Sisällys

Hy:n organisaatiorakenteen mukaiset ns. ldap-ryhmät näkyvät nyt automaattisesti wikissä!

Helsingin yliopiston työntekijöiden laitoksen (tai yksikön) laskutustunnusten mukaiset käyttäjäryhmät näkyvät 11.6.2015 jälkeen automaattisesti wikissä sitä mukaan kun niiden jäsenet kirjautuvat wikiin. Kts. tarkempi tiedote aiheesta.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yksittäiselle wikialueelle ei välttämättä tarvitse erikseen poimia kaikkia yksikön työntekijöitä erikseen vaan tarvittavat oikeudet voidaan myöntää kerralla kaikille. Ryhmän jäsentietoja päivitetään säännöllisesti joten uudet ja poistuvat työntekijät näkyvät ryhmissä mutta tietyllä viipeellä.

Vanhat ns. manuaaliryhmät tullaan poistamaan!

Aiemmin tilauksesta luodut ugrp- ja wgrp- alkuiset ryhmät tullaan jossain vaiheessa poistamaan wikistä. Alueiden ylläpitäjien tulisikin vaihtaa niiden tilalle nämä ns. automaattiryhmät.

Mistä tiedän mihin ryhmiin kuulun?

Oman laskutustunnuksen voi tarkistaa lupatyökaluilla (tarvittaessa muut ryhmät ohjelmistojakelusta valitsemalla yläpalkista "omat ryhmät".)

Jos ryhmien jäsenyyksissä on ongelmia, ota yhteyttä yksikkösi atk-yhdyshenkilöön tai Helpdeskiin.

Mistä voin tarkistaa ryhmän jäsenet?

Näin tarkistat wikissä olevan ryhmän jäsenet:

1. Mene jonkin ylläpitämäsi wikialueen oikeuksien hallintasivulle (Space Tools - Permissions)
2. Valitse Individual Users taulukon alta "Edit Permissions"
3. Avaa käyttäjähaku klikkaamalla hakulaatikon oikealla puolella olevaa suurennuslasia
4. Vaihda "User Search" ponnahdusikkunassa välilehdeksi "Membership"
5, Syötä kenttään ryhmän nimi wikissä (esim. GRP-A02950-employees) ja valitse "Search".

Suuret käyttäjäryhmät

Hy:n wikissä on lisäksi kolme suurta käyttäjäryhmää jotka voivat olla hyvin käyttökelpoisia myös oikeuksien hallinnan kannalta:

• ryhmä uh-users sisältää kaikki Hy:n käyttäjätunnuksella nyt ja tulevaisuudessa kirjautuvat käyttäjät. Antamalla tälle ryhmälle katseluoikeuden pystyt julkaisemaan sisältöä kaikille yliopistolaisille
  • ryhmä haka-users sisältää Hy:n käyttäjien lisäksi myös Haka-luottamusverkoston käyttäjät. Tämä on kätevä jos luot esim. uuden alueen yhteistyöverkostolle eikä kaikki käyttäjät ole vielä ehtineet kirjautumaan jolloin et voi vielä poimia heitä yksittäin.
  • ryhmä confluence-users sisältää em. ryhmien lisäksi myös vierailijat (eli itse tunnuksensa luoneet Hy:n ulkopuoliset käyttäjät). Kannattaa pohtia tarkkaan kannattaako tälle ryhmälle antaa muita kuin sivujen katseluoikeuksia.

Käyttösääntöjen kannalta oleellisia ovat seuraavat viisi käyttäjäryhmää:

1. Anonyymit käyttäjät
    • eivät kirjaudu wikiohjelmistoon
    • voivat lukea ja kommentoida julkisia wikisivuja
  2. Vierailijat
    • Helsingin yliopiston ulkopuoliset yhteistyötahot yms.
    • kirjautuvat palveluun itse luodulla tunnuksella
    • alueen ylläpitäjä liittää käyttäjäksi
  3. Haka-käyttäjät
    • Muiden suomalaisten korkeakoulujen käyttäjät
    • Kirjautuvat oman organisaationsa käyttäjätunnuksilla
  4. Helsingin yliopiston henkilökunta ja opiskelijat
    • kirjautuminen wikipalveluun omalla pääkäyttöluvalla tai kevyttunnuksella
  5. Alueiden ylläpitäjät
    • vastaavat yksittäisten wikialueiden ylläpidosta

Eri käyttäjien oikeudet ja velvollisuudet, sekä muut käyttöön liittyvät säännöt on kirjoitettu tarkemmin wikipalvelun käyttösääntöihin.

5 Comments

1. Kysymys liittyen noihin suuriin käyttäjäryhmiin. Wikiin voi kirjautua käyttämällä eduGain-federaation tunnuksia (samaan tapaan kuin HAKA-federaation tunnareilla)

Voiko tällaisille "eduGain-käyttäjille" antaa lukuoikeuksia tms. spaceen samalla tavalla kuin HAKA-käyttäjille voi (antamalla oikkarit em. ohjeen mukaisesti ryhmälle haka-users)? Onko siis olemassa valmista ryhmää noita varten? (en etsimällä ole sellaista löytänyt)

1. Hyvä kysymys, itse en ole myöskään tuollaista ryhmää löytänyt. Jos sinulla on tiedossa joku eduGainin kautta tullut käyttäjä, voisin varmistaa asian vielä sitäkin kautta. Laita vaikka ko. henkilön tiedot tiketillä efecteen ok-wiki@helsinki.fi niin palaan sitä kautta tarkemmin. Nykyisellään lähimmäksi osuu tuo kaikki kirjautuneet kattava confluence-users.

1. Ok. Koitan selvittää kuka voisi toimia koekaniinina tai kuka olisi jo käyttänyt.

1. Meillä olis tähän case. DCC:n (Skotlanti) ihmiset haluais päästä kirjoittamaan sivulle, jolle keräämme testaukseen liittyviä huomioita: Testing DMPTuuli new version (ROADMAP)

Joko tälle oli ryhmä tiedossa?

1. Mahtavaa. Mulla ei vielä ole tähän erityistä ryhmää. DCC olisi ihan hyvä koekaniiniryhmä.