Kohderyhmä

Kurssi on suunnattu humanistisen, teologisen, kasvatustieteellisen ja yhteiskuntatieteellisen alan tiedonhankinnasta kiinnostuneille Helsingin yliopiston opiskelijoille ja henkilökunnalle sekä HUS:n henkilökunnalle.
Kurssi sopii erityisesti opinäytetyötä tai muuta kirjoitustehtävää aloittavalle opiskelijalle. 

Ennakkovaatimukset

Osallistujilta odotetaan Opiskelijan digitaidot -kurssin tiedonhankintaosion asioiden hallintaa tai vastaavaa perustietoa tiedonhankinnasta.

Osaamistavoitteet

Kurssin jälkeen osaat:

  • löytää oman alasi tietoaineistoja
  • valita hakusanat tiedonhakuusi
  • tehdä hakuja kansainvälisissä tietokannoissa
  • arvioida löytämiesi aineistojen luotettavuutta

Sisältö

Koulutuksessa käydään läpi tiedonhaun eri vaiheita, hakusanojen ja hakulauseiden muodostamista ja harjoitellaan julkaisujen (mm. artikkeleiden) etsimistä lähinnä kansainvälisistä tietokannoista. Tutustutaan ResearchGuides-tieteenalaoppaisiin. Lisäksi vertaillaan tiedonhaun eri hakukanavia sekä opastetaan lähteiden arviointiin.

Toteutustavat

  • Webinaarissa on johdantoluento ja oman aiheen tiedonhaun työstämistä opastetusti vaihe vaiheelta.
  • Kurssi järjestetään pääosin verkossa webinaareina. Osallistu webinaariin paikassa, jossa voit keskittyä tilaisuuden kuuntelemiseen. Voit halutessasi esittää kysymyksiä ja keskustella chatissa ja/tai mikrofonin kautta. Yksi kurssikerta lukukaudessa pyritään järjestämään lähiopetuksena.

Oppimateriaalit

  • Webinaarin/kurssin aineisto Moodlessa  (Tiedonhankinta: humanistiset, yhteiskunta- ja kasvatustieteet 2023-2024). Moodlesta löydät webinaarin esitysdiat (pdf) ja käsiteltävät aiheet videoina.
  • Tutkielman tekijän tiedonhankinta 2023-2024: avoin verkkokurssi Moodlessa (1.9.2023-31.7.2024)
  • Kirjaston tieteenalaoppaat (ResearchGuides)

Ilmoittautuminen  

Ilmoittautuminen kirjaston kurssitarjontasivulla, jossa näkyvät tulevat kurssit, aikataulut, opetuspaikat ja linkit ilmoittautumislomakkeelle. Ilmoittautuneet saavat sähköpostitse vahvistusviestin ja päivää ennen kurssia tervetuloviestin.

Vastuutaho

Kysymykset ja koulutukseen liittyvät viestit: kouluttaja-lista[at]helsinki.fi
Kaija Välimäki, (kaija.valimaki[at]helsinki.fi)
Kurssin järjestää Helsingin yliopiston kirjasto. Kurssi ei ole Sisussa eikä siitä saa merkintää Sisuun.

Kieli

Kurssi järjestetään suomeksi.  Kurssi on tarjolla myös englanniksi ja ruotsiksi, mutta suomenkielisiä kursseja on tarjolla enemmän. Katso kirjaston kurssitarjonta.


  • No labels