Page tree
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Opiskelijan usein kysytyt kysymykset.

1 Voinko käyttää DigiCampusta/mooc.helsinki.fi -alustaa opetuksessani, koska se on HY:n Moodlea sopivampi etäopetukseen?

Mooc.helsinki.fi/DigiCampus on toiminnoiltaan hyvin samanlainen kuin HY:n Moodle (moodle.helsinki.fi). Kaikki sopivat mainiosti etäopetukseen. Ks. tarkemmin HY:n Moodlen ja mooc.helsinki.fi eroista.

Mooc.helsinki.fi:ssä/DigiCampuksella on pääsääntöisesti HY:n MOOC-suositusten mukaiset kurssit eli esimerkiksi ei-kaikille-avoimia verkkokursseja ei toivota ko. sivustolle.

Jos mooc.helsinki.fi:tä kuitenkin halutaan käyttää esimerkiksi siitä syystä, että sieltä löytyy toimintoja joita Moodlessa ei ole (esim. PLD), voidaan suljettu kurssi perustaa demokurssien kategoriaan:

Kun mooc.helsinki.fi:tä käytetään HY:n opiskelijoiden ja/tai muiden HAKA-verkoston organisaatioiden kursseille, ohjeista opiskelijasi kirjautumaan HAKA-login -kohdasta organisaationsa tunnuksilla.


2 Opiskelijani eivät ole HY:n opiskelijoita ja tarvitsen verkko-oppimisympäristön, jonne pääsee ilman HY:n tunnusta. Voinko saada MOOC-alueen?


MOOC-alueet luodaan MOOC-kriteerit täyttäville kurssille ts. jos kurssisi ei esimerkiksi ole avoin kaikille kiinnostuneille, et voi sitä saada.

Mutta tiesitkö, että HY:n Moodleen voi kirjautua myös ilman HY:n tunnusta mm. toisten oppilaitosten/organisaatioiden tunnuksilla? Et siis aina tarvitse tästä syystä kurssialuetta mooc.helsinki.fi/DigiCampukselle. Lue lisää Opettajan Moodle-oppaasta3 Miten näen kurssialueen opiskelijan roolissa?

Mene haluamallesi kurssialueelle. Klikkaa Ylläpitovalikko > Vaihda roolia > Student. 

Samaa reittiä pääset palaamaan omaan rooliisi.


4 Miksi en saa lisättyä opettajaa/hallinnoijaa kurssialueelle? En löydä heitä sivustolta.

Jos henkilöä ei löydy DigiCampukselta/mooc.helsinki.fi:stä, hän ei ole vielä kirjautunut kertaakaan sivustolle. Pyydä häntä kirjautumaan kohdasta Haka-login HY:n/organisaationsa käyttäjätunnuksella ja salasanalla (jos hänellä ei ole tunnusta, pitää tunnus luoda itse/käyttää Googlen kirjautumista).

Tämän jälkeen henkilö löytyy DigiCampuksen/mooc.helsinki.fi-käyttäjistä ja voit lisätä hänet kurssille opettajaksi/hallinnoijaksi.

Voit myös käyttää Moodlesta tuttua itserekisteröitymistä MOOC-kursseille. Ts. tee itserekisteröityminen opettajan roolille ja määritä kurssiavain, Ks. tarkemmin Opettajan Moodle-oppaasta. Varmista kurssin asetuksista, että kurssi on Näytä-tilassa.


5 Onko olemassa tarkistuslistaa, jolla voi varmistaa että MOOC on valmis julkaistavaksi opiskelijoille?

Paras tapa testata kurssi on "opiskella" se läpi, kun se on valmis. Olisiko sinulla esim. kollegaa tai opiskelijaa joka voisi tämän tehdä? Voisiko kurssin pilotoida pienellä opiskelijaryhmällä?

Hyödynnä myös MOOC-opettajan opasta Miten alkuun verkkokurssin suunnittelussa? ja kohtaan "Tarkistuslistoja yms. suunnittelun tueksi".

Tarkistakaa mm.

  • Vastaako mitoitus/opiskelijan työmäärä opintopisteitä?
  • Onko MOOC saavutettava? Ks. Opettajan Moodle-opas: Saavutettavuus. Mooc.helsinki.fi:ssä voit hyödyntää saavutettavuustyökalua.
  • Onko tekijänoikeudet huomiotu itse tuotetun ja muiden tuottaman aineiston osalta?
  • Onko MOOCilla ohjeet kurssilla opiskeluun?
  • Onko kurssilla yhteystiedot tai Kysy & vastaa -alue opiskelijan kysymyksille?

Teknisempänä tarkistuslistana voi hyödyntää Open LMS for Teachers Quick Start -ohjetta: Onko esim. arviointikirjan asetukset tarkistettu ennen kurssin avaamista opiskelijoille?


6 Miten teen todistuksen Helsingin yliopiston pohjalla mooc.helsinki.fi:hin?

Ks. https://mooc.helsinki.fi/mod/forum/discuss.php?d=8236

7 Miten saan MOOC-kurssien osallistujien opiskelijanumerot mooc.helsinki.fi:ssä?

Ks. https://mooc.helsinki.fi/mod/forum/discuss.php?d=5658


8 Miten eri sisällöt näkyvät vierailijana kurssia katsoville?


Opettaja voi sallia kurssille kirjautumisen ns. vierailijana asetuksista (Ylläpito > Käyttäjähallinta > Pääsy vierailijana).

Vierailijat näkevät kaikki kurssin aineistot (esim. tiedostot, sivut, H5P) sekä uutisten, verkkokeskustelujen, wikien, sanastojen ja tietokantojen sisällöt.

Jos vierailija yrittää tehdä tehtäviä kurssilla, hän saa ilmoituksen ettei hänellä ole siihen oikeutta tai vierailija ei näe palautus-/muokkaa-/lisää-painikkeita (esim. Tehtävä-, Palaute- Työpaja-, & Wiki-aktiviteetti).

Lue lisää Opettajan Moodle-opas: Vierailija.

Esimerkkejä ilmoituksista, joita vierailija saa mooc.helsinki.fi:ssa:

Vierailija ei pysty osallistumaan keskusteluun vaan hänelle tulee ilmoitus:


Vierailija ei pysty tekemään tenttejä vaan hänelle tulee ilmoitus:

Vierailija ei pysty muokkaamaan wikiä vaan hänelle tulee ilmoitus "Et saa muokata tätä sivua" tai:


Vierailija ei pysty vastaamaan kyselyyn/valinta-aktiviteettiin vaan hänelle tulee ilmoitus:


9 Miten saan osioiden numeroinnin pois päältä mooc.helsinki.fi:ssa?

Valitse kurssin asetuksista Kurssimuoto = Viikot.

Muokkaa osioiden nimet haluamanlaisiksi.


10 Mistä saan uuden MOOC-alueen?

Tyhjä uusi alue tilataan lomakkeella, joka löytyy tästä oppaasta Kun suunnittelet MOOCia tai haluat MOOC-kurssialueen ja Opetustyön ohjeista > MOOC.


11 Miten kopioin uuden kurssin sisältöjä toiselle mooc.helsinki.fissa?

ks. Open LMS ohje


12 Miten voin kopioida Moodle-kurssin mooc.helsinki.fi:hin?

Ota ensin Moodle-kurssistasi varmuukopio ja tallenna se koneellesi. Tämän jälkeen mene mooc.helsinki.fi:hin (tyhjälle) kurssialueelle ja palauta Moodlesta tekemästi varmuuskopio sinne.

Ks. tarkemmin Opettajan Moodle-opas.

13 Haluan kopioida kurssin mooc.helsinki.fi:stä HY:n Moodleen, mutta tiedosto on liian iso? Mitä teen?

Ota yhteys moodle@helsinki.fi. Saat sähköpostiosoitteen, jonne kurssista tehty tiedosto lähetetään Funet Filesenderin kautta ja saat apua kurssin kopioinnissa.

14 Mitä eroa on DigiCampuksella, HY:n Moodlella ja mooc.helsinki.fi:llä?

Ks. Mitä eroa on DigiCampuksella, mooc.helsinki.fi:lä ja HY:n Moodlella?


Tekijänoikeudet

Ks. myös

15 Onko sallittua kopioida pieni osa tai tietty sivumäärä jostain kirjasta MOOCille?

Kaikille avoimilla MOOC-kursseilla voi jakaa kokonaan itse tekemäänsä aineistoa (jossa siis kaikki kuvat, tekstit, videot jne. on omia) tai jos on hankkinut kuvien tai muiden aineistojen käyttöön ja jakamiseen luvan tekijältä/tekijänoikeuden haltijalta. Tekijä on voinut sallia oman aineistonsa käytön esimerkiksi CC-lisenssillä. Silloin aineistoa saa käyttää cc-lisenssin ehtojen mukaisesti.

Kun kyseessä on MOOC eli on kaikille avoin kurssi, jolle voi osallistua tai ilmoittautua kuka tahansa (muukin kuin kyseisen korkeakoulun opiskelija), ei Kopioston kopiointiluvalla voi jakaa aineistoja MOOC-kurssilla. Tai jos kurssi ja aineistot ovat avoimesti netissä kenen tahansa saatavilla, silloinkaan ei kopiointiluvalla voi jakaa aineistoja. Tällaisissa tilanteissa kopiointiin ja jakamiseen tulee hankkia tarvittavat luvat tekijänoikeudenhaltijalta.

Kopioston kopiointiluvalla saa kopioituja aineistoja jakaa suljetulla kurssialustalla kurssille osallistuvien saataville. Suljetulla kurssialustalla tarkoitetaan sellaista verkkoympäristöä, kuten Moodlea, jonne pääsy on rajoitettu salasanalla tai vastaavalla tavalla vain kyseiselle kurssille osallistuville opiskelijoille.

16 Onko MOOCeille sallittua tehdä linkityksiä verkkomateriaaleihin?

Vapaasti ja luvallisesti verkossa olevaan aineistoon voi tehdä suoran hyperlinkin MOOC-kurssille.

Linkittäminen verkossa tekijänoikeudenhaltijan luvalla ja avoimesti saatavilla olevaan sisältöön saa tehdä sellaisen linkin, joka johtaa alkuperäiselle sivustolle (ns. suora hyperlinkki). Esimerkiksi opettaja voi liittää omaan materiaaliinsa tai kurssialustalle linkin, jonka kautta opiskelijat pääsevät alkuperäiselle sivustolle, jossa aineisto sijaitsee. Linkkejä voi tehdä myös avoimille verkkosivuille tai vaikka MOOC-kurssille. 

Jos linkittämiseen liittyy kaupallista tarkoitusta tai linkitettävä sisältö on maksullista (esim. maksumuurin takana), tarvitaan tällaiseen linkittämiseen yleensä lupa.

Ks. lyhyesti linkittämisestä (Kopiraittila) 


Saavutettavuus


17 Voinko testata MOOCin ruudunlukuohjelmalla?

Voit ladata HY:n Software Centerista NVDA-ohjelman. Lisätietoa ohjelmasta:

Kurssin jälkeen


18 Miten vien opiskelijoiden arvosanat Sisuun?

Ks. Opetustyön ohjeet: Kirjaa arvosanat Sisussa


19 Mitä pitää tehdä, kun kurssi on päättynyt?


Jotta opiskelijat löytäisivät helposti käynnissä olevat MOOCit, on tärkeää pitää DigiCampuksen/mooc.helsinki.fi -sivuston kategorioiden sisällöt kunnossa.

Ilmoita hyvissä ajoin opiskelijoille, että kurssialue suljetaan ja kehoita heitä ottamaan itselleen tarpeelliset oppimistehtävät yms. talteen.

Kurssin sulkemisen kaksi vaihetta mooc.helsinki.fi:ssa:

a) Mene kurssin ylläpitovalikkoon > Muokkaa asetuksia > Näkyvyys = Piilota. Tallenna ja näytä. Nyt opiskelijat eivät enää näe kurssia.

→ → 


b) Ota yhteys moodle@helsinki.fi ja pyydä kurssialueen siirtoa Päättyneet MOOC-kurssit -kategoriaan.

Jos kurssialue halutaan pitää yhä avoinna opiskelijoille, vaikka kurssi on jo päättynyt, on mahdollista vain siirtää kurssi Päättyneet MOOC-kurssit -kategoriaan. Kurssin siirtämisen jälkeen kurssille pääsee yhä samalla linkillä.

Opettajat pääsevät yhä MOOC-alueelle, vaikka kurssi olisi piilotettu opiskelijoilta ja siirretty Päättyneet MOOC-kurssit -kategoriaan.


DigiCampus

20 Miten siirrän kurssin DigiCampukselle?

Ks. DigiCampuksen ohje Kurssin siirto toisesta Moodle ympäristöstä DC Moodleen.


21 Mistä saan apua DigiCampuksen tekniikassa?

Ks. DigiCampuksen tuki

22 Olisiko vinkata MOOCia, jonka visuaaliseen ilmeeseen on panostettu?

Tässä kolme esimerkkiä: