Keskustelualue opiskelussa

Keskustelualue on Moodlen monipuolisin väline, jota opettajasi voi haluta hyödyntää paitsi verkkokeskusteluun myös tehtävien palautukseen ja niistä annettavaan vertaispalautteeseen. Voitte myös ryhmätyössä hyödyntää keskustelualuetta esimerkiksi wiki-työskentelyn rinnalla käytännön asioista sopimiseen.

Keskustelualueen vahvuuksia on, että

 • se tiedottaa halutessasi sinua kaikista viesteistä sähköpostitse. Voit käyttää tätä ominaisuutta myös oman toimintasi herättäjänä: esimerkiksi muistat käydä lukemassa tai antamassa palautetta toiselle opiskelijalle, kun huomaat hänen palauttaneen seminaarityönsä keskustelualueelle.
 • saat nähdä muiden opiskelijoiden viestit / palautetut työt, jolloin voit halutessasi tutustua niihin ja jatkaa keskustelua/työstämistä.
 • opettajasi voi rajata keskustelualueen näkymään kurssin pienryhmille. Opettaja voi luoda myös alueen opettajan ja opiskelijan kahdenkeskistä kommunikointia varten.
 • opettaja voi lähettää sinulle yksityisviestin.

Opettaja voi tarkastaa keskustelualueelle tuotettuja tehtäviä Ouriginal-plagiaatintunnistusjärjestelmällä.

Tutustu myös netikettiin eli hyvän verkkoviestinnän pelisääntöihin.

Pikaohje: Verkkokeskusteluun osallistuminen
 • Uusi keskusteluketju aloitetaan kohdasta "Lisää uusi keskustelu".
 • Kirjoita Aihe-kenttään kuvaava otsikko ja viesti-kenttään viestisi. Lähetä-painikkeella julkaiset viestisi.
 • Viestiin vastataan valitsemalla "Vastaa". Vastausviestin otsikko kopioituu aloitusviestistä, joten päivitä se viestisi sisältöä kuvaavaksi: klikkaa Lisäasetukset ja liitteet. Ko. kohdasta saat näkyviin editorin ja voit lisätä liitteitä.
 • Voit muokata ja poistaa omia viestejä 30 min niiden lähettämisestä, muttei enää tuon jälkeen. Jos myöhemmin tulee tarvetta muuttaa tai poistaa viestejä, ota yhteys kurssin opettajaan.

Keskustelualueen yleisnäkymä

 • Keskustelualueen etusivulla näytetään alueen viestien otsikot, keskusteluketjun aloittajan nimi ja kuva, vastausten määrä, niiden viestien määrä, joita et ole vielä lukenut (Moodlesta) sekä viimeisimmän viestin ajankohta (kirjoittaja, päivämäärä ja kellonaika).
 • Jos opiskelijat on jaettu Moodlessa näkyviin ryhmiin, voit pudotusvalikosta valita minkä ryhmän keskustelua luet. Voit osallistua vain oman ryhmäsi keskusteluun. Tällainen esimerkki on kuvassa alla.

 • Kuvan keskustelualueella on yksi viestiketju. Viestiketjun saat auki klikkaamalla sen otsikkoa.
 • Keskusteluviestien listan järjestys päivittyy viimeisimmän viestin aikaleiman mukaan siten, että listassa päällimmäisenä on se keskustelu, jossa on tuorein vastaus, ja alinna se keskustelu, jossa on vanhin päivitys.
 • Voit lajitella viestiketjuja vastausten, viimeksi lähetettyjen tai luotujen viestien mukaan klikkaamalla sarakkeen otsikkoa keskustelulistan ylälaidassa.
 • Voit merkitä viestiketjun itsellesi suosikiksi.
 • Keskustelualueen viestejä voit hakea hakusanalla (Etsi viesteistä keskustelualueen sivujen oikeassa yläreunassa).
 • Keskustelut rakentuvat allekkain ja oletusarvoisesti sisäkkäin. Voit halutessasi muuttaa viestiketjun näkymää: voit tarkastella viestejä säikeittäin tai peräkkäin tai uusin/vanhin ensin. Pudotusvalikko näkymän päivittämiseksi löytyy viestiketjun yläreunasta. Näkymän asetukset ovat käyttäjä- ja viestiketjukohtaisia.

Keskustelualueen viestien kirjoittaminen ja lähetys


 1. Aloita uusi keskustelu(ketju) painikkeella Lisää uusi keskustelu.
 2. Vastaa keskusteluviestiin oikeasta alakulmasta löytyvällä linkillä Vastaa. Kirjoita viestisi Viesti-kenttään. 
  1. Otsikko kopioituu automaattisesti aloitusviestistä, joten muistathan päivittää sen viestisi sisältöä kuvaavaksi. Pääset muokkaamaan otsikkoa klikkaamalla Lisäasetukset ja liitteet.
  2. Viestiin voi liittää myös tiedostoja klikkaamalla Lisäasetukset ja liitteet, jos opettaja on tämän sallinut. Käytä tiedostoja harkiten, sillä keskustelun lukeminen on helpompaa, jos tiedostoja ei joudu klikkailemaan auki. Jos laitat tiedoston, suosi pdf-muotoa.
 3. Oletusarvoisesti viestit lähtevät ne tilanneiden kurssilaisten sähköpostiin 30 minuutin kuluttua viestin tallennuksesta. Sinulla on aikaa samat 30 minuuttia muokata viestiäsi tai poistaa se, mutta ei enää tuon ajan jälkeen.
  1. Jos haluat, että viestisi lähtee heti osallistujien sähköpostiin, käytä viestinäkymästä rastia "Lähetä ilmoitukset viestistä ilman muokkausaikaviivettä". Tällöin Moodle postittaa lähteviä viestejä 10 minuutin välein. Lähettämäsi viesti on aina muokattavissa 30 minuutin ajan, myös vaikka olisit käyttänyt Lähetä ilmoitukset viestistä ilman muokkausaikaviivettä -rastia; toki viestiin tehdyt muokkaukset eivät enää näy lähteneessä sähköpostissa.
 4. Lähetä viesti.

  Jos sinulla tulee tarvetta muuttaa tai poistaa viestejä, pyydä apua kurssisi opettajalta.

  Etkö näe muiden viestejä tai pysty kirjoittamaan viestiä? 

  • Joskus opettaja käyttää ns. kysymys-vastausaluetta. Tällöin et näe muiden viestejä ennen kuin olet lähettänyt oman viestisi. Näet muiden viestit 30 minuutin kuluttua siitä, kun olet lähettänyt oman viestisi.
  • Jos saat virheilmoituksen "Sinulla ei ole oikeuksia kirjoittaa uusia viestejä", on opettaja luonut ryhmille omat keskustelualueet. Valitse oma ryhmäsi keskustelun pudotusvalikosta ennen kuin alat kirjoittaa viestiä. Ks. kuva yllä. Opettaja voi jakaa opiskelijat Moodlessa myös ns. erillisiin ryhmiin, jolloin opiskelijana ohjaudut suoraan oman ryhmäsi keskusteluun ja näet vain oman ryhmäsi viestit.
Keskustelualueen viestien tilaus

 • Oletusarvoisesti keskustelualueen viestien tilaus sähköpostiin alkaa silloin, kun olet kirjoittanut ko. keskustelualueelle ensimmäisen viestin. Tämä oletusasetus koskee kunkin kurssialueen kutakin keskustelualuetta erikseen. Jos et ole kirjoittanut keskustelualueelle yhtään viestiä etkä muuttanut asetuksiasi, et siis saa sille muiden kirjoittamia viestejä sähköpostiisi.
  • Oletukseen tekee poikkeuksen Uutiset-keskustelualue (jonka opettaja on voinut nimetä myös toisin), jonka sähköpostitilausta ei voi perua.
 • Keskustelualueen viestien tilauksia voit säätää kolmesta paikasta:
  • Kaikkia Moodlen keskustelualueita koskeva oletusasetuksesi: oma profiilisi (ks. luku Käyttäjävalikko: Käyttäjätietojen muokkaus)
  • Keskustelualuekohtaisesti: keskustelualueen oikeasta yläkulmasta Ratas-valikosta: Tilaa tämä keskustelualue / Peru tämän keskustelualueen tilaus. Ks. kuva alla.
   • esimerkiksi ennakoivasti heti kurssin aluksi voit varautua keskustelualueella käytävään keskusteluun ja tilata keskustelualueen samantien.
   • esimerkiksi jos yleensä tilaat viestit sähköpostiisi mutta tietystä keskustelualueesta et halua, voit poistaa tilauksen (jos opettaja on tilauksen poistamisen sallinut).
  • Viestikohtaisesti: voit muuttaa ko. keskusteluviestien tilausasetusta aina, kun olet kirjoittamassa viestiä
  • Keskusteluketjukohtaisesti .Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save Save