Child pages
  • IRC
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Jos käsite IRC on täysin vieras, kannattaa aluksi tutustua esimerkiksi tähän IRC-oppaaseen.
Jos osaat jo käyttää irkkiä, voit siirtyä suoraan kanavalistaan.

Irkkiin voi päästä monella tavalla. Tässä pari:
Irssillä yliopiston Cedi-palvelimen kautta
DMDircillä kotikoneelta

Cedi? Irssi?

SISÄLTÄÄ VANHENTUNUTTA TIETOA, SUORA KOPIO KOTISIVUILTA. PÄIVITÄ. (ruuvi -> cedi ja HY-linkit ok)

Unix-tunnus eli virallisesti cc-tunnus on tunnus, jolla voi käyttää Helsingin yliopiston unix-palvelimia. Unix-tunnusta varten tarvitset unix-luvan, jota voit anoa atk-yhdyshenkilöltä. Yleisen kielitieteen ja kieliteknologian atk-yhdyshenkilöitä ovat tällä hetkellä Tuula Murros ja Marketta Piik. Lisätietoa: unix-tunnuksen salasanat ja yleistä HY:n unixista

Cedi on eräs Helsingin yliopiston unix-palvelimista. Sinne kirjaudutaan sisään cc-tunnuksilla. Jos käytät Windowsia, tarvitset ensiksi jonkin SSH-ohjelman, kuten Puttyn. Lataa ohjelma ja käynnistä se.

1. Kirjoita kohtaan Host Name cedi.it.helsinki.fi. Valitse vasemmalta valikosta Window -> Translation. Kohdassa "Received data assumed to be in which character set" on oletuksena ISO-8859-15, vaihda se pudotusvalikosta UTF-8:ksi. Useilla IRC-kanavilla käytetään UTF-8-merkistöä, ja ISO-8859:ksi tulkittuna ÀÀkköset näkyisivät omituisina merkkirykelminä.
Kun olet valmis, paina Open-painiketta alareunassa.

  • Voit tallentaa Puttyyn haluamiasi istuntoja. Kuten äsken neuvottu, kirjoita hostnameksi cedi.it.helsinki.fi, valitse merkistöksi UTF-8 ja palaa vasemmanpuoleisesta valikosta kohtaan Session. Kirjoita Saved Sessions -tekstikenttään nimi, jolla haluat tunnistaa istunnon myöhemmin (esimerkiksi irkki tai ruuvi). Paina Save-nappulaa, ja istuntosi ilmestyy tallennettujen istuntojen listaan, josta sen voi myöhemmin avata suoraan.

2. Näytölle ilmaantuu musta ruutu. Syötä käyttäjätunnuksesi komentoriville kohtaan login as: ja paina rivinvaihtoa.

3. Syötä salasanasi komentoriville kohtaan password: ja paina rivinvaihtoa (huom! voi vaikuttaa siltä, että kirjoittaminen ei onnistu, sillä putty ei näytä salasanaa *-merkkeinä, kuten monet muut ohjelmat, kirjoita siis vaan salasanasi rauhassa loppuun, vaikka mitään ei ilmesty ruudulle, ja paina enteriä).

4. Nyt olet cedillä. Käynnistä ohjelma ensimmäisellä kerralla komennolla screen irssi.

  • screenin avulla voi jättää ohjelmia pyörimään palvelimelle, vaikka ei olisi itse paikalla, mikä on kätevää: sinun ei tarvitse seurata irkkiä koko aikaa, mutta voit lukea myöhemmin, mitä poissaolosi aikana on sanottu.
  • irssi on se varsinainen IRC-ohjelma. Lisätietoa saa esimerkiksi sivulta irssi.org.

5. Nyt irkataan. Tarkempaa tietoa komennoista saat esimerkiksi jo mainitusta IRC-oppaasta, alla on muutamia tärkeimpiä.

  • Yhdistä serverille: esim. /server irc.cs.hut.fi tai /server irc.jyu.fi
  • Valitse nimimerkki itsellesi: /nick Nimimerkkisi. Tämä ei ole pakollista; jos et erikseen valitse nimimerkkiä, näyt muille käyttäjille yliopiston käyttäjätunnuksellasi.
  • Liity kanaville: /join #aspekti. Voit liittyä muille kanaville samalla syntaksilla, /join #kanavannimi. Jokaista kanavaa edustaa numero alapalkissa, ja liikkuminen eri kanavien välillä tapahtuu painamalla Alt+numero.
  • (Jos haluat värit näkyviin, kirjoita /set term_force_colors on.)

6. Kun lähdet pois koneelta, irrottaudu screenistä painamalla näppäimiä Ctrl+A+D. Nyt voit kirjautua ulos ruuvilta normaalisti (exit tai lo), ja irssi jää pyörimään screenissä. Kun seuraavan kerran haluat irkata, kirjaudu cedille kuten ohjeistettu, mutta kirjoita nyt screen -rd. Komento tuo takaisin viime kerralla avaamasi irssin; voit lukea poissaollessasi kirjoitetut viestit ja jatkaa irkkaamista siitä mihin jäit.

DMDirc?

DMDirc on java-pohjainen IRC-clientti joka toimii windowsilla, linuxilla tai macilla, kunhan laitteeseen on asennettu java. Ohjelman asennusohjeet löytyvät täältä.
Kun olet asentanut ja käynnistänyt DMDircin, voit siirtyä irssi-ohjeen kohtaan viisi.

Kanavalista

Kaikki aspektin kanavat löytyvät ircnetistä.
Tässä pari esimerkkiä:

#aspekti
Aspektin pääkanava. Piipahda ihmeessä!
Spontaaneja hengauksia sovitaan usein ainakin alustavasti irkissä.

#aspekti-hall
Aspektin hallituksen oma kanava. Tule kurkkaamaan jos hallitusasiat kiinnostavat.

#aspekti-helpdesk
Ongelmia tehtävien, kurssien tai jonkin muun käytännön asian kanssa? Täältä saat vastauksen kysymykseesi.
Koska tällä kanavalla pyritään pitämään kysymyksiin tai niihin vastauksiin liittymätön asia minimissään, kannattaa yleinen juttelu tehdä esimerkiksi #aspektilla. "Mikä on elämän tarkoitus"-tyyppiset kysymykset on myös hyvä kohdistaa muualle.

Näiden kanavien lisäksi aspektilaisilla on myös useita omia kanavia.

  • No labels