Tänne sivulle toivotaan huomioita, kysymyksiä, ehdotuksia siitä mitä "Digitalisaatio - muistin ystävä vai vihollinen, oppimisen edistäjä vai estäjä?" otsikon alla, tai ylipäätään muistiin ja digitalisaation tiimoilta voisi konfabulaarissa yhdessä ihmetellä. Editoikaa sivua ja lisätkää tekstiä, tai kommentoikaa sivun lopussa. Aivoriihi on avattu

  • No labels

7 Comments

  1. Unknown User (harmo@helsinki.fi)

        Some, muisti ja moniajo? Neuvoako graduntekijää pitämään gradupäiväkirjaa facebookissa?

  2. Unknown User (harmo@helsinki.fi)

    Unohtaminen ja muistaminen. Miten opetella unohtamista? Ovatko muistiinpanot oleellisesti unohtamisen työkaluja? Mayer-Schönberger, Viktor. Delete: the virtue of forgetting in the digital age. Princeton University Press, 2011.

       

     

  3. Unknown User (harmo@helsinki.fi)

      Kirjoittamisen ja lukemisen opettaminen.. prosessikirjoittaminen, pomodorot yms. muistinhallintatekniikkana? Osaavatko opiskelijat lukea? Opetetaanko heitä siihen?

     

  4. Unknown User (harmo@helsinki.fi)

     miten saan ystäviä menestystä ja vaikutusvaltaa. Antaako muistitutkimus toimivia "Life hacking" -työkaluja? Kannattaako esimerkiksi memrise-tyyppisiä työkaluja käyttää? (itse - TH - koen että asiat kytkeminen opeteltaessa toisiin opeteltaviin asioihin - ei teennäisiin muistisääntöihin - toimii paremmin)

  5. Unknown User (harmo@helsinki.fi)

     Digitalisaatio ja moniajo työssä. Silppooko digitalisaatio työtämme vielä lisää useaksi samanaikaisesti auki olevaksi projektiksi? Eikö jo puhelin tehnyt sitä? Mitä sille voi tehdä? Kalenterit, todo-listat,... Miten organisaation tasolla? Kysymys- vastausketjujen toimivuus ja niiden tehottomuuden vaikutus  muistin kuormittumiseen? Tikettijärjestelmät?

     

     

  6. Unknown User (harmo@helsinki.fi)

     Ihminen moniajoympäristönä? Opiskelijat kuulemma väittävät (http://biz.colostate.edu/mti/tips/pages/Students-Think-They-Can-Multitask---Here's-Proof-They-Can't.aspx) että moniajo on heille luontevaa ja tehokas työmuoto, mutta kun asiaa testataan, niin eipä olekaan. Työn ja oppimisen laatu laskee kun koitetaan tehdä montaa asiaa samalla. Implikaatioita esim. pomodorotekniikkaan tai facebookin käyttöön? Onko tämä moniajoproblematiikka lähimuistiproblematiikkaa vaiko jotain muuta?

  7. Unknown User (harmo@helsinki.fi)

    Versionhallinta muistin tukena? Tai itse koen sen toimivan lähinnä unohtamisen tukena - kun tietää että vanha versio on tallessa, niin sen joutaa unohtamaan, vaikkei koskaan siihen vanhaan joudukaan palaamaan,

    Monissa ohjelmissa on mahdollista perustaa projektihakemistoja/tiedostoja ja sitä kautta koota yhteen aina yhden tematiikan materiaalit ja sulkea pois muut muistia kuormittavat jutut. Kunpa osaisin käyttää niitä. Osaako joku? Minulla lopputulos on suuri joukko erillisiä tiedostoja, kirjanmerkkejä yms.  ympäriinsä (sähköpostikansioissa, tekstieditorissa, kirjanmerkeissä, auki olevissa webisivuissa, onenotessa...) ja yksi puolityhjä projektikansio. Kaipaisin jotain ohjelmaa joka väijyis taustalla ja ryhmittelisi niitä ja  antaisi työkaluja ryhmittelyyn (ehkä perusongelmani on juuri se, että kaipaan aina jotain uusia työkaluja sen sijaan että  ottaisin itseäni niskasta ja organisoisin työtäni järkevästi olemassaolevilla työkaluilla). Mutta kun on adhd-tasoinen keskittymiskyky ja olematon lähimuisti, niin jotain pitäis keksiä.

     

    Onenoteen saa linkkejä paitsi webisvuihin, myös muissa ohjelmissa aukeaviin tiedostoihin. Linuxissa oli joku väijyohjelma joka panee tekemisiä automaattisesti muistiin. Firefoxiin jotain?