Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Google Maps -kartat

Kartat-osioon on mahdollista lisätä Google Maps tai Google Maps Engine -palvelussa sijaitsevan kartan URL-osoite, jonka avulla Kirjastokarttapalvelu osaa upottaa kartan mukaan käyttäjälle näytettävälle sivulle. Muista kartoista poiketen Google Maps ja Google Maps Engine -karttoihin ei ole mahdollista merkitä vapaavalintaisia alueita, vaan kartta esitetään juuri siinä muodossa, kun se Google Maps tai Google Maps Engine -palvelun kautta on nähtävissä.

Google Maps ja Google Maps Engine  -palveluissa sijaitsevien karttojen käyttö Kirjastokarttapalvelussa on todella yksinkertaista, sillä Kirjastokarttapalveluun tarvitsee vain lisätä karttaan johtava linkki, jonka perusteella Kirjastokarttapalvelu osaa upottaa kartan käyttäjälle näytettävälle sivulle. Lisättävä kartta voi olla tallennettu Google Maps tai Google Maps Engine -palveluihin, mutta yksittäisen sijainnin näyttäminen tallentamattomalla kartalla on myös mahdollista.

Google Maps tai Google Maps Engine -kartan lisäys Kirjastokarttapalveluun

Kartan lisääminen Kirjastokarttapalveluun tapahtuu seuraavasti.

1. Kirjaudu Kirjastokarttapalvelun ylläpitoliittymään.
2. Valitse päävalikosta Images and maps.
3. Paina Maps-osiossa olevaa Add-painiketta.
4. Syötä Description-kenttään karttaan liittyvä vapaavalintainen kuvaus.
5. Kopioi URL-kenttään Google Maps tai Google Maps Engine -palveluun tallennetun kartan URL-osoite.
6. Lopuksi paina Save-painiketta.

HUOM! Käytettäessä Google Maps tai Google Maps Engine -karttaa jätetään Drawing Color ja Opacity -asetusten arvot huomiotta karttaa näytettäessä. Niillä ei siis ole minkäänlaista vaikutusta kartan ulkoasuun.

Lisäyksen jälkeen kartta tulee heti näkyviin kirjastojen, kokoelmien ja hyllyluokkien lisäys- ja muokkaussivuilla olevassa Maps-valikossa, jonka kautta sen saa liitettyä haluttuihin sijainteihin. Muista kartoista poiketen Google Maps -karttoihin ei ole mahdollista merkitä vapaavalintaisia alueita, vaan kartta esitetään juuri siinä muodossa, kun se Google Maps tai Google Maps Engine -palvelun kautta on nähtävissä.

Kartan ulkoasu Kirjastokarttapalvelussa

Kartan ulkoasuun, kuten esimerkiksi kartan kokoon, vaikuttavien määritysten tekeminen tapahtuu css-tyylitiedoston kautta. Kartta upotetaan Kirjastokarttapalvelun tuottamalle sivulle iframa-tagissa, jonka class-attribuutin arvo on google_map. Näiden tietojen perusteella css-tiedostossa voidaan tehdä halutut kartan ulkoasuun vaikuttavat määritykset. Alla esimerkki määrityksistä.

.google_map {
  width: 25em;
  height: 40em;
  border: none;
  overflow:hidden;
  margin: 0;
}

URL-osoitteen kopiointi Google Maps -palvelusta

1. Siirry Google Maps -palveluun
2. Hae näkyville kartta, jonka haluat liittää Kirjastokarttapalveluun
3. Klikkaa sivun vasemmassa reunassa punaisen neliön sisällä olevaa Linkki-kuvaketta.

4. Klikkaa Muokkaa ja esikatsele sisällytettyä karttaa -linkkiä.

5. Kopioi kartan URL-osoite Kopioi ja liitä tämä HTML-koodi sivustoosi -otsakkeen alla sijaitsevasta tekstikentästä.

6. Tekstikentän sisältämää koodia ei kuitenkaan kopioida kokonaisuudessaan Kirjastokarttapalveluun, vaan pelkästään iframe-tagin src-attribuutin sisältämä URL-osoite. Alla on esitetty kopioitu koodi kokonaisuudessaan.

<iframe width="425" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="http://maps.google.com/maps?f=q&amp;source=s_q&amp;hl=fi&amp;geocode=&amp;q=Teollisuuskatu,+Helsinki,+Suomi&amp;aq=0&amp;oq=teollis&amp;sll=60.238392,24.876058&amp;sspn=0.008106,0.033023&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=Teollisuuskatu,+00510+Helsinki,+Suomi&amp;t=m&amp;z=14&amp;iwloc=A&amp;output=embed"></iframe><br /><small><a href="http://maps.google.com/maps?f=q&amp;source=embed&amp;hl=fi&amp;geocode=&amp;q=Teollisuuskatu,+Helsinki,+Suomi&amp;aq=0&amp;oq=teollis&amp;sll=60.238392,24.876058&amp;sspn=0.008106,0.033023&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=Teollisuuskatu,+00510+Helsinki,+Suomi&amp;t=m&amp;z=14&amp;iwloc=A" style="color:#0000FF;text-align:left">Näytä suurempi kartta</a></small>

Alla on esitetty Kirjastokarttapalveluun kopioitava osa.

http://maps.google.com/maps?f=q&amp;source=s_q&amp;hl=fi&amp;geocode=&amp;q=Teollisuuskatu,+Helsinki,+Suomi&amp;aq=0&amp;oq=teollis&amp;sll=60.238392,24.876058&amp;sspn=0.008106,0.033023&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=Teollisuuskatu,+00510+Helsinki,+Suomi&amp;t=m&amp;z=14&amp;iwloc=A&amp;output=embed

Recently Updated

  • No labels