta "Lisää uusi keskustelu".
  • Kirjoita Aihe-kenttään kuvaava otsikko ja viesti-kenttään viestisi. Lähetä-painikkeella julkaiset viestisi.
  • Viestiin vastataan valitsemalla "Vastaa". Vastausviestin otsikko kopioituu aloitusviestistä, joten päivitä se viestisi sisältöä kuvaavaksi: klikkaa Lisäasetukset ja liitteet. Ko. kohdasta saat näkyviin editorin ja voit lisätä liitteitä.
  • Voit muokata ja poistaa omia viestejä 30 min niiden lähettämisestä, muttei enää tuon jälkeen. Jos myöhemmin tulee tarvetta muuttaa tai poistaa viestejä, ota yhteys kurssin opettajaan.

Keskustelualueen yleisnäkymä

  • Keskustelualueen etusivulla näytetään alueen viestien otsikot, keskusteluketjun aloittajan nimi ja kuva, vastausten määrä, niiden viestien määrä, joita et ole vielä lukenut (Moodlesta) sekä viimeisimmän viestin ajankohta (kirjoittaja, päivämäärä ja kellonaika).
  • Jos opiskelijat on jaettu Moodlessa näkyviin ryhmiin, voit pudotusvalikosta valita minkä ryhmän keskustelua luet. Voit osallistua vain oman ryhmäsi keskusteluun. Tällainen esimerkki on kuvassa alla.

  • Kuvan keskustelualueella on yksi viestiketju. Viestiketjun saat auki klikkaamalla sen otsikkoa.
  • Keskusteluviestien listan järjestys päivittyy viimeisimmän viestin aikaleiman mukaan siten, että listassa päällimmäisenä on se keskustelu, jossa on tuorein vastaus, ja alinna se keskustelu, jossa on vanhin päivitys.
  • Voit lajitella viestiketjuja vastausten, viimeksi lähetettyjen tai luotujen viestien mukaan klikkaamalla sarakkeen otsikkoa keskustelulistan ylälaidassa.
  • Voit merkitä viestiketjun itsellesi suosikiksi.
  • Keskustelualueen viestejä voit hakea hakusanalla (Etsi viesteistä keskustelualueen sivujen oikeassa yläreunassa).
  • Keskustelut rakentuvat allekkain ja oletusarvoisesti sisäkkäin. Voit halutessasi muuttaa viestiketjun näkymää: voit tarkastella viestejä säikeittäin tai peräkkäin tai uusin/vanhin ensin. Pudotusvalikko näkymän päivittämiseksi löytyy viestiketjun yläreunasta. Näkymän asetukset ovat käyttäjä- ja viestiketjukohtaisia.

Keskustelualueen viestien kirjoittaminen ja lähetys


  1. Aloita uusi keskustelu(ketju) painikkeella Lisää uusi keskustelu.
  2. Vastaa keskusteluviestiin oikeasta alakulmasta löytyvällä linkillä Vastaa. Kirjoita viestisi Viesti-kenttään. 
    1. Otsikko kopioituu automaattisesti aloitusviestistä, joten muistathan päivittää sen viestisi sisältöä kuvaavaksi. Pääset muokkaamaan otsikkoa klikkaamalla Lisäasetukset ja liitteet.
    2. Viestiin voi liittää myös tiedostoja klikkaamalla Lisäasetukset ja liitteet, jos opettaja on tämän sallinut. Käytä tiedostoja harkiten, sillä keskustelun lukeminen on helpompaa, jos tiedostoja ei joudu klikkailemaan auki. Jos laitat tiedoston, suosi pdf-muotoa.
  3. Oletusarvoisesti viestit lähtevät ne tilanneiden kurssilaisten sähköpostiin 30 minuutin kuluttua viestin tallennuksesta. Sinulla on aikaa samat 30 minuuttia muokata viestiäsi tai poistaa se, mutta ei enää tuon ajan jälkeen.
    1. Jos haluat, että viestisi lähtee heti osallistujien sähköpostiin, käytä viestinäkymästä rastia "Lähetä ilmoitukset viestistä ilman muokkausaikaviivettä". Tällöin Moodle postittaa lähteviä viestejä 10 minuutin välein. Lähettämäsi viesti on aina muokattavissa 30 minuutin ajan, myös vaikka olisit käyttänyt Lähetä ilmoitukset viestistä ilman muokkausaikaviivettä -rastia; toki viestiin tehdyt muokkaukset eivät enää näy lähteneessä sähköpostissa.
  4. Lähetä viesti.

    Jos sinulla tulee tarvetta muuttaa tai poistaa viestejä, pyydä apua kurssisi opettajalta.

    Etkö näe muiden viestejä tai pysty kirjoittamaan viestiä? 

    • Joskus opettaja käyttää ns. kysymys-vastausaluetta. Tällöin et näe muiden viestejä ennen kuin olet lähettänyt oman viestisi. Näet muiden viestit 30 minuutin kuluttua siitä, kun olet lähettänyt oman viestisi.
    • Jos saat virheilmoituksen "Sinulla ei ole oikeuksia kirjoittaa uusia viestejä", on opettaja luonut ryhmille omat keskustelualueet. Valitse oma ryhmäsi keskustelun pudotusvalikosta ennen kuin alat kirjoittaa viestiä. Ks. kuva yllä. Opettaja voi jakaa opiskelijat Moodlessa myös ns. erillisiin ryhmiin, jolloin opiskelijana ohjaudut suoraan oman ryhmäsi keskusteluun ja näet vain oman ryhmäsi viestit.




Keskustelualueen viestien tilaus

  • Oletusarvoisesti keskustelualueen viestien tilaus sähköpostiin alkaa silloin, kun olet kirjoittanut ko. keskustelualueelle ensimmäisen viestin. Tämä oletusasetus koskee kunkin kurssialueen kutakin keskustelualuetta erikseen. Jos et ole kirjoittanut keskustelualueelle yhtään viestiä etkä muuttanut asetuksiasi, et siis saa sille muiden kirjoittamia viestejä sähköpostiisi.
    • Oletukseen tekee poikkeuksen Uutiset-keskustelualue (jonka opettaja on voinut nimetä myös toisin), jonka sähköpostitilausta ei voi perua.
  • Keskustelualueen viestien tilauksia voit säätää kolmesta paikasta:
    • Kaikkia Moodlen keskustelualueita koskeva oletusasetuksesi: oma profiilisi (ks. luku Käyttäjävalikko: Käyttäjätietojen muokkaus)
    • Keskustelualuekohtaisesti: keskustelualueen oikeasta yläkulmasta Ratas-valikosta: Tilaa tämä keskustelualue / Peru tämän keskustelualueen tilaus. Ks. kuva alla.
      • esimerkiksi ennakoivasti heti kurssin aluksi voit varautua keskustelualueella käytävään keskusteluun ja tilata keskustelualueen samantien.
      • esimerkiksi jos yleensä tilaat viestit sähköpostiisi mutta tietystä keskustelualueesta et halua, voit poistaa tilauksen (jos opettaja on tilauksen poistamisen sallinut).
    • Viestikohtaisesti: voit muuttaa ko. keskusteluviestien tilausasetusta aina, kun olet kirjoittamassa viestiä
    • Keskusteluketjukohtaisesti .



Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save Save

Tehtävänpalautus

Tehtävän voi palauttaa opettajan määrittelemien asetusten mukaisesti joko tiedosto(i)na tai/ja suoraan Moodlen editoriin kirjoitettavana (verkko)tekstinä. Tehtävä voi olla esimerkiksi essee, referaatti tai tentti.

Todennäköisesti opettajasi on määrittänyt tehtävälle viimeisen palautusajan. Viimeinen palautusaika voi olla ehdoton eli palautusajan jälkeen tehtävää ei voi enää palauttaa.

Palautusajan jälkeen opettaja voi antaa palautetta ja/tai arvosanan. Pääset katsomaan arvioinnin samasta paikasta, jonne palautit tehtävän.

Tehtävien, tenttien yms. vastauksia voidaan tarkastaa Ouriginal-plagiaatintunnistusjärjestelmällä. Saat tästä automaattisesti tiedon ja ohjeet palauttaessasi tehtävää. Palautus lähtee Moodlesta Ouriginal-tarkistukseen ja kun tarkistus on valmis, on tarkistusraportti opettajasi (ja mahdollisesti myös sinun) nähtävissä Moodlesta. Lisätietoa plagiaatintunnistusjärjestelmästä löydät Opiskelijan ohjeista.

Kun kyseessä on yksilötehtävä, osallistujat eivät näe toistensa palautuksia.

Jos tehtävä on ryhmätyö, voi tehtävän palauttaa opettajalle myös ryhmänä, kunhan opettaja on määritellyt tämän Moodlen asetuksiin. Kun ryhmäpalautus on käytössä, kannattaa sopia kuka ryhmäläisistä palauttaa lopullisen tehtävän opettajalle arvioitavaksi. Palautus ja opettajan arviointi näkyvät ryhmän jäsenille.

Sinulla saattaa myös olla oikeus kirjoittaa palautukseen liittyviä lisätietoja Kommentti-kohtaan. Voit kirjoittaa esim. perusteluja aiheen valinnalle tai ohjeita, missä järjestyksessä palauttamasi tiedostot kannattaa katsoa.

Pikaohje: tehtävän palautus

Huom! Jotta opettaja tarkistaa tehtäväsi, täytyy siinä olla opiskelijan nimi ja opiskelijanumero. Tehtävät palautetaan opettajalle, joten muut opiskelijat eivät näe toistensa tehtäviä (pl. ryhmäpalautukset).

Muista palauttaa tehtävä ja lähettää se arvioitavaksi ennen opettajasi asettamaa määräaikaa!

Tiedostojen palautus:

  1. Laadi tehtävä tekstinkäsittelyohjelmalla esim. Wordissä ja muunna se pdf-muotoon (suositus) ja tallenna koneellesi.
  2. Palauta tehtäväsi klikkaamalla Lisää palautus. Opettajasi määrittelemistä asetuksista riippuu montako tiedostoa voit palauttaa.
  3. Raahaa tiedosto hiirellä Tiedostot-kohtaan, jolloin näet ohjeen "Lataa tiedostot pudottamalla ne tähän"

    TAI
    Klikkaa  tiedosto: Lisää
    > Choose File
    > etsi tiedosto koneeltasi ja tuplaklikkaa tiedostoa.
    Tallenna nimellä -kohdassa voit nimetä tiedostosi uudella nimellä.
    Valitse lisenssi Kaikki oikeudet pidätetään.
    > Klikkaa Lataa tämä tiedosto.

  4. Tallenna muutokset. Huom. Jos sivulla on Lähetä arvioitavaksi -painike, paina myös sitä.

Jos haluat poistaa jo lisäämäsi tiedoston, klikkaa Poista palautus -painiketta ja vahvista poisto avautuvassa ikkunassa.

Verkkotekstin tuottaminen ja palautus:

  1. Aloita tehtävän palauttaminen valitsemalla Lisää palautus.

  2. Voit kirjoittaa ja muotoilla vastauksesi suoraan Moodlen tekstieditorissa. Voit myös kirjoittaa tekstin ensin tekstinkäsittelyohjelmassa esim. Wordissa. Teksti kannattaa muotoilla vasta Moodlessa. Kopioi (ctrl + c) vastauksesi Verkkoteksti-kenttään.

  3. Tallenna muutokset. Voit myöhemmin muokata palautustasi painamalla Muokkaa palautusta-painiketta. Kun työsi on valmis ja sivulla on Lähetä arvioitavaksi -painike, paina myös sitä.

Moodle ei erikseen vahvista tehtävän palautusta, mutta näet sen kohdasta "Palautuksen tila", johon tulee teksti: "Lähetetty arvioitavaksi".

Palautusajan jälkeen opettaja voi antaa Moodlessa tehtävästä palautetta, jonka pääset lukemaan tehtävän palautusalueelta. Mahdollinen palaute ja arviointi näkyvät myös kurssisivun vasemmalla olevassa Navigointi-valikossa kohdassa Arvioinnit.


Palautuksen tila -näkymä

Tässä näet arvioinnin tilanteen ja kun työsi on arvioitu, näet myös palautteen. Näkymässä on kooste palautuksestasi: verkkotekstin alku, lista tiedostoista ja kirjoittamistasi kommenteista.

  • Palautuksen lisätiedot: Voit kirjoittaa opettajille lisätietoja palautukseen liittyen. Klikkaa tekstilinkkiä Kommentit (n), kirjoita ja Tallenna kommentti.
  • Muokkaa palautusta -painike: Voit lisätä/muokkata tiedostoja/verkkotekstiä.
  • Lähetä arvioitavaksi -painike: Jos tehtävässä näkyy painike Lähetä arvioitavaksi muista klikata sitä! Näin kuittaat opettajallesi, että palauttamasi työ on lopullinen eikä siihen ole tulossa muutoksia. Samalla lukitset vastauksesi etkä voi tehdä siihen muutoksia.

Esimerkki palautuksesta kuvina

Tässä tehtävässä voit palauttaa sekä verkkotekstiä että enintään kolme tiedostoa sekä kirjoittaa palautukseen lisätietoja. Tehtävässä on myös käytössä ns. Lähetä arvioitavaksi -toiminto, jolla opiskelija kuittaa työnsä valmiiksi (aina se ei ole käytössä).

Suurenna kuvat (1-5) klikkaamalla niitä.

  1. Lisää palautus.

2. Voit kirjoittaa verkkotekstiä ja/tai palauttaa tiedostoja.

3. Voit muokata palautustasi. Jo ladatun tiedoston voi poistaa klikkaamalla Poista palautus -painiketta ja vahvistamalla poiston aukeavassa ponnahdusikkunassa.
Huom! Jos Lähetä arvioitavaksi -painike on näkyvissä, muista viimeistellä palautuksesi klikkaamalla sitä. Tämän jälkeen vastausta ei voi enää muokata.


4. Tehtävä on palautettu opettajalle, mutta opettaja ei ole vielä arvioinut sitä.


 

5. Opettaja on antanut arvion tehtävästä.


Save

Save

Save

Save

Save

Save Save

Save

Save

Save

Save Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Tentti

Moodlen tentti-toiminnon tunnistaa -symbolista. Opettaja voi käyttää tenttiä esseetyyppisissä tenteissä ja monivalintatenteissä sekä erilaisissa testeissä, jotka voivat olla opiskelun tukena. Opettaja voi rajata pääsyn tenttiin siten, että sinne pääsee vain tiettynä ajankohtana. Opettaja myös mm. määrittelee, missä vaiheessa tenttimistä opiskelija näkee tentin pisteensä ja oikeat vastaukset kysymyksiin.

Huom. Esseetyyppisissä tenteissä saatetaan käyttää myös tehtävä-aktiviteettia, jonka symboli on . Jos opettaja käyttää tehtävänpalautustilaa tentissä, ks. ohje täältä. Huomaa, että tehtävä-aktiviteetilla tehtyjä tenttivastauksia voidaan tarkastaa Ouriginal-plagiaatintunnistusjärjestelmällä.

Ennen tenttiä  

Tenttiin ryhtyessäsi varmista, että sinulla on toimiva verkkoyhteys ja rauhallinen tila.  

Lue hyvissä ajoin opettajan laatimat tenttiohjeet. Jos kurssilla on tentin testaus-/harjoitustila, kokeile sitä, jotta tentin tekniikka tulee sinulle tutuksi. Voit myös pyytää opettajaa tekemään kurssille tentin harjoitusalueen. Voit myös kokeilla tenttiä Moodle harjoituskurssilla .  

Tentin aloitus  

Usein tentit on ajastettu, jolloin kysymykset julkaistaan automaattisesti ilmoitettuna ajankohta.  

Aloita tentti klikkaamalla Tee tentti nyt. Jos painiketta ei näy, päivitä selaimesi reload / refresh -painikkeella tai F5-näppäimellä.  

Tentin alkaessa Moodlessa saattaa olla ruuhkaa. Odota tällöin hetki, päivitä selain ja avaa tentti uudelleen.

Jos tentti on ajastettu, Moodle ilmoittaa tenttisuorituksen aikarajan kun klikkaat Tee tentti nyt -painiketta ja pyytää sinua vahvistamaan tentin aloittamisen.  

Tentin aikana  

Älä sulje selaintasi kesken tentin, sillä menetät jo antamasi vastaukset.  

Jos tentti on useampisivuinen, liiku tentissä painikkeilla Seuraava sivu / Edellinen sivu. Painikkeet myös tallentavat vastauksesi. Varo kuitenkin painamasta linkkiä, joka vie kurssialueen seuraavaan sisältöön!  

Keskeneräisen vastauksen voi tallentaa myös Lopeta tentti -painikkeella. Pääset yhä muokkaamaan vastaustasi klikkaamalla Palaa suoritukseen, jos tenttiaikaa on vielä jäljellä.  

Myös "Tentin navigaatiossa" pääset liikkumaan tentissä, jos opettaja on tämän sallinut. Kun tentti on ajastettu, näkyy ajastin "Aikaa jäljellä". Voit myös merkitä lipulla itsellesi kysymyksiä

 .

Merkitsemäsi kysymykset näkyvät tentin navigaatiossa punaisella merkillä. Ao. kuvassa kysymys 2 on merkitty ja siihen ei ole vastattu. Kuvassa olevat vastatut kysymykset (tallentuneet vastaukset) 1 ja 3 ovat harmaat.

Jos verkkoyhteys katkeaa tentin aikana (esim. sähkökatko)

Moodle tallentaa vastauksiasi parin minuutin välein. Ennen yhteyden katkemista tallennetut vastaukset ovat tallessa ja tenttiä pystyy jatkamaan yhteyden palattua. Eli jos yhteys katkeaa, odottele ensin rauhassa hetki. Jos mitään ei tapahdu, päivitä sivu. Navigoi takaisin tenttiin. Sinulla on edelleen pääsy tenttiin, joten paina "Jatka viimeisintä suorituskertaa".


Jos tentissä palautetaan kuvia

Ota kuva palautettavasta tentistä kännykällä. Vie kuvat kännykästä tietokoneelle. Viennin voi tehdä seuraavilla tavoilla:

  • Yhdistä kännykkäsi mukana tullut piuha tietokoneeseen ja lataa kuvat puhelimen kansiosta tietokoneelle.
  • Lähetä kuvat puhelimesta sähköpostilla itsellesi ja lataa ne tietokoneellesi sieltä.
  • Jaa kuvat puhelimestasti johonkin kolmannen osapuolen palveluun (e.g. OneDrive, Google Drive, Facebook) ja lataa ne tietokoneellesi sieltä. Muista julkaista kuvat kolmannen osapuolen palvelussa turvallisesti vain itsellesi.


Tenttivastauksen palauttaminen arvioitavaksi

Klikkaamalla Lopeta tentti -painiketta pääset Tenttisuorituksen yhteenveto -sivulle.

Huom!
Lopullinen tenttivastauksesi palautetaan arvioitavaksi -painikkeella!

Tämän jälkeen Moodle vahvistaa vielä kerran, että haluat palauttaa tentin arvioitavaksi:



Älä jätä tentin palautusta viimeisille minuuteille,  sillä oma kellosi ei käy sekunnilleen samassa ajassa kuin Moodlen kello! Ajastetussa tentissä vastaustila sulkeutuu automaattisesti, joten tämän jälkeen tenttivastausta ei voi enää palauttaa.  

Jos et ole palauttanut vastaustasi arvioitavaksi, näkyy painike "Jatka viimeisintä suorituskertaa" ja suorituskertojen yhteenvedossa on tilana "Meneillään". Tämä edellyttää, että tenttiaikaa on vielä jäljellä. Tilana on "Palautettu", kun vastauksesi on mennyt opettajalle arvioitavaksi.  


Tentin jälkeen  

Näet tentin arvioinnin palaamalla tentin vastaustilaan ja/tai vasemmalta navigointilohkon kohdasta "Arvioinnit".

Opettajan määrittelemistä asetuksista riippuen näet  

  • tentin pisteet ja arvioinnin kohdassa "Yhteenveto aiemmista suorituskerroistasi"  

  • klikkaamalla "Näytä uudelleen" voit katsoa myös mm. tentin kysymyksiä, vastauksiasi, kysymyskohtaisia pisteitäsi, opettajan mahdollisesti antaman sanallisen palautteen (kommentit), ja automaattipalautteita.



Save

Save

Save

Save Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Wiki ryhmä- ja yksilötehtävissä

Wikiä käytetään yleensä

  1. ryhmätyöskentelyssä yhteiskirjoitusalueena esim. ryhmätyönä tuotettavan esseen tekemiseen 
  2. henkilökohtaisen oppimispäiväkirjan tms. prosessikirjoittamiseen koko kurssin ajan.


Ryhmätyöskentelyssä opiskelijat tuottavat yhdessä sisältöä (esim. tekstiä, kuvia), mutta vain yksi opiskelija kerrallaan. Ideana on, että kaikki voivat muokata kirjoitettua tekstiä eli yhden opiskelijan aloittamaa tekstiä voivat toiset opiskelijat muokata edelleen. Wikin Kommentit-välilehdellä voidaan keskustella ja esim. sopia ryhmätyön aikataulutuksesta, työnjaosta, työhön tehtävistä muutoksista jne. Liitetiedostoja voit lisätä editorin Linkki-kuvakkeesta ja valitsemalla lisättävän tiedoston, minkä jälkeen ne näkyvät Tiedostot-välilehdellä.

Henkilökohtaisessa tehtävässä opiskelija voi jatkaa ja muokata jo aiemmin tekemäänsä tuotosta.

Sivun luonti

Ensimmäisellä kerralla kun wikiä muokataan, klikkaa .

Tämän jälkeen pääset tuottamaan sisältöä wikiin. Voit esim. kirjoittaa tekstiä sekä lisätä kuvia, linkkejä ja taulukoita.

Alasivujen tekeminen

Wikiin voi lisätä sivuja ja alasivuja, jos halutaan eriyttää sisältöä useammalle eri sivulle (nettisivumainen, puumainen rakenne). Laajoissa tehtävissä kullekin käsiteltävälle teemalle voi luoda oman sivunsa tai ne voivat toimia pienryhmien tai parityöskentelyn omina kirjoitusalueinaan. 

  • Kirjoita wikin päätasolla muokkaustilassa alasivujen nimet esimerkiksi Johdanto, Kirjallisuuskatsaus, Menetelmät, Tulokset, Pohdinta, Lähteet kukin omalle rivilleen. 

  • Laita tämän jälkeen jokaisen nimen ympärille "tuplahakasulkeet" eli alasivut näkyvät tässä muodossa (voit myös kopioida allaolevan ja muokata alasivujen nimiä tarpeen mukaan):

[[Johdanto]]
[[Kirjallisuuskatsaus]]
[[Menetelmät]]
[[Tulokset]]
[[Pohdinta]]
[[Lähteet]]

  • Tallenna. 

  • Linkkiä klikkaamalla pääset kirjoittamaan alasivulle sisältöä. Kutakin alasivua voi kerrallaan muokata vain yksi opiskelija. 

Wikin Historia-välilehdeltä opettaja ja ryhmän opiskelijat näkevät, ketkä opiskelijoista ovat tehneet muokkauksia sivulle, ja voivat vertailla eri muokkausversioita keskenään (mitä kukakin on kirjoittanut).




Save

Save

Save

Save

Työpaja (vertais- ja itsearvionti)

Työpajaa käytetään itse- ja vertaisarvioinnissa.

Näet vertais-/itsearvioinnin vaiheet tehtävän palautussivulta. Aktiivinen vaihe on korostettu vihreällä ja tehdyt vaiheet näkyvät -merkillä.



Töiden palautus

Kun opettaja avaa vertaistyöpajan, tulee opiskelijalle näkyviin "Aloita palautuksen tekeminen" painike.




Anna palautuksellesi otsikko ja lisää vastauksesi pdf-tiedostona (suositus) tai kirjoittamalla vastauksesi suoraan Palautuksen sisältö -kenttään.


Vertaisarviointi

Seuraavassa vaiheessa annat vertaispalautetta ja/tai itsearvioit tehtäviä opettajan ohjeiden mukaan. Vertaisarviointi-kohdassa näet kuinka monta työtä arvioit sekä montako arviointia on vielä tekemättä. Opettajan valitsemista asetuksista riippuen palautetta annetaan/saadaan nimettömänä.

Pääset arvioimaan klikkaamalla Arvioi-painiketta.


Ao. esimerkissä palautetta annetaan opettajan määrittelemien kriteerien mukaan. Yleispalaute on merkitty tähdellä (*), joten se on pakollinen kenttä.


Vertaisarvioiden arviointi

Tässä vaiheessa et voi enää muokata palautuksia tai vertaisarvioita. Opettaja laskee loppuarvosanat ja voi antaa palautetta sekä palautetuille töille että vertaisarvioijille.



Suljettu

Kun opettaja sulkee työpajan, tulevat arvosanat näkyviin.

Työn arvosana on muiden opiskelijoiden antama kokonaisarvosana työstäsi.

Vertaisarvioinnin arvosana kertoo, miten olet onnistunut vertaisarvioinnissasi suhteessa muihin arviointeihin. Jos arviointisi poikkeaa muiden antamista arvioinneista, saat huonomman arvosanan.


Näet saamasi palautteen klikkaamalla työsi nimeä.







Save

Save


Opettajasi on saattanut tarjota sinulle mahdollisuuden seurata ja kirjata edistymistäsi kurssialueella (ja samalla opettaja saa mahdollisuuden seurata kaikkien kurssialueen opiskelijoiden edistymistä). Osa edistymisen seurannassa olevista aineistoista tai aktiviteeteista voivat olla automaattisessa edistymisen seurannassa opettajan asettamien ehtojen mukaan. 

Käytä edistymisen seurantaa esimerkiksi 

  • muistiinpanoinasi siitä, mitkä opettajan jakamat materiaalit olet jo lukenut ja mitkä ovat vielä lukematta 

  • osoittamaan opettajan kesken kurssin julkaisemaa uutta materiaalia/tehtäviä, jota vielä et ole nähnyt 

  • tehtyjen tehtävien tilanteen seuraamiseen.

Jos haluat tietää, mitä vaihtoehtoja opettajalla on suoritusten seurannan automatisointiin, tutustu Opettajan oppaan sivuun Suoritusten seuranta

Opiskelijana näet edistymisesi näin

Kun opettajasi hyödyntää edistymisen seurantaa kurssillaan, näet seurannassa mukana olevien kohteiden suoritusehdot ja määräajat Moodle-alueella, kun avaat ko. sisällön. 

Harmaalla oleva ilmoitus "Tee" kertoo, että tehtävä on tekemättä. Vihreä väri ja teksti "Tehty" kertoo, että sisältö on suoritettu. Osa ehdoista vaatii opettajan toimenpiteen (esim. "vaatii arvosanan").

Suoritusehdot ja määräajat näkyvät myös kurssialueen etusivulla, kun opettaja määritellyt tämän asetuksissa. 



Määräajat näkyvät myös Katsaus kursseistani-näkymässä kohdassa Aikajana:

Opettaja on saattanut myös lisätä kurssille edistymisen seurantaasi helpottavan palkin/aikajanan. Opettajan määrittelemistä asetuksista riippuu, mitkä tehtävät näkyvät palkissa ja milloin tehtävä näkyy siinä tehtynä. Kun tehtävä on tehty, se muuttuu palkissa vihreäksi. Sininen viittaa siihen, että tehtävä on tekemättä. Punainen väri kertoo, että tehtävä on myöhässä palautusajasta.


Näet edistymisen seurannan koko kurssin osalta myös Katsaus kursseistani -sivulla janana (ks. ao. kuva). Jana näyttää, kuinka monta prosenttia edistymisen seurannassa mukana olevista toiminnoista Moodlessa on ko. kurssilla tehty. Huom. Vaikka janan mukaan olisit tehnyt 100 % kurssista, se ei yleensä tarkoita että kurssi olisi suoritettu: opettaja ei välttämättä ole määritellyt edistymisen seurantaan kaikkia kurssin pakollisia tehtäviä ja tenttejä. 



Save

Save

Save

Save

Arvioinnit kootusti

Löydät kurssin arvosanan ja  tehtävien arvioinnit kootusti Arvioinnit-kohdasta (vasemmalla navigointivalikossa), kun opettaja hyödyntää Moodlen arviointityökaluja.

Jos Arvioinnit-kohta ei näy, varmista ettet ole piilottanut navigointivalikkoa näkymästäsi. Saat navigointivalikon piiloon/esiin klikkaamalla hampurilaisikonia  (vasemmalla ylhäällä).


Asetuksista riippuen arviointinäkymän sisältö vaihtelee kursseittain.


Omien tuotosten tallentaminen - portfolioajattelua

Opettaja määrittelee, kuinka kauan Moodlessa kurssialue on avoinna. Voit tiedustella opettajaltasi, koska Moodle suljetaan opiskelijoilta. Osa opettajista hyödyntää samaa kurssialuetta seuraavalla opetuskerralla, jolloin he poistavat vanhat opiskelijat ennen seuraavan kurssin alkua. Jotkut opettajat taas antavat kurssialueen olla auki opiskelijoille kauankin kurssin päättymisen jälkeen. Pitkään täysin käyttämättöminä olleita kurssialueita myös arkistoidaan pois Moodlesta automaattisesti. Useimmiten opiskelija ei pääse enää edellisen vuoden kursseihinsa käsiksi Moodlessa, jollei tästä ole erikseen sovittu opettajan kanssa (esim. HOPS-tyyppiset kurssit). 

Kannattaakin itse huolehtia aina omien tuotostensa tallentamisesta muuallekin kuin vain Moodleen (oma työasema, Helsingin yliopiston Windows-verkon eli AD-verkon kotiasema, muistitikku, OneDrive tms.). Kun haluat talteen Moodlessa kirjoittamiasi tekstejä tai käymiäsi keskusteluja, ne on erikseen käytävä sieltä kopioimassa (leikkaa-liimaa käsityönä, valitettavasti). Tiedostomuotoiset aineistot usein ovatkin paremmin opiskelijoilla tallessa.  

Koko opiskeluajalta kerättävien tuotosten "portfolioksi" soveltuvat yliopiston palveluista esimerkiksi wiki tai blogipalvelu. Jos haluat hyödyntää tuotoksiasi myös opiskeluajan jälkeen, kannattaa valita sellainen palvelu, johon sinulla on pääsy myös opiskeluajan jälkeen. Tällöin esimerkiksi Google Sites (sites.google.com) tai WordPress (wordress.com) saattaa soveltua tarkoitukseen. Google Sites on wiki, jossa voit halutessasi julkaista osan sivuista joko käyttäjätunnuskohtaisesti tai julkisiksi, ja osan sivuista voit pitää itselläsi. Ilmainen blogipalvelu WordPress vastaa yliopiston blogipalvelua ja sinne on helppo siirtää sisältöjä yliopiston blogista. Muita vaihtoehtoja ovat tarpeistasi riippuen kaikki maksuttomat blogi- ja wikipalvelut ja tiedostojen tallennuspalvelut.


Zoom- ja Adobe Connect -verkkoluennot


Moodle-kurssisi voi sisältää verkkoluentoja, jotka ovat pääsääntöisesti joko Zoom- tai Adobe Connect -verkkokokousympäristössä.  Verkkoluennoilla opettaja luennoi esimerkiksi työpisteeltään käsin.

Kun osallistut videokamerallasi opetukseen, luot etätapaamiseenkin läsnäolon tuntua. Voit myös ladata oman kuvasi esim. Zoomiin. Jos et halua, että esim. kotisi näkyy muille, tutustu taustakuvien käyttöön.

Etäluennoilla saattaa olla myös äänestyksiä, chattailyä ja pienryhmätyöskentelyä, jolla pitkiin luentoihin saa kaivattua vaihtelua.

Osallistuthan rohkeasti opettajan ohjeiden mukaan.

Zoom

Opiskelijana voit osallistua luentoihin

  • erikseen asennettavalla Zoom-asiakasohjelmalla tietokoneellasi (suositus)
  • mobiililaitteellasi esim. kännykälläsi (lataa ZOOM Cloud Meetings -sovellus) tai
  • internetselaimellasi (toimii parhaiten Google Chrome-selaimella).

Zoom-osallistumislinkin tunnistaa yleensä Moodlessa -ikonista. Opetukseen liitytään painikkeesta "Join":

Tällä videolla näytetään Zoom-tapaamiseen liittyminen, kun Zoom-ohjelma on asennettu omalle koneella:


Zoomiin kirjautumisen muita tapoja esitellään videolla Zoom - kirjautuminen ja tapaamiseen liittyminen.

Ks. myös Zoom-kokoukseen osallistuminen (Helpdesk).

Jos opettaja tekee verkkoluennosta tallenteen, yleensä opettaja linkittää sen Moodle-kurssille.



Adobe Connect (AC)

Huom. Adobe Connect -palvelun käyttö yliopistolla päättyy vuoden 2019 loppuun mennessä (ei koska Avointa yliopistoa ja Soc&Komia). Zoom tuli käyttöön marraskuun alussa 2019, ja se korvaa Adobe Connectin.

Ks. Avoimen yliopiston ohje opiskelijalle: Adobe Connect -istuntoon osallistuminen tietokoneella

Ohjevideo (IT Ilona)

Sisältö: 

  • kirjautuminen
  • osallistujan näkymä
  • toiminnot.


Verkkoluennolle osallistuminen mobiilisti

Voit myös käyttää mobiililaitettasi kuten kännykkää tai tablettiasi. Lataa tällöin laitteeseesi Adobe Connect Mobile App, joka toimii Android- ja Mac iOS (iPhone/iPad)-käyttöjärjestelmillä, mutta ei Windows-laitteilla.

Luentotallenteiden katselu mobiilisti

Kun haluat katsoa tallenteita mobiililaitteilla, se onnistuu Puffin-internetselaimella. Lataa laitteellesi ilmaisversio ja avaamalla tallenteen linkki.

Moodlen käyttö mobiililaitteilla

Voit mennä Moodle-kursseille mobiililaitteesi selaimella tai voit ladata mobiililaitteeseesi Moodle Mobile -sovelluksen. Moodle Mobilen voi asentaa Android- ja iOS-laitteille.

Osa Moodlen toiminnoista toimii Moodle Mobilella. Jos toiminto ei ole käytössä appsissa, se ohjaa sinut selaimeen.

Huomaa, että osa tiedoista näkyy vain Moodlea selaimella käytettäessä.

Moodle Mobile on englanninkielinen.

Lataa Moodle Mobile Google Playsta tai App Storesta. Hae sovellus hakusanalla Moodle Mobile. Klikkaa Asenna > Hyväksy > Avaa.

 

 

Sovellus pyytää lisäämään Moodle-sivuston osoitteen. Kirjoita moodle.helsinki.fi. Klikkaa Connect.

 

Seuraavaksi ohjaudut kirjautumissivulle. Klikkaa Helsingin yliopiston tunnuksella.

 

 

Kirjoita Käyttäjätunnus-kenttään Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksesi ja Salasana-kenttään salasanasi. Klikkaa Kirjaudu.

 

 

Apua Moodlen ongelmatilanteissa

Neuvontaa opiskelijoille

Moodle-kurssin sisältöön ja työskentelyyn liittyvissä ongelmissa (kurssiavain, materiaalit, tehtävät, tentit, keskustelualueet, ohjeet, suorituskriteerit, aikataulut ym.) ole ensisijaisesti yhteydessä kurssin opettajaan. Jokainen opettaja vastaa oman kurssinsa toiminnasta ja sisällöstä.

Yleisemmissä Moodlen käyttöön liittyvissä kysymyksissä opiskelijat voivat ottaa yhteyttä Helpdeskiin helpdesk@helsinki.fi tai puh. 02941 55555. Lisätietoja: http://www.helsinki.fi/helpdesk/








1 Comment