Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Tervehdys!

Terve uusi opiskelija, eli fuksi! Olet löytänyt käsiisi matematiikan opiskelijaryhmä Matrix ry:n puheenjohtajan tervehdyksen - ja kuten matemaatikoilla on tapana, niin aloitan tekstini määrittelemällä nämä molemmat käsitteet. Matematiikan opiskelijaryhmä Matrix ry, tuttavallisemmin Matrix, on matematiikan ainejärjestö Helsingin yliopistossa. Ainejärjestö, mikä se on?! Se on se lähin taho jota kiinnostaa juuri sinun opiskelusi ja hyvinvointisi opiskelijanäkökulmasta. Matrixin voimavara on todella monipuolinen toiminta värikkäälle jäsenistölleen. Järjestämme aktiivisesti tapahtumia niin rentojen hengailujen, sitsien, urheilun kuin kulttuurinkin muodossa, sekä tärkeänä lisänä osallistumme opetuksen kehitykseen. Matrixiin kuuluu myös yhteistyö yrityksien kanssa. Tarjoamme siis todella jokaiselle jotakin.

Ainejärjestön aktiivit ovat tavallisia opiskelijoita, joita kaikkia kiinnostaa jokin osa-alue ainejärjestötoiminnassa. Sinäkin olet tervetullut järjestämään mitä ikinä haluatkaan, jos vain innokkuutta löytyy! Nykyisten aktiivien kuvat ja yhteystiedot löydät Hallitus ja virkailijat -sivulta. Puheenjohtajana pyrin hengailemaan tapahtumissanne niin aktiivisesti, että pääsisin juttelemaan teidän jokaisen kanssa syksyn aikana - keskustelunaiheina toimii kuulumisten lisäksi esimerkiksi koiravideot, lempiruuat sekä -juomat ja tekosyyt jättää jumppa väliin.

Matemaatikoita voit tavata ympäri Kumpulaa, mutta jos mieltä askarruttaa jokin kysymys, kannattaa ehdottomasti suunnata suoraan Exactumin kolmanteen kerrokseen "Komeroon". Komero on meidän ikioma opiskelijahuoneemme, josta löytyy muun muassa kahvia, lautapelejä, muutama tietokone, vanhoja jääriä (jotka auttavat kuitenkin erittäin mieluusti matemaattisissa ongelmissa), kurssikirjoja lainaan ja syksyllä toivon mukaan myös sinut! Komero saattaa tuntua jännittävältä paikalta, mutta lupaan, siitä voi tulla toinen kotisi, jos vaan uskaltaudut kerran sisään!

Olet mitä luultavimmin siirtymässä elämässäsi uuteen ja ihmeelliseen vaiheeseen. Olet ehkä opiskellut yliopistossa jo aiemmin, ehkä et, mutta haluan silti jakaa muutamia selviytymisvinkkejä. Olet nyt täysin vastuussa itsestäsi ja omista opiskeluistasi - varo akateemisesta vapaudesta huumaantumista! Pahinta onkin, kun vääristä valinnoistaan ei voi syyttää ketään muuta kuin itseään. Kannustan ottamaan fuksivuodesta kaiken irti! Kokeile kognitiotieteen sivuaineopintoja, hairahda kiertotielle aamun pikkutuntien kotimatkalla, nappaa kurssi jonka nimikään ei sano sinulle yhtään mitään ("topologia?"), ja aloita rohkeasti keskusteluja tuntemattomien ihmisten kanssa. Saat valitettavasti elämässäsi vain yhden matematiikan fuksivuoden, ja se on aivan käsillä. Tasapainoile siis ilolla ja vaikka hieman horjahdellen akateemisten rientojen ja luentojen välissä. Tuutorimme auttavat sinua tässä oikein mielellään! Matrix pyrkii tekemään opiskelustasi unohtumatonta!

Yhden asian voin sinulle luvata: Matematiikka on parasta, mitä voi opiskella! Tältä se ei kuitenkaan aina tunnu. Harva ala voi varmasti tarjota samanlaisia ymmärtämättömyyden tunteita. Joskus kahden tunnin luennosta saa kiinni noin kolmen lauseen verran ja laskaritehtävätkin saattavat silloin tällöin näyttää natiivien arabian puhujien kielioppitehtäviltä. Toistuvat ahaa-elämykset tarjoavat kuitenkin aina vaan uutta intoa jatkaa opiskelua. Harva ala harjoittaa yhtä tehokkaasti ajattelua ja sinnikkyyttä! Aluksi matematiikka saattaa vaikuttaa hajanaiselta kentältä, kun ensimmäisen vuoden kurssit käsittelevät vain palasia tästä. Myöhemmin eri matematiikan alat kuitenkin kietoutuvat kauniisti yhteen - mitä korkeammalle kiipeät matematiikan opinnoissasi, sitä kauemmas näet! Älä siis säikähdä deltaa ja epsilonia. Vielä jonain päivänä ne ovat ystäviäsi!

Tervetuloa mukaan! Ehkä kohtaamme syksyllä Exactumissa. Pääovesta sisään, kierreportaita kolmoskerrokseen, käytävää eteenpäin, oikealle sisään meemeillä vuoratusta ovesta, vihreälle sohvalle istumaan. Sieltä meidät löytää! Ja muista, että matemaatikolle todellinen maailma on vain yksi erikoistapaus!

Pinja Lappalainen

Puheenjohtaja 2018
Matrix ry

 

Fuksisyksyn tapahtumia 2017

Matrix ja muut matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan opiskelijajärjestöt järjestävät syksyllä runsaasti fukseille tarkoitettuja tapahtumia, joissa on mahdollisuus tutustua sekä kanssafukseihin että vanhempiin opiskelijoihin, erityisesti tuutoreihin. Alla on listattu tärkeimmät syksyn tapahtumat lyhyiden kuvausten kera. HUOM! Tapahtumien päivämäärät tarkentuvat kesän mittaan. Lisää tietoa tapahtumista saat syksyllä näiltä nettisivuilta ja sähköpostilistalta sekä tietenkin tuutoriltasi. Kaiken tämän lisäksi kannattaa liittyä Facebookissa ryhmään "Matemaattisten tieteiden fuksit 2017".

 • 21.8. Varaslähtö elämään ja Matlun kesäbileet
  Syksyn ensimmäinen fuksitapahtuma on jo kesällä! Suuntaamme Suomenlinnaan piknikille. Luvassa myös halukkaille pelejä ja muuta ohjelmaa. Yhteislähtö Rautatieaseman etuovilta, mainoksistakin tuttujen palloukkojen luota tapahtuu klo 14.00. Etsi käsiisi punahaalarista iloista porukkaa. Mikäli sattuu satamaan, tule silti paikalle. Keksitään kuitenkin jotakin tekemistä yhdessä! Varaslähdön jälkeen suuntaamme Matlun, matemaattis-luonnontieteellisten opiskelijajärjestöjen yhteistyöjärjestön, järjestämiin Kumpulan kesäbileisiin.
 • 27.8 - 31.8 Orientoiva viikko
  Matematiikan ja tilastotieteen laitos sekä matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta järjestävät orientoivalla viikolla uusille opiskelijoille runsaasti ohjelmaa, jonka on tarkoitus tutustuttaa yliopistoon ja antaa esimakua matematiikan opiskelusta. Orientoivan viikon maanantaina fuksit jaetaan pieniin ryhmiin, joita vetää akateemisesti vanhemmat opiskelijat, tuutorit. Paikalle kannattaa siis tulla. Tekemistä riittää koko viikolle, joten mikäli haluat olla mahdollisimman monessa siistissä tapahtumassa mukana, varaa koko orientoiva viikko vapaaksi.

 • 27.8. Yliopistouran alku
  Gustaf Hällströmin katu 2B, auditorio A111, klo 10. Täältä se kaikki alkaa! Kuulostaa pelottavalta, mutta ei hätää; tuutorinne ovat opastamassa.

 • 29.8. Fuksisport 
  Rentoa pelailua ja puuhailua tuutoreiden kanssa paikassa X. Yhteislähtö Exactumin shakkilaudalta noin klo 14:00.

 • 29.8. Lautapelailua
  Luvassa rentoa pelailua ja jutustelua paikassa X.

 • 29.8. Rehtorin kättely
  Rehtori pitää virallisen tervetulopuheen klo 12:00 Päärakennuksella Senaatintorin kupeessa. Rehtori aloittaa tasan klo 12:00, joten kannattaa olla pikkusen etuajassa narikkaa varten. Virallinen yhteistapaaminen klo 13:45 Tuomiokirkon portailla!

 • 30.8. Helsinki City Tour
  Tutustutaan yhdessä opiskelun ja matemaatikkojen kannalta tärkeisiin paikkoihin Helsingin keskustassa. Yhteislähtö rehtorin kättelyn jälkeen Tuomiokirkon portailta fuksiporukan ollessa paikalla. Odotamme siis kaikki rehtorin kättelystä tulevat mukaan!

 • 30.8. Orientoivan piknik
  Perinteikäs piknik suuren fuksijoukon turvin. Myös vanhemmat opiskelijat erittäin tervetulleita! Luvassa yhteistyöjärjestömme TEKin sponsoroimana pientä purtavaa, mutta omat eväät suuren nälän voittamiseksi ovat toivottuja.

 • 30.8. Tiedebasaari & Järjestötori
  Kumpulan laitokset ja järjestöt esittäytyvät klo 13-16 Physicumin aulassa. Tiedebasaarin ohjelma löytyy tämän linkin takaa
   
 • 1.9. Kumpula-suunnistus
  Tärkeisiin paikkoihin tutustumista Kumpulassa suunnistuksen muodossa klo 13 alkaen.

 • 1.9. Matlun fuksibileet
  Matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan tiedekuntajärjestö Matlun fuksibileet ravintolalaiva Wäiskissä.

 • 3.9. Yliopiston avajaiskarnevaalit
  Yliopiston avajaiskarnevaalit keskustakampuksella klo 14 alkaen. Mahdollisuus tutustua erilaisiin yliopistolla toimiviin järjestöihin. Lisäksi myynnissä haalarimerkkejä ja tarjolla erilaista naposteltavaa ja juotavaa. Be there!

 • 6.9. Fuksiolympialaiset
  Lisää rentoa pelailua ja leikkimistä, tällä kertaa tuutoreiden järjestämän kilpailullisen rastikierroksen muodossa Kaisaniemenpuistossa klo 16:00 alkaen.

 • 7.9 Nintendoilta

  Nimensä mukaisesti Nintendo-pelailua, miljöönä rakas Matlu-klusterimme. Tule mukaan testailemaan nostalgisia pelejä ja hengailemaan mukavassa matemaatikko-seurassa.


 • 13.9. Fuksiaiset
  Matrixin fuksiaiset, lähtö klo 14:00-16:00 Klusterilta Kokoushuoneesta. Kierrätte ympäri Helsinkiä rasteilla, joissa suoritatte tehtäviä. Luvassa menoa ja meininkiä, sekä saunajatkot!

 • 15.9 Klusterihengailut
  Hengailua matemaatikoiden kesken Matlu-klusterilla. Luvassa perinteikästä klusteroitumista, jee!


 • 23.9. Fuksisitsit
  Opetellaan yhdessä akateemisten pöytäjuhlien etikettiä perinteikkässä, mutta niin ihanassa Alina-salissa.

 • 29.9. Fuksiseikkailu
  HYYn järjestämä koko yliopiston laajuinen Fuksiseikkailu vie sinut ja joukkueesi ympäri Helsinkiä! Pääset kiertämään rasteja niin humanistien kuin lääkisläistenkin luona! 

 • 8.10 Syksyn bileet
  Matrixin perinteikkäät vaihtuvalla teemalla järjestettävät bileet syksyn puolivälissä. Tule paikalle seuraamaan poikkitieteellistä menoa. Teema julistetaan kesän lopulla. Paras puku palkitaan.

 • 4. - 6.11. Fuksiristeily Tukholmaan
  KJYR, Kumpulan järjestöjen yhteisristeily, tutummin fuksiristeily Tukholmaan.

 • 11.11. Pikkujoulusitsit
  Jouluisaa sitseilyä tutussa Alina-salissa. Tonttulakit ja joulumieli mukaan!


Also, in English:

Hey you and welcome to study maths in University of Helsinki.

Matrix ry (ry is short for registered organization in Finnish) is the subject organization of mathematics students in University of Helsinki. We organize both recreational activities, and events related to studying mathematics or working as a mathematician for our members. Matrix ry promotes the interests of mathematics students in the decision making of the university.

For new students

Matrix and other student organizations of the Faculty of Science will organize several events for new students throughout the Fall 2017. By participating you have the chance to meet other new freshmen and older students, especially tutors. Below we have listed and described the most important events. You can find more information later in the fall from this website, the mailing lists, and of course from your tutors. In addition, we suggest you join the Facebook group "Matemaattisten tieteiden fuksit 2017", which is Finnish for Freshmen of Mathematical Sciences 2017.

· 16.8. Pre-Orientation Picnic and Matlu Summer Party
   The first event for freshmen is already in Summer! We'll go for a picnic to the sea fortress island Suomenlinna. If you wish, you can join us in games and other activities while there. We leave together for      the picnic from the main entrance of the Central Railway Station, by the statues of men holding spheres. Come there at 2 pm and look for people in red overalls. If the day is rainy, come anyways, we'll          plan some other activities. Afterwards we'll go to the Summer Party organized by Matlu, the Science Students' Association.

· 29.8 - 1.9 or 30.8.-1.9, Orientation week
   During the orientation week, the Department of Mathematics and Statistics and the Faculty of Science will organize a plethora of events and activities for new students, with the purpose of helping you in      getting to know the university and the mathematics' studies offered. On Tuesday 29.8. all exchange students will be divided to tutor groups, whereas new master's degree students will meet on                      Wednesday 30.8. Tutors have studied in University of Helsinki for at least a year, and will contact you by email before orientation. There is plenty to do throughout the week, so we suggest you keep the        week free of other plans.

· 29.8. First meeting of exchange students
   The address of the department  is Gustaf Hällströmin katu 2B, in class C322 of the building Exactum at 2 pm. Here it all begins!

· 30.8 First meeting of master's degree students
   The first meeting is a faculty presentation in Physicum, auditorium D101 at 9 am.

· 29.8. Freshman sports
   Casual sports with your tutors at X. We leave together from the chess board of Exactum at 2 pm. Unfortunately this overlaps with the first meeting of exchange students, but interested master's degree students may join independently. 

· 29.8. Board games at Y
   There'll be casual games and socializing, location Y to be specified.

· 30.8. Shaking hands with the rector
   The rector of University of Helsinki will give the official welcome speech at 2 pm in the main building by the Senaatintori. The rector will begin his speech at 2pm sharp, so be early.

· 30.8. Helsinki City Tour
   We'll get to know the most important places for students and mathematicians in central Helsinki. We leave together from the steps of the Helsinki cathedral at quarter to 5 pm, after shaking hands with the    rector.

· 31.8. Science Bazaar
   The departments and organizations of Kumpula will introduce themselves from 1 pm to 4 pm in the lobby of Physicum. The programme can be found here

· 30.8. Orientation picnic
   A picnic on the orientation week in the park Kaivopuisto. We leave together at half past 4 pm from the chess board of Exactum.

· 1.9. Kumpula orienteering
   Getting to know the Kumpula campus by orienteering games starting at 1 pm.

· 1.9. Matlu's Freshman party
   The Freshman party of the Science Students' Association Matlu.

· 4.9. Opening Carnival of the University of Helsinki
   The Carnival will be held in the central campus starting at 2 pm. There you'll have the chance to get to know all kinds of organizations of the university. In addition, there organizations will be selling patches for overalls and offer snacks and drinks. Be there!

· 6.9. Freshman Olympics
   More casual sports and games, this time in a checkpoint competition organized by your tutors, in park Kaisaniemenpuisto starting at 4 pm.

· 13.9. Freshman Day
   The Freshman Day of Matrix, starting 3 to 4 pm from the meeting room of Klusteri. You'll go around Helsinki and find checkpoints, where you'll complete the tasks given to you. This is THE Freshman event you don't want to miss, followed by a sauna after party.

· 23.9. Freshman sitsit
   We'll get to know the etiquette of academic dinners in the traditional yet lovely Alina Hall of the New Student House. Sitsit is a tradition unique to Nordic student culture, we recommend you experience it at least once!

· 29.9. Freshman adventure
   The Freshman adventure is organized by the Student union for all new students of University of Helsinki. You can go around the checkpoints and get to know what students do at other faculties, for example the faculties of arts and medicine!

· 8.10 The Fall party
    A traditional party with a changing theme, Matrix organizes the Fall Party in the middle of the Fall 2017. The theme will be published by the end of summer, and the best costume will be awarded.

· 4. - 6.11. Freshman cruise to Stockholm
   KJYR is the Finnish acronym for The Common cruise of Kumpula organizations, also known as the Freshman cruise to Stockholm.

· 11.11. Pre-Christmas sitsit
   A Christmas sitsit in the Alina Hall of the New Student House. Bring your Santa's hat and Christmas spirit!

           Muutokset mahdollisia

 
 • No labels